Marsilya

Fransa’nın en eski şehri Marsilya, ülkenin güneydoğusunda bulunuyor. Calanques Dağları da dahil bir dağ zinciri ile çevrili olan Marsilya, Provence-Alpes-Cote d’Azur bölgesinin Bouches-du-Rhone kısmında yer alıyor. 850.602 kişilik nüfusuyla Fransa’nın 2. en büyük şehri ve 3. en büyük metropoliten alanı olma özelliğini taşıyan ve 70 km sahil şeridi bulunan şehir, Avrupa’nın en büyük ticari limanına sahip. Bu sebeple şehrin temel gelir kaynağı da limanları oluyor haliyle. Yıl boyunca güneş ışınlarının aydınlattığı bu güzel Fransız kenti; ziyaretçilerini muhteşem sahilleri, lezzetli ve bol çeşitli deniz ürünleri ve Akdeniz medeniyetlerinden kalan tarihi yapıları ile karşılıyor.

Marsilya’nın tarihi M.Ö. 6. yüzyılda Foçalı Greklerin şehri kurması ile başlıyor. Vieux Port yani Eski Liman adlı bölgeden başlayan yerleşim zamanla bu bölge etrafından genişleyerek günümüzdeki halini aldı. 13. yüzyılda kısa bir süre cumhuriyet dönemi yaşayan şehir, 1423’de Aragone Hanedanlığı tarafından işgal edildi. 1481 yılında ise Fransa Krallığı’na dahil oldu.

Marsilya, 2.600 yıllık tarihi ile Avrupa’nın en eski şehri unvanına sahip. Arnavut kaldırımlı sokakları, yüksek tavanlı ve uzun pencereli evleri ile şehir tarih kokuyor diyebiliriz. Bu tarihi dokuyu sadece şehrin sokaklarında değil meşhur sarayları, kaleleri ve katedrallerinde de görmek mümkün. Süslü denilen bir mimari yapıya sahip Notre-Dame de la Garde, Marsilya’nın en yüksek noktası La Garde’de yer alıyor. Neo-Bizans mimarisi tarzında yapılan yapı dışında şehrin diğer meşhur ibadethanesi ise Marseille Cathedral. 19. yüzyılda yapılan katedral Neo-Roma ve Bizans mimarisi özelliklerini taşıyor. Şehrin tarihi dışında Akdeniz Medeniyetlerine de ilginiz varsa Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri Müzesi’ne mutlaka uğramalısınız. Marsilya’nın simgelerinden kabul edilen müzeyi 5 euro ücret ile salı hariç her gün ziyaret edebilirsiniz.

Akdeniz’in hareketli yapısı şehrin gece hayatında da etkisini gösteriyor. Eski Liman bölgesinin Cours Honore-d’Estienne-d’Orves caddesi barların yoğun olduğu bir bölge. Le Crystal, Cafe de la Plage ve La Part des Anges en popüler barlar. Le Bazar ve Le Trolleybus ise şehrin genç ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi gören meşhur gece kulüpleri. Ayrıca şehirde yaz aylarında plajlarda bulunan beachlerde de eğlenceli partiler düzenleniyor.

Marsilya’da yapabileceğiniz çeşitli kültürel aktiviteler de mevcut tabii. Eylül ayından haziran ayına kadar açık olan Opera Municipal de Marseille’nin programını takip ederek çeşitli opera ve bale gösterilerine katılabilirsiniz. Bunun dışında Eski Liman’da deniz kıyısında bulunan Theatre National de Marseille’de de düzenli tiyatro oyunları sergileniyor.

Marsilya bir liman şehri olduğu için gemi turu ile şehre gitmek mümkün. Hava yolunu tercih edenler Türkiye’den Marsilya’ya her gün aktarmasız olarak yapılan uçuşları tercih edebilir.

Marsilya’ya seyahat etmeyi düşünüyorsanız Schengen vizesi almanız gerekiyor. Ancak gri, yeşil ve siyah pasaport sahipleri 180 gün içindeki 90 günü aşmayan ziyaretlerinde vizeden muaflar. İşlem ve başvuru için Fransız Konsolosluğu’na başvurmanız gerekiyor.