Haskovo

Haskovo yada Türkçe adıyla Hasköy, Bulgaristan’ın Türkiye sınırı yakınında bulunan bir şehri. Yukarı Meriç vadisi boyunca uzanan şehir Bulgaristan’ın en eski şehirlerinden biri olma unvanına da sahip. 1887 yılında 14.191 nüfuslu olan şehir günümüzde yaklaşık 100 bin nüfusa sahip. Haskovo bir zamanlar Osmanlı himayesi altında olduğu için şehirdeki Türk nüfusu da oldukça fazla. 12.507 kişilik nüfusuyla Türkler, Bulgarlardan sonraki en kalabalık ırk olarak biliniyor. Şehrin %80’i Ortodoks Hristiyan, %20’si ise Müslüman. Köklü geçmişi dışında bulunduğu coğrafi konumu sebebiyle de hareketli bir destinasyon olan Haskovo, tütün tarımının da baş merkezi aynı zamanda. Ülkedeki çoğu tütün tarlaları burada olduğu için en büyük sigara fabrikaları da Haskovo’da bulunuyor.

Haskovo’da gezilecek tarihi yapıların listesi çok uzun olmasa da şehrin tarihi hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz lokasyonlar bulunuyor elbette. Bizans döneminden kalma Bukelon Kalesi bu listenin en başında geliyor demek mümkün. 10. yüzyılda yıkılan kale kalıntıların üstüne tekrardan inşa edilerek günümüzdeki şeklini almış. Kale şu anki haliyle Bulgaristan sınırlarındaki en iyi korunan Orta Çağ kalesi olarak kabul ediliyor. Şehirdeki diğer önemli yapılardan bir diğeriyse Meryem Ana Anıtı. 32 metre yüksekliğindeki anıt en uzun Meryem Ana heykellerinden biri olmasıyla öne çıkıyor. Anıtın kendisi dışında bulunduğu konumdaki manzarası da her göreni kendine hayran bırakıyor. Eski Saat Kulesi, Meryem Ana Anıtı’nın yanında bulunan sekiz çanlı Çan Kulesi, şehrin en büyük parkı olan Kenana Parkı, 120.000’nin üzerinde eserin sergilendiği İl Tarih Müzesi, Drama ve Kukla Tiyatrosu, ilk anıt mezar örneklerinden olan Dolmenler ve tarihi 6000 yıl öncesine kadar uzanan Perperikon Antik Kenti şehirde görülmesi gereken diğer önemli yerler.

Haskovo’da ne yenir diye düşünüyorsanız ilk olarak sizi tanıdık ve lezzetli bir mutfak karşılayacağının müjdesini verelim. Şehri ziyaret ettiğinizde Balkan Türklerinin yaptığı yöresel lezzetlerden olan balkabağı böreği, bir çeşit Bulgar mezesi olan Katino, keşkek ve Trakya baklavası yemeden şehri terk etmemelisiniz. Bulgaristan’ın yöresel lezzetleri dışında pizza, döner gibi dünya mutfaklarından da lezzetler bulabileceğiniz mekanların olduğunu belirtelim. Özellikle pizza aşıkları şehrin meşhur restoranı olan Unopiu’yu kesinlikle ziyaret etmeli.

Bulgaristan’ın geneline yansımış olan hareketli gece hayatı Haskovo’da da etkisini gösteriyor. Her kesime hitap eden eğlence mekanlarının bulunduğu şehrin en cıvıl cıvıl yeri ise Elinor. Elinor şehir merkezine biraz uzak bir konumda bulunduğu için daha yakın bir yer arayanlar Versai Club, Night Club Joy veya Cosmopolitan’ı tercih edebilir.

Haskovo’ya özel araçla ya da otobüsle gitmek oldukça kolay. Kendi araçlarıyla gidecek olanlar Avrupa-Türkiye Karayolu üzerinden yaklaşık 4 saatte şehre varabilirler. Otobüsle gitmeyi tercih edecekler ise Metro Turizm gibi birçok özel otobüs şirketinin seferlerine göz atabilir. Esenler Otogarı’ndan kalkan otobüslerle Haskovo’ya gitmek yaklaşık 6-7 saat sürüyor.

Bulgaristan Schengen bölgesi üye ülkelerinden biri olmadığı için Haskovo’ya gitmek isteyenlerin özel olarak Bulgaristan vizesi alması gerekiyor. Vize başvuru ve işlemleri Bulgaristan Konsolosluğu’ndan yapılıyor.