Bükreş’in Tarihi ve Turistik Yerleri | 21 Önemli Durak!

Elbette bütün şehirler için geçerli değil ancak Bükreş’i ziyaret ettiğinizde tarihin izlerini görebileceğiniz özellikle muhteşem mimari yapılar göreceksiniz. Bükreş tarihi yerler yazımızda başta bu mimari yapılar olmak üzere şehrin tarihi duraklarını listeledik.

Bükreş tarihi hakkında; Nispeten yeni kurulmuş bir şehir olan Bükreş’in tarihi 15. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Tabi şehirde daha önce Getae kabilelerinin MÖ 70’li yıllarda yaşadığı tahmin edilmektedir ancak bununla ilgili çok güçlü kaynaklar elde edilememiştir.

Tarih sayfalarında Bükreş’ten ilk olarak 1459 senesinde Kazıklı Voyvoda lakaplı hükümdarla bahsedilmektedir. Kazıklı Voyvoda, Bükreş’in kurucusu olarak bilinmektedir. Şehir zamanla önem kazanmış ve 1659 senesinde Eflak Voyvodalarının başkenti olmuştur.

Yeni Romanya Devleti’nin kurulmasının ardından 24 Ocak 1862 senesinde Bükreş, ülkenin başkenti olarak belirlenmiştir. Kral I. Carol’un 1914 senesinde kadar süren hükümdarlığı, Romanya’nın en parlak dönemlerini yaşamasını sağlamıştır. 1916’da I. Dünya Savaşı sırasında Almanların eline geçen şehir, 1940 senesinde yeniden işgal edilmiş ve 1977 senesinde ise depremle bir kez daha yerle bir olmuştur.

Şehirde, 1989 senesine kadar süren Sovyet yönetim tarzı, binaların ruhuna da yansımıştır ve o dönemin soğuk mimarisi günümüzde hala etkisini göstermektedir. O günden itibaren hızla modern bir şehir görünümüne kavuşmaya çalışan şehir, şu anda bunu büyük oranda başardı. Bunda Romanya’nın 2007 senesinde Avrupa Birliği’ne katılmasının etkisi de çok büyük olmuştur.

Bükreş’in en ünlüleri; Bükreş Belediye Müzesi, şehrin tarihini yakından tanımak açısından mutlaka zaman ayırmanız gereken yerlerden biridir. Devrim Meydanı ise Bükreş tarihi için komünist rejimin yıkıldığı yer olması nedeniyle çok önemli bir noktadır ve tarihe meraklı her ziyaretçinin görmesi gereken önemli bir meydandır.

Bükreş gezi tavsiyesi; Balkanların Paris’i olarak bilinen Bükreş’e geldiğinizde ekonomik bir gezi için öncelikle hemen bir Bükreş Şehir Kartı edinmenizi öneriyoruz. Bunun yanı sıra yeme içme, konaklama, gece hayatı gibi detaylar için de Bükreş gezi rehberi sayfamızdaki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Müzekart; Bükreş gezisi planlarken tasarruf etmek amacıyla kullanabileceğiniz kartlar bulunuyor. Turistik noktalarda çeşitli avantajlar kazanmak için Bükreş Şehir Kartı ve ulaşım olanaklarından daha ekonomik bir şekilde faydalanmak için Activ Kart’ı değerlendirebilirsiniz. Ulaşım kartını birçok otobüs durağının yanında bulunan bilet kutularından temin edebilirsiniz.

Kartlarla ilgili detaylara yazımızın son bölümünden ulaşabilirsiniz.

Kaleler

1. Daçya Kalesi

daçya kalesi
Görsel Kaynak: wikipedia

Burası neresi? Daçya Krallığı’nın başkentini korumak amacıyla MÖ 1. yüzyılda inşa edilmiş olan Daçya Kalesi, dik bir tepenin üstüne kurulmuş ve böylece gelebilecek saldırıların görülmesi amaçlanmıştır. Geçmişte kalede Daçya hükümdarlarının konakladığı tahmin edilmektedir.

Kalenin olduğu bölgede gerçekleştirilen kazı çalışmalarında çeşitli malzemelerden yapılmış alet ve eşyalar, Roma sikkeleri gibi bazı kalıntılar elde edilmiştir. Kale, Daçya ile Romalılar arasında meydana gelen çatışmalarda zarar görmüş ve MS 106 yılında Romalılar tarafından yıkılmıştır. Kale kalıntıları sahip olduğu bölgesel tarihi değer neticesinde 1999 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Eğer Romanya tarihi hakkında özel bir ilginiz varsa Daçya Kalesi, görmeniz gereken noktalardan biridir ancak özel bir ilginiz yoksa ulaşım açısından da zorlanabileceğiniz kaleyi, şimdilik es geçebilirsiniz.

  • Adres: DC183, Romanya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Caddeler

2. Eski Şehir (The Old Town)

eski şehir bükreş

Burası neresi? Eski Şehir, yapıların 15. ve 16. yüzyıla uzandığı Bükreş’in en eski yerleşim yerlerinden biridir. Yüzyıllar boyunca, Romen prenslerinin ikametgahı, ticaret merkezi, ibadet yeri ve gezginler için de mükemmel bir kavşak olmuştur. Halk arasında Centru Vechi olarak bilinen bölge güneyde Dambovita Nehri, batıda Calea Victoriei, doğuda Bulevardul Brătianu ve kuzeyde Regina Elisabeta ile sınırlandırılmış bölgeyi içermektedir.

Uzun süre bir gecekondu mahallesi olarak varlığını devam ettiren bölge, son dönemlerde restore ve yenilenme çalışmaları ile şehrin gözde noktalarından biri haline gelmiştir. Birçok bina şu anda restore edilmiş olsa da bölgenin bir kısmı hala yenilenmeyi bekliyor. Aslında burasını etkileyici kılan detaylardan biri de bu tezatlık. Bölgeyi ziyaret eden gezginler, Bükreş’in eski ve yenilenmiş yüzünü aynı bölgede görebiliyor.

Neden gitmeliyim? Bir zamanlar Kazıklı Voyvoda’nın hüküm sürdüğü, Eski Princely Mahkemesi’nin bulunduğu yere inşa edilmiş olan açık hava müzesi Curtea Veche ve Romanya Tarih Müzesi bu tarihi bölgeyi ilgi çekici kılan detaylar arasında bulunuyor. Bölgede bulunan mağazalar ise boncuklu takılar satın almak ve şarapların tadına bakmak için tercih ediliyor.

3. Devrim Meydanı (Revolution Square)

devrim meydanı

Burası neresi? Devrim Meydanı (Piata Revolutiei) adını diktatör Nikolay Çavuşesku’nun Romanya’daki iktidarının son dakikalarından almıştır. 21 Aralık 1989’da 100 binden fazla insanın desteğiyle bu meydanda bir devrim gerçekleşmiş ve Çavuşesku kaçmaya zorlanmıştır. O gün Çavuşesku burada son mitingini verdiği sırada devrimin ayak sesleri gelmiştir. Bu hareket Romanya’nın ülke kaderini değiştiren bir eylem olmuştur. Bu olaya kadar meydan, Ulusal Sanat Müzesi’nin şu anki evi olan Kraliyet Sarayı’na yakınlığından ötürü Kraliyet Meydanı olarak anılmaktaydı.

Neden gitmeliyim? Devrim Meydanı, Yeniden Doğuş Anıtı (Monument of Rebirth) ile de tanınmaktadır. Bu anıt meydanı görmek için en önemli gerekçelerden biridir. 2005 senesinde dikilmiş olan anıt içinde devrimde hayatını kaybetmiş olan 1058 kurbanın isimleri ile komünist parti tarafından hapsedilen Romanya başbakanı Iuliu Maniu’nun bronzdan bir heykeli yer almaktadır.

4. Victoriei Caddesi

victoriei caddesi

Burası neresi? Şehrin en lüks caddelerinden biri olan Victoriei Caddesi, tarihi binalarla çevrelenmiş şehrin en keyifli yürüyüş rotalarından biridir. Caddeyi kesen küçük ve şirin ara sokaklar da birbirinden eğlenceli sürprizlerle karşılaşmanıza olanak tanımaktadır. Eğer amaçlarınızdan biri Bükreş’in az bilinen güzelliklerini keşfetmekse bu ara sokakların tam size göre olduğunu söyleyebiliriz.

Neden gitmeliyim? 2,7 kilometre uzunluğundaki cadde, çok şık restoranlara ve mağazalara ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle alışveriş yapmak ve mekanlarda sohbet ederek bir şeyler yemek ve içmek için mutlaka uğranması gereken noktaların başında gelmektedir. Dilerseniz cadde üzerindeki muhteşem tarihi binaların fotoğraflarını da çekebilirsiniz.

Mimari Yapılar

5. Parlamento Sarayı (Palatul Parlamentului)

parlamento sarayı

Burası neresi? Bükreş’teki en popüler tarihi yerler arasında bulunan Parlamento Sarayı, dünya genelinde Casa Popolurui olarak bilinmektedir. 1985 senesinde inşasına başlanan bina, Nikolay Çavuşesku rejimi zamanında yapılmıştır ve kendisi tarafından “Halkın Evi” olarak adlandırılmaktaydı. Pentagondan sonra dünyanın en büyük ikinci idari binası olan yapı, aynı zamanda dünyanın en ağır binası unvanına da sahiptir.

Bina zeminden 84 metre yüksekliğe sahiptir ve 330.000 metrekarenin üzerinde bir alan üzerine inşa edilmiştir. Mermer ve çelikten inşa edilen yapıda 1100 oda bulunmaktadır. Binanın inşasında 20.000’den fazla işçi ve 700 mimarın çalıştığı belirtilmektedir ancak sayısal verilerle ilgili farklı kaynaklarda farklı bilgiler sunulmaktadır. 13 yıl süren yapım çalışmalarının ardından bina, 1997 senesinde tamamlanabilmiştir.

Bina günümüzde Romanya Parlamentosuna, bir konferans merkezine ve Romanya Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Buna karşın binanın hala bir kısmı boş durmaktadır. Binanın inşası için Romenlerin çok sevdiği birçok yapı yıkıldığından, çoğu Romanyalı için bu bina çok da hoş karşılanmıyor.

Neden gitmeliyim? Diktatörlüğün kalıcı bir sembolü olan Parlamento Binası, her şeye karşın Bükreş’in önemli mimari yapılarından biridir ve dünyanın en büyük idari mimari yapılarından biri olması nedeniyle görülmeye değer olduğunu düşünüyoruz. Binayı ziyaret etmek için en az 10 kişilik halk turlarına dahil olmak gerekmektedir.

  • Adres: Strada Izvor 2-4, București, Romanya
  • Telefon: + 40733558102
  • Ziyaret saatleri: Mart – Ekim arası 09.00-17.00; Kasım – Şubat arası 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 40 Ley, Öğrenci 20 Ley, 7-18 yaş arası çocuklar 10 Ley. Diğer farklı tur seçenekleri ve ücretleri için web sitesini takip edebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Curtea Veche (Eski Princely Mahkemesi)

curtea veche

Burası neresi? Eski Şehir’in kalbinde yer alan Eski Princely Mahkemesi, Eflak prensleri tarafından saray olarak kullanılmıştır. Bölgenin en bilinen sakini Kazıklı Voyvoda olarak da bilinen Vlad Tepes’tir. Ünlü Rumen prensinin bir heykeli, mahkeme duvarları, birkaç kemer ve sütunlar da dahil olmak üzere geçmişe dair çeşitli kalıntılar görülebilmektedir.

16. yüzyıla gelindiğinde Prens Mircea Ciobanul, Kazıklı Voyvoda’nın ardından sarayı onartmış ve burasını şehrin önemli bir ticaret merkezi haline getirmiştir. Old Princely Court Kilisesi de bu dönemde inşa edilmiştir. Takip eden iki yüzyıl boyunca Romanya prenslerinin taç giyme törenleri burada gerçekleştirilmiştir. Bu da burasının Bükreş’in en önemli tarihi yerleri arasında gösterilmesini sağlamıştır.

Neden gitmeliyim? Burası aynı zamanda bir müze olarak da hizmet vermektedir. Geçmişi 16. yüzyıla kadar uzanan bu etkileyici yapıları mutlaka görmenizi öneriyoruz. Bu görkemli bölgedeki kazı çalışmaları 1953 senesinde başlamış ve günümüzde hala devam etmektedir.

  • Adres: Strada Franceză 25, București 030167, Romanya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 5 Ley, Öğrenci 2 Ley, Rehber isterseniz 6 Ley. Her ayın ilk cumartesi günü giriş ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

7. Arcul de Triumf

Arcul de Triumf

Burası neresi? 1878’de yapılan Bükreş’in ilk Zafer Kemeri, ahşaptan yapılmıştır. 1936 senesinde granit olarak yeniden inşa edilen kemer, mimar Petre Antonescu tarafından 27 metre yükseklikte tasarlanmıştır. Kemer üzerinde Ion Jalea ve Dimitrie Paciurea gibi önemli Romen heykeltıraşların heykelleri bulunmaktadır. Kemer, 1922 senesinde, I. Dünya Savaşı’nda ölen Rumen askerlerine adanmıştır.

Kemer günümüze kadar askeri geçit törenlerinin merkez noktası olma amacına hizmet etmiştir. Rumen askerleri ülke için önemli günlerde kemerin bulunduğu noktada yürüyüş yapmaktadır.

  • Adres: Kiseleff Yolu, Bükreş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Romanya Athenaeum

romanya athenaeum

Burası neresi? George Enescu Filarmonik Orkestrası’na ev sahipliği yapan Romanya Athenaeum, şehrin en prestijli salonudur. Fransız mimar Albert Galleron tarafından tasarlanan bu 19. yüzyıl binası, 41 metre yüksekliğinde bir kubbe ve 6 sütundan oluşan yapısıyla eski Yunan tapınaklarını andırmaktadır. Bina inşasına 1886 senesinde başlanmıştır ve 28 Şubat 1888 senesinde açılmıştır. 2007 senesinde yapı, Avrupa tarihi ve mirası için güçlü bir sembolik değer olması münasebetiyle “Avrupa Mirası Etiketi” sahibi olmuştur.

İç mekanı, karmaşık bir şekilde boyanmış altın varaklı tavanları, basamaklı balkonları ve spiral mermer merdivenlere sahip holü ile dikkat çekmektedir. 652 kişilik bir kapasiteye sahip oditoryumu bulunmaktadır ve mükemmel bir akustiğe sahiptir. Salonun etrafında 70 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğindeki fresk, Romanya’nın tarihi hakkında önemli olayları tasvir etmektedir.

Neden gitmeliyim? Yuvarlak kubbesi ve etkileyici bir şekilde dekore edilmiş olan iç mekanı ile Romanya Athenaeum, Bükreş tarihi yerler listenize dahil etmeniz gereken önemli noktalar arasında bulunmaktadır. Bahçesinin dışında bulunan ve ünlü Rumen şair Mihal Eminescu’ya ait olan heykel de görülesi noktalarındandır.

  • Adres: Strada Benjamin Franklin 1-3, București 030167, Romanya
  • Telefon: 021 3150024 – 0213152567
  • Ziyaret saatleri: Salı – Pazar 12.00-19.00 (Etkinlik saatleri için web sitesini inceleyebilirsiniz)
  • Giriş ücreti: 10€. Etkinlikler için farklı ücretlendirmeler bulunmaktadır.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Köstence Kumarhanesi (Constanta Casino)

köstence kumarhanesi

Burası neresi? Karadeniz kıyısında bulunan bu kumarhane, Romanya’nın en muhteşem mimari simge yapıları arasında bulunmaktadır. Kabuk şeklindeki pencereleri ve karmaşık süslemeleriyle büyüleyen güzel bir artdeco örneği olan yapının uzun bir geçmişi var:

Bina 1880 senesinde açılmıştır. Ülkedeki 20. yüzyılda kötüleşen koşullar nedeniyle bina bakıma muhtaç bir hale gelmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında kısa bir süreliğine hastane olarak kullanılmış ve komünist rejim tarafından restoran olarak restore edilmiştir. Zamanla masraflar çoğalınca bina, 1990’da kapatıldı.

Kumarhanenin nasıl yapıldığına dair çeşitli efsaneler dillerde dolaşmaktadır. Bunlardan en fazla konuşulanı ise kızı 17 yaşında ölen bir gezgin tarafından inşa edildiği ile ilgilidir. Efsaneye göre babası, kızının anısına bir kumarhane kurmaya karar verir. En tepeden bakılınca, kumarhane, bir cenaze arabası ve pencereler de mezar gibi görünmektedir.

Neden gitmeliyim? Artdeco örneğinin ülkedeki en güzel örneklerinden biri olması, bu mükemmel kumarhaneyi görmeye değer kılmaktadır.

  • Adres: Bulevardul Regina Elisabeta 4, Constanța 900178, Romanya
  • Ziyaret saatleri: Şu anda ziyarete kapalı ancak dışarıdan görebilirsiniz.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Cec Sarayı (Tasarruf Bankası Sarayı)

cec sarayı

Burası neresi? 1900 senesine tarihlenen Cec Sarayı (Casa de Economii si Consemnaţiuni), Ulusal Tasarruf Bankası’na ev sahipliği yapmaktadır. Fransız mimar Paul Gottereau tarafından tasarlanmıştır. Aynı yerdeki Büyük Aziz John Manastırı’nın yıkılmasının ardından inşa edilmiştir. Bina, oldukça karmaşık olan tasarımıyla dikkat çekmektedir. Sarayın kubbesi cam ve metalle örtülmüştür ve dört köşesindeki arma ile dekore edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Bu muhteşem saray Bükreş tarihi açısından bir dönüm noktasıdır ve Neo-klasik tarzıyla şehrin en güzel mimari eserlerinden biridir. İçini gezecek vaktiniz olmasa bile en azından dışarıdan bu etkileyici binayı mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Calea Victoriei 13, București, 030022, Romanya
  • Ziyaret saatleri: 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Sinagoglar

11. Stavropoleos Kilisesi

stavropoleos kilisesi

Burası neresi? Küçük ve havuzlu bir yapı olan Stavropoleos Kilisesi, 1724 senesinde bir Yunan keşiş olan Ioanikie Stratonikeas tarafından inşa edilmiştir. Sütunlarla kaplı ve karmaşık yapıdaki bu kilise, Bükreş’teki benzersiz yapılardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kilise incelendiğinde ince taş ve ahşap oymalarla, Romanya ve Bizans mimarisinin bir harmanı bir yapıyla karşılaşılmaktadır. Kilisenin 18. yüzyıldan kalma mezar taşlarıyla çevrili avlusu da dikkat çekmektedir.

Kilisenin iç kısmı incelendiğinde birkaç fresk ve ahşap ikonlar insanda hayranlık uyandırmaktadır. Kilisede geçmişte bir han ve bir manastır da bulunmaktaydı ancak ikisi de yıkılmış ve günümüze ulaşmayı başaramamıştır. Kilisede günümüzde halka açık konser gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

  • Adres: Strada Stavropoleos 4, București, 030167, Romanya
  • Telefon: +40 21 313 4747
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Kretzulescu Kilisesi

kretzulescu kilisesi

Burası neresi? Bu ibadethane, Devrim Meydanı’nın köşelerinde bulunan bir Doğu Ortodoks kilisesidir. 1720-1722 yılları arasında inşa edilmiş, bugün Bükreş kiliseleri içinde çok önemli bir konuma sahiptir. Kilise, çan kulesinin inceliği ve kırmızı tuğlaları ile dikkat çekiyor. Dış duvarlar ise orijinalinde kırmızıya boyanmış olmasına karşın, 1930’lu yıllarda gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında bu tuğlaların yerini doğal kırmızı tuğlalar almıştır.

Kilise, 1940 ve 1977 yıllarında meydana gelen depremde zarar görmesine karşın, her ikisinde de orijinal haline döndürülmüştür. Komünist rejim zamanında da yıkılmaktan kıl payı kurtulmuştur.

Neden gitmeliyim? Devrim Meydanı’na yakın olması nedeniyle ulaşım anlamında çok kolay bulunabilen bu kilise, etkileyici mimarisi ile hemen dikkatinizi çekecek. Kilisenin iç kısımlarını da ziyaret etmeyi düşünürseniz çok sayıda freskle süslenmiş muhteşem verandasına ayrıca dikkat etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Calea Victoriei 45, București 010062, Romanya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-15.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Curtea de Arges Manastırı

curtea de arges manastırı

Burası neresi? Manastır, Romanya’daki önemli ibadet noktalarından biridir. 1512-1517 yılları arasında St. Voivode Neagoe Basarab tarafından kurulmuştur. Tarihi dokusu, dini açıdan önemli bir konumda bulunması ve özel mimarisi ile Romanya’nın dört bir yanında her yıl birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Manastır, keyifli bir park içinde bulunmaktadır. Aynı park içinde manastırın kurucusu olan Neagoe Basarab’ın bir de heykeli bulunmaktadır. Dini yapının iç kısmında ise yağlı boya duvar resimleri, çeşitli dini emanetler, 15. yüzyıldan kalma bazı ikonalar görülebilecek önemli nesnelerin başında gelmektedir.

  • Adres: Bulevardul Basarabilor 1, Curtea de Argeș 115300, Romanya
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

14. Patriarchal Katedrali

patriarchal katedrali

Burası neresi? Mitropoliei olarak bilinen şehrin birkaç tepesinden birinde bulunan Patriarchal Katedrali, 17. yüzyıldan günümüze kadar Romanya Ortodoks inancının en önemli parçası olmuştur. Yıllar boyunca bir dizi makyajdan geçmesine karşın, katedralin yapısının ezici çoğunluğu orijinal kalmayı başarmıştır.

1654 ile 1658 yılları arasında inşa edilen katedralin, girişteki olağanüstü çan kulesi ise 1698’de inşa edilmiş ve 1958’de restore edilmiştir. Kilisenin yanında ise halka kapalı bir durumda olan Rumen Ortodoks Kilisesi Patriği Daniel Ciobotea’nın ikametgahı olan Patriklik Sarayı yer almaktadır. Saray, 1708’de inşa edilmiştir ve 1989 Devrimi’nin hemen ardından kısa bir süreliğine Demokratik Romanya Parlamentosu’nun buluştuğu yer olarak kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Ortodoks camiası için oldukça önemli olan bu yapı, mimari açıdan da görmeye değer özel yerlerden biridir.

  • Adres: Aleea Dealul Mitropoliei 2, București 040163, Romanya
  • Telefon: +40 21 406 7167
  • Ziyaret saatleri: 07.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

15. Romanya Ulusal Sanat Müzesi

romanya ulusal sanat müzesi

Burası neresi? Eski Kraliyet Sarayı içinde bulunan Romanya Ulusal Sanat Müzesi, ülkenin en önde gelen sanat müzesidir ve Orta Çağ’dan Modern sanata kadar en önemli Romen sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.

1948 yılında kurulan müze, aynı zamanda 15. yüzyıla kadar uzanan Romanya ve Avrupa sanatını içeren Kraliyet Koleksiyonu’na da ev sahipliği yapmaktadır. Müzedeki çeşitli salonlarda ülkenin en ünlü sanatçılarından Theodor Aman, Nicolae Grigorescu ve Gheorghe Tattarescu’nun eserleri de dahil olmak üzere 100.000’den fazla eser sergilenmektedir.

Milita Petrascu ve Dimitrie Paciurea’nın heykellerinin de sergilendiği müzede bir oda 20. yüzyılın en önemli heykeltıraşlarından biri olan Constantin Brancusi’ye adanmıştır. Bunun yanı sıra El Greco, Monet, Rembrandt, Renoir ve Rubens’in çalışmaları da dahil olmak üzere 15 odanın bulunduğu Avrupa Galerisi de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ülkenin en prestijli sanat mabedlerinden biri olması ve tarihi pek çok esere ev sahipliği yapması burasını Bükreş tarihi yerler listenize almanız için geçerli sebeplerden sadece biri.

  • Adres: Calea Victoriei 49-53, București 010063, Romanya
  • Telefon: +40 21 313 3030
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba – Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretler için burayı inceleyebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

16. Bükreş Belediye Müzesi

bükreş belediye müzesi

Burası neresi? Günümüzde müze olarak değerlendirilmiş olan bina, geçmişte Bükreş’teki en önemli partilere ev sahipliği yapan tanınmış bir ailenin malikanesiydi. Müzenin temelleri ilk olarak 1921 senesinin Haziran ayında atıldı. Birkaç kez yer değiştiren müze, 1956 senesinde kalıcı yerine taşınmıştır.

Sutu Sarayı olarak adlandırılan müzenin kalıcı binasının tarihi 1833 yılına kadar uzanmaktadır. Bina iki kattan oluşmaktadır ve yanlarında iki kule olan heybetli bir girişe sahiptir. Binada uygulanan aydınlatma çalışmaları binanın akşamları da etkileyici görünmesini sağlamıştır.

Neden gitmeliyim? Bükreş Belediye Binası içinde günümüzde Bükreş’in yakın ve uzak geçmişine dair birçok fotoğraf, hatıra ve çeşitli koleksiyonları sergilenmektedir. Bu sergiler şehrin tarihini anlamaya çok yardımcı olduğu için Bükreş tarihi yerler listesine mutlaka dahil edilmelidir.

  • Adres: Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167, Romanya
  • Telefon: +40 21 315 6858
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba – Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: 12 Ley
  • Yol tarifi al >

17. Büyük Polonya Sinagogu ve Soykırım Müzesi

büyük sinagog

Burası neresi? Büyük Sinagog, Polonyalı Yahudi Topluluğu tarafından, 1845-1846 yılları arasında inşa edilmiştir. 1865’te onarılan bina, 1936 senesinde Ghershon Horowitz tarafından yeniden tasarlanmıştır. Dıştan oldukça sade olan yapının iç kısmı ise hayli gösterişlidir. Barok ve Rokoko tarzlarının bir karşımı olan Büyük Polonya Sinagogu, bugün belki de ülkenin en önemli Yahudi binalarından biridir.

Sinagog, Yahudi şehitlerine ve 1994’teki ölümüne kadar 30 yıl boyunca Romanya’nın Hahambaşı olarak görev yapan Moses Rosen’e adanmış mükemmel bir sergiye ev sahipliği yapmaktadır. Rehberli turların düzenlendiği bina, aynı zamanda hala bir ibadethane olarak da hizmet etmektedir.

Neden gitmeliyim? Romanya’daki Yahudi yaşamını ve Holokost ana sergisini incelemek için bu yapıyı ziyaret etmek faydalı olacaktır. Müzedeki mütevazı sergilerde Ukrayna’daki kamplara sürgün edilen 200.000 Rumen Yahudisi’nin ve ölen 100.000’den fazla Yahudinin hikayesine tanıklık edeceksiniz.

  • Adres: Strada Vasile Adamache 11, București, Romanya
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi – Cuma 10.00-14.00, Pazar 10.00-13.00, Cumartesi kapalı
  • Giriş ücreti: 10 Ley
  • Yol tarifi al >

18. Theodor Aman Müzesi

theodor aman museum

Burası neresi? Bu güzel, merkezi konumdaki ev, Bükreş’te ayakta kalmayı başaran en güzel eski yapılardan biridir. Ressam Theodor Aman tarafından 1868 senesinde bir ev ve stüdyo olarak kullanılan yapı, Aman’a ait çok sayıda eser, duvarlarında resim ve fresk içermektedir.

Kendisi, Eflak’taki ilk sanat okulunun kurucusuydu ve evin her köşesine yansıyan karmaşık bir kişilik yapısına sahipti. Bükreş’in en eski müzelerinden biri olan bu yer, 1908 senesinden bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Büyüleyici bir sanat mabedi olan evi ziyaret etmek, Bükreş gezisi planlayanlar için bir zorunluluktur.

  • Adres: Strada C. A. Rosetti 8, București 010283, Romanya
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba – Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 10 Ley, Öğrenci ve Emekli 5 Ley, Fotoğraf çekimi 15 Ley, Rehber ücreti 6 Ley
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

19. Dimitrie Gustie Ulusal Köy Müzesi

dimitrie gustie ulusal köy müzesi

Burası neresi? 1936’da kurulan Ulusal Köy Müzesi, yemyeşil Herastrau Parkı boyunca uzanan ve Romanya’daki geleneksel yaşam tarzını gösteren eşsiz bir açık hava müzesidir.

Ziyaretçiler Romanya’nın her bölgesindeki kasabalardan taşınarak getirilmiş dik çatılı köy evleri, sazdan ahırlar, ahşap kulübeler, çeşitli kiliseler ve değirmenler dahil olmak üzere 300 adet geleneksel yapıyı ziyaret edebilmektedir. Müze içindeki çoğu bina 18. ve 19. yüzyıldan kalmadır. Aynı zamanda geçmişte kullanılan çeşitli nesneler de müzede görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Romanya’daki insanların özellikle de köylü halkın yaşamını yakından tanımak isteyenler için bu burası, Romanya müzeleri için değerlendirilmesi gereken noktalar arasında bulunuyor.

  • Adres: Şoseaua Pavel D. Kiseleff 28-30, București 011347, Romanya
  • Telefon: (+40)21 317 9103 – (+40)21 317 9110
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00 (Detaylı saat bilgisi için web sitesini ziyaret etmenizi öneriyoruz)
  • Giriş ücreti: Yetişkin 20 Ley, Emekli 10 Ley, Öğrenci 5 Ley
  • Web sitesi

20. Ulusal Romanya Tarihi Müzesi

ulusal romanya tarihi müzesi

Burası neresi? Ulusal Romanya Tarihi Müzesi, 1970 senesinde kurulmuştur ve ilk olarak Romanya posta servisi için kullanılan etkileyici bir Neoklasik binada yer almaktadır. Binadaki 60 odada Romanya tarihi ile ilgili çok önemli sergiler yer almaktadır. Müzedeki en büyük kalıcı sergi ise Büyük Roma İmparatoru Traianus Sütunu’nun bir kopyasıdır.

Müzedeki diğer önemli tarihi eserler arasında Daçya dönemine ait 1. yüzyıldan kalma her biri yaklaşık 1 kilogram ağırlığındaki 13 adet bilezik bulunmaktadır.

  • Adres: Calea Victoriei 12, București 030026, Romanya
  • Telefon: +40 21 315 8207
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba – Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10 Ley, Öğrenci 2,5 Ley, 8 yaş altı çocuklar için ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Mezarlar

21. Bellu Mezarlığı

bellu mezarlığı

Burası neresi? 1850’li yıllarda kurulan Bellu Mezarlığı, Bükreş’in en otantik tarihi yerleri arasında bulunuyor. 54 dönümlük geniş bir alana yayılan mezarlık içinde Rumen bilim insanlarından, sanatçı müzisyene kadar birçok önemli isim defnedilmiştir. Her bir mezarın kendine ait bir arsası bulunmakta ve bu alanların çoğunluğu yatan kişiye özgü bir şekilde çok özel dekore edilmiştir. Bu da burasını çok cazip kılmaktadır.

Mesleklere göre gruplandırılmış olan mezarlıkları ziyaret edebilmek için yaklaşık yarım günlük bir zaman dilimine ihtiyacınız olacak. Bu zaman diliminde mezarlıkları ziyaret edebilir ve ortamdaki huzur atmosferini hissedebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Mezarlık içinde bulunan mezarlar sanat eseri havasıyla yapıldığı için burayı ziyaret ederken kendinizi bir sanat galerisinde geziyormuş gibi hissedeceksiniz.

  • Adres: Calea Șerban Vodă nr. 249, București 040208, Romanya
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi – Cumartesi 08.30-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Bükreş Şehir Kartı (Bükreş City Card)

bükreş şehir kartı
Görsel Kaynak: bucharestcityinfo.com

Bükreş Şehir Kartı nasıl temin edilir? Pansiyon, otel ve birçok turistik ziyaret noktasından kartı temin etmek mümkün. Adınızı ve ilk kullanım tarihini yazdığınız kartı, işletmelerde ve turistik noktalarda göstererek kartın avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerli? İlk kullanım tarihinden itibaren indirimlerden ve diğer avantajlardan üç gün boyunca faydalanabilirsiniz.

Ücreti nedir? Bükreş Şehir Kart’ını herhangi bir ücret ödemeden edinebilirsiniz.

Avantajları nelerdir? Şehir kartı size pek çok avantaj sunuyor. İşte o avantajlardan bazıları;

  • Müzelere %75’e varan indirimli giriş olanağı,
  • Restaurant ve cafelerde %15’e varan indirimler,
  • Dükkanlarda %10’a varan indirim imkanı.

Bütün avantajları incelemek isterseniz: Bükreş Şehir Kartı’nın avantajları nelerdir?

Bükreş tarihi yerler yazımız burada son buluyor. Eğer listemizle ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşmak ve ziyaretçilerimize fikir vermek isterseniz yorum kısmından bize mutlaka yazın.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin