İtalya

Kuzey Alpler bölgesinde yer alan ve Fransa, İsviçre, Avusturya, Slovenya gibi ülkelere kara sınırı bulunan İtalya, birleşme ilanını 17 Mart 1841 yılında duyurmuş ve cumhuriyet rejimine 2 Haziran 1946 yılında geçmiş. Resmi dili İtalyanca olan ülkede İngilizce, İspanyolca ve Fransızca yaygın kullanılan yabancı diller arasında yer alıyor. Başkenti Roma olan İtalya’nın güncel nüfus bilgisi 60.483.973 olarak kayıtlara geçmiş durumda. Vatikan ve San Marino da İtalya yarım adasında yer aldığından enklav ülkeleri olarak biliniyor. Hristiyanlık dini için önemli bir konuma sahip olan Vatikan, her yıl binlerce ziyaretçi alıyor.

Her dönem dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan Vatikan için ülkeye geliyor ve dini boyutta ilgi uyandıran bu bölgeyi oldukça beğenerek gezisini sonlandırıyor. Vatikan’ın yanı sıra; Roma, Venedik, Milano ve Napoli de turistler tarafından oldukça ilgi gören bölgeler arasında. Roma’da yer alan Kolezyum, mimari yapısı ve içerisinde barındırdığı tarihi yapıtlar ile kendisine hayran bırakacak türden bir yapı demek yanlış olmaz. Arkeolojik yapılara ilgi duyan yerli ve yabancı turistlerin gezi listelerinde ilk sıraya eklediği Roma Forumu da geçmişini çok eski tarihlerden alıyor.

Roma’daki Trevi Çeşmesi âşıkların uğrak noktası durumunda, çünkü çeşmenin bir diğer adı “Roma Aşk Çeşmesi” olarak biliniyor. Romantik anların bir diğer adresi de ilginç mimarisi ve değişik hayat tarzının hâkim olmasıyla bilinen Venedik sokakları aslında… Alışılmışın dışındaki yapısıyla Piave Nehri deltasının görsel şölenle sunumuyla gerçekleşen yaşam alanları ile yaptığınız keyifli sandal sefaları tam da yaz akşamlarınızı renklendirecek detaylardan biri. Yapımına 17. yüzyılda başlanan Palazzo Reale, İtalya’nın Napoli kentinde bulunan ve her dönem yoğun ilgi gören tarihi yapılar arasında…

Sanat, tasarım ve moda gibi kültür ve sanata ilgi duyan biriyseniz sizi İtalya’nın Milano kentinde devasa sürprizlerin beklediğini söyleyebiliriz. Çünkü her bakımdan kendini oldukça geliştiren ve modanın kalbinin attığı yer olarak bilinen ülkenin bu tabiri almasına katkısı olan Milano, moda haftaları ve kültürel aktiviteleriyle ünlü bir şehir. Tüm bunların yanı sıra; Duomo Katedrali, Galleria Vittorio Emanuele ve La Scala gibi ilginç atmosferlere sahip tarihi yapıların da yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça beğenildiği söyleniyor. İtalya gezisi için en uygun zaman aralığı, havaların ısınmasıyla başlayan nisan ve ekim ayları arasındaki ilkbahar-yaz dönemi olabilir.

İtalya’da gezilecek ve görülecek yerler asla bitmez bunun için ülkede geniş bir ulaşım ağı oluşturulmuş durumda. Çoğunlukla raylı sistemler ile yürütülen ulaşımın birçoğu; tren, tramvay ve metrolar ile sağlanıyor. Şehir içi otobüslerin de hâkim olduğu bölgede rahatça gezmek oldukça kolay. Türkiye’den İtalya’ya uçak ile aktarmasız olarak 2 saat 50 dakika gibi kısa bir sürede gidebilirsiniz.

Bordo pasaport sahipleri için Schengen vizesi şartı aranırken, diplomatik, gri ve yeşil pasaport sahiplerinden 180 gün içerisinde 90 günü aşmadığınız müddetçe vize istenmiyor.