Bulgaristan

Avrupa’nın en büyük 16. ülkesi olan Bulgaristan, 7.3 milyon nüfuslu bir Balkan ülkesi. Bulgaristan; Sırbistan, Makedonya, Romanya, Yunanistan ve Türkiye’ye komşu konumda bulunuyor. Aynı zamanda ülkenin en önemli ırmağı olan Tuna Nehri, Bulgaristan’ın kuzey komşusu Romanya ile aralarındaki sınırı da oluşturuyor. Başkent Sofya ile birlikte Filibe, Kırcaali, Mestanlı, Varna, Silistre ve Plevne de ülkenin en önemli şehirlerinden. Bulgaristan’da Bulgarca resmi dil olarak kabul edilse de Bulgar, Türk, Roman, Ermeni, Rus, Makedon, Ulah, Yunan, Ukraynalı, Yahudi ve Rumen olmak üzere 11 farklı etnik kökenden kişi yaşıyor. Kalabalık nüfusunun yaklaşık %90’ı Ortodoks Hristiyan olduğu için Bulgaristan da Ortodoks ülkeler arasında yer alıyor. Ülke, kültürel ve tarihi miraslarının yanı sıra altın sarısı kumsalları, Rila Dağı gibi göz alıcı dağları, zengin mutfağı ve bütçe dostu konaklama imkanlarıyla da dikkat çeken turizm destinasyonlarından biri olarak biliniyor.

Bulgaristan’ın tarihteki ilk sakinleri Traklarlar. MÖ 6. ve 3. yüzyılları arasında bu bölgede yaşamaya başlayan halk, önce Roma İmparatorluğu daha sonra ise Bizans İmparatorluğu egemenliğine girdi. Bizans İmparatorluğu’nun yıkılışı ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselişiyle beraber Türkler Rumeli’ye yerleşti. Bu nedenle Bulgaristan da Osmanlı Devleti hakimiyetindeki yerlerden biri haline geldi. Ancak Osmanlı’nın gerileme döneminde ülkede bağımsızlık hareketleri başladı. 1908 yılında tam bağımsız çarlık olarak tanınan ülke, Georgi Dimitrov önderliğinde sosyalist rejime geçti. Doğu Bloğu’nun yıkılmasından sonra gelişme gösteren Bulgaristan 2007 yılında Avrupa Birliği ülkeleri arasına katıldı.

Bulgaristan’da her mevsim yapılacak bir aktivite bulmak mümkün. Kayak sezonunu Bulgaristan’da geçirmeyi düşünüyorsanız aralık-mart arası dönemi tercih edebilirsiniz. Ülkenin en meşhur kayak merkezi Bansko dışında Rodop, Rila ve Pirin dağları da kayak turizmi için oldukça popüler rotalar. Yaz aylarında Bulgaristan’a gidecekseniz eğer deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını çıkarabileceğiniz sayısız plajın olduğunu söyleyebiliriz. Buna ek olarak, Rila Manastırı, Aleksandr Nevski Katedrali, Tsarevets, Filibe Antik Roma Tiyatrosu, Asen Kalesi gibi tarihi yerleri ve Devetashka Mağarası, Orta Balkan Milli Parkı, Prohodna vb. doğal alanları da gezilecek yerler listenize mutlaka dahil edin.

Bulgaristan’ı ziyaret etmeyi düşünenlerin ulaşım için üç seçeneği bulunuyor. Hava yolu ile gitmeyi düşünenler İstanbul’dan aktarmasız olarak yapılan uçuşları tercih edebilirler. Sofya Havalimanı’na yapılan seferler yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Ulaşımınızı deniz yolu ile sağlamayı düşünüyorsanız şayet Kıyı köy ve İğneada’dan Burgaz ve Varna’ya gidebilirsiniz. Kara yolu ulaşımı içinse kendi aracınızla gidebileceğiniz gibi İstanbul’dan Sofya’ya direkt ulaştıran otobüs seferlerini de tercih edebilirsiniz. İstanbul-Sofya arası otobüs yolculuğu yaklaşık 8-9 saat sürüyor.

Bulgaristan 2007 yılından itibaren Avrupa Birliği üyelerinden biri olsa da Schengen üyelerinden biri olmadığı için ülkeye girişlerde Bulgaristan vizesi alınması gerekiyor. Bulgaristan Konsolosluğu’ndan yapılacak başvuralar da ortalama 5 gün içinde sonuçlanıyor. Turist vizeleri maksimum 15 gün ve tek giriş olarak veriliyor.