Cambridge

İngiltere’nin doğusunda bulunan ve Cambridgeshire vilayetinin lider şehri olan Cambridge, dünyanın en iyi üniversitelerine ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Dünyanın en iyi eğitim veren beş üniversitesinden biri olan Cambridge Üniversitesi, hem İngiltere’de yaşayan hem de yurt dışından gelen binlerce öğrenciye seçkin bir eğitim imkânı sunuyor. Şehir, 105 kilometre kuzeyinde Londra ile komşu olmakla birlikte, etrafında birden fazla köy ve kasabayı da barındırıyor. Kentin ayrıca kültür, sanat ve tarih alanında oldukça zengin bir geçmişe sahip olduğunu da söylemek mümkün.

Yaklaşık 2000 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan şehirde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında, Tunç Devri ve Roma Dönemi’nden kalıntılar bulunmuş. Cambridge, Anglo Saksonların yerleştikleri ilk kent olma özelliği taşımasıyla birlikte, aynı zamanda bölgeye inşa ettikleri ilk taş yapı, günümüze kadar korunmuş ve bir kilisede sergilenmeye başlamış. 1500’lü yıllarda gotik tarzından esinlenerek yapılmış olan binalar, varlığını hala sürdürmekle birlikte turizm açısından da oldukça önemli bir yere sahip kuşkusuz.

Sıcak ve ılıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü şehirde, yıllık ortalama sıcaklık değeri 9,7 derece olarak biliniyor. Ortalama 16,6 derece ile temmuz ayı yılın en sıcak geçen dönemi iken yaklaşık 3-4 derece ile en soğuk geçen ayın ise ocak olduğu söylenebilir. Genel olarak sıcak olan kent, coğrafik konumu sebebi ile yılın hemen hemen her döneminde aniden yağan yağışlara maruz kalabiliyor. Bu sebeple Cambridge’ye gezi düzenlerken yağmura karşı mutlaka tedarikli gitmenizde fayda var. Eğer rotanızda bu bölgeye de yer verecekseniz, bahar aylarında ziyaretinizi gerçekleştirmenizi öneririz. 2011 yılında yapılan araştırmalara göre; şehrin nüfusu yaklaşık 123 bin civarında seyrediyor.

Cambridge; müzeleri, dünyaca ünlü üniversiteleri ve yemyeşil doğası ile oldukça etkileyici bir şehir. Cambridge Üniversitesi’ne bağlı 31 kolejden biri olan King’s College, şehirde mutlaka görülmesi gereken yerlerin en başında yer alıyor. 1441 yılında yapımına başlanmış ve 103 yıl sonra tamamlanmış olan bu kolej, özellikle bando gösterileri ile her yıl binlerce turiste kapılarını açıyor. Orta Çağ esintilerini taşıyan ve Cam Nehri’nin üzerinde bulunan Queen’s College, Trinity College, Fitzwilliam Müzesi, Sedgwick Yer Bilimleri Müzesi ve yeşile doyabileceğiniz botanik bahçeleri, gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı.

Türkiye üzerinden Cambridge’e direkt uçuş seçeneği bulunmadığı için Londra veya Manchester’e giderek aktarmalı bir şekilde bölgeye ulaşılabilir. Londra’dan 105 kilometre, Manchester’den ise 289 kilometrelik uzaklıkta bulunan kente, İngiltere’nin başka şehirlerinden gitmek istenirse, National Express otobüsleri tercih edilebilir. Şehir içinde en yaygın kullanılan ulaşım aracı otobüsler olup, bölgenin küçük olması sebebi ile gezinizi 1 gün içinde yürüyerek de tamamlayabilirsiniz.

İngiltere’ye gidebilmek için bordo, gri ve yeşil pasaport sahiplerinin vize alması gerekiyor. Siyah pasaport sahipleri ise vize almadan 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde ülkeye gidebilirler.