Bangkok’ta Tarihi ve Turistik Yerler | 31 Önemli Tarihi Durak

Bangkok’ta Bangkok’un görkemli geçmişi hakkında bilgi edinebileceğiniz zamana meydan okuyan tapınaklar, binalar, saraylar ve çok daha fazlası bulunuyor. Bangkok tarihi yerler listemizde sizin için Asya‘nın bu önemli şehrinde mutlaka görmeniz gereken tarihi ve turistik noktalarını listeledik…

Bangkok tarihi hakkında; 10. yüzyıldan itibaren kurulmaya başlayan Tayland, Çin’in “Tai” halkı tarafından yerleştirilen küçük köyler iken, zamanla imparatorluk tarafından yönetilen şehir devletlerine dönüşmüştür. Bangkok ise 15. yüzyılda Chao Phraya Nehri üzerine küçük bir köy iken, 1782 yılında Kral I. Rama döneminde ülkenin başkenti ve en önemli şehirlerinden biri haline gelmiştir.

Ulusal bir Tay kimliğinin oluşmaya başlamasıyla şehir imparatorlukları da azalmaya başladı. Lanna Krallığı, Sukhothai ve Ayuthaya öne çıkan imparatorluklar oldu. Ayuthaya Krallığı, 1767’ye kadar yaklaşık 400 yıl boyunca bölgede hüküm sürdü.

1767’de Ayuthaya’nın Burma orduları tarafından yıkılmasının ardından bölgede çeşitli güçler egemen olmuş ve son olarak 1782’de Bangkok’u başkent yapan Kral I. Rama’nın hükümdarlığı başlamıştır. Şehir 1971 yılına kadar Tayland’ın ayrı bir eyaleti ve Tayland’ın ikinci büyük şehri olarak kalmıştır.

Bangkok’un en ünlüleri; Grand Palace, Wat Arun ve Wat Pho gibi önemli mimari yapılar, Bangkok’un tarihi açısından çok önemli yerlerdir. Kral I. Rama döneminde ortaya çıkarılan bu yapılar, Bangkok’un en ünlü tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Bangkok gezi önerileri;

  • Bir tur düşünebilirsiniz: Her şey için pazarlık yapmak ve nereye nasıl gideceğinizi düşünmek için kafa yormak istemiyorsanız bir firmayla anlaşarak Bangkok turları ile daha az yorularak şehrin turistik ve tarihi noktalarını keşfedebilirsiniz.
  • Pazarlığa açık olun: Başta market ve taksiler olmak üzere Bangkok’ta birçok alanda pazarlık yapmanızı öneriyoruz. Özellikle taksiler turistleri kandırmaya yönelik davranışlarda bulunabildiğinden, binmeden önce fiyat alabilir ya da taksimetreyi açması konusunda ısrarcı olabilirsiniz.
  • Toplu taşımayı kullanın: Dürüst bir taksiciye denk gelseniz bile Bangkok trafiğinde yolculuğunuz size pahalıya gelebilir. Bu nedenle standart fiyatlara sahip toplu taşıma araçlarını değerlendirmeniz faydanıza olacaktır.
  • Dolandırıcılara dikkat edin: Bahsettiğimiz gibi taksi şoförleri sizi kandırmaya çalışabilir ve taksimetresinin çalışmadığı konusunda ısrarcı olabilir. Güvenmediğiniz kimselerden hemen uzaklaşın. Taksiciler kimi zamanda sizi araçlarına aldıktan sonra kendisine gelen her müşteri için komisyon veren bir mücevher dükkanına sizi götürmeye çalışabilir. Buna asla müsaade etmeyin çünkü sizi götürecekleri yerler genellikle oldukça pahalıdır.
  • Kavurucu sıcaklara hazırlıklı olun: Bangkok’ta sizi yakıcı sıcaklardan koruyacak deniz meltemi olmadığından Bangkok sokaklarındaki nemi sonuna kadar hissedersiniz. Bu nedenle güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin. Pamuklu ve keten giysiler serin kalmanıza yardımcı olacaktır. Bir markete uğrayın ve bir şemsiye ya da şapka alın. Yanınızda sürekli olarak içme suyu bulundurun.

Müzekart; Bangkok’a geldiğinizde Bangkok Go City ve Bangkok Turist Kartı seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bu kartlarla ilgili bilgilere yazımızın son kısmından ulaşabilirsiniz.

Tarihi Binalar, Simgesel Yapılar

1. Büyük Saray (Grand Palace)

Grand Palace
Grand Palace

Burası neresi? Eğer Bangkok’ta bir tarihi yeri ziyaret etme hakkınız olsa kesinlikle bu yer Bangkok Kraliyet Sarayı olmalıdır. 1782 tarihinde inşa edilmiş olan bu muhteşem saray kompleksi, nesiller boyu kraliyetler için ikametgah olmuştur ve günümüzde de hala önemli törenler ve devlet başkanlarını ağırlamak amacıyla kullanılıyor. Saray kompleksi 95 hektarlık bir alana yayılmış durumdadır.

Ülkedeki en özel siyasi mimari yapılardan biri olan Büyük Saray, yüzyıllar boyunca eklektik olarak tasarlanan binalarla daha da zengin bir görünüme kavuşmuştur. Mutlak monarşinin kaldırıldığı 1932 senesine kadar da Tayland hükümdarlarına resmi bir ev olarak hizmet vermeye devam etmiştir.

Neden gitmeliyim? Ülkenin en çok ziyaret edilen tapınağı Wat Phra Kaew’e de ev sahipliği yapan Grand Palace, Bangkok’un en ilgi gören turistik yerlerinin başında geliyor ve şehre gelen herkes tarafından görülmeyi hak ediyor. Saray kompleksi, bakımlı arazileri ile harika fotoğraf çekme olanakları sunarken, aynı zamanda etkileyici bir kültürel deneyim sağlayan anıtsal mimarisi ile de ziyaretçilere açık olmaya devam ediyor.

Aklınızda bulunsun! Büyük Saray Bangkok’un en önemli tarihi yerlerinden biridir ve burayı ziyaret etmeden önce mütevazı giyindiğinizden emin olmalısınız. Bu kollarınızı ve bacaklarınızı örten ve özenli kıyafetler anlamına gelir.

İpucu! Bu arada Büyük Saray’ı ziyaret etmek için alınan biletle “Dusit Palace” saray kompleksini de ücretsiz bir şekilde ziyaret edebileceğinizi unutmayın.

  • Adres: Na Phra Lan Rd, Phra Borom Maha Ratchawang, Phra Nakhon, Bangkok 10200, Tayland
  • Telefon: 02 281 7878
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-15.30
  • Giriş ücreti: 500 Baht (Taylandlılar ücret ödemeden ziyaret edebilir)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Phaya Thai Palace

phya tai palace

Burası neresi? Etkileyici bir kraliyet sarayı olan Phaya Thai Sarayı, 20. yılın başlarında Kral V. Rama tarafından inşa edilmiştir. Geçmişin muhteşem günlerini temsil eden bu saray, sonraki yıllarda pek fazla kullanılmamış ve Kral VII. Rama tarafından kapatılarak uluslararası bir otele dönüştürülmesi kararlaştırılmıştır. Ancak bu düşünce hayata geçmemiş ve saray müzeye dönüştürülerek Kral V. Rama’ya adanmış bir sergiye ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Sarayda gerçekleştirilen bir tura dahil olarak hem Kral V. Rama hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz hem de sarayın nasıl geliştiğini ve Bangkok tarihindeki önemini öğrenebilirsiniz.

  • Adres: 315 Ratchawithi Rd, Thung Phaya Thai, Ratchathewi, Bangkok 10400, Tayland
  • Telefon: +66 2 354 7987
  • Ziyaret saatleri: Salı, Perşembe, Cumartesi, Pazar 09.30-15.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Dev Salıncak (Giant Swing)

Dev Salıncak

Burası neresi? Dev Salıncak olarak adlandırılan 27 metre yüksekliğindeki bu göz alıcı yapı, 1700’lü yıllarda geleneksel Hindu törenlerinin bir parçası olarak kullanılması amacıyla inşa edilmiştir. Yapımının ardından bir süre sonra yıldırım nedeniyle zarar gören yapı, günümüzde sadece dekoratif bir unsur olarak değerlendirilmektedir.

Dev Salıncak geçmişte pirinç hasatlarından sonra her yıl aralık ayında şükretmek amacıyla gerçekleştirilen dini bir ritüelin merkezi olmuştur. Üç kişiden oluşan takımlar oldukça tehlikeli dar bir tahtanın üzerinde, 25 metre ya da daha yüksekte dengede kalmaya çalışmaktaydı. Çeşitli ölümcül kazaların meydana gelmesinin ardından bu tehlikeli yarışlar, Kral VII. Rama tarafından 1932 senesinde yasaklandı.

Neden gitmeliyim? Dev Salıncak, Bangkok’un simgesel turistik yerleri arasında bulunuyor ve ziyaretçiler için Bangkok’ta ücretsiz görülebilecek yerlerden biridir.

  • Adres: Dinso Rd, Khwaeng Sao Chingcha, Khet Phra Nakhon, Krung Thep Maha Nakhon 10200, Tayland
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Suan Pakkad Palace

Suan Pakkad Palace

Burası neresi? Bangkok’taki tarihi yerler arasında diğerlerine göre nispeten daha az bilinen bu mücevher, Kral V. Rama’nın torunu Prens Paribatra’nın eski sarayıydı. Günümüzde müze olarak hizmet veren saray kompleksi toplamda yeniden inşa edilmiş sekiz adet geleneksel Tay evinden oluşmaktadır. Saray kompleksinin açılışı ise 1952 yılında gerçekleşmiştir.

Sarayda şu anda Prens Paribatra’nın müzik aletleri, cam ve lake eşyalar, resimler ve diğer sanatsal nesneler ve hatıralarından oluşan değerli bir koleksiyon bulunuyor. Saray aynı zamanda Ban Chiang’dan getirilen çömleklere de ev sahipliği yapıyor. Ban Chiang, 1960’lı yıllarda Amerikalı bir arkeoloji öğrencisinin bölgede araştırma yaparken tesadüfen seramik eserleri keşfettiği ve UNESCO tarafından da dünya mirası alanı olarak kabul edilen önemli bir tarihi alandır.

Neden gitmeliyim? Güzel sanatlar ve antik eserler üzerine Bangkok’taki önemli duraklardan olan Suan Pakkad Palace, keşfedilmesi gereken gizli kalmış hazinelerden biridir.

Kaçırmayın! Pakkad saray kompleksinin en güzel evlerinin başında gelen Laquer Pavillion’un içinde gizlenmiş olan duvar resimlerini asla kaçırmayın.

  • Adres: 352 Thanon Si Ayutthaya, Thanon Phaya Thai, Ratchathewi, Bangkok 10400, Tayland
  • Telefon: +66 2 245 4934
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00
  • Giriş ücreti: 100 Baht
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

5. Nai Lert Park Miras Evi

Nai Lert Park Miras Evi

Burası neresi? Tayland’ın ilk mimarlarından, Nai Lert olarak da bilinen Lert Sreshthaputra tarafından tik ağacından inşa edilen bu güzel yapının tarihi 1915 senesine kadar uzanmaktadır. Şehrin batı tarzında inşa edilmiş ilk yapılarından biri olan ev, Bangkok’un yemyeşil bahçelerinin yanında inşa edilmiştir.

Halka açık parkın yanındaki tarihi ev, 2012 yılında müzeye dönüştürülmüştür ve içerisinde üç nesilden kalma tarihi hatıralar sergilenmektedir. Bangkok’a gelen çoğu turist Nai Lert ismini daha önce duymamış olsa da, buradaki sergi odasında onun birçok başarısını öğrenme fırsatını bulmaktadır. Kendisi Bangkok’ta ilk halk otobüsünü başlattı, yerel kanal feribot sistemini getirdi ve ilk dondurma fabrikaları, gemi inşa şirketi gibi Tayland ekonomisi için çok önemli girişimleri başlattı.

Neden gitmeliyim? Dönemini çok güzel bir şekilde yansıtan bu ev ve yemyeşil bahçeler kesinlikle keşfedilmeye değer bir yapıdır ve Bangkok tarihinin az bilinen yönlerine keyifli bir yolculuk yapma imkanı sunar. Evin bulunduğu yer aynı zamanda şehrin curcunasından, trafiğinden ve yoğunluğundan kaçmak için de muhteşem bir rotadır.

  • Adres: 2 2 Wireless Rd, Lumphini, Pathum Wan, Bangkok 10330, Tayland
  • Telefon: +66 2 253 0123
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Pazar 09.00-21.00
  • Giriş ücreti: 250 Baht
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Thawornwatthu Binası

Thawornwatthu Binası

Burası neresi? Tuek Daeng olarak bilinen bu bina, eskiden Kral V. Rama tarafından Bangkok’ta keşişler için kurulan kraliyet kütüphanesiydi. Bina kompleksi günümüzde Kral V. Rama’nın geçmişine ve eserlerine adanmış bir sergi salonu olarak değerlendirilmektedir. 7 farklı içerikten oluşan sergi içinde kendisinin konuşmalarını dinleyebilir, çeşitli eserleri görebilir ve daha pek çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Bu tarihi bina Kral V. Rama’yı daha yakından tanımak isteyenler için Bangkok’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Phra Nakhon, Bangkok 10200, Tayland
  • Telefon: +66 2 222 4867
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Pazar 09.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Caddeler, Sokaklar

7. Kalayana Maitri Yolu

kalayana maitri yolu

Burası neresi? Bu küçük tarihi yolda çıkacağınız gezinti, size kısa bir süreliğine de olsa Bangkok’ta olduğunuzu unutturabilir. Neo-klasik mimaride inşa edilmiş bir bina olan Savunma Bakanlığı bir taraftayken, diğer tarafta ise görkemli alçı işlemeleri ve Roma tarzı sütunlarıyla dikkat çeken Royal Thai Survey Departmanı yer alıyor.

Yolun adı ise Kral VI Rama ve Kral VII Rama dönemlerinde Siyam mahkemesinde uluslararası hizmetler vermiş Amerikalı bir diplomat olan Francis Bowes Sayre’nin Tay unvanından gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Tarihi binaların çevrelediği bu küçük sokak size Bangkok içinde farklı bir deneyim yaşatma imkanı sunuyor. Buraya geldiğinizde yolu çevreleyen binaları dikkatli bir şekilde incelemenizi öneriyoruz.

Tapınaklar

8. Wat Pho Tapınağı

wat pho

Burası neresi? “Yatan Budha Tapınağı” olarak bilinen Wat Pho, Büyük Saray’ın hemen güney bölgesinde, yürüme mesafesinde bulunuyor ve çoğunlukla Bangkok şehir turları esnasında Büyük Saray turlarına dahil ediliyor. Wat Pho kompleksi, 45 metre uzunluğa ve 15 metre yüksekliğe sahip olan Yatan Budha heykeliyle bilinmektedir. Bu heykel sayısız değerli taşlarla süslenmiş olan ayak tabanlarıyla dikkat çekmektedir ve aynı zamanda asil doğumu simgeleyen kulak memeleri de turistler tarafından ilgiyle izlenmektedir.

Tapınak, Kral I. Rama zamanında yaptırılmıştır ve Bangkok’ta bulunan en eski tapınak olarak kabul edilmektedir. Tapınağın tarihi 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Uzun zamandır bir şifahane olarak kabul edilen tapınak, yüzyıllar önce bir “eczane” ve Tayland’ın ilk “üniversitesi” olması nedeniyle ülke tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur. Her ikisi de Kral III. Rama tarafından kurulan kurumlardır. Tapınak aynı zamanda ilk dört Chakri kralının kalıntılarına da ev sahipliği yapmaktadır ve tarihi açıdan da çok önemli bir yere sahiptir.

Neden gitmeliyim? Tapınağı ziyaret edenler hem Tayland’daki en büyük Buda heykelini görme fırsatını yakalamakta hem de en fazla Budha heykelinin bulunduğu tapınağı ziyaret etme şansına sahip olmaktadır. Bu da Wat Pho Tapınak kompleksini Tayland’ın en çok ziyaret edilen yerleri arasında ilk sıraya yerleştirmektedir.

Ne yapılır? Geleneksel tıp okulunda dileyen ziyaretçiler Tay ve ayak masajı yaptırabiliyor. Ancak buradaki hizmetin şehrin diğer bölgelerindeki masaj hizmetine nazaran çok daha pahalı bir şekilde sunulduğunu bilmenizde fayda var.

  • Adres: 2 Sanamchai Yolu, Grand Palace Subdistrict, Pranakorn Bölgesi, Bangkok 10200, Tayland
  • Telefon: +66 (0)2 226 0335
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.30
  • Giriş ücreti: 100 Baht
  • Yol tarifi al >

9. Wat Arun (Görkemli Şafak Tapınağı)

wat arun tapınağı

Burası neresi? Bangkok’un tam kalbinde yer alan Wat Arun Tapınağı, 80 metre yüksekliği ile şehrin birçok noktasından görülebilen, Bangkok’un simge yapıları arasında bulunmaktadır. Tapınağın kuruluşu 1600’lü yıllara dayansa da, porselen kaplı gösterişli kulelerin inşası 19. yüzyılın başlarında Kral II. Rama tarafından başlamıştır. 1851 yılında III. Rama zamanında gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde Bangkok’taki en ikonik tapınakların başında gelen Wat Arun Tapınağı, özellikle gün batımı esnasında ziyaretçiler için şehrin muhteşem manzarasını sunması nedeniyle ziyaret edilmesi gereken Bangkok’un tarihi yerleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda tapınağın bulunduğu konum olan Chao Phraya Nehri kıyısı da ziyaretçiler için tapınak bölgesini ilgi çekici kılan detaylardandır.

  • Adres: 158 Thanon Wang Doem, Wat Arun, Bangkok Yai, Bangkok 10600, Tayland
  • Telefon: +66 2 891 2185
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
  • Giriş ücreti: 50 Baht
  • Yol tarifi al >

10. Wat Traimit (Altın Buda Tapınağı)

Wat Triamit

Burası neresi? Altın Buda Tapınağı’nı cazip kılan en önemli detay adını aldığı altın heykeldir. Geçmişi 13. yüzyıla uzanan heykelin keşfedilme hikayesi ise de oldukça enteresandır. 1950’li yıllarda Doğu Asya Şirketi tarafından tapınağın etrafındaki arazi satın alınıyor. Satışın koşulu ise Buda’nın alçıdan heykelinin kaldırılmasıydı. Heykelin çok ağır olmasından dolayı heykeli kaldıran vincin arızalanması nedeniyle heykel düştüğü yerde bir gece kaldı ve o gece yağmur yağdı.

Ertesi gün heykelin yanından geçen keşişler heykelin bazı yerlerinin parladığını fark ettiler ve heykelin üzerindeki kaplama kaldırıldığında 5 ton som altından yapılmış olan 3,5 metrelik Buda heykeli ortaya çıktı. Bulunan bu Buda heykelinin güncel değerinin 250 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Heykelinin kökeni hakkında henüz net bir bilgi edinilememiş olsa da, yağmacıların ülkeyi ve hazinelerini tehdit ettiği ve değerli Buda figürlerinin kaplama gizlenmek zorunda kalındığı Sukhothai dönemine ait olduğu varsayılıyor. Heykelin Bangkok’a nasıl geldiği henüz bir sır perdesi olsa da yüzyıllardan beri bu şehirde bulunan Altın Buda heykeli, Bangkok’un en önemli tarihi ve dini simgeleri arasında yer alıyor.

Neden gitmeliyim? 5 tonun üzerindeki ağırlığıyla Altın Buda heykeli dünyanın en büyük som altından Buda heykeli olması nedeniyle Bangkok’taki Chinatown bölgesinde ziyaret edilmesi gereken önemli turistik yerlerin başında geliyor. Buraya gelen ziyaretçiler için tapınağın 3. katında hazırlanmış olan müze ise Altın Buda’nın tarihini anlatan 3D bir sunuma ev sahipliği yapıyor.

  • Adres: 661 Charoen Krung Rd, Talat Noi, Samphanthawong, Bangkok 10100, Thailand
  • Telefon: +66 (0)89 002 2700
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Wat Kalayanamit

Wat Kalayanamit

Burası neresi? Chao Phraya Nehri’nin manzarasına sahip olan Wat Kalayanamit, Bangkok’taki bir başka güzel tapınak komplekslerinden biridir. Nehrin karşısındaki tapınak içindeki en dikkat çekici yapı ise büyük bir Buda resminin bulunduğu koordinasyon salonudur ve bu resim Buda’nın şehirdeki en büyük görüntülerinden biridir. Tapınağın kuruluşu Kral III. Rama’nın bir arkadaşı tarafından 1825 senesinde gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Tapınakta hem Tay hem de Çin mimarisini gözlemlemek mümkündür. Bu tapınakta da bulunan devasa Buda heykeli ve 13 tonluk ağırlığıyla Tayland’daki bronzdan yapılmış en büyük çana sahip olması burayı çok güzel ve görmeye değer bir nokta haline getiriyor.

  • Adres: Thon Buri, Bangkok 10600, Tayland
  • Telefon: +66 86 709 2829
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Loha Prasat

loha prasat

Burası neresi? Mahachai Yolu üzerinde bulunan Loha Prasat, Wat Ratchanatdaram Tapınağı olarak da biliniyor. 1846 senesinde Kral III. Rama’nın hükümdarlığı döneminde inşa edilmiş olan tapınak, 36 metre yüksekliğindeki 37 çevreleyen kulesi ile dikkat çekiyor ve bu da tapınağı dünyadaki türünün tek örneği yapıyor. Bu kuleler Budist inancındaki 37 erdemi simgeliyor.

Tapınağın dış kısmı incelendiğinde hemen yan kısmında önemli konukların ağırlanması için bir karşılama alanı olduğu görülüyor. Burada aynı zamanda tapınağın yapılmasını sağlayan Kral III. Rama’nın bir de heykeli yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Çok katmanlı bir yapıya sahip olan Loha Prasat, dünyadaki bronzdan tek tapınağı olma özelliğini taşıyor ve tapınağın çatısı bronzdan yapılmış kiremitlerle kaplıdır. Turistler tarafından çok bilinen ve çok ziyaret edilen bir tapınak olmaması da, burada ziyaretçiler daha keyifli ve sakin bir gezi gerçekleştirmesine olanak tanıyor.

  • Adres: 2 Maha Chai Rd, Wat Bowon Niwet, Phra Nakhon, Bangkok 10200, Tayland
  • Telefon: +66 2224 8807
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Erawan Tapınağı (Thao Mahaprom Mabedi)

Erawan Tapınağı

Burası neresi? Küçük olmasına karşın Bangkok’un popüler Budist tapınaklarından olan Erawan Tapınağı, ziyaretçiler için tütsü yakıp, meyve ya da çiçek şeklinde adaklarda bulunduğu bir dini ziyaret noktasıdır. Tapınağın merkezinde Hindu yaratılış tanrısı Lord Brahma’nın dört yüzlü Tay temsili olan Phra Phrom’un altından bir heykeli bulunmaktadır.

1950’li yıllarda inşa edilen Erawan Tapınağı’nın yapılış hikayesi de oldukça ilginçtir. Söylentiye göre tapınağın yakınlarındaki bir otel inşaatında çalışan işçiler kara ruhlardan rahatsız olur ve onların bu kara ruhlardan kurtulması için bu tapınak inşa edilir. Tapınak 2015 yılında meydana gelen bir terör saldırısında zarar görse de kısa bir süre içinde onarılarak eski haline döndürülmüştür.

Neden gitmeliyim? Ziyaretçiler ve yerel inananlar buraya gelerek yerel dansçıları izlemekte, dua edip adaklarda bulunmaktadır. Siz de bu ritüelin heyecanını yaşamak isterseniz Erawan Tapınağı’nı Bangkok gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

  • Adres: 494 Ratchadamri Rd, Lumphini, Pathum Wan, Bangkok 10330, Tayland
  • Telefon: +66 2 252 8750
  • Ziyaret saatleri: Her gün 06.00-22.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Wat Benchamabophit Dusitwanaram

Wat Benchamabophit Dusit wanaram

Burası neresi? Burası Bangkok’un süslü tarzını temsil eden ve şehirde güzelliğiyle ünlenmiş bir Budist tapınağıdır. Tapınağa gelenler tapınağın beyaz mermer duvarlarına ve sütunlarına, dekoratif bir şekilde inşa edilmiş duvarlara ve basamaklı bir şekilde tasarlanmış kırmızı renkli çatısına hayran kalmaktadır.

Kral Chulalongkorn yanı V. Rama tarafından 1899 yılında inşa edilen tapınağın ismi, “Dusit Sarayı’nın yakınlarındaki beşinci kralın tapınağı” olarak tercüme edilmektedir. Kralın kendisi de 1873’te kısa bir süre için tapınağa keşiş olarak atanmıştır.

Neden gitmeliyim? Tapınağa gelerek tapınağın muhteşem mimarisine hayran kalabilir, rahiplerin dua etmesini ya da ilahi söylemesini deneyimleyebilirsiniz. Manastır boyunca Buda’nın 52 geleneksel resimleri de tapınağı ilgi çekici kılan detaylardandır.

  • Adres: Khwaeng Dusit, Dusit District, Bangkok 10300, Tayland
  • Ziyaret saatleri: 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 20 Baht
  • Yol tarifi al >

15. Wat Yai Chai Mongkol

Wat Yai Chai Mongkol

Burası neresi? Ayutthaya Antik Şehri’nin en ünlü ve manzaralı tapınaklarından olan Wat Yai Chai Mongkol’un tarihi 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Budist dini mimarisinin muhteşem örneklerinden olan tapınak, Ayutthaya Krallığı’nın ilk hükümdarı olan Uthong’un isteği üzerine yapılmıştır.

Tapınak, yüzyıllar boyunca yeni binalar eklenerek genişletilmiştir. Günümüzde tapınak, yatan Buda heykeli başta olmak üzere huzurlu ve dinginlik veren bir atmosfer sunmaktadır. Tapınağa şehir merkezinden ulaşmak oldukça kolaydır ve dilerseniz bir tura katılarak da Ayutthaya’ya ulaşabilir ve bu etkileyici tapınağı görme şansına sahip olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Ayutthaya Antik Kenti’ne geldiğinizde önemli tapınakları ziyaret etmeyi planlıyorsanız Wat Yai Chai Mongkol tapınağını asla es geçmeyin.

  • Adres: 40 Khlong Suan Phlu, Phra Nakhon Si Ayutthaya District, Phra Nakhon Si Ayutthaya 13000, Tayland
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: 50 Baht
  • Yol tarifi al >

16. Wat Suthat

Wat Suthat

Burası neresi? Tarihi Büyük Salıncak’ın hemen bitişiğindeki Wat Suthat da Bangkok’ta görülmesi gereken tapınaklar arasında bulunuyor. Tapınağın yapımı I. Rama’nın 1782’deki taç giyme töreninde başlanmış, yapım çalışmaları II. Rama zamanında devam etmiş ve son olarak 10 sonrasında III. Rama zamanında tamamlanmıştır.

Tapınak gösterişli yapısının yanı sıra içerisinde bulunan diğer devasa büyüklükteki şeylerle de dikkat çekiyor. Tay işçiliği ile ortaya çıkarılmış muhteşem oyma eserler, yirmi sekiz adet Çin pagodası ve diğer süslemeler oldukça ilginçtir. Sekiz metre yüksekliğe sahip Phra Sri Sakayamuni isimli Buda heykeli ise içeride görülebilecek en önemli tarihi nesnelerin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Wat Suthat Bangkok’taki Budist tapınaklarının en eskilerinden ve en güzellerinden biri olması nedeniyle oldukça ilgi çekici yapılardan biridir. Keyifli bir mimariye sahip olan tapınak, bunun yanı sıra son derece ilginç bazı duvar resimleri nedeniyle de dikkat çekmektedir. Tapınağın şehirdeki diğer tapınaklardan daha az popüler olması ise burayı daha huzurlu ve sakin bir ziyaret noktası haline getirmektedir.

  • Adres: 146 Bamrung Mueang Rd, Wat Ratchabophit, Phra Nakhon, Bangkok 10200, Tayland
  • Telefon: +66 2 622 2819
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-21.00
  • Giriş ücreti: 20 Baht
  • Yol tarifi al >

17. Zümrüt Buda Tapınağı

zümrüt buda tapınağı

Burası neresi? Wat Phra Kaew olarak da bilinen Zümrüt Buda Tapınağı, Bangkok Kraliyet Sarayı arazisinin içinde bulunmaktadır. Burası, Tayland Krallığı sınırlarındaki en kutsal Budist tapınaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Tapınağın kendisi de Buda heykeli de oldukça ilgi çekicidir ve bu güzel tapınak halk arasında aynı zamanda Wat Phra Sri Rattana Satsadaram olarak da bilinmektedir.

Tapınak içindeki Buda heykeli meditasyon yaparken tasvir edilmiştir ve 15. yüzyıldan günümüze ulaştığı düşünülmektedir. Bu önemli Buda heykelin yanında ülkede kral dışında birinin yaklaşmasına izin verilmez. Heykelin üzerindeki pelerin yılda 3 defa değiştirilmektedir ve bu da kral tarafından gerçekleştirilen çok özel kabul edilen bir ritüeldir. Heykelin yüksekliği ise sadece 66 cm’dir.

Neden gitmeliyim? 1785 senesinde yapımına başlanan Zümrüt Buda Tapınağı, Bangkok’un en önemli tapınakları arasında bulunduğundan şehre gelenler için önemli turistik noktalardan biridir.

  • Adres: Na Phra Lan Yolu, Phra Borom Maha Ratchawang, Phra Nakhon, Bangkok 10200, Tayland
  • Telefon: +66 2 623 5500
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-15.30
  • Giriş ücreti: 500 Baht
  • Yol tarifi al >

18. Wat Mahathat

wat mahathat

Burası neresi? Wat Mahathat, Büyük Saray’a yakın bir konumda bulunan önemli tapınaklardan biridir. Tarihi Ayutthaya kentinde de aynı isimde bir tapınak bulunduğu için karıştırılmaması gerekiyor. Tapınak Kral I. Boromajara döneminde yani 14. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Tayland tarihi ve kültürü içinde çok önemli bir yere sahip olan tapınak, Kral IX. Rama’nın da son dinlenme yeridir.

Tapınağın tarihi Bangkok şehrinin kuruluşundan öncesine dek uzanmaktadır. 1782 tarihinde inşa edilmiş olan tapınak, Tayland’daki en büyük Budizm okullarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Oldukça büyük olan tapınak kompleksi içinde birkaç okul binasının yanı sıra altın heykeller ve Buda heykelleriyle dolu tapınaklar da yer almaktadır. Aslında burası, Bangkok’taki birçok tapınaktan daha geniş bir Buda imgesi koleksiyonuna sahiptir.

Neden gitmeliyim? Çok geniş bir Buda heykeli sergisinin bulunduğu Wat Mahathat, bu koleksiyon nedeniyle ziyaretçiler tarafından görülmeye değer bir noktadır ve özellikle yerli halk tarafından çok saygı gören yerlerden biridir.

Ne yapılır? Tapınak aynı zamanda Vipassana meditasyon merkezine ev sahipliği yapmaktadır ve Tayca ve İngilizce olarak gerçekleştirilen meditasyon derslerine katılarak çok farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

  • Adres: Phra Borom Maha Ratchawang, Phra Nakhon, Bangkok 10200, Tayland
  • Telefon: +66 2 222 6011
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.30-18.00
  • Giriş ücreti: Giriş ücretsiz ancak küçük bir bağış takdir görecektir.
  • Yol tarifi al >

Camiler

19. Chakraphong Mosque

chakrapong mosque

Burası neresi? Bangkok’taki Müslüman mahallesine geldiğinizde küçük bir ara sokakta bu güzel camiyle karşılaşacaksınız. Yapı, Kral I. Rama’nın hükümdarlığı zamanında Pattani’den gelen Müslüman esirlerin ibadet etmesi için dini bir yer olarak inşa edilmiştir. İki kattan oluşan camide, çok farklı cam ve geometrik ahşap paneller gibi Arapça ve Farsça tasarım ögeleri birlikte sunulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Phra Nakhon bölgesinde inşa edilen ilk cami olarak kabul edilen Chakraphong Mosque, Bangkok’ta Müslüman mimarisine yönelik görülmesi gereken en eski ve en önemli yapılar arasında bulunuyor.

  • Adres: Talat Yot, Phra Nakhon, Bangkok 10200, Tayland
  • Telefon: +66 2 282 5333
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler, Galeriler

20. Ulusal Müze

bangkok ulusal müze

Burası neresi? Tarih meraklıları için Ulusal Müze, en az yarım günlerini ayırmak isteyecekleri bir yerdir. 1970’li yıllara kadar burası Tayland’ın tek müzesiydi ve bu nedenle müzedeki koleksiyon oldukça büyük ve çeşitlidir. Bina, 1887 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır ve müzedeki eserler 12’den fazla salonda sergilenmektedir.

Müzeyi ziyaret edenler kraliyete ait mücevherler, dini ve törensel eserler, seramik ürünler, silahlar ve müzik aletleri gibi etkileyici Buda figürleri koleksiyonunu görebilmektedir. Müzenin içinde bulunan Kral I. Nama’nın Wang Na Sarayı, günümüze olduğu gibi ulaşmayı başarmış ve Tay tarihinin en önemli kanıtlarından biri olarak durmaktadır.

Neden gitmeliyim? Taylan tarihi ve Bangkok’un geçmişi hakkında detayları öğrenmek istiyorsanız ve de müze ziyaretleri sizin için keyif verici ise Ulusal Müze, Bangkok müzeleri içinde sizin için kesinlikle zaman ayrılması gereken noktaların başında geliyor.

  • Adres: Na Phra That Alley, Phra Borom Maha Ratchawang, Phra Nakhon, Bangkok 10200, Tayland
  • Telefon: +66 (0)2 224 1402
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Pazartesi 09.00-16.00, Pazartesi-Salı kapalı
  • Giriş ücreti: Yabancılar için 200 Baht, Tayland vatandaşlar için 30 Baht
  • Yol tarifi al >

21. Jim Thomson’ın Evi

Jim Thomson House

Burası neresi? Jim Thomson, Malezya‘da seyahat esnasında kaybolmuş Amerikalı önemli bir girişimciydi. 1967 senesinde kaybolan Jim Thomson’un tarihi evi günümüzde müze olarak ziyaret edilebilmektedir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Tayland’a yerleşen Jim Thomson, kısa süre içinde Tayland’daki ipek sanayisinin en iyi bilinen isimlerinden biri haline gelmiştir.

Tayland’a sunduğu önemli katkılar nedeniyle beyaz fil nişanına layık görülen Thomson’ın evinde hayatı ve işinin yanı sıra Tayland ipek endüstrisi hakkında da önemli bilgiler sunulmaktadır. Özellikle de bulunan bol miktardaki Tay ipeği ile bu konuda kapsamlı bir şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Hem Jim Thomson’ın hayatını hem de ülkedeki ipek endüstrisi hakkında detaylı bilgiler edinmek için bu müzeyi ziyaret etmenizi öneriyoruz. Eğer müzeyi ziyaret etmeye karar verirseniz ve müzeye taksiyle gitmeyi düşünürseniz, taksicilerin genellikle burayı bilmediğini aklınızda bulundurun ve kendinizi taksicilere yol tarifi yapmaya hazırlayın.

  • Adres: 6 Kasem San 2 Alley, Wang Mai, Pathum Wan, Bangkok 10330, Tayland
  • Telefon: +66 2 216 7368
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Tur ücreti 150 Baht
  • Yol tarifi al >

22. Ananta Samakhom Taht Salonu

ananta samakhom taht salonu

Burası neresi? Taht Salonu geniş bir tablo, heykel, altın ve gümüş sanat eserine ev sahipliği yapıyor ve burayı ziyaret etmeden Bangkok’tan ayrılmamalısınız. Taht Salonu’nun hemen önündeki devasa Kral V. Rama heykeli oldukça dikkat çekicidir. Burada bulunan diğer ahşap ve metal heykeller de kesinlikle övgüye değer.

Salon binası 50 metre yüksekliğe sahiptir. Salonun inşası 1908 senesinde başlamış ve tamamlanması ise 1915 yılında gerçekleşmiştir. Neoklasik tarzda inşa edilen bina, kubbeli yapısıyla çevreden geçerken hemen dikkat çekmektedir. Binanın inşasında İtalya‘dan getirilen beyaz mermer ve diğer yabancı malzemeler kullanılmıştır. Salon ilk olarak önemli kraliyet işleri için tasarlanmıştır ve günümüzde de zaman zaman bu amaç için kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Taht Salonu, Tay monarşisi ve Bangkok’un tarihi hakkında size iyi bilgiler sunan, oldukça donanımlı mekanların başında geldiği için burayı es geçmemelisiniz. Salon, 2017 yılından bu yana iç ziyarete kapalı olmasına rağmen, dış cephe hala İtalyan Rönesansı ve Annibale Rigotti ve Mario Tamagno isimli 2 İtalyan mimar tarafından tasarlanmış Neoklasik tarzıyla pek çok turisti kendisine çekmektedir.

Aklınızda bulunsun! Ananta Samakhom’a girmek için Büyük Saray için aldığınız biletinizi saklamalısınız. Grand Palace, Ananta Samakhom ve Vinanmek Palace’yi kapsayan birleşik bileti 500 Baht karşılığında satın alabilirsiniz.

  • Adres: U-Thong Nai Yolu, Bangkok, Tayland
  • Telefon: +66-022839411
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: 50 Baht
  • Yol tarifi al >

23. Thavibu Art Advisory

thavibu art advisory

Burası neresi? Muhteşem bir kültürel merkez olan Thavibu Art Advisory, Tayland’ın modern kültürünü yansıtmasının yanı sıra diğer bazı Güney Asya ülkelerini de temsil eden çok önemli bir kültürel duraktır. Burada başta Tayland olmak üzere Asya ülkelerindeki sanatçılar eserlerini sergileyerek kültürlerini tanıtma imkanına sahip olabilmektedir.

Neden gitmeliyim? Kültür ve sanat dallarını tek bir potada eritmeyi başaran Thavibu Galerisi, Bangkok’un ve Tayland’ın özellikle kültürel ve sanatsal birikimini gözlemlemek ve muhteşem sanat eserlerini incelemek için görülebilecek yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: 23 Pridi Banomyong 27 Alley, Khwaeng Khlong Tan Nuea, Prakanong, Bangkok 10110, Tayland
  • Telefon: +66 81 831 9907
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 11.00-19.00
  • Giriş ücreti: Bilet bilgileri için galerinin sosyal medya hesaplarından iletişime geçebilirsiniz.
  • Web sitesi

Kaleler

24. Pom Phra Sumen

pom phra sumen

Burası neresi? Sekizgen biçimli bir şekilde inşa edilen Pom Phra Sumen, 17. yüzyıldan kalma Bangkok’un muhteşem anıtsal yapılarından biridir. Yapı şehrin birkaç su kaynağına yakınlığı nedeniyle savaş zamanlarında önemli bir savunma alanı olarak inşa edilmiş bir kaledir.

Kalede, geçmişte şehri koruyan 14 gözetleme kulesinden biri bulunuyor. Burası aynı zamanda aynı dönemden günümüze ulaşmayı başaran iki kaleden biridir. Bir diğer kale ise Mahakan Kalesi’dir. Günümüzde mevcut halini koruması için düzenli bakım çalışmaları gerçekleştirilen kale, ulusal arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Kalenin içine girilmesine müsaade edilmiyor ancak dışarıdan kalenin muhteşem mimarisini inceleyebilir ve Hindu-Budist tasarımına hayran kalabilirsiniz. Kalenin bulunduğu bölge oldukça esintili ve manzaralı olduğu için buraya gelerek hem serinliğin hem de manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle muhteşem gün batımı manzarasına hayran kalacaksınız.

  • Adres: Chana Songkhram, Phra Nakhon, Bangkok Metropolitan Bölgesi 10200, Tayland
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler

25. Ayutthaya Tarihi Şehri

Ayutthaya

Burası neresi? UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilmiş olan Ayutthaya Antik Kenti, şehre 1,5-2 saatlik bir tren yolculuğu mesafesinde bulunmaktadır. 1350 yılında kurulan Tayland’ın eski başkenti, bütün zamanların en refah içinde yaşamış imparatorluklarından biri olan Ayutthaya Krallığı’nın başıydı.

Günümüzde Chao Phraya, Pa Sak ve Lopburi nehirleri ile çevrelenmiş olan tarihi şehirde gerçekleştirilen araştırmalarda 400’ün üzerinde tapınağın kalıntılarına rastlanmıştır. Şehirden 80 kilometre mesafede bulunan antik şehir, uzun yıllar Ayutthaya Krallığı hakimiyetinde kalmış ve 18. yüzyılda Birmanyalılar tarafından işgal edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Harika bir ortama ve muhteşem tapınak kalıntılarına sahip olan Ayutthaya Antik Kenti, tarih meraklıları için Bangkok çevresinde mutlaka görülmesi gereken tarihi ve turistik yerler arasındadır. Burası aynı zamanda Elephant Stay isimli bir programa da ev sahipliği yapmaktadır ve belirli bir ücret karşılığında bir fille duygusal bir bağ kurma şansına sahip olabilirsiniz.

Aklınızda bulunsun! Tarihi şehir bölgesine giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor ancak her bir tapınağa giriş için 50 Baht talep edilmektedir. Bu nedenle Wat Mahathat veya Phra Ram gibi en önemli altı tapınağı kapsayan 220 Baht değerindeki bileti satın almanızı tavsiye ediyoruz.

Anıtlar, Heykeller

26. Kanchanaburi Savaş Mezarlığı

kachanaburi mezarlığı

Burası neresi? Kançanaburi Savaş Mezarlığı, Burma Demiryolu’nun inşası esnasında hayatını kaybeden müttefik savaş esirlerinin anısına inşa edilmiş bir anıt mezardır. Mezarlık, Bangkok’un 129 kilometre kuzeybatısında bulunmaktadır. Mezarlığın bulunduğu bölge Japonların ele geçirdiği 6.982 asker için son dinlenme yeri olmuştur. Özellikle İngiliz, Hollandalı ve Avustralyalı askerler hayatını kaybetmiştir.

Mezarlığın mevcut hali 1956 yılında kurulmuştur ve günümüzde Commonwealth Savaş Mezarları tarafından koordine edilmektedir. Mezarlığın amacı hayatını kaybeden askerleri ve akrabalarını onurlandırmanın yanı sıra ziyaretçilere geçmişte yaşanan acı verici savaşları ve hayatını kaybeden askerleri hatırlatmaktır.

Neden gitmeliyim? Burma Demiryolu ve burayı inşa ederken hayatını kaybeden insanlar hakkında bilgi edinmek için Kanchanaburi Savaş Mezarlığı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Gerçekleştireceğiniz 10 dakikalık ziyaretle çok etkileyici bir tecrübe yaşayabilirsiniz.

  • Adres: 284/66 Sangchuto Rd, Ban Tai, Mueang Kanchanaburi District, Kanchanaburi 71000, Tayland
  • Telefon: +66 3451 1500
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 08.00-17.00, Cumartesi 08.00-12.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

27. Demokrasi Anıtı

Demokrasi Anıtı

Burası neresi? Her zaman halka açık olan Demokrasi Anıtı, Bangkok’un merkezinde ücretsiz bir şekilde görülebilecek yerlerden biridir. Anıt, Avrupa’da sıklıkla karşılaşılan bir mimari üslupla inşa edilmiştir ve büyük bir bulvarın odak noktası halindedir ve Th Ratchadamnoen Klang isimli bulvarın merkezi olarak konumlanmıştır.

24 metre yüksekliğindeki anıt 24 Haziran 1940 tarihinde açılmıştır ve Taylandlı bir mimar olan Mew Aphaiwong tarafından tasarlanmıştır. Anıtın yüksekliği anayasanın imzalandığı tarih olan 24 Haziran’a göndermedir. Anıtın çevresinde ise 75 adet top mermisi yer almaktadır ve bu da Budist Devriminin gerçekleştiği Budist takvimine göre 2475 yılını temsil etmektedir. Kabartma heykeller ise Silpakorn Üniversitesi’ne ismini veren İtalyan Corrado Feroci tarafından oluşturulmuştur. Anıt, Taylan halkı için özgürlük ve halkları simgeleyen dört kavisli sütuna sahiptir.

Anıt siyasi anlamda da şehrin önemli sembollerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle Tayland devletine yardımcı olan askerleri, sivilleri ve polisleri temsil eden kısımlar da eklenmiştir. Özellikle 1973 ve 1992’de gerçekleştirilen demokrasi çağrıları için burası bir toplanma yeri olmuştur.

Neden gitmeliyim? Tayland halkının ve kültürünün bir yansıması olan bu güzel anıt, Bangkok’taki monarşi rejiminin sonunu temsil etmesi nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Demokrasi Anıtı, Taylan halkı için duygusal bir önem barındırıyor ve kültürel bir gezi planlayanlar için önemli duraklardan biridir.

  • Adres: Wat Bowon Niwet, Phra Nakhon, กรุงเทพมหานคร 10200, Tayland
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

28. 14 Ekim Anıtı

14 Ekim Anıtı

Burası neresi? 14 Ekim 1973’ta Tayland, tarihinde çok önemli bir olaya tanık oldu. Bu tarihte demokrasiyi savunan göstericiler büyük etkinliklerde bulundu ve 200 binden fazla insanın katıldığı bu gösterilerde resmi rakamlara göre 70 sivil de hayatını kaybetti. Bangkok’ta olayın yaşandığı yere Tay tapınak tarzında küçük bir amfi tiyatro ve o döneme ait tarihi fotoğrafların görülebileceği bir stupa bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Bangkok’a gelen pek çok yabancı ziyaretçi ne yazık ki bu anıttan haberdar olmadan şehirden ayrılıyor. Burası mimari açıdan mükemmel ve eşsiz bir anıt değil elbette, ancak Tayland tarihinin asla unutulmaması gereken bir dönemini hatırlattığı için Bangkok tarihi yerler listenize mutlaka dahil etmenizi isteyeceğimiz yerlerden biridir.

  • Adres: 14, 16 Ratchadamnoen Ave, Khwaeng Wat Bowon Niwet, Khet Phra Nakhon, Bangkok 10200, Tayland
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Tarihi Yürüyüş Alanları

29. Rattanakosin Adası

Rattanakosin Adası

Burası neresi? Chao Phraya Nehri ve bu nehre bağlanan kanallarla çevrili Rattanakosin Adası, Bangkok’un eski tarihi bölgesi olarak kabul edilir ve kesinlikle gezmeye değer noktalardan biridir. Ada sadece tarihi gezi noktalarıyla değil aynı zamanda kenti geliştirenin kılıcından kurtulmayı başardığından yüksek katlı çekici binalara da ev sahipliği yapıyor ve bu da burasını çok daha çekici bir hale getiriyor.

Neden gitmeliyim? Her Bangkok keşfedicisi buraya geldiğinde Wat Pho, Ulusal Müze, Grand Palace ve Wat Phra Keo gibi çok önemli tarihi yapıları ve de sokakları keşfetme olanağına sahip olacaktır. Adayı ünlü kılan şeylerden bir diğeri de restoranlarıdır. Bu restoranlar ortalama 50-60 yıldır hizmet vermektedir ve her birinin çok meşhur birkaç yemeği bulunmaktadır. Bu da Ada’yı Bangkok’ta yürümenin en keyifli olduğu birkaç noktadan biri yapmaktadır.

30. Çin Mahallesi (Chinatown)

bangkok chinatown

Burası neresi? Bangkok’un en çekici ve renkli mahallelerinden biri olan Çin Mahallesi, şehrin en heyecan verici yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Aslında Bangkok’taki Çin Mahallesi, dünyadaki en büyük ve en güzel Çin mahallelerinden biridir. 1,5 kilometre uzunluğundaki mahalle, kıtlık, yoksulluk gibi farklı nedenlerle Bangkok’a gelmiş insanlar için bir sığınma yeri görevi görmüştür.

Çin Mahallesi’nin ana arteri 1891 senesinde inşa edilmiş olan Yaowarat Yolu’dur ve bu enerjik cadde restoranlar, yemek arabaları, mağazalar, kafeler, butik dükkanlar, meyve tezgahları gibi birbirinden keyifli noktalara sahiptir ve buraya gelenler güneş batana kadar buradan ayrılmak istemez.

Neden gitmeliyim? Bangkok’ta Çin kültürünü yakından tanımak istiyorsanız ve özellikle de yeme içme konusunda farklı deneyimler peşinde koşan biriyseniz Çin Mahallesi, keyifli bir şekilde vakit geçirmek için size muhteşem fırsatlar sunacaktır.

Kiliseler

31. Kudi Jin (Santa Cruz Kilisesi)

Kudi Jin Kilisesi

Burası neresi? Santa Cruz Kilisesi 1769 senesinde inşa edilmiştir ve Kudi Jin ismi de yerel dilde “Çin Kilisesi” anlamına gelmektedir. Kilisenin bulunduğu yer, Portekizli göçmenler için ayrılan ve Müslüman, Budist ve Hristiyanların birlikte yaşadığı çok kültürlü yerlerden biriydi. Günümüzde mahalle, Portekiz soyundan gelen bir Tay-Katolik topluluğuna ev sahipliği yapıyor ve kilisenin yakınlarında geleneksel bir Portekiz fırını bile bulabilirsiniz.

Kilise, Kral Taksin tarafından Portekiz’le olan ilişkilerin bir armağanı olarak hediye edilmiş olan bir arazi üzerine inşa edilmiştir ve ülkedeki en eski Katolik kiliselerden biridir. Tik ağacından yapılmış olan kilise çıkan bir yangında zarar görünce, eski ihtişamlı hali tuğladan inşa edilmiştir. Kilisenin kırmızıya yakın renkteki kubbesi İtalya‘daki Floransa Üniversitesi’nin kubbesini andırmaktadır ve muhteşem bir manzara oluşturmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bangkok tarihi içinde önemli bir yer edinmiş Portekizliler ilgili bilgiler edinmek ve onların yaşadığı mahalleyi tanımak için bu bölgeyi Bangkok gezi listenize dahil edebilirsiniz.

  • Adres: 112 Soi Kudeejeen, Wat Kanlaya, Thon Buri, Bangkok 10600, Tayland
  • Telefon: +66 2 472 0154
  • Ziyaret saatleri: Her gün 05.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Bangkok Go City

Nasıl temin edilir? Bangkok Go City resmi internet sitesi üzerinden kartı satın almak mümkündür.

Ne kadar süre geçerlidir? 2 ile 7 gün arasında kalacağınız gün sayısına göre seçenekler bulunuyor.

Ücreti nedir? Bangkok Go City’nin All-In Exclusive ve Explorer şeklinde seçenekleri bulunuyor. Seçeneklere ve tercih edeceğiniz gün sayısına göre kartın ücretlendirmesi de değişiyor. All-In Exclusive seçeneğinde ücretler 2399 Baht ile 5999 Baht arasındadır. Explorer seçeneğinde ise 1699 Baht ile 3999 Baht arasında değişmektedir. Çocuk ziyaretçiler için indirim de uygulanmaktadır.

Avantajları nelerdir? All-In Exclusive seçeneğiyle sahip olacağınız bütün avantajlar için bu linki inceleyebilirsiniz. Eğer Explorer Pass seçeneğini tercih edecekseniz buradan kartın sunduğu bütün avantajları görebilirsiniz.

Bangkok Tourist Card

Nasıl temin edilir? Kartı satın almak için Bangkok Turist Kartı resmi web sitesini ziyaret edebilir ve kredi kartınızla ya da paypal hesabınızla ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Çevrimiçi olarak satın aldığınız kartı Android ya da IOS uygulamasında etkinleştirerek dijital kartla kolay bir şekilde kullanabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? Kartın avantajlarını satın alma işleminden sonra 5 gün boyunca kullanabilirsiniz.

Ücreti nedir? Karta sahip olmak için 250 Baht ücret ödemeniz gerekmektedir.

Avantajları nelerdir? Kartla birlikte sahip olacağınız bütün avantajlar kartın web sitesini inceleyebilirsiniz.

Yazımızla ilgili düşüncelerinizi yorum kısmından bizimle paylaşabilir ve yazımızı geliştirmemize katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin