Kilkenny

“Cill Chainnigh” olarak da bilinen, ülkenin güneydoğusunda bulunan ve diğer şehirlerinden nispeten daha küçük olan Kilkenny şehri, Kilkenny kontluğunda yer alıyor ve 9.49 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. 17. yüzyılın bitimine doğru biracılık merkezi haline gelen, Leinster iline bağlı olan bu turistik kent ancak 400 yıl önce şehir statüsüne ulaşabiliyor. Kendi birası ile de bilinen kentin 2011 yılına göre nüfusu 24,423 olarak hesaplanmış ve nüfus açısından İrlanda Cumhuriyeti’nin en küçük şehri olma özelliğine sahip.

Her bir adımda Orta Çağ atmosferini hissedebileceğiniz manastırları, katedralleri, kalesi ve birçok tarihi yapısı ile İrlanda’nın en popüler şehirleri arasındaki yerini alan Kilkenny, ayrıca sanat atölyeleri, kamusal alanları ve müzeleri gibi noktalarıyla da ziyaretçilerin dikkatini bir hayli çekmekte. Nora Nehri kıyısına ve etrafına konumlanmış ve İrlanda’nın en eski şehirleri arasındaki yerini almış şehrin en çok ziyaretçi çeken tarihi yapısı olan Kilkenny Kalesi, 12. yüzyılda Butler ailesi tarafından yapılmış ve Victoria dönemi mimarisi meraklıları için eşsiz bir örnek.

Ülkede bulunan diğer şehirlerle aynı iklime sahip olan Kilkenny’nin, değişken ve yağışlı olduğu fakat gulf steam denilen sıcak su akıntısı etkilediği için çok soğuk olmadığı söylenebilir. Yoğun olarak ilgi gören kent, turistler tarafından genellikle temmuz – ağustos ile nisan – mayıs aylarında tercih ediliyor ve bilhassa bahar ve yaz aylarında düzenlenen büyük festivallerle gezginlerin rotasında yerini buluyor. Yerel bira, sanat, gospel ve bunlar gibi farklı temaları bulunan festivallerin her yıl tarihlerinin değişkenlik gösterebileceğini not etmeyi unutmayın. Kilkenny’e yaz mevsiminde gitmeyi planlıyorsanız yanınıza yağmurluk ve çizme almayı ihmal etmeyin şayet yaz ve kış aylarında şehrin havasında daha çok yağış hakim oluyor.

İrlanda’nın en büyük katedralleri arasında ikinci sırada yer alan St. Canice Katedrali’nin bulunduğu bu kültürel açıdan da zengin olan şehre gelmeniz için ilk önce Dublin’e seyahat etmeniz gerekiyor çünkü Türkiye’den Kilkenny’ye direkt uçuşlar yok. Dublin’e vardıktan sonra Kilkenny’ye ulaşmak için iki seçeneğiniz bulunuyor; hava yolu veya kara yolu. Yürüyerek hemen hemen her yeri dolaşabileceğiniz şehrin maalesef ki toplu taşıma sistemi çok gelişmiş durumda değil. Ayrıca bisiklet kiralama noktalarının da fazla sayıda olduğunu hatırlatalım.  Günlük bisiklet kiralama fiyatları ise ortalama 10 Euro.

Avrupa’nın en mutlu şehirlerinden biri olan Kilkenny’i gezip görmek ve kültürünü yakından tanıma istiyorsanız, Avrupa Birliği’ne üye olan veya olmayan herkesin, hangi tip pasaportu olursa olsun İrlanda Cumhuriyeti vizesi alması gerekiyor. İrlanda Yarımadası’nı da kapsayan bir Avrupa turu düşünüyorsanız bu durumu göz önünde bulundurmalısınız çünkü İrlanda Avrupa Birliği’ne üye bir ülke olsa da Schengen bölgesinde bulunmuyor.