Samos

2001 sayımına göre nüfusu 33 bin civarında olan Samos toplamda 478 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Kuzeydoğu Ege Denizi’nde, İkarya adası ile Küçük Asya kıyıları arasında yer alan Samos,Yunan adaları arasında en büyük sekizinci ada olma özelliğini taşıyor. İkarya ve Fourni ile birlikte Sisam vilayeti sınırları içerisinde yer alan Samos (Vathi), Sisam’ın başkenti ve aynı zamanda ana limanı olarak öne çıkıyor.

Samos antik çağlardan beri tanrıça Hera adası olarak bilinir ve büyük matematikçi Pisagor, filozof Epicurus ve heliosentrik teoriyi tanıtan gökbilimci Aristarchus’un evi olmasıyla da önem taşır. Yüzyıllar boyunca Samos, bazıları Anthemis, Melamphyllos, Kyparissia ve Dryoussa olmak üzere birçok farklı isim almıştır. Adanın şu anki adının (adadaki birçok dağ nedeniyle) Semitik kelimesi olan “sama” kelimesinden geldiğine inanılmaktadır.

Samos’un yüzeyi birçok tepe ve az vadi ile dağlıktır. Kuzey tarafında, yeşil Ampelos dağı yükselir ve batısında en yüksek zirvesi olan 1433 metreye kadar kayalık Kerkis dağı bulunur. Adanın en büyük vadileri güneydoğudaki meşhur Mesokampos, Vathi’nin başkenti yakınlarındaki Vlamaris Vadisi ve Karlovasi ve Chora yakınındaki bölgelerdir.

Samos, yemyeşil bitki örtüsü, yaylaları ve vahşi doğasına sığınan nadir bulunan hayvan ve kuş türleri ile ünlüdür. Adanın iklimi ılıman Akdeniz olmakla birlikte ılıman kışlar, sıcak yazlar ve tüm yıl boyunca bol güneş ışığı almaktadır. Burada yerleşik hayat sürenler ağırlıklı olarak balıkçılık, ormancılık, turizm ve tarımla uğraşmakta ve Samos’ta üretilen başlıca ürünler şarap (özellikle tatlı şarapları çok ünlü), zeytinyağı ve tütündür.

Turkuaz suları olan saf beyaz çakıl taşlı plajların çevrelediği bu yemyeşil ada, zengin bitki örtüsü, bakir koyları ve sınırsız eğlence vadeden mekanları ile ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Samos Adası, göz alıcı şelaleleri, dikkat çekici habitatları ve bitmeyen üzüm bağları ile doğayı ve keşfetmeyi sevenler için idealdir. Ayrıca, köklü geçmişi nedeniyle Samos, manastırları ve pitoresk köyleri süsleyen önemli arkeolojik alanlar ile çevrilidir.

Samos’ta Vrontani, Kutsal Haç, Kutsal Bakire Meryem, Elias, Agia Zoni, Zoodochos Pigi, Kutsal Üçlü olarak görülmeye değer birçok manastır vardır. Yunanistan gece hayatını deneyimlemek için Samos’taki Pythagorion ve Karlovasi kasabalarını ziyaret edebilirsiniz.

Yunanistan’ın en doğu kesiminde yer alan Samos’u ziyaret etmek için en uygun dönem nisan ve mayıs ayları. İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Limanı ve Kuşadası’ndan hareket eden feribotlar ile Samos’taki en büyük 2. yerleşim yeri olan Karlovasi’ye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Samos Uluslararası Havalimanı varışlı aktarmalı veya aktarmasız uçuş seferleri ile de ulaşımınızı sağlamanız mümkün.

Tabi, Yunanistan Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında olduğu için bordo pasaport sahibi her Türk vatandaşının Schengen vizesi alma zorunluluğu olduğunu da unutmamak gerek. Yeşil, gri veya siyah pasaport sahibi iseniz de herhangi bir vize başvurusunda bulunmanıza gerek yok.