Belgrad Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Hakkında; Belgrad Nikola Tesya Havalimanı, Belgrad merkezinin 18 kilometre batısında Surcin’de yer almaktadır. Sırbistan’daki en işlek havalimanıdır ve yıllık bazda 5 milyondan fazla yolcuya ev sahipliği yapmaktadır. 1910 yılında kurulan Belgrad Nikola Tesla Havalimanı II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından kullanılmıştı. 1944 yılında Belgrad’dan çekilirken arkalarında yıkık bir havalimanı bırakmışlardı. O zamandan beri büyümeye ve gelişmeye devam eden havalimanı Avrupa için önemli bir durak noktasıdır. Sırbistan’ın bayrak taşıyıcı havayolu olan Air Serbia’ya ev sahipliği yapan havalimanı 2006’dan beri resmi adı, tüm zamanların en ünlü mucitlerinden birinin adı olan Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’dır.

Havaalanı, birbirine bitişik olan T1 ve T2 olarak bilinen iki terminalden oluşmaktadır. Terminal 1 en eski ve en küçük olan terminaldir, Terminal 2 ise daha yeni terminaldir. Havaalanının geliş salonu küçüktür ve bagaj alım yerleri -1 katında yer almaktadır. Buradan check-in masalarının bulunduğu zemin kata bir yürüyen merdivenle inebilirsiniz. Gelen yolcu terminalinin çıkışında araç kiralama acenteleri, taksi durağı, ATM ve bir şeyler yiyip içebileceğiniz restoran ve kafeler bulunmaktadır.

Şehir merkezine gidiş ve havalimanına dönüş kolaydır ve aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç seçenek vardır. Yazımızın devamında Belgrad’da ulaşım hakkında detaylı bilgileri okuyabilirsiniz.

Belgrad Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Sırbistan’ı ilk kez ziyaret ediyorsanız muhtemelen Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl gideceğinizi merak ediyorsunuz. Nikola Tesla Havalimanı ana uluslararası hava yolculuğu merkezidir ve uçakla geliyorsanız şehre ilk giriş noktanız burası olacaktır. Havaalanının kendisi Belgrad şehir merkezinden sadece 20 kilometre uzaklıktadır ve şehir merkezine gitmek için taksi, özel araç transferi, otobüs ve minibüs türünde dört ulaşım alternatifi bulunmaktadır.

  • Otobüs (72 numara)
  • Minibüs (A1)
  • Taksi
  • Özel Transfer

En hızlı ulaşım seçeneği özel transfer yapmaktır. Yolculuk arabayla yaklaşık 30 dakika sürer ve maliyeti 16-20 Euro arasındadır. En ucuz seçenek otobüslerdir. Otobüs biletleri 150 Dinar ve şehir merkezine ulaşmak yaklaşık 60 dakika sürer.

Sırbistan’ı ziyaret ederken yanınızda bir miktar nakit Euro bulundurmanızı tavsiye ederiz. Küçük Euro banknotları getirmek, havalimanından şehir merkezine ulaşmak gibi ilk masraflar için kullanışlı olabilir.

Bu yazımızda tercihlerinize uygun bir transfer seçeneğine yardımcı olacak tüm olası ulaşım alternatifleri ve fiyatlarını bulacaksınız.

belgrad havalimanı otobüs ulaşımı

Havalimanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

Belgrad şehir merkezine, özellikle Zeleni Venac ve Slavija adlı şehir bölgelerine gitmenin birkaç yolu vardır. Bu iki bölge önemlidir, çünkü buradan şehrin başka turistik bölgelerine veya Novi Sad, Niş gibi çevre şehirlere ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Önemli otobüs hatları buradan geçiyor ve şehrin diğer bölgelerine gidiyor. Aceleniz yoksa havaalanından Belgrad’a en ucuz ulaşım seçeneği 72 numaralı otobüs hattıdır. Otobüs sefer gün ve saatleri hafta içi ve hafta sonu farklıdır. Hafta sonu ve hafta içi otobüs gün ve saatlerini kontrol edin.

Belediye Otobüsü

Belgrad Havalimanı’ndan şehir merkezine birkaç otobüs güzergâhı ile ulaşmak mümkündür.

Otobüs durağı gelen yolcu terminalinin hemen dışındadır. Şehir merkezine gitmek için binmeniz gereken otobüs hattı 72 numaradır. Her yarım saatte bir kalkar ve şehir merkezine ulaşımı yaklaşık 45-60 dakika sürer. Otobüs güzergâhının son durağı şehrin popüler yeşil pazarının olduğu Zeleni Venac’da son bulmaktadır. Bu bölge, Cumhuriyet Meydanı ve diğer tüm turistik yer ve otellere yürüme mesafesindedir. Otobüs ile ulaşım en ucuz seçenektir ancak stresli ve zaman alıcı olabilir. Ayrıca, Belgrad’da ilk kez bulunuyorsanız ve yanınızda bir şehir haritası yoksa akıllıca bir ulaşım tercihi olmayabilir. Otobüs biletini havalimanı içerisindeki kiosklarda veya doğrudan otobüs içerisinde şoförden satın alabilirsiniz.

Güzergâh: Havalimanı – Zeleni Venac Meydanı

Bilet Ücreti: 89 Sırp Dinarı (kiosklarda), 150 Dinar (otobüste)

Seyahat Süresi: 30-40 Dakika

Havalimanı – Zeleni Venac Meydanı

belgrad havalimanı otobüs saatleri

Zeleni Venac Meydanı – Havalimanı

Minibüs

Belgrad Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için bir başka seçenek de A1 mini otobüs servisidir. Daha fazla konfor arayan ve şehir merkezine 72 numaralı otobüse kıyasla daha hızlı ulaşmak isteyenler için minibüsleri tercih edebilirsiniz. Bu minibüsler yaklaşık on ila on beş yolcu içindir. Minibüsler için bilet ücreti yaklaşık 3,50 Dolar ve doğrudan şoförden satın alabilirsiniz. Bu ulaşım seçeneği normal otobüslerden çok daha rahat ve çok daha az kalabalıktır.

Havalimanından çıktıktan sonra şehir merkezine gelene kadar yalnızca iki durakta duruyor. Minibüs ile ulaşımı tercih ederseniz Fontana’ya ve ana tren/otobüs istasyonlarına ulaşım sağlayabilirsiniz. Son durak, şehrin merkezine sadece 20 dakikalık yürüme mesafesindeki Slavija Meydanı’dır. Bölge aynı zamanda halk otobüsleri ile de iyi bir bağlantı içindedir ve burada bir taksi bulmak da kolaydır.

Güzergâh: Havalimanı – Slavija Meydanı (Kralja Milutina Caddes) – Havalimanı

Bilet Ücreti: 300 Sırp Dinarı (minibüste)

Seyahat Süresi: 30 Dakika

607 Hattı – Surcin

Bir diğer hat ise 607 numaralı otobüslerdir. 607 hattı, Belgrad Havalimanı’ndan Belgrad’ı oluşturan 17 şehir belediyesinden biri olan Surcin’e gitmektedir. Seyahat süresi yaklaşık 30 dakikadır ve bilet ücreti kioksklarda 89 Dinar, otobüs şoföründen 150 Dinara satın alınmaktadır.

Not: Bazı oteller, yalnızca hafta içi, havalimanı ve otel arasında ücretsiz bir servis hizmeti vermektedir. Rezervasyon yaptığınız otelden bu yönde bir hizmetleri olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Nikola Tesla Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmanın bir diğer kolay yolu taksilerdir. Yaklaşık 20 dakika içinde şehir merkezine ulaşırsınız. Gelen yolcu terminalinden çıktığınızda bir taksi yolculuğuna ihtiyacınız olup olmadığını soran kişiler tarafından rahatsız edilebilirsiniz. Açıkçası yaptıkları şey tam olarak turistleri taksi yolculuğuna ikna edip fazla para almaktır. Neyse ki Belgrad şehri bunun bir sorun olduğunu fark etti ve Belgrad Havalimanı’ndan şehir merkezine taksi ile kolayca ulaşmak için kolay takip edilebilir bir yol uyguladı.

Gelen yolcu salonunun bagaj alım noktasında taksi stantlarının olduğunu göreceksiniz. Buradan bir taksiye ihtiyacınız varsa görevliye gitmek istediğiniz konumu söyleyebilirsiniz. Bilgileri alır ve size kesin ücret tutarını söyleyerek bir makbuz keserler. Bu makbuzla birlikte terminal çıkış kapısında sizi bekleyen taksiye binebilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine taksi ile ulaşım trafik ve günün saatine bağlı olarak yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. Belgrad Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için ortalama ücret 1.400 Dinar veya kabaca 20 Dolardır.

belgrad havalimanı taksi bölgeleri

Belgrad Havalimanı’ndaki taksi ücret tarifesi 6 bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Gideceğiniz yere göre taksi ücretlerine bakmanız gerektiğini unutmayın.

  • Bölge: 1400 Sırp Dinarı (14€)
  • Bölge: 1.800 Sır Dinarı (18€)
  • Bölge: 2.200 Sırp Dinarı (22€)
  • Bölge: 3.000 Sırp Dinarı (30€)
  • Bölge: 4.500 Sırp Dinarı (45€)
  • Bölge: 6.000 Sırp Dinarı (60€

Bu rakamlar göz önüne alındığında, Belgrad şehir merkezi 1. Bölgeye aittir; bu nedenle havalimanından şehir merkezine taksi ücreti 1.400 Sırp Dinarı civarındadır.

Havalimanı/Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım

Yorucu bir uçuştan sonra havaalanından çıkış yaparak ve boş bir taksi bulmak veya toplu taşıma labirentinde gezinmek isteyeceğiniz son şey olabilir. Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’ndan şehir merkezine özel bir transfer yapmak, şehir merkezine, otele veya turistik bölgelere ulaşmanın en hızlı ve rahat yoludur. Herhangi bir taksi veya toplu taşıma sistemi bulmak zorunda kalmadan şehre stressiz ve kolay bir yolculuk yapmak istiyorsanız Belgrad Havalimanı 1 numaralı terminale giderek buradan bir özel transfer hizmeti satın alabilirsiniz.

Ya da henüz Belgrad’a varmadan önce çevrimiçi bir transfer rezervasyonu yapabilirsiniz. Rezervasyonunuz onaylandıktan sonra, uçuş durumunuzu izleyebilmesi için lütfen gecikme durumunda sürücüye bilgi vermeyi unutmayın. Sürücü, üzerinde adınız yazılı olan bir döviz ile birlikte gelen yolcu terminali çıkış kapısında sizi bekliyor olacaktır. Havalimanına varışınızdan itibaren 45 dakikaya kadar bekleyeceğini lütfen unutmayın. Beklenmedik bir gecikme veya iptal durumunda sürücüyü arayarak bilgi verebilirsiniz.

Belgrad Havalimanı’ndan şehir merkezine veya tam tersi çift yönlü özel araç transfer fiyatı standart sedanlar için 20 Euro, 8 kişilik minivan için 30 Euro, lüks sedanlar için 50 Euro’dur.

belgrad havalimanı özel transfer

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

Belgrad Havalimanı’nda araç kiralamak iyi bir fikir olabilir. Havalimanı 1 ve 2 numaralı terminal binalarının giriş katında ofisleri bulunan birçok yerel ve uluslararası araç kiralama acenteleri bulunmaktadır. Fiyatlar, kiralama yapılacak gün sayısı ve araç türüne göre değişiklik göstermektedir. Belgrad ve Sırbistan’ı kendi başınıza keşfetmek istiyorsanız araç kiralamak iyi bir seçenek olabilir. Belgrad Havalimanı’nda araç kiralaması yapabileceğiniz acenteler arasında; AR Rent a Car EFEX, AUTO rent, Avis, Beo Rent a Car, Budget, Carwiz, Dollar Rent a Car, Enterprise Alamo Nationa, Europcar, Hertz, M Strong Car – Fox, Menadzer Express, Moris, Mega Rent a Car, Sixt, Smart, Thrifty, UniRent ve Yu tim bulunmaktadır.

Otogar/Belgrad Havalimanı Ulaşımı

Belgrad Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden Nikola Tesla Havalimanı’na olan mesafe yaklaşık 20 kilometredir. Otobüs terminalinden havalimanına ulaşımınızı minibüs ve taksi ile sağlayabilirsiniz. A1 minibüsleri otobüs terminalinin oradan geçmektedir. Eğer bütçeli bir gezginseniz minibüsleri kullanmanızı tavsiye ederiz.

Bir diğer ulaşım seçeneği ise taksilerdir. Otobüs terminalinin çıkışında yoldan geçen herhangi bir taksiyi durdurabilir veya Uber kullanarak bir taksi çağırabilirsiniz. Taksi ile trafiğin durumuna bağlı olarak yaklaşık 20 dakika içerisinde havalimanına varabilirsiniz.

Ayrıca son olarak Uber ile benzer bir prensiple çalışan ancak resmi sürücülerin kullandığı Belgrad Taxify Belgrad’ı da havalimanı-şehir merkezi veya otobüs terminali-havalimanı arası ulaşımınızda kullanabilirsiniz.

IOS / ANDROID

belgrad gezilecek yerler

Belgrad’da Yapılacak Şeyler

Sırpça’da “Beyaz Şehir” anlamına gelen Belgrad, Sırbistan’ın başkenti ve turistik cazibe merkezidir. Yıllar boyunca şehir, mimari değişimlerin, uzun tarihinin ve canlı gece hayatının muhteşem karışımı sayesinde popüler bir turizm merkezi olmuştur. Gelin bu popüler Balkan şehrinde nereler gezilir, neler yapılır, nerede ne yenir ve daha fazlası hakkında yazdığımız içeriklere bir göz atın ve Belgrad’ı keşfetmeye başlayın!

Yorum yapın

Bizi Takip Edin