İngiltere

Birleşik Krallığı oluşturan ülkelerden en büyüğü olan İngiltere, Avrupa’nın batısında ve Büyük Britanya Adası’nın üzerinde eşsiz bir konuma sahip. Bulunduğu adanın üçte ikisini kaplayan ve başkenti Londra olan ülke, kuzeyinde İskoçya ve batısında Galler ile komşu durumda. Büyük Britanya’nın Avrupa’ya en yakın ülkesi olmasıyla bilinen İngiltere, Fransa sınırlarının kesiştiği nokta olan Manş Denizi aracılığıyla Avrupa’ya bağlanıyor. Ülkenin coğrafik yapısı çoğunlukla düz iken kuzey kesimlerine doğru dağlık bölgeler de görmek mümkün. Avustralya’daki Sidney Limanı’ndan sonra dünyanın en büyük ikinci limanı olan Poole, İngiltere’de bulunuyor.

Tarihinin Romalılar dönemine kadar uzandığı İngiltere’nin, Fransa Krallığı ile 1337-1453 yılları arasında geçen Yüzyıl Savaşları, Avrupa ile ilişkiler konusunda önemli bir rol oynamış. Birinci Elizabeth 1558 yılında İngiltere’nin resmi dinini değiştirerek Katolik direnişine tamamen son vermiş. O dönemlerde Avrupa’nın en güçlü ordusu sayılan İspanyol Armada’sını işgal ederek Britanya İmparatorluğu’nun temellerini atmış. İrlanda’nın da ülkenin toprakları arasına katılmasıyla birlikte sanat ve edebiyat alanında İngiltere’de büyük bir yükseliş başlamış.

2017 yılında yapılan araştırmalar; İngiltere nüfusunun yaklaşık 55 milyon olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda Birleşik Krallık’ta ortalama 500 bin civarında Türk yaşıyor ve bunların %90’ı Londra’da ikamet ediyor. Bölgede sıcak ve ılıman bir iklim hâkimiyet sürüyor ve yıl boyunca etkili olan yoğun bir yağış grafiği görülüyor. Ortalama 18-20 derece sıcaklıkla temmuz ayı yılın en sıcak geçen dönemi olarak biliniyor. Ocak ayı ise 3-4 derece sıcaklık ile en soğuk geçen ay iken bu derecenin sıfırın altına indiği çok nadir görülüyor. Eğer İngiltere’ye gezi yapmayı planlıyorsanız, bahar ya da yaz aylarında gitmeniz gayet uygun olacaktır.

Dünyanın kültür, sanat ve edebiyat gibi alanlarda örnek olarak gösterilen İngiltere, özellikle 500’den fazla düzenlenen müzik festivali ile ilgi odağı haline gelmiş durumda. Ülkenin başkenti olan Londra, yıl boyunca en çok turisti ağırlayan şehir konumunda yer alıyor. Londra’dan sonra Liverpool, Bristol, Manchester, Greenwich, Oxford ve Leeds de en çok ziyaretçi alan bölgeler arasında sayılabilir. Aynı zamanda Shakespeare’in doğmuş olduğu Stratford-upon-Avon kenti, tiyatroya ilgisi olanların gözde destinasyonlarından biri olup, ülkeye turizm açısından büyük katkı sağlıyor.

Türkiye’nin birçok şehrinden hemen hemen her gün İngiltere’ye uçuşlar düzenlenmekle birlikte; Londra, Manchester ve Birmingham bölgelerine aktarmasız yolculuk yapılabiliyor ve İstanbul üzerinden ortalama 3 saatlik bir zaman diliminde Londra şehrine gidilebiliyor. Özellikle Londra’da oldukça gelişmiş olan tren ve metro hattı, hem yerel halkın hem de turistlerin en çok tercih ettiği toplu taşıma araçlarının başında geliyor.

İngiltere’ye seyahat edebilmek için umuma mahsus, hizmet ve hususi pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyor. Diplomatik pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile ülkede bulunabilirler.