Bosna Hersek’te Ne Yenir? | 18 Enfes Yemek

Hüzünlü bir yakın tarihe sahip olan Bosna Hersek, son dönemlerde sıkıntılarını üzerinden atarak turizm anlamında bir sıçrayış yapmayı başardı. Özel bir mutfağa sahip olan bu ülke, mutfak kültürü ile de Balkan turlarının vazgeçilmez duraklarından biri olmayı başarıyor.

Bosna Hersek’te Ne Yenir? Ne İçilir?

Eğer midenize düşkünseniz ve “Bosna Hersek’te ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevabını arayan bir gezgin iseniz hamur ve et ağırlıklı yemeklerin sizi beklediğini bilmenizde fayda var.

İşte Bosna Hersek’e dair denenmesi gereken 18 lezzet;

1. Cevapi

Petica Cevabzinica (adres ve bilgi)

Cevapi
Cevapi

Cevapi, somun pide içinde ve yanında soğan ile servis edilen dikdörtgen şeklinde hazırlanmış bir kebap türüdür. Bunun ülkede farklı restoranlarda farklı şekillerde hazırlanmış olarak bulabilirsiniz ancak yanında mutlaka ekşimsi bir acı sos olur. Cevapi, mutlaka denemeniz gereken Bosna Hersek yemekleri arasında ön sıralarda yer alan bir tat.

2. Burek

Buregdzinica Bosna (adres ve bilgi)

Boşnak Böreği
Boşnak Böreği

Burek, Osmanlılar tarafından Balkanlara getirilen lezzetlerden bir tanesi. Et, peynir ya da ıspanak dolgulu olarak yapılmaktadır. İtiraf etmemiz gerekirse Bosna’da ülkemizdeki böreklerden daha güzel yapılmaktadır. Bizim tavsiyemiz burayı gezmeye gelen diğer insanlarla anlaşıp her börek türünden birer tane sipariş edip paylaşmanız. Böylece farklı börek türlerini deneyebilirsiniz. En iyi börekleri tatmak için mutlaka Başçarşı bölgesine uğramanız gerektiğini belirterek bir diğer maddemize geçelim.

3. Begova Çorbası

Pod Lipom (adres ve bilgi)

Begova Çorbası
Begova Çorbası

Havuç, patates ya da kereviz gibi kıvam verici sebzelerle hazırlanan begova ya da “bey” çorbası, güveç kaplarda ağır bir şekilde pişirilir. Oldukça iştah açıcı bir çorbadır ve kremsi bir yapıya sahiptir. Üzerine sos dökülerek servis edilen bu çorba özellikle bayramlarda hazırlanmaktadır.

4. Klepe

Nanina Kuhinja (adres ve bilgi)

Klepe
Klepe

Balkan halkı gerçekten köfte türevleri konusunda oldukça iddialı. Klepe de köfte olarak kabul edilen bir yemek ve ülkemizde çok sevilen mantıya fazlaca benzemektedir. Klepe, yanında bir miktar yoğurt ya da sarımsakla hazırlanmış bir sos ile mükemmel bir uyum sağlamakta ve adeta ağızda erimektedir.

5. Dolma

Dzenita (adres ve bilgi)

Dolma
Dolma

Patlıcan, biber, kabak gibi sebzeler içi oyularak kıyma ve çeşitli baharatlarla hazırlanmış iç ile doldurulmaktadır. Sıcak olarak tüketilen dolma, sarımsaklı yoğurt ve limon sosu ile servis edilmektedir. Dolmalardan hazırlanmış tabaklar Bosna’da genellikle ana yemek olarak değil, aperitif olarak sunulmaktadır.

6. Kuru Fasulye

Bu yemeği hemen her restoranda bulabilirsiniz. 

Kuru Fasulye
Kuru Fasulye

Kuru fasulye de Bosna yemekleri arasında oldukça yaygın olan ve ülkede çok lezzetli yapılan yemekler arasında bulunuyor. Bosna’da kuru fasulyenin içine pastırma da ekleniyor ve ortaya muazzam bir lezzet çıkıyor. Bizce kuru fasulyeyi de mutlaka tatmalısınız.

7. Bosanski Lonac

Inat Kuca (adres ve bilgi)

Bosanski Lonac

Bosna’ya özgü bir güveç yemeği olan Bosanski lonac, ülkenin ulusal yemeklerinden biri olarak kabul ediliyor. Büyük parçalar halinde doğranmış et ve sebzeler katmanlar şeklinde güvece konarak pişirilmektedir. Bol malzemelerle hazırlanmış olan bu güveç, sizin için oldukça doyurucu bir öğün olabilir.

8. Tufahija

Inat Kuca (adres ve bilgi)

Tufahija

Bir Osmanlı tatlısı olan tufahija, içi ceviz dolgulu elmanın şerbete batırılmasıyla hazırlanıyor. Acı kahve ile çok iyi bir ikili oluşturan bu tatlı, bölge halkı tarafından çok seviliyor. Eğer Başçarşı’da bir kahve içmek isterseniz yanına mutlaka bu tatlıdan da isteyin.

9. Kahve

Özellikle Başçarşı’da kahve yapan pek çok yer görebilirsiniz. 

Boşnak Kahvesi
Boşnak Kahvesi

Başçarşı’da güzel bir Boşnak kahvesi içmeden Bosna Hersek yemekleri hakkında yeterli bilgiye sahip olamazsınız. Türk kahvesine göre içimi daha hafif ve acılığı daha az olan bu kahve, genellikle yanında lokumla birlikte tüketiliyor. Sunum ise her yerde aynı şekilde bakır cezve içinde olmaktadır. Bizce Boşnak kahvesi kesinlikle “Bosna Hersek’te ne yenir? Ne içilir?” listesinin olmazsa olmazlarından biri.

10. Ustipci

Avlija (adres ve bilgi)

Ustipci
Ustipci

Balkanların farklı ülkelerinde farklı isimlerle anılsa da içerik ve lezzet olarak aynı. Mayalanmış hamur topları yağda kızartılarak içeceklerin yanında muhteşem giden bir atıştırmalık ortaya çıkmaktadır. Ustipci tuzlu ya da şekerli olabilmektedir. Hamurun yumuşacık dokusu ile ağzınızda dağılması size büyük bir keyif verecek.

11. Baklava

Baklava Sarajbosna (adres ve bilgi)

Baklava
Baklava

Tıpkı ülkemizde olduğu gibi Bosna Hersek’te de en sevilen tatlılar arasında baklava bulunuyor. Osmanlı’dan miras bir lezzet olan baklava, misafirler için en güzel ikramlardan biridir. Yüksek şeker içeriğine sahip olan baklava, çay veya kahve ile çok iyi gitmektedir. Bu nedenle “Bosna Hersek’te ne yenir? Ne içilir?” listenize mutlaka bu güzel tatlıyı da eklemelisiniz.

12. Izgara Et

Grill Center (adres ve bilgi)

Izgara
Bosna’ Hersek’te ızgarada pişen etlerin tadına doyum olmaz.

Bulunduğu coğrafya konumu itibariyle hayvancılığın gelişmiş olduğu Bosna Hersek’ta ızgarada pişirilmiş etlerin tadına doyum olmuyor. Bu nedenle de Bosna Hersek yemekleri arasında ızgarada hazırlanmış lezzetli etlerin yeri de bir başka oluyor. Tavsiyemiz ortaya karışık bir ızgara tabağı almanız ve bu muhteşem etlerin keyfini çıkarmanız.

13. Kestane

Sokaklarda kestane satan arabalardan bu güzel atıştırmalığı alabilirsiniz. 

Kestane
Kestane

Sizi Taksim sokaklarına götürecek bir lezzet ile karşınızdayız. Eğer bu ülkeye kış mevsiminde gidiyorsanız Başçarşı sokaklarındaki tezgahlardan mutlaka bir miktar kestane alın ve şehri dolaşırken bu şekerli atıştırmalığın keyfini çıkarın.

14. Boşnak Birası

Sarajevsko Beer
Sarajevsko Beer

Ulusal yemekleri denemek kadar yerel içkileri içmek de bizce oldukça önemli. Sarajevsko ismi verilen bu bira da Bosna Hersek’e gelince mutlaka yapılması gereken şeylerden biridir. Sarajevo’da üretilen ve içimi oldukça keyifli olan bu bira, dünyanın en iyi biraları arasında gösterilmektedir.

15. Nargile

Nargile
Nargile

Nargile, Bosna Hersek’te oldukça yaygın şeylerden biridir. Yerli halk saatlerce nargile eşliğinde sohbet etmeyi çok sevmektedir. Eğer zamanınız bolsa siz de bu kültüre dahil olabilir ve sohbet ederken nargilenizi içebilirsiniz.

16. Sataras

Bu yahniyi pek çok Bosna Hersek yemeği yapan restoranda deneyebilirsiniz. 

Sataras
Sataras

“Bosna Hersek’te ne yenir? Ne içilir?” sorusu için hem besleyici hem de hafif bir yemek arıyorsanız bir çeşit yahni olan “sataras” listenize ekleyebileceğiniz tatlar arasında bulunuyor. Soğan, domates, biber gibi sebzeler pişirilerek sulu bir şekilde servis edilmektedir.

17. Pljeskavica

Mrkva (adres ve bilgi)

Pljeskavica

Domuz, sığır ya da kuzu etinden hazırlanan yayvan bir kebap türü olan plijeskavica, geleneksel bir Sırp yemeğidir ve Bosna Hersek’te çok sevilen fast food tarzı yiyeceklerden biridir. Tabak soğan, patates kızartması, biber, domates, peynirli salata gibi çeşitli garnitürler eşliğinde servis edilmektedir.

18. Kuru Et

Kuru eti ülkedeki gıda pazarlarında bulabilirsiniz. 

Kurutulmuş et
Kurutulmuş et

Pastırmaya benzer kuru et, Balkan topraklarının en meşhur yiyecekleri arasında bulunuyor. Hatta bu coğrafyaya gelenler hem kendileri hem de dostları için dönmeden önce bu etlerden bol bol satın alıyor. Birçok yerde satın alabileceğiniz bu etler, etin yağ durumuna göre fiyatlandırılıyor ve yağ oranı düştükçe etin fiyatı artıyor.

“Bosna Hersek’te ne yenir? Ne içilir?” listemizde sizler için bu kardeş ülkedeki denenmesi gereken lezzetleri sıralamaya çalıştık. Eğer eksik olduğunu düşündüğünüz lezzetler varsa bunu bize yorum olarak yazabilir ve listemizin daha da zenginleşmesini sağlayabilirsiniz. 

*Bosna Hersek gezinizi planlamadan önce ülkeye dair bütün detayları öğrenmek isterseniz Bosna Hersek gezi rehberi sayfamızdan bütün yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin