Sligo

İrlanda’nın kuzeybatısında, Kuzey İrlanda’nın ise sınırında yer alan Sligo şehri aynı zamanda Garavogue Nehri’nin etrafına konumlanmış bir liman kenti. Geçmişte İrlanda’nın önemli bir limanı olarak kabul edilen şehir, günümüzde 2016 verilerine göre 20.000’lik bir nüfus ile İrlanda’nın 12’inci ve Kuzey İrlanda’nın ise en büyük ikinci kenti olma özelliğine sahip. Bunların yanı sıra Vahşi Atlantik Yolu üzerinde bulunduğu için birçok gezgin tarafından her yıl ziyaret edilen antik kent, ayrıca barındırdığı farklı kültürel ve edebi derneklerle de meraklıların ilgi odağı oluyor.

Normanlar tarafından kurulan ilk kent olma özelliği ile ülkede benzersiz bir konuma sahip olan Sligo şehri, ismini üzerine konumlandığı nehirden alıyor ve “deniz kabuklarıyla dolu” anlamına geliyor. Bununla beraber, şehirde ve şehrin biraz dışında bulunan 5000 farklı antik bölge ve bu bölgelere göre düzenlenmiş yürüyüş rotaları ile tarihçiler ve turistler için Sligo kasabası, unutulması güç bir tatil deneyimi vadediyor. İrlanda’nın Kuzey bölgesi için tarihi, kültürel, endüstriyel ve servis merkezi unvanına sahip Sligo kenti aynı zamanda gelişmiş bir uluslararası ticari ulaşım ağına sahip.

Tarihi mekanları kadar doğal güzellikleri ile de misafirlerine eşsiz bir manzara sunan Sligo şehri genel olarak kış aylarında yoğun yağış aldığı için yaz aylarında ziyaret için elverişli denebilir. Yaz ayları dışında isterseniz bahar dönemlerinde de gidebilirsiniz. Her yıl düzenlenen sanat, yemek, bisiklete binme, yüzme vb. temalı birçok farklı festivale ve etkinliğe ev sahipliği yapan bu capcanlı şehrin güncel etkinlik takvimini de göz önünde bulundurarak tatilinizi planlayabilirsiniz.

Su sporları, golf, deniz yosunu küvetleri, binicilik ve daha çok sayıda aktivite yapma imkanı sunan keyifli ve huzurlu Sligo şehrine Türkiye’den direkt olarak uçuş bulunmuyor fakat Kuzey İrlanda dışında İrlanda’nın farklı şehirlerine ulaşarak ve ardından demir yolu veya kara yolu kullanarak aktarma yapabilirsiniz. Şehre farklı bölgelerden düzenlenen otobüs seferleriyle ya da araç kiralayarak gitmek mümkün.

Deniz kabuğu cenneti olarak anılan şehir çok geniş bir alana yayılmadığından dolayı şehir içinde toplu taşımaya ihtiyaç duymadan, rahatlıkla yürüyerek, gezilmesi gereken her yeri görmeniz mümkün. Ancak toplu taşıma kullanmak isterseniz birkaç seçenek bulunuyor; hem şehir içinde hem de şehre yakın bölgelere farklı otobüs seferleriyle yolculuk yapabilirsiniz. Eğer araç kiralayarak bu küçük kentine geldiyseniz, park konusunda epey sorun yaşayabileceğinizi de hatırlatalım. Konakladığınız yerde aracınızı bırakarak, hatta mümkünse bisiklet kiralayarak Normanlardan yadigar bu şehri gezebilirsiniz.

Normanların, İrlandalıların kültürünü gerek publarında, kafelerinde gerekse yürüyüş rotalarında, bisikletle dolaşırken hissedebileceğiniz, görebileceğiniz ve öğrenebileceğiniz bu emsalsiz liman kasabasına gelmek için İrlanda Cumhuriyeti vizesi almanız gerekiyor. Genel olarak vizenin sonuçlanması bir aya yakın sürüyor bu yüzden tatilinizi planlarken bu süreci de hesaba katmanız faydalı olabilir.