Londra

Birleşik Krallık ve İngiltere’nin başkenti ve kalabalık şehri olan Londra, hem Avrupa’da hem de dünya çapında ünlü bir metropol kent. Kelime olarak “Akan Nehir” anlamına gelen Londonium’dan sonra Londra adını alan kentte ilk yerleşim Keltler tarafından gerçekleşmiş. Büyük Britanya adasının doğusundaki Thames Nehri üzerinde konumlanan Londra yaklaşık iki bin yıldır büyük bir yerleşim yeri olmuştur. Romalılar tarafından kurulan şehir, toplamda 1572 kilometrekarelik yüz ölçümü ve 8 milyonu geçkin nüfusa sahip. Bir Naylonkong metropolü olan Londra, sanat, ticaret, eğitim, eğlence, moda, finans, sağlık, medya, araştırma ve geliştirme, turizm ve taşımacılık alanlarında dünya lideri bir şehirdir. Bununla beraber dünyanın en hareketli şehirlerinden ve aynı zamanda en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri. Genelinde ılıman iklimin etkilerinin görüldüğü Londra, yılda ortalama 583,6 milimetre yağış alıyor. Kış aylarında 5 santigrat dereceye kadar düşen sıcaklıkların yanı sıra nadir de olsa kar yağışı görülebilir. Yaz aylarında ise sıcaklıklar ortalama 25 derecede seyreder.

Hem iş dünyası hem de turizm sektörü için merkez metropol olarak kabul gören Londra, en çok da müzeleri ve sanat galerileri ile ön plana çıkıyor. Londra’da gezilecek yerler arasında bir seçim yapmak mümkün değil. Turistik noktaların her biri dünyaca ünlü. Bunların başında devasa bir dönme dolap olan London Eye isimli yapı geliyor. İskeleti üzerinde Londra’nın ilçelerini temsil eden 32 yolcu kapsülü bulunan London Eye, aynı anda 800 kişiye kadar ağırlayabiliyor. Bu turistik yapının en yüksek noktası olan 135 metreye ulaştığınızda, Londra manzarasının keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Tower of London, yani Türkçe adıyla Londra Kulesi de görmeniz gereken başka bir tarihi eser. Bin yıllık yapı aynı zamanda müze olarak hizmet verirken; çok sayıda efsaneye ve köklü bir geçmişe ev sahipliği yapıyor.

Londra’da aynı zamanda, Buckingham ve Westminster saraylarını da mutlaka görmelisiniz. Westminster Sarayı’nın bünyesinde aynı zamanda, İngiltere’nin meşhur saat kulesi Big Ben de bulunuyor. Buckingham Sarayı ise, tüm dünyanın merakla izlediği İngiliz Kraliyet Ailesi’nin resmi ikamet adresi olarak biliniyor. Bu nedenle saraya giriş ücreti ödemek kaydıyla; yalnızca yaz aylarında giriş yapabilir ve içerideki sergileri inceleyebilirsiniz. Saray nöbetçilerinin nöbet değişimi ise, haftanın her günü izleyebileceğiniz resmi bir geçit niteliğine sahip. Doğal güzelliklerden yana olan turistler; Londra’nın yerli halkı ile birlikte Hyde Park’a daha fazla zaman geçirmeyi tercih edebilirler.

Şehrin Westminster ilçesinde bulunan Hyde Park, en az New York’ta bulunan Central Park kadar büyük bir üne sahip. Her yaştan insanla birlikte yürüyüş ve piknik yaparak Londra havasının tadını çıkarmak, özellikle bahar ayları için olmazsa olmaz. Şehirdeki bir başka doğal güzellik olan Thames Nehri ise, hemen hemen bütün seyahatiniz boyunca berrak sularıyla size eşlik edecek. Nehrin üzerinde yer alan Tower Bridge, ya da Türkçe adıyla Kule Köprüsü üzerinde yürüyüş yapmak isterseniz giriş ücreti ödemeniz gerekiyor.

Meksika, Hint, Amerikan, Çin, İtalyan ve daha pek çok yemek kültürü başta olmak üzere adım başı lezzet şöleni yaşayacağınız bir yeme içme mekanına denk geleceğiniz Londra’da ne yenir sorusu da haliyle çok sayıda farklı alternatif cevaba sahip. Özellikle fish and chips atıştırmalığına sıklıkla rastlayacağınız Londra’da Yorkshire adındaki pudingin de inanılmaz popüler olduğunu belirtelim. Son olarak; Londra seyahatinden dönerken sevdiklerinize İngiltere’nin meşhur çay setlerinden, çikolata kaplı İngiliz bisküvilerinden ve geleneksel peynirlerinden satın alabileceğinizi de hatırlatalım. Londra’da alışveriş yapabileceğiniz en popüler yerler, West End, Oxford Street, Regent Street, Carnaby, King’s Road, Harrdos AVM, Westfield Stratford City, Covent Garden ve Greenwich Pazarı.

Yılın her mevsimi gece hayatının renkli ve hareketli olduğu Londra’da her zevke ve bütçeye uygun bir eğlence mekanı bulunuyor. Londra gece hayatı der demez akla ilk gelen yerler ise Bloomsbury, Camden, Soho, Mayfair ve Holborn – Clerkenwell bölgeleri. Türkiye’den ve Avrupa’nın birçok noktasından aktarmasız olarak hava yolu ile ulaşabileceğiniz Londra’nın dünyaca ünlü Heathrow Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. İstanbul’dan 4 saatte direkt uçuşla ulaşabileceğiniz Londra’ya nasıl gidilir sorusuna verilebilecek en iyi cevap, hava yoludur. Londra’da taşımacılık hizmeti veren diğer havalimanları, Gatwick Havaalanı, Luton Havaalanı, Stansted Havaalanı ve LondonCity Havaalanı. Londra şehir içi ulaşımın temelini oluşturan toplu taşıma ve özel araçlar ise otobüs, taksi, London Tube, tren, Docklands Hafif Raylı Sistem (DRL) ve araç kiralama hizmetleri.

Londra seyahatinize renk katabilecek en iyi etkinlikler arasında ise Londra Sanat Fuarı (ocak), Carling Cup Fina (şubat), St. Patrick’s Day & Festival (mart), The Boat Race (mart-nisan), Virgin London Marathon (nisan), Wimbledon Tenis Şampiyonası (haziran-temmuz), Londra Şehir Festivali (haziran-temmuz), Pueblo Karnavalı ve Notting Hill Carnival (ağustos), Büyük Nehir Yarışı (eylül), BFI London Film Festivali ve Lord Mayor’s Show (ekim) bulunuyor. İngiltere Schengen üye ülkeleri arasında olmadığı için Londra’yı ziyaret edecek bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının özel olarak İngiltere vizesi alması gerekiyor. Diplomatik pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmayan seyahatlerinde İngiltere vize işlemlerinden muaf tutulur.