İrlanda

İrlanda, Kuzey Avrupa’da konumlanmış olan ve Büyük Britanya’nın batısında yer alan İrlanda Adası’nın büyük kısmını kaplayan bir ülke. Resmi adı ile İrlanda Cumhuriyeti’nin konuşulan dilleri ise İrlanda Galcesi ve İngilizcedir. Ülke, 1973 yılında İngiltere ile eş zamanlı olarak Avrupa Ekonomi Topluluğu’na katıldığından beri fakir bir ülke olma durumundan uzaklaşmaya başladı hatta 1990’ların ortasından itibaren Avrupa’nın en zengin ülkeleri arasına girdi. Bu sebeple günümüzde İrlanda’ya Celtic Kaplanı deniliyor. Tespit edilmiş son rakamlara göre İrlanda nüfusu 5 milyona yakın olmakla birlikte, nüfusun çoğunluğu ülkenin doğusunda ve kuzeyinde yoğunlaşmış durumda. Ülkede göç hareketleri yoğun ve nüfus artış oranı da %5 civarlarında. Başkent Dublin, ülkenin en popüler şehri olsa da Belfast, Cork, Limerick, Derry, Galway, Dundalk, Waterford ve Drogheda da en çok turist çeken şehirlerden.

İrlanda, batısında Atlas Okyanusu, doğusunda İrlanda denizi, güneydoğusunda St. George Kanalı ve güneyinde Kelt Denizi ile sınırlarını paylaşıyor. Genel olarak soğuk ve İngiltere’ye benzer bir iklimin hakim olduğu söylenebilir ancak en düşük sıcaklıkların hissedildiği dönem, ocak ve şubat ayı; en yüksek sıcaklıkların olduğu dönem ise temmuz ve ağustos aylarıdır. Güneşi en çok görebileceğiniz zaman olan mayıs ve haziran ayları dışında gri ve puslu bir hava hakimiyeti söz konusu.

İrlanda, sanatı ve eğlenmeyi seven, nazik insanların yaşadığı bir ülke. Yardımsever, misafirperver ve güler yüzlü bir halkının olduğu ülke, bu konuda dünya genelinde örnek gösterilecek kadar özel. Sağlık sektörü oldukça gelişmiştir; ayrıca pek çok iyi müzik grubunun anavatanı, tarihi ve antik kalıntıların ev sahibi olarak da adlandırılabilir.

Sanat sever bir ülke olan İrlanda’da yılın her dönemi birbirinden farklı festivaller düzenleniyor. Her yıl haziran ayında gerçekleşen Cat Laughs Comedy Festival, bunların arasında en çok sevileni. Ekim ayı sonlarında ülkenin en güzel şehirlerinden biri olan Cork’ta düzenlenen Cork Jazz Festival ise oldukça kapsamlı bir etkinlik. Dünyanın en önemli yazarlarını sevenleriyle buluşturan Dublin Writers Week, geleneksel İrlanda kültürünü yansıtan ve tanıtan İrlanda Müzik Festivali ve temmuz ayında Ballybrit Hipodromu’nda yapılan Galway Races, ülkenin turizmine de katkı sağlayan en önemli festivaller. Hristiyan dünyası için büyük önemi olan St. Patrick’s Day’in anavatanı olan İrlanda’da bu dini bayram her sene 17 Mart’ta kutlanıyor.

İstanbul’dan başkent Dublin’e direkt ve aktarmalı uçuşlar düzenlenirken; Cork, Belfast, Galway ve Dundalk gibi şehirlere ise sadece aktarmalı uçuşlarla gitmek mümkün. Aktarmalar genellikle Londra ve Dublin üzerinden yapılıyor.

İrlanda vizesi için ülkemizde bulunan İrlanda konsolosluklarına ya da vize acentelerine başvuruda bulunarak Schengen vizesi ile ülkeye giriş yapabilirsiniz. Türk vatandaşlarının pasaport türüne bakılmaksızın; servis pasaportu (gri), diplomatik pasaport (kırmızı) ve özel pasaport (yeşil) dahil olmak üzere herkesin vize başvurusunda bulunması gerekiyor.