Venedik

İtalya’nın kuzeydoğusunda bulunan ve köprüler aracılığıyla bağlanmış 118 adanın üzerine kurulmuş olan Venedik şehri, Po ve Piave nehirlerinin arasında konumlanıyor. Tüm dünyaca ünlü olan kanalları sayesinde, kanallar şehri, sular şehri ve köprüler şehri olarak da adlandırılan Venedik hem bu kanalları hem de diğer doğal güzellikleri ile birlikte UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Şehir, büyüleyici manzaraları, mimari yapıları ve müzeleri ile dünyanın dört bir yanından gelen turiste kapılarını açıyor.

Yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda, Venedik kurucularının Romalılar olduğu ve ilk yerleşim izlerinin Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzandığı tespit edilmiş. 814 yılında, şehir Bizans bölgesi olarak tanınmaya başlamış ve Adriyatik kıyısı için bölgeye ticaret hakkı verilmiş. Venedik, dünya üzerinde uzun süre boyunca ticaret alanında zirvedeki yerini korumayı başarmış. Coğrafik konumunun verdiği avantajı kullanan şehir, zaman geçtikçe gelişerek sanat, müzik ve edebiyat gibi alanlarda da kendini ispatlamış ve günümüzdeki yerini almış.

Sıcak ve ılıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü kentte, yıllık ortalama sıcaklık değeri 13,2 derece civarında seyrediyor. Yağış miktarının yıl boyunca fazla görüldüğü bölgede yılın en soğuk geçen ayı yaklaşık 2,9 derece ile ocak olarak biliniyor. En sıcak geçen ve turistlerin de yoğun bir şekilde ziyaret ettiği dönem olan temmuz ayında ise ortalama 22,9 derecelik sıcaklık yaşanıyor. Gezi rotanızda Venedik şehrine de yer verecekseniz; planınızı nisan – ekim ayları arasında gerçekleştirmeniz sizin için gayet uygun olacaktır. 2017 yılında yapılan araştırmalar, kent nüfusunun ortalama 261 bin civarında olduğunu gösteriyor.

Venedik mimari ve de doğal güzellikleriyle bir tatilden beklenen her detayı karşılıyor. Hemen hemen 2 gün içerisinde tüm ada kesiminin gezilebileceği bölgedeki en popüler yerin Büyük Kanal olduğu söylenebilir. Şehrin en büyük kanalı olan 3800 metrelik bu destinasyon, teknelerle tarihi binaların arasından geçebileceğiniz ve büyüleyici bir deneyim yaşayabileceğiniz yegâne bir yer. İçerisinde opera binasının ve sanat eserlerinin bulunduğu, gotik tarzdan esinlenerek inşa edilmiş olan Dükler Sarayı, ziyaretçilerin görmeyi tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. İhtişamlı mimarisiyle göz dolduran bir diğer yapı olan San Marco Bazilikası, altın heykel ve işlemelerle mutlaka keşfedilmesi gereken bir yapı olarak Venedik’in simgeleri arasında yerini alıyor.

Türkiye üzerinden Venedik’e direkt uçuş seçenekleri bulunuyor ve yolculuk ortalama 2 buçuk saatlik bir zaman dilimini kapsıyor. Şehir içinde çoğunlukla gondol, su otobüsleri ve su taksileri ile ulaşım sağlanıyor. Ada ve kanalların olduğu turistik bölgenin araç trafiğine kapalı olduğunu söylemekte fayda var.

Schengen ülkeleri listesinde yer alan İtalya’ya gidecek olan bordo pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, yeşil veya siyah pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü geçmeyecek şekilde vize almadan ülkeye gidip kalabilirler.