Varna

Varna veya eski Yunancadaki adıyla Odessos, Bulgaristan’ın Sofya ve Plovdiv’den sonraki en büyük şehri olma unvanına sahip. 12 belediyeden oluşan 462,013 nüfuslu Varna, ülkenin en gözde turizm şehri olarak bilinse de limancılık, deniz ticareti, eğitim ve ekonomide de ülkenin en gelişmiş şehri olmasıyla da öne çıkıyor. Karadeniz’e kıyısı olan Varna, aynı zamanda ülkenin en büyük limanına da ev sahipliği yapıyor. Bu sayede limancılığın temel geçim kaynağı olduğu şehir, Bulgaristan’ın deniz başkenti olarak da anılıyor. Şehirdeki deniz ticareti bu kadar geliştiği için Bulgaristan’ın Askeri Denizcilik Akademisi ve Gemi Hidrodinamik Enstitüsü de burada bulunuyor. Aynı zamanda 6 tane üniversiteye de ev sahipliği yapan Varna, birçok yabancı öğrenci için bir eğitim kenti görevi görüyor. 1878 yılına kadar Osmanlı himayesinde kalan şehir, Osmanlı izlerini taşıyan mimarisi, mutfağı ve kültürüyle hem keyifli hem de kendinizi çok da yabancı hissetmeyeceğiniz bir tatil geçirmenizi sağlıyor.

Tarih öncesi dönemlerden beri insanların yaşadığı Varna, Avrupa’da medeniyetinin ilk doğduğu yerlerden biri olma özelliğini taşıyor. Yunanlar, Romalılar ve Bizans İmparatorluğu gibi daha pek çok medeniyete kucak açan Varna, II. Murat döneminden itibaren ise Türk egemenliği altına girdi. Osmanlı Devleti 1444 yılında Varna Muharebesi’ni kazanıp Haçlı Ordu’sunu büyük bir yenilgiye uğratsa da egemenlik 1878 yılında kadar sürdü. 1878 yılında Berlin Antlaşması ile özerklik kazanan Bulgaristan 1908 yılında bağımsızlığını ilan ederek tamamen Osmanlı egemenliğinden ayrılmış oldu.

Turizmin gözde şehri Varna, ziyaretçilerine namına yakışır bir tatil fırsatı sunuyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için kültürel olarak çeşitlilik sunan şehir; plajları, gece hayatı ve festivalleri ile eğlence arayanların da uğrak noktası olmuş durumda. Şehrin tarihi dokusunu keşfetmek için Varna Katedrali, Aladzha Manastırı, Roma Hamamlarıve Evksinograd Sarayı’nı ziyaret edebilirsiniz. Deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını çıkarmak için Altın Kumlar veya Varna Plajı’nı, sınırsız eğlence için de Varna’nın meşhur bar ve kulüplerinden olan Cuba, Graffiti Cafe, Punta Cana veya The Cocktails’i tercih edebilirsiniz. Varna ziyaretiniz sırasında Osmanlı mutfağından da epey etkilenen Bulgar yemeklerinden özellikle Chushki burek, mish mash, surmi ve podlucheni tikvichkiyi denemeyi unutmayın.

Türkiye’den Bulgaristan’a gitmek için birçok alternatif bulunuyor. Hava yoluyla gitmek isteyenler Türkiye’den Varna’ya yapılan aktarmasız uçuşları tercih edebilir. İstanbul’dan Varna Havalimanı’na yapılan uçuşlar yaklaşık 1 saat sürüyor. Kara yoluyla gitmek için kendi aracınız dışında İstanbul’dan Bulgaristan’a yapılan otobüs seferlerini araştırabilirsiniz. Ülkenin tek turistik limanına ev sahipliği yapan Varna’ya, genellikle yaz aylarında düzenlenen seferlerle deniz yolu ile de ulaşım mümkün oluyor.

Bulgaristan, 2007 yılından itibaren Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden olsa da Schengen bölgesi ülkelerine üye olmadığı için ülkeyi ziyaret etmek isteyenlerin Bulgaristan vizesi almaları gerekiyor. Bulgaristan Konsolosluğu’ndan yapılan vize işlemleri 10 gün içinde sonuçlanıyor.