Lyon

Fransa’nın güneydoğu tarafında yer alan Lyon, Rhone-Alpes bölgesinin başkenti ve Rhone yönetiminin merkezi olma özelliğini taşıyor. Marsilya ve Paris arasındaki Lyon, Paris’ten 470 km, Marsilya’dan 320 km, Torino’dan ise 280 km uzaklıkta bulunuyor. Kimyasal ve biyoteknik sanayinin hakim olduğu şehir aynı zamanda iş dünyasının ve gastronominin de merkezi. Lyon veya yerlilerin dediği şekliyle Lyonnais, toplamda 1.748.271 kişilik bir nüfusa sahip. Fransa’nın üçüncü büyük nüfusu olan şehir, günümüze kadar gelmiş Roma ve Bizans dönemine ait şehir yapısı ve tarihi mekanları ile UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne de adını yazdırmış durumda. Şehri ziyaret etmek için en güzel zaman bahar ve yaz ayları olsa da aralık ayında da şehir yoğun ilgi görüyor. Bu ilginin sebebi ise meşhur Işık Festivali. Dünyanın önde gelen tasarımcılarının ışık gösterileri ile Işık Başkenti’ne dönüşen şehri aralık ayında da görmek farklı bir şekilde büyülüyor.

Şehrin tarihi Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzanıyor. İlk Çağ döneminde ise Galyalıların yerleştiği şehir Kavimler Göç’ünde kaçan pek çok insana da ev sahipliği yaptı. Lyon Fransız Devrimi’nde kuşatıldığı için oldukça zarar görse de tarihi dokusunu günümüze taşımayı başaran şehirlerden biri. Tarihi mekanlarının çoğunun bulunduğu Eski Lyon veya Vieux Lyon, tarihi köprüleri, muhteşem şehir manzarası ile adeta bir masal diyarı. Bölge Avrupa’nın en büyük Rönesans alanı unvanına sahip. Romaneks ve Bizans mimarisi ile inşa edilen Notre-Dame de Fourviere Bazilikası, Fransa’nın en büyük parklarından biri olan Parc de la Tete d’Or, 17. ve 18. yüzyıllarda  manastır olarak kurulan ve günümüzde Eski Mısır Uygarlığı’na kadar uzanan geniş bir koleksiyonu olan Lyon Güzel Sanatlar Müzesi, Gotik ve Romaneks tarzdaki Lyon Katedrali, şehirde yapılan etkinliklere ev sahipliği yapan ve alan bakımından ülkenin de en büyüklerinden sayılan Bellecour Meydanı, Lyon seyahatinde mutlaka görülmesi gereken yerler. Bu yerler dışında da şehirde birden çok çeşitli kültürlere ait eserler barındıran müze bulunuyor.

Gastronominin Başkenti unvanı şehrin yerel tatlarını kesinlikle denemelisiniz. Yeme içme mekanı olarak fazla sayıda alternatifin bulunduğu şehirde Canut, çikolatalı kruvasan, balık, siyah puding, Paul Bocuse ve Lyon salatasını denemelisiniz. Şehirde ana yemek yemek 12-70€ arası değişiyor. Lyon’da bazı oldukça eski ve kaliteli restoranlar mevcut; hatta bunlara bouchon da deniyor.

Lyon’a İstanbul’dan aktarmasız uçuş imkanı var. İki şehir arası yaklaşım 3 buçuk saat sürüyor. Ayrıca şehre Paris’ten hızlı trenle ile de gidebilirsiniz. Paris’ten Lyon’a trenle ulaşım ise yaklaşık 3 saat sürüyor. Şehir içi ulaşımınızı yürüyerek sağlayabileceğiniz gibi metro, otobüs, tramvay veya füniküler kullanmak da bir diğer tercihiniz olabilir.

Gri, yeşil ve siyah pasaport sahipleri 180 gün içindeki 90 günü geçmeye  seyahatlerinde vizeden muaflar. Bordo pasaport sahiplerinin ise ülkeye giriş yapabilmesi için Schengen vizesi almaları gerekiyor. Schengen vizesi Schengen bölge üye 26 ülkeyi kapsayan bir vize. Vize işlemleri Fransız Konsolosluğu’nda yapılıyor.