Bozburun’un Tarihi Yerleri | 7 Etkileyici Antik Kent

Bozburun, kalabalık ve gürültüden sıkılmış olanların aradığı huzur ortamını karşılayabilecek eşsiz bir Marmaris kasabası… Bozburun’un tarihi yerleri ile bu eşsiz beldenin tarihinde keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz…

Bozburun tarihi hakkında; MÖ 4000’li yıllara dayanan geçmişi ile Bozburun, tarih boyunca çok fazla medeniyetin ayak bastığı bir coğrafyanın parçası olmuştur. Beldenin isminin Drahya’nın en önemli liman kentlerinden olan Bosprina’dan geldiği tahmin edilmektedir.

MÖ 3000’li yıllarda belde topraklarında Minos hakimiyeti başlamış ve kral Kar nedeniyle bu topluluk Karyalılar olarak anılmıştır. MÖ 1000’li yıllara gelindiğinde Dor ve İyonların istilası bölgede karışıklığa neden olmuş ve Karyalılar bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştır.

Şehir, MÖ 120 senesinde Romalıların eline geçmiştir. MS 395 senesinde ise Bozburun artık Bizans topraklarının bir parçası olmuştur. Bozburun’un da içinde bulunduğu Muğla ve çevresi 12. yüzyılda Selçukluların yönetimine geçmiştir. 14. yüzyıldan itibaren ise bölgede Osmanlı hakimiyeti başlamıştır.

Geçmişte bölgeye başlayan Türkmen nüfusun gelişi, Cumhuriyet döneminde yapılan Lozan Antlaşması’nın bir sonucu olan mübadele sonrası daha da hızlanarak devam etmiştir. Günümüzde artık Bozburun, ülkemizin sakin ve muhteşem doğası ile bilinen tatil beldelerinden biri olarak her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Bozburun’un en ünlüleri; Başta Phoenix Antik Kenti olmak üzere, Bozburun ve çevresinde birçok antik bölgeye ait kalıntılar sizi bekliyor.

Bozburun gezi tavsiyesi; Bozburun’a gelecek olanların antik kentlere merakı olması gerekiyor. Bu ilgiye sahip kişiler için Bozburun’da gerçekten gezilecek pek çok tarihi nokta bulunuyor. Bunun yanı sıra etkileyici sahil şeridi sayesinde denizi ve güneşi sevenler için de Bozburun keyif veren rotalardan biri olmayı başarıyor. Acıkanlar için ise Bozburun’un deniz mahsullerinin büyük rol oynadığı Bozburun’un yöresel yemekleri imdada yetişiyor. Akşamları ise çok hareketli olması da Bozburun gece hayatının tadını çıkarmayı ihmal etmemek lazım tabi ki…

Müzekart; Bozburun ve çevresinde birçok tarihi nokta bulunmaktadır. Özellikle görülecek pek çok antik kent yer almaktadır ve bu antik kentleri görmek için ücret talep edilmemektedir. Bu nedenle Bozburun gezisi esnasında göreceğiniz tarihi yerlere giriş için Müzekart‘a ihtiyacınız olmayacak.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

1- Phoenix Antik Kenti

phoenix antik kenti

Burası neresi? Bozburun’a çok yakın bir konumda, Taşlıca Köyü’ne 4 km mesafede bulunan Asar Tepesi üzerinde kurulmuş Phoenix, kalıntıları hala iyi durumda olan bir Karya kentidir. Kentin yaklaşık olarak 2400 yıl öncesinde kurulduğu biliniyor. Kent, yaklaşık 500 metrekarelik bir alanda bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Şehrin meydanı ve mezarları sağlamlığının da etkisiyle oldukça iyi korunarak günümüze kadar ulaşmayı başarmış bir noktadır. Antik kente gidiş yolu üzerinde bulunan kaya mezarları oldukça dikkat çekicidir. Antik kent içinde ise günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmış tapınağın kalıntıları göze çarpmaktadır. Bu antik kente gittiğinizde enfes manzaranın da keyfini çıkarın.

  • Adres: Taşlıca Mahallesi, 48710 Marmaris/Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2- Kasara Antik Kenti

kasara antik kenti

Burası neresi? Marmaris Serçe Limanı’nda bulunan Kasara Antik Kenti, Karya dilinde “Büyük Güzel Köy” anlamına geliyormuş. Kentte, Helenistik ve Roma dönemi eserlerini görebilirsiniz. Tarihçilerin pek de değinmediği yerleşim yeri hakkında derinlemesine araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle de tarihi hakkında neredeyse hiç bilgi bulunamamaktadır. Antik kentten günümüze kalanlar ise birkaç duvar parçasından başka bir şey değildir. Yol üzerinde de bazı tarihi su kuyuları bulunuyor.

Kaçırmayın! Eğer ziyaretiniz sırasında hava denize girmek için müsaitse, mutlaka Serçe Limanı’na kadar gidin ve muhteşem denizin keyfini çıkarın. Burası hem sakinliği hem de muhteşem manzarası ile size kendisini hayran bırakacak cinsten.

  • Adres: Taşlıca, Marmaris, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3- Bayır Köyü (Syrna Antik Kenti)

bayır köyü

Burası neresi? Denizden uzakta bir köy olan Bayır Köyü, Syrna Antik Kenti üzerine kurulmuştur. Bölge, Helenistik döneminin en önemli yerleşim noktalarından biri olmuştur ve Rodos Devleti’ne bağlı bir şehir olarak varlığını sürdürmüştür ve günümüzde Bozburun’un tarihi yerleri arasında önemli bir yere sahiptir.

Sağlık tanrısı Asklepios’a adanmış bir tapınağın olduğuna inanılan köyde, günümüze ulaşan ayakta kalıntılar yok ancak parça parça mezar ve konut kalıntılarını görebilirsiniz. Bu kalıntılar Roma, Bizans ve Helenistik dönemden kalma kalıntılardır.

  • Adres: Bayır Mahallesi 48700 Marmaris/Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4- Thyssanos Antik Kenti

thyssanos antik kenti

Burası neresi? Söğüt Köyü’ne 1 km mesafede güneybatı kısmında bulunan kentten günümüze birkaç duvar kalıntısı ve temeline ait izler dışında pek bir şey kalmamış. Buna karşın burası Bozburun’a yakın görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor. Kentin ne zaman kurulduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmadığı gibi izlerin yol yapım çalışmaları ve bölgede yoğun yaşanan depremler yüzünden silindiği düşünülüyor.

  • Adres: Söğüt Mahallesi 48700 Marmaris/Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5- Loryma Antik Kenti (Bozukkale)

bozukkale loryma

Burası neresi? Burunbaşı üzerinde bulunan kaleye kara yolundan ulaşabileceğiniz gibi daha kolay bir yol olan tekne turlarıyla da gidebilirsiniz. Körfez girişini koruma amacıyla yapılmış kale şuan hala iyi durumda ve ziyarete açık. Kale, antik bölgenin günümüze en sağlam ulaşmış olan kısmıdır ve 120 metre uzunluğa, 10 metre genişliğe sahiptir.

Konumu nedeniyle oldukça stratejik bir nokta olan Loryma Antik Kenti’nde Atino donanmasının MÖ 1412 senesinde konakladığı düşünüldüğünde şehrin geçmişinin daha da gerilere uzandığı anlaşılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Burası tarihi dokusuyla dikkat çektiği gibi merkeze uzak bir konumda olması nedeniyle bakir kalan doğal güzellikler arasında bulunuyor. Bu da burasını daha keyifli ve özel bir rota haline getiriyor.

  • Adres: Taşlıca Mahallesi 48710 Marmaris/Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6- Hydas Antik Kenti (Selimiye)

hydas antik kenti

Burası neresi? Bozburun Yarımadası’nın Selimiye koyunda yer alan Hydas Antik Kenti, Helenistik Dönem sur kalıntılarının ve kare planlı bir mezar anıtının yer aldığı oldukça eski bir yerleşim yeri. Selimiye ve çevresinde Hydas’a ait üç adet kale kalıntısı yer almakta. Bunlardan birincisi Selimiye’nin en yüksek tepesinde, ikincisi Sarıkaya Tepesi’nde, üçüncüsü ise Kızılköy Mahallesi’nde yer alan almaktadır. Hydas’a 3 kilometre uzaklıkta ise sahilde bir gözetleme burcu ve bu burç üzerinde birkaç mezar bulunuyor.

Antik kent, Marmaris’e 35 km mesafede yer almaktadır ve deniz seviyesinden 275 metre yükseklikte konumlanmıştır. Şehrin MÖ 4. ya da 3. yüzyılda inşa edildiği belirtilmektedir. Kentteki arkeolojik kazı çalışmaları 2005 senesine kadar sürmüş ve bölge turizme kazandırılmıştır.

Neden gitmeliyim? Yarım saatlik kısmen zorlu bir tırmanış gerektiren antik bölge tırmanış esnasında karşınıza çıkacak olan piramit çatıya sahip mezarlarla başlamakta ve tepede güzel bir manzaraya sahip kale ile noktalanmaktadır. Bu iki önemli kalıntı da antik kenti değerli kılan detaylar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Turgut Köyü, Selimiye, Marmaris/Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7- Bybassos Antik Kenti

bybassos antik kenti

Burası neresi? Eski çağda bir yarımada üzerinde yer aldığı bilinen Arkaik ve Klasik dönemlerde liman olarak rol oynayan Bybassos, günümüzde Bozburun’un Hisarönü Köyü’nün yanı başında ortaya çıkmıştır. 1960 yılında yapılan yüzey araştırmaları sonucu köyün Bybassos olduğu saptanmıştır. Antik kentin kalıntılarının yol ile deniz arasındaki tepenin yamaçlarından yukarı doğru seyrettiği bilinmektedir.

Neden gitmeliyim? Nekropole ait kalıntılar, sur kalıntıları, kaya mezarları ve sarnıçlar gibi çeşitli kalıntılarla Bybassos Antik Kenti, Bozburun’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasındaki yerini alıyor.

  • Adres: Hisarönü Mahallesi, Marmaris/Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

pin emojiBozburun’un tarihi yerleri hakkındaki düşüncelerinizi ve bildiğiniz diğer tarihi yerleri aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin –>