Yunanistan

Yunanistan ya da diğer adıyla Helen Cumhuriyeti’ni, deniz kıyısı olan bir Balkan ülkesi olarak tanımlamak mümkün. Arnavutluk, Bulgaristan, Türkiye ve Kuzey Makedonya ile sınır komşusu olan ülke aynı zamanda Balkan Yarımadası’nın güney ucunda yer alıyor. Başkenti Atina olan ülkenin resmi dili ise Yunanca. Ülkenin büyük bir çoğunluğunu Yunanlılar oluştursa da tarihte yaşanan olaylar neticesinde ülkeye yerleşen Rumların da hatırı sayılır çokluğuna rastlayabilirsiniz.

Nüfusu 2017 sayımlarına göre 10.768.477 olarak belirlenen Yunanistan, bağımsızlığına 25 Mart 1821 yılında kavuşmuş olsa da dünyada tanınması 8 yılını almış ve tam anlamıyla 3 Şubat 1830 yılında adını duyurmuş.

Yunanistan’ın en ünlü ve popüler şehri Atina’dan sonra Selanik olarak biliniyor. Gezilip görülecek yerlerin bolluğu da bu iki şehirde oldukça dikkat çekiyor. Atina, tek başına bile başlı başına her köşesinde bir tarihi yapıya yer verdiğinden 1 haftada rahat rahat gezebilirsiniz.

Tarihi yapıların ve mimari harikaların sıkça karşınıza çıkacağı Atina’nın adını tanrıça Athena’dan aldığı rivayetler arasında. Bölgede yer alan Akropolis, kelime anlamıyla ‘yüksek şehir’ manasına gelmesiyle birlikte adının da hakkının oldukça veriyor çünkü burada bulunan en önemli yapı Parthenon Tapınağı tamı tamına 2500 yaşında!

Atina tarihi yapıların yanı sıra müzeleriyle de ünlü bir bölge. Örnek vermek gerekirse; Akropolis Müzesi, Ulusal Arkeoloji Müzesi, Byzantine Müzesi, Savaş Müzesi ve Ancient Agora Müzesi bunlardan yalnızca birkaçı… Yunanistan’ın dünyaya nam salan adalarına gerek tatiliniz süresince gerek günübirlik gezilerle ufak kaçamaklar yapabilirsiniz.

Rodos ve Chios yani bilinen adıyla Sakız Adası UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne adını yazdıran iki yerleşim yeri durumunda. Tarihte de adlarını sıkça duyduğumuz bu iki ada, eşsiz manzarası ve tertemiz havasıyla ziyaretçilerine harika anlar yaşatarak kartpostallık kareler yakalamalarına olanak sağlıyor.

Adaların plajları da özellikle yaz aylarında sıkça ziyaret edilmesiyle birlikte genellikle de yerli yabancı birçok turistten tam not alıyor. Santorini Adası da yine turistlerin genellikle balayı tatilleri için tercih ettiği bir yer. Santorini Adası’nı farklı kılan bir diğer detay da adanın hilal şeklinde olması aslında. Görenleri kendisine hayran bırakacak güzellikteki yapısıyla hemen hemen her dönem yoğun turist akınına uğruyor.

Yunanistan’da şehir içi ulaşım; otobüs, metro ve taksilerle sağlanıyor. Günün her saati trafik yaşamanız olası ancak taksi kiralamak da turistlerin sıkça tercih ettiği bir yöntem olarak söylenebilir. Yunanistan’da Akdeniz ikliminin hâkim olmasıyla birlikte yazları oldukça sıcak kışlar ise ılık ve yağışlı geçiyor fakat kuzey bölgelerinde kışların çetin geçtiği söylenebilir.

Yunanistan’a gitmek isteyenler için hava yolu, deniz yolu ve kara yolu gibi farklı alternatifler bulunuyor. Hava yoluyla İstanbul üzerinden Atina’ya 1.5 saatte gidebilirsiniz. Bunun yanı sıra İzmir ve diğer şehirlerden de başkente uçuş seferleri düzenleniyor.

Yunanistan’a seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahiplerinden Schengen vizesi istenirken; Hususi Yeşil,  Diplomatik ve Hizmet Pasaportu sahiplerinden vize koşulu aranmıyor.