Nice

Nice, Güney Fransa’da Marsilya ve Cenova arasında yer alıyor. Şehrin batısı Var Nehri, doğusu ise Boran Dağı ile kaplı. Şehir Akdeniz kıyılılarında bulunduğu için ülkenin en önemli turizm noktalarından biri. Ayrıca Paris’ten sonraki en çok ziyaret edilen turizm bölgesi olma özelliğine de sahip. Yerli halk arasında Nice La Bella yani Güzel Nice olarak bilinen şehir, mavi ve yeşilin buluştuğu doğası ve kırmızı çatılı sevimli evleri ile unvanını sonuna kadar hak eden bir şehir.

Şehirde ilk yerleşim 400.000 yıl öncesine dayanıyor. Terra Amato kültürüne ait ateşin kullanıldığı ilk yer olan Nice, ilk kez M.Ö. 350 yılında Marsilyalı Yunanlar tarafından şehir olarak kuruldu. Liguryalılar karşısında kazanılan bir savaş sonrasında şehre antik Yunan zafer tanrıçası olan Nike’nin adı verildi. Orta Çağ döneminde ise bölge bir çok yağmalama ve işgal geçirdi. 1399-1860 yılları arasında Savoy egemenliği altında kaldı. 1550 yılında ise şehri veba salgısını etkisi altına aldı. 1626 yılına gelindiğinde şehir ticarete açıldı ve bir ticaret şehri olarak yükselme dönemine girdi. 1814’de Fransa’nın bir parçası olsa da yine bu tarihte Sardinya Krallığı yönetimine geçti.

Nice’in nüfusu 347.100 kişiden oluşuyor. Bu nüfus oranıyla ile Fransa’nın 5. en büyük şehri olarak tanınıyor. Yerel halka Nisliler deniliyor. Bölgede kullanılan Nissart dili günümüzde ölmüş olan Liguryan dili ile Romalıların Latincesinin karışımından oluşuyor. Denize kıyısı olan şehrin geneline ise Akdeniz iklimi hakim. Fransız Rivierası’nda kışın en ılık olduğu şehir olan Nice’de kış ayları 11-17 derece, yaz ayları ise 25-28 derece civarında geçiyor. Bu yüzden Nice’i ziyaret etmeyi düşünenler mayıs-ekim arası dönemi tercih edebilirler.

Bu güzel Fransız şehrini keşfetmeyi düşünenler; Nice’in en popüler noktası olan Promenade des Anglais Caddesi’ni, şehrin simgelerinden biri sayılan, palmiyelerle kaplı ve birden çok plaja ev sahipliği yapan İngiliz Kaldırımı, Orta Çağ’dan beri yerleşimin olduğu en eski bölgesi Eski Kent, Eski Kent’in içerisinde bulunan Cathedrale Saint-Reparate, Avrupa ve Amerika sanatına ait çeşitli eserlere ev sahipliği yapan Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi, yerel çiftlik ürünlerinden hediyelik eşyalara kadar sayısız ürün bulabileceğiniz Cours Saleya yani Çiçek Pazarı, 11. yüzyılda Benedikten keşişleri tarafından kurulmuş Cimiez Manastırı ve ünlü ressam Henri Matisse’nin eserlerini görebileceğiniz Musee Matisse’i ziyaret edebilir.

Haftanın 7 günü İstanbul-Nice arası aktarmasız uçuşlar düzenleniyor. Aynı şekilde Nice’den de İstanbul’a uçuş bulunuyor. İki şehir arası hava yolu ulaşımı ise 3 saat 15 dakika sürüyor. Şehir içi ulaşımda öne çıkan otobüs, tramvay veya taksi ile her yeri gezebilirsiniz.

Bordo pasaport sahibi iseniz Fransa’nın Nice şehrini ziyaret edebilmek için Schengen vizesi almanız gerekiyor. İşlemler Fransa Konsolosluğu’nda yapılıyor. Ancak siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri 180 gün içindeki 90 günü geçmeyen ziyaretlerinde vizeden muaflar.