Dublin

Kuzey İrlanda’nın başkenti olan ve 115 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Belfast, Dublin’den sonra İrlanda Yarımadası’nın ikinci en büyük, Kuzey İrlanda’nın ise en büyük şehri unvanını elinde tutuyor. Geçmişi Bronz Çağ’a dayanan ve ismini İrlandaca olan “Beal Feirste” kelimelerinden türetilerek alan Belfast, gemi ticareti ve yapımı konusunda önemli bir yere sahip. Özellikle Titanic’in 1912 yılındaki inşası ile biliniyor ve yine aynı yılda İrlanda Bağımsızlık Savaşı’nın ardından şu an olduğu statüye; “Kuzey İrlanda’nın başkenti” unvanına ulaşmış. Aynı zamanda Kuzey İrlanda’nın en kalabalık şehri olma özelliğini taşıyan şehrin 2001 verilerine göre nüfusu ise 276.459. Birleşik Krallık sınırları içerisinde bulunan liman kenti, Lagan Nehri’nin kıyısında, Belfast Gölü’nde ve Kuzey İrlanda’nın doğusunda eşsiz bir konuma sahip. Başkent olmadan önce şehir tepelerle 1888 senesinde ikiye bölünüyor ve günümüze gelindiğinde şehir merkezi ile birlikte beş bölgeye ayrılıyor; North, South, East ve West Belfast.

Her mevsimde gidilebilecek bu tarihi şehirde en sık tecrübe edilen hava durumu yağmur fakat yaz döneminde hava nispeten daha sıcak; en çok rağbet gördüğü dönemler ise mayıs ve eylül ayları. Şehirde çok yüksek tepeler bulunmadığı için aslında yürüyerek şehrin gizli ve henüz birçok kişi tarafından keşfedilmemiş yerlerini dolaşabilirsiniz. Tarihi yapıların çoğu sağlam bir şekilde Belfast sokaklarında nöbetlerini tutmaya devam ettiği için adım attığınız her an hem tarih hem de sanat açısından fazlasıyla doymuş hissedeceğinize eminiz. Ayrıca İrlanda ve İngiliz kültürünü tanımak ve benimsemek isteyenler için Belfast biçilmiş kaftan denebilir.

Dünyanın her bir noktasından binlerce turistin ziyaret ettiği ve sıcak bir şekilde karşılandığı Belfast’e ulaşım genellikle hava yolu ile sağlanıyor. Belfast International Airport ve George Best Belfast City Airport olmak üzere iki havaalanının olduğu şehre Türkiye’den direkt olarak bir uçuş bulmak zor. Her ne kadar ülkeye ulaşım alternatifleri kısıtlı olsa da şehir içi ulaşım da bir o kadar gelişmiş ve ziyaretçiler için uygun günlük kartlar mevcut.

Şehirde en çok tercih edilen toplu taşıma araçları olan otobüs ve tren ile yolculuk yapacaksanız, The Belfast Visitor Pass alabilirsiniz. 2 veya 3 gün art arda kullanmak şartı ile hem otobüsü hem de tren kullanılabiliyor. Daha uzun zamanı kapsayan ziyaretler içinse Welcome Center ile görüşerek haftalık ve aylık seçenekleri bulunan sınırsız kartları temin etmeniz mümkün. Toplu taşımanın yanı sıra bisiklet de kullanabileceğiniz Belfast’in birçok noktasında kiralama noktasına denk gelebilirsiniz. Nitekim, keyifli bir bisiklet sürüşü için harika rotalar bulunuyor.

Birleşik Krallık’a bağlı olan Kuzey İrlanda ve dolayısıyla Belfast yolculuğu için İngiltere vizesi yeterli olacaktır. Eğer Kuzey İrlanda’nın dışına, yani İrlanda’daki şehirlere gitmek için İrlanda vizesi almak gerekiyor. Genel olarak turist vizesini almak isteyenler 14 ila 24 gün arasında taleplerine yanıt alabiliyor.