Fransa

Batı Avrupa’da yer alan ve kuzeybatıda Manş Denizi, batıda Atlas Okyanusu, güneybatıda İspanya, güneyde Akdeniz, güneydoğuda İtalya, doğuda İsviçre, kuzeydoğuda ise Almanya, Lüksemburg ve Belçika’ya sınırı bulunan Fransa’nın güncel nüfusu 66 milyon 99 bin olarak kayıtlara geçmiş durumda.  Mevcut anayasasını 4 Ekim 1958 tarihinde yürürlüğe koyan Fransa ya da bir diğer adıyla Fransız Cumhuriyeti, 1789 yılında hayata geçen Fransız Devrimi ile birlikte o zamanlar cumhuriyet rejimi ile kurulan devletler listesine adını yazdırmış.

Tarihinde birçok savaş gören ve birçoğunda kurduğu ittifaklar ile hâlâ bugün bile adından söz ettiren Fransa, resmi dil olarak Fransızcayı kullanıyor. Milli duyguları oldukça güçlü olan bölge halkı, farklı dil bilinse dahi kişilerin Fransızca konuşması taraftarı demek yanlış olmaz. Başkenti, aşıklar şehri olarak bilinen Paris, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor ve ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Tatil planlarınız arasında Fransa’ya da yer vermeyi düşünüyorsanız gezip görmeniz gereken yerler listesinin en başını özellikle akşam saatlerinde görüntülenen ışıklandırmalarıyla ziyaretçilerine coşku dolu anlar yaşatan Eyfel Kulesi çekerken, ikinci sırayı istisnasız sanata düşkün olsun ya da olmasın yerli ve yabancı turistlerden her daim ilgi gören Louvre Müzesi alıyor.

Yapımı tamı tamına 170 yıl süren ve Fransa ile özdeşleşen mimari yapısıyla Notr Dame Katedrali her yıl milyonlarca ziyaretçiye kapılarını açıyor. Özellikle Paris’e giden herkesin görmeden dönmemesi gerektiği bu tarihi yapıya ayak basar basmaz dev atmosferi karşısında adeta büyüleniyorsunuz. Notr Dame, geçtiğimiz aylarda çıkan yangın sonucunda hasar gördüğü için şu an bakım aşamasında olduğundan onarım çalışmaları devam ediyor. Bir diğer durağınız ise kesinlikle; tarihi yapısı 1914 yılına dayanan ve içerisinde 500 den fazla heykel bulunan Sacre Coeur Kilisesi olmalı. Sacre Coeur, turistler tarafından yoğun ilgi gören ve tarih kokan yapısıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakan bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

Fransa’ya gitmek isteyenler için en uygun dönemin mayıs ve ekim aralığı olduğunu söyleyebiliriz. Ülkenin Akdeniz kıyısı yaz mevsimi için ideal tatil beldelerini oluştursa da kış turizmi için Pireneler ve Alpler en doğru tercih olacak demek mümkün… Fransız Alpleri için en uygun dönem ise ocak ve şubat ayları diyebiliriz. Fransa’nın güney haricindeki tüm bölgelerinde yoğun kar yağışı hâkim olduğundan tatil rotanızı buna göre belirleyebilirsiniz.

Bölgedeki ulaşım kanallarını; otobüs, yer altı metroları ve raylı sistem olarak tabir edilen RER sistemi oluşturuyor. Biletler ulaşım kanallarına yakın merkezlerde veya toplu taşımaların içerisinden satın alınabildiği gibi 2017 verilerine göre 1 günlük bilet fiyatı; 10.85 Euro, beş günlük bilet fiyatı ise; 34,70 Euro olarak belirlenmiş. Eğer bordo pasaport sahibiyseniz Fransa için vize şartı aranmakla birlikte, Gri, Diplomatik veya Hususi Yeşil Pasaport sahipleri 180 günde 90 gün şartıyla vizesiz gidebiliyor.