Kinsale

Özellikle yaz aylarında dünyanın dört bir yanından çok sayıda yabancı turist çeken Kinsale, Cork şehrine bağlı ve doğal liman olan bir kasaba ki adını da “Denizin Başı” anlamına gelen İrlandaca “Cionn tSáile” kelimesinden alıyor. Özellikle İrlanda’nın askeri tarihinde önemli bir rol oynayan bu kasaba Cork şehrinin 25 kilometre güneyinde ve Bandon Nehri’nin girişinde konumlanıyor. Her ne kadar 2016 yılındaki verilere göre nüfus 5.281 olarak hesaplansa da yaz aylarında bu nüfus tatilciler ile birlikte bir hayli artmakta.

Boş vakitlerinde hem rahatlamak hem de aktif bir şekilde sanat, tarih veya sporla ilgilenmek isteyenler için geniş bir yelpaze sunan kasaba, 1333 yılında yerel yönetimi ele geçirmek için İngiltere Kralı 3. Edward tarafından kurulmuş ve ancak 500 yıl sonra İrlanda hakimiyeti altına geçmiş. Dokuz Yıl Savaşları dahil birçok savaşta adını geçirmiş bu kasabada Hayalet Turları’nı da kapsayan, rehber eşliğinde düzenlenen yürüyüş turlarıyla dar ve renkli sokakları gezerken tarihi atmosferi iliklerinize kadar hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra golf alanında da başarısını kanıtlayan Kinsale, yelkencilikte ise uluslararası etkinlikler düzenleyerek ilgililerin ziyaretini kaçınılmaz hale getiriyor denebilir.

Genel olarak Kinsale, gezginler tarafından yaz aylarında rotalara eklense de her mevsim gitmek mümkün lakin gurme gezginseniz veya farklı kültürlerin yemeklerine ilginiz varsa her yıl ekim ayında gerçekleştirilen, Gurme Festivali’ne de katılım gösterebilirsiniz. Caz müziğine ilginiz varsa gezi planınızı ekim ayının son haftasını kapsayacak şekilde yapabilirsiniz çünkü her yıl yapılan Caz Festivali bu dönemde düzenleniyor. Bunların yanı sıra yat yarışları, balık tutma, golf gibi birçok farklı etkinliğe ev sakinliği yaparken bünyesinde bulunan renkli sanat galerileriyle bu tarihi kasaba hem sporcuların hem de sanatseverlerin uğrak noktası haline geliyor.

Sanat ve tarihin dışında Kinsale doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerine unutulması imkansız bir görsel şölen sunuyor. Bu eşsiz deneyimi yaşamak için aktarmalı yolculuk yapmanız gerektiğini söyleyelim. Türkiye’den direkt olarak gitmek istiyorsanız İstanbul Havaalanı’nı tercih ederek, aktarmalı bir şekilde Cork şehrine varabilirsiniz. Ulaşım süreniz yaklaşık 7 saat ile 20 saat arası değişecektir. Cork Havaalanı’na vardıktan sonra şehir merkezine gitmek içinse yaklaşık 25 kilometrelik bir yol katetmeniz gerekiyor. Havalimanından taksiye binebilir veya şehir içi otobüsleri kullanabilirsiniz.

Orta Çağ’dan kalma balıkçı kasabası her ne kadar Avrupa Birliği’ne üye bir ülkede yer alsa da Schengen bölgesinde bulunmadığı için yeşil veya siyah pasaporta sahip kişiler dahil, İrlanda vizesi almak durumunda. Vizeye başvurduktan ve pasaport elinize ulaşana kadarki süreç ise diğerlerine oranla biraz uzun (2 ay kadar). Eğer Kinsale’e bir seyahat planlıyorsanız, mutlaka bu süreyi göz önünde bulundurun. Üstelik rotanızda Kuzey İrlanda şehirleri varsa Birleşik Krallık vizesi almayı unutmayın keza İrlanda vizesiyle sadece İrlanda Cumhuriyeti’nde bulunan şehirlere giriş yapabilirsiniz.