Bükreş Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Bükreş Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Otopeni Havalimanı olarak da bilinen Bükreş Henri Coanda Uluslararası Havalimanı, Romanya’nın başkenti Bükreş’e hizmet veren tek tarifeli ana havalimanıdır. Bükreş Havalimanı şehir merkezinin yaklaşık 16 kilometre kuzeyinde Otopeni bölgesinde yer alıyor. Yılda yaklaşık 12 milyon doğrudan ve transfer yolcularına ev sahipliği yapıyor. Ülkenin güney kesiminde bulunan Bükreş Havalimanı, Romanya’nın çevresindeki büyük şehirlere kusursuz bir ulaşım sağlıyor. Havalimanından şehir merkezine yolculuk ise trafiğin yoğunluğuna, günün saatine ve ulaşım seçeneğine bağlı olarak 30 dakika ila 1 saat arası sürüyor.

Haftanın tüm günü düzenli olarak her 15 dakikada bir çalışan 780 ve 783 numaralı ekspres otobüs hatları ile ulaşımı kolaylaştırıyor. Uygun fiyatlı olması nedeniyle yolcuların havalimanından şehir merkezine olan ulaşımlarında sıkça tercih edilen bir seçenek olarak öne çıkıyor.

780 ve 783 numaralı toplu taşıma araçlarına ek olarak tren hattıyla da şehir merkezine ulaşabilmek mümkündür. Havalimanına yakın bir konumdan hareket eden tren istasyonuna düzenli aralıklarla otobüsle çalışmaktadır. Buradan şehir merkezindeki ana tren istasyonuna (Gara de Nord) doğrudan ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Şehir merkezine vardıktan sonra Bükreş’teki toplu taşıma araçları ile şehrin her bölgesini dolaşmak mümkündür. Toplu başıma araçlarına yüzlerce otobüs ve troleybüsün yanı sıra on tramvay hattı dâhildir. Tüm bu araçlar şehri ilk defa ziyaret eden bir turist için kusursuz bir ulaşım imkânı sağlamaktadır.

Bükreş Otopeni Havalimanı Terminali

Taksiler de nispeten ucuzdur. Haftanın tüm günü hizmet veren taksiler, otobüslere kıyasla şehir merkezine daha hızlı gitmektedir. Havalimanı gelen yolcu salonunda bulunan taksi rezervasyon makinelerinden birine giderek, sizi alacak olan aracın plakasını gösteren bir bilet almanız gerekiyor.

Varış noktanıza seyahat etmenin en uygun yolu özel havaalanı transferleridir. Fiyatları sabit ve araçları konforludur. Üstelik çevrimiçi rezervasyon yaparak sürücünün sizi karşılaması da mümkündür. Özel transfer ile şehir merkezine veya konaklama yerinize doğrudan ulaşabilmek özel transfer ile zahmetsiz bir ulaşım alternatifidir.

Bükreş’te birkaç gün kalmayı planlıyor ve çevre yerleri de dolaşmayı istiyorsanız şehirlerarası otobüslerle hiç seyahat etmeden bir araç kiralaması yapabilir ve dilediğiniz yere kendi hızınızda gidebilirsiniz. Havalimanında araç kiralama hizmeti veren yerel ve uluslararası tedarikçiler bulunmaktadır. Bütçe ve zevklerinize göre bir araç kiralayabilir ve Romanya çevresindeki tüm ulaşımınızı size özel araba ile yapabilirsiniz.

Bükreş Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım hakkında tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

Bükreş Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmenin en hesaplı yolu toplu taşıma otobüsleridir. Fakat bu ulaşım seçeneği aynı zamanda şehir merkezine gitmenin en yavaş yoludur. Bükreş Toplu Taşıma Şirketi STB tarafından işletilen 780 numaralı otobüs hattı Kuzey Tren İstasyonu’na (Gara de Nord), 782, 783 ve 784 numaralı otobüs hattı ile şehir merkezinde farklı bölgelere gidebilmek mümkündür. Tüm otobüs hatları haftanın tüm günü (resmi tatiller dâhil) 06.00 – 23.00 saatleri arasında düzenli aralıklarla her 20-30 dakikada bir hareket etmektedir. Otobüsler havalimanı gelen yolcu salonunun (dış hat 1. Kat) çıkışında yer almaktadır.

Bükreş Otopeni Havalimanı Yolcu Otobüsleri

Bükreş Havalimanından şehir merkezine hareket eden otobüs hatları, güzergâh ve hareket saatleri aşağıdaki gibidir;

780 Havalimanı – Kuzey Tren İstasyonu (Gara de Nord)

Bu hat 05.43 ila 23.17 saatleri arasında çalışmakta ve her 20 dakikada bir hareket etmektedir. Şehir merkezine yolculuk süresi yaklaşık 45 dakikadır. Son durakta M1 ve M4 metro hatları ile şehrin diğer bölgelerine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Güzergâh: Havalimanı – Primaria Otopeni – Amco – Aleea Privighe Torilor – Baneasa – Piata Presei – Clabucet – Gara de Nord – Gara Basarab

Hareket Saatleri: HavalimanıŞehir Merkezi

782 Havalimanı – Baneasa Alışveriş Merkezi

Bu hat 08.42 ila 23.02 saatleri arasında çalışmakta ve her 15 dakikada bir hareket etmektedir. 782 numaralı otobüs hattı ile şehir merkezinin popüler noktası olan Baneasa Alışveriş Merkezi’ne ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 50 dakika sürmektedir.

Güzergâh: Havalimanı – Icsitmua – Primaria Otopeni – Complex Comercial Baneasa

Hareket Saatleri: HavalimanıŞehir Merkezi

783 Havalimanı – Piata Unirii Meydanı

Bu hat 00.35 ila 23.55 saatleri arasında çalışmakta ve gündüzleri 15 dakikada bir, gece saatlerinde ise her 40 dakikada bir hareket etmektedir. Son duraktan M1, M2 ve M3 metro hatları ile şehrin diğer bölgelerine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bükreş Havalimanı Yolcu Otobüsü
dav

Güzergâh: Havalimanı – Icsitmua – Primaria Otopeni – Amco – Pasaj C.F.R. Otopeni – Aleea Privighe Torilor – Institutul Meteorologic – Baneasa – Pod Baneasa – Piata Presei – Docentilor – Piata Presei – Docentilor – Piata Victoriei – Piata Romana – Piata 21 Decembrie 1989 – Piata Unirii 1 – Piata Unirii 2

Hareket Saatleri: HavalimanıŞehir Merkezi

784 Havalimanı – Unirea Meydanı

Bu hat 06.41 ila 22.38 saatleri arasında çalışmakta ve her 20 dakikada bir hareket ederek şehir merkezinde Unirea Meydanı’na gitmektedir. Yolculuk yaklaşık 45 dakika sürmektedir.

Güzergâh: Havalimanı – Amco – Baneasa – Piata Presei – Piata Victoriei – Bd. Dacia – Piata Revolutiei – Gradina Cismigiu – Piata Mihail Kogalniceanı – Dr. Staicovici – Piata Arsenalului – Piata Unirii 2

Hareket Saatleri: HavalimanıŞehir Merkezi

Şehir merkezine yolculuk yaklaşık 50 dakika sürüyor ve bilet ücreti kişi başı tek yön 3,5 Lei (0.80 Euro), iki yönlü bilet ise 7 Lei’dir (2 Euro). Otobüs biletinizi terminal çıkışında yer alan beyaz renkteki bilet gişesinden satın alabilirsiniz. Sürücüler otobüs içerisinde nakit olarak bilet satmamaktadır. Ayrıca çevrimiçi satın alabileceğiniz bir hizmet de bulunmuyor.

Havalimanından şehir merkezine giden tüm otobüs hatları tarifeleri hakkında daha fazla bilgi için STB resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Şehiriçi Ulaşım İçin Ulaşım Kartı

Bükreş’te birkaç gün kalmayı planlıyor ve şehir içi ulaşımınızı toplu taşıma ile yapmayı planlıyorsanız bir Ulaşım Kartı satın alabilir ve tüm toplu aşıma araçlarında (otobüs, tramvay) ekonomik bir şekilde ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bu akıllı ulaşım kartı, şehir içindeki tüm toplu taşıma araçlarına sabit bir süre ile (24 veya 48 saat) şehrin en iyi turistik yerlerine gidebilirsiniz. Havalimanına varışta, gelen yolcu salonunun çıkışında bilet gişelerini göreceksiniz. Buradan yeniden yüklenebilir kart satın alabilir, otobüs ve tramvay kullanabilirsiniz. Ayrıca yerel bir SIM kart ile ulaşım kartınızı E783 veya E780 yazarak 7456’ya SMS göndererek de satın alabilirsiniz.

Bükreş Ulaşım Kartı

Bükreş’te toplu taşıma araçlarında kullanılmak üzere üç çeşit kart bulunuyor;

Multiplu Kart: 24 saat geçerli bu kart türü yeniden yüklenebilir değildir. Kart ücreti 8 Lei’dir ve ekspres ile banliyö hatlarında kullanılmamaktadır. Aynı kart ile bir defada en az iki, en fazla on binişlik yükleme de yapabilir ve şehiriçi tüm toplu taşıma araçları kullanabilirsiniz.

Multiplu kart hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

Nominal Aktivite Kartı: Yeniden yüklenebilir bir kart türüdür. Yalnızca STB satış noktalarında yükleme yapılmaktadır. Bu kart ile tüm toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz. Turistler, Nominal Aktivite Kartı almak için kimlik bilgilerinin olduğu pasaport sayfasının fotokopisini vermek zorundadır.

Nominal Olmayan Aktivite Kartı: Devredilebilir bir kart türü olan Nominal Olmayan Aktivite Kartı, sık sık toplu taşımayı kullanmayı düşünüyorsanız en uygun kart türüdür. Yeniden yüklenebilir bu kart ile tüm aile üyelerinin toplu taşıma ile yapacakları seyahat için uygundur. Herhangi bir STB satış noktalarından 3,7 Lei ücretle satın alınabilir.

Aktivite kartları hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

Bu ulaşım kartları havalimanı ekspres otobüslerinde ve metrolarda kullanılmamaktadır. Otobüse bindiğinizde kartınızı doğrulama cihazına okutmanız gerekiyor. Otobüs şoföründen bilet almak mümkün değildir. Havalimanı gelen yolcu salonunun çıkışında yer alan bilet gişelerinden veya makinelerinden biletinizi satın alabilirsiniz. Multiplu kart ve Aktivite kartıyla Bükreş’te otobüsleri, troleybüsleri ve tramvayları kullanabilirsiniz. Metroları kullanmak için ise istasyonlarda yer alan makinelerinden biletinizi satın alabilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Tren ile Ulaşım

Havalimanından şehir merkezine ulaşımınızı sağlayabileceğiniz bir diğer ulaşım aracı ise trenlerdir. Ancak bu ulaşım doğrudan havalimanından yapılmamaktadır. En yakın tren istasyonu 900 metre uzaklıkta bulunuyor. Havalimanı ile şehir merkezi arası doğrudan tren bağlantısı bulunmadığından dolayı bu iki güzergah arası ulaşımlar CFR servis otobüsleri ile sağlanmaktadır. Gelen yolcu salonunun çıkışından “Havaalanı Durağı” hareket eden CFR otobüsleri ile 10 dakikada tren istasyonuna ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Servis otobüsü ve tren biletinizi dış hatlar gelen yolcu salonunda yer alan bilet ofislerinden 6,8 Lei ücretle satın alabilirsiniz. 0-5 yaş arası çocuklar ücretsiz olarak seyahat edebilirler. 5-10 yaş arası çocuklar, öğrenciler (öğrenci kimlik kartınızı yanınızda bulundurun) ve emekli kişiler ise %50 indirimle bilet satın alabilirler. Şehir merkezine tren ile seyahat süresi 45 dakikadır.

Bükreş Havalimanı Treni

Her saat başı hareket eden trenler şehir merkezi Kuzey Tren İstasyonu’na (Gara de Nord) gitmektedir. Son durakta indikten sonra M1 ve M4 metro hatları ile şehrin diğer bölgelerine de ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Çevrimiçi tren bileti satın almak için tıklayınız.

Havalimanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Bükreş Havalimanı’ndan şehir merkezine taksiler ile daha hızlı ve nispeten uygun fiyatla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bükreş’te taksiler pek fazla pahalı değildir. Bu nedenle otobüsleri beklemek istemezseniz havalimanında haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren bir taksi mutlaka bulur ve şehir merkezine veya doğrudan otelinize ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Bükreş Havalimanı’nda bagaj alımından sonra doğrudan taksilere binmek yerine dokunmatik ekranlı elektronik cihazlar ile bir taksi rezervasyonu yapılmaktadır. Rezervasyon sonrası yetkili taksiye binerek ulaşım sağlanmaktadır. Dış hatlar gelen yolcu salonunda yer alan bu cihazlar, yetkili tüm taksilerin listesini ve fiyatlarını göstermektedir. Bu cihazdan güvenilir bir taksi rezervasyonu yaptığınız takdirde, taksinin adını ve plakasını içeren bir makbuz alacaksınız. Makbuz alımından sonra havalimanı çıkışında ilgili taksi sizi almak üzere durağa gelecektir. Taksi durakları gelen yolcu katı ana terminalin çıkışında yer almaktadır.

Bükreş Havalimanı Taksi

Bükreş Havalimanı’nda resmi olarak hizmet veren taksi şirketleri;

  • Marius Taxi: +40 722 240500
  • Taxi Meridian: +40 21 9444
  • Black Taxi Bucharest: +40 751 115 599

Tüm taksiler sarı renktedir ve ön camında resmi taksi ücret tarifesi yazmaktadır.

Havalimanından Bükreş’te bazı popüler yerlere taksi ile ulaşım ücretleri aşağıdaki gibidir;

  • Havalimanı – Baneasa: 15-30 Lei
  • Havalimanı – Zafer Kemeri (Arcul de Triumf): 20-40 Lei
  • Havalimanı – Victoriei Meydanı (Piata Victoriei): 25-50 Lei
  • Havalimanı – Romanya Meydanı (Piata Romana): 25-60 Lei
  • Havalimanı – Üniversite (Universitate): 25-60 Lei
  • Havalimanı – Unirii Meydanı (Piata Unirii): 25-70 Lei
  • Havalimanı – Kuzey Tren İstasyonu (Gara de Nord): 25.-60 Lei
  • Havalimanı – Filaret Otobüs Durağı (Autogara Filaret): 30-75 Lei
  • Havalimanı – Obor Otobüs Durağı (Autogara Obor): 30-75 Lei

Havalimanı taksileri 1,39 Lei/km ile 3,5 Lei/km (lüks taksi) arası ücret tarifesine sahiptir. Havalimanı çıkışında herhangi bir taksi sürücüsü size yaklaşırsa, talebini reddedin. Mutlaka resmi hizmet veren taksilerden birine binmeye özen gösterin. Terminal içerisindeki cihazdan makbuz alarak taksiye binmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca taksiye binerken, sürücünün taksimetreyi başlattığından emin olun, aksi takdirde ücreti kabul etmeyin.

Bükreş’te UBER ve Bold (Taxify) uygulamalarının yanı sıra yerel taksi uygulaması Clever Taxi uygulaması da yaygın olarak kullanılmaktadır. Uygulama üzerinden çağıracağınız araçlar taksilere kıyasla nispeten daha uygun fiyatlıdır. Ancak ulaşım ücreti çağıracağınız araç türüne ve gideceğiniz mesafeye göre değişiklik gösterecektir.

Bükreş Havalimanı UBER Araçları

Bükreş Havalimanı’na varışta bu üç uygulama üzerinden yerel taksi hizmeti veren bir araç çağırabilir, şehir merkezine veya konaklama yerinize kadar gidebilirsiniz. Havalimanı ücretsiz Wi-Fi İnternet hizmetini kullanabilir ve bir araç çağırabilirsiniz.

UBER, Bolt ve Clever Taxi ile çağıracağınız araç türü, gideceğiniz mesafeye bağlı olarak değişken ücret tarifesine sahip olsa da ortalama ulaşımın maliyeti 30 Lei olacaktır. IOS ve Android kullanıcıları aşağıdaki bağlantıdan UBER ve Taxify uygulamalarını telefonlarına indirebilirler.

UBER: ANDROID / IOS

Bolt: ANDROID / IOS

Clever Taxi: ANDROID / IOS

Havalimanı/Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım

Bükreş Havalimanı’na gece geç saatlerde varıyorsanız muhtemelen toplu taşıma otobüsleri seyrek çalışacaktır. Ayrıca Yaz sezonunda ve yoğun saatlerde havalimanına varışınızda otobüslerin geç kalkması ve trafiğin fazla olması şehir merkezine veya konaklama yerinize olan ulaşımınızı da zorlaştıracaktır. Bu gibi stresleri yaşamamak için önceden bir transfer rezervasyonu yapmak iyi olacaktır. Bükreş Havalimanı’nda bulunan yerel ve uluslararası bazı şirketler araç kiralama hizmetinin yanı sıra özel transfer hizmeti de vermektedir. İlgili firmaların İnternet siteleri üzerinden yapacağınız çevrimiçi bir rezervasyon ile havalimanına varışta gelen yolcu salonu çıkışında sürücü tarafından karşılanarak doğrudan aracınıza gidebilir ve varış yerinize zahmetsizce ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Rezervasyonunuz sonrası havalimanına varış gün ve saatinizde sürücü tarafından isminizin yazılı olduğu bir döviz ile karşılanacaksınız. Bu nedenle çevrimiçi rezervasyon esnasında uçuş gün ve saatinizin olduğu önemli bilgileri ilgili firmaya verdiğinizden emin olun.

Bükreş Havalimanı Özel Transfer

Havalimanında bekleme zamanından tasarruf etmek ve taksilere kıyasla daha konforlu ve güvenilir bir seyahat etmek için özel transfer rezervasyonu yaptırmanızı öneririz. Bu hizmet ile fazla bagaj gibi ekstra bir ücretle karşılaşmadan sabit transfer ücreti ile doğrudan transferinizi sağlayabilirsiniz.

Bükreş Havalimanı’ndan şehir merkezinde bazı popüler yerlere olan özel transfer ücretleri aşağıdaki gibidir;

  • Havalimanı – Parlamento Binası: 1-3 kişi 22 Euro, 4-6 kişi 38 Euro ve 7 kişi 43 Euro’dan başlayan fiyatlar,
  • Havalimanı – Romanya Meydanı: 1-3 kişi 23 Euro, 4-6 kişi 39 Euro ve kişi 7Euro’dan başlayan fiyatlarla,
  • Havalimanı – Zafer Kemeri: 1-3 kişi 24 Euro, 4-6 kişi 39 Euro ve 7 kişi 45 Euro’dan başlayan fiyatlarla,

Özel transfer ücreti araç türü ve gidilecek mesafeye göre farklılık göstermektedir. Bükreş Havalimanı’ndan şehir merkezine ve farklı bölgelere özel transfer hizmeti veren firmalar arasında TaxiLeader, Airport Taxi Transfer, Bucharest Airport Transfer, Blacklane, Transport Airport Bucharest ve Sixt yer almaktadır.

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

Bükreş seyahatinizde esnek zamana sahipseniz ve başkent dışında çevre yerleri de ziyaret etmeyi planlıyorsanız bir araç kiralaması yapmak en doğru tercih olacaktır. Havalimanına varışta kiralama yapabileceğiniz gibi şehir merkezine varışta da yerel tedarikçilerden bir araba kiralayabilirsiniz. Size özel bir araba ile hem havalimanından şehir merkezine hem de şehiriçi ve şehirlerarası ulaşımınızı zahmetsiz bir şekilde kendi hızınızda ve konforunuzda yapabilirsiniz.

Bükreş Havalimanı’nda araç kiralaması yapabileceğiniz 7 tedarikçi bulunmaktadır. Bütçe ve zevklerinize göre aralarından tercih edebileceğiniz farklı araç türlerine sahip acenteler gelen ve giden yolcu terminali arasındaki geçitte yer almaktadır. Havalimanı yönlendirme tabelalarını takip ederek gidebilir veya danışma masalarından bilgi alabilirsiniz.

Bükreş Havalimanı Araç Kiralama

Bükreş Havalimanı’nda araç kiralaması yapabileceğiniz acenteler arasında Avis, Autonom, Budget, Europcar, Hertz, Sixt ve Enterprise yer almaktadır.

Ayrıca Bükreş şehir merkezinde yer alan araç kiralama acenteleri ise Promotor, SWISO Rent a Car, Rent a Van, Prima Rent, Alia Rent a Car, Focus Rent ve South Meridian Rent a Car’dır.

İlgili tüm firmaların İnternet siteleri üzerinden araç ve fiyat kıyaslaması yapabilir ve rezervasyonunuzu garanti altına alabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin