Kamboçya

Çin Hindi Yarımadası’nın güney kıyılarında bulunan Kamboçya Krallığı,181.035 kilometrelik yüzölçümüyle Güney Asya’nın en büyük ülkelerinden biridir. Kamboçya; kuzeyde Tayland, doğudan Laos ve Vietnam ülkeleriyle komşu konudadır. Doğum oranlarının ölüm oranlarına göre 3 kat fazla olduğu ülkede günden güne artan nüfus 2018 yılı sayımlarına göre 16 milyon olarak kayda geçmiştir.

Ülke halkının resmi dini Budizm olmakla beraber halkın %95’i Budist’tir. Ülkede ilkim diğer Güney Asya ülkeleriyle benzerlik göstermektedir. Yağışlı ve kurak sezon olarak bilinen iki mevsime sahip olan Kamboçya’da Mayıs-Ekim arası çok yağış alırken, Kasım-Nisan arası sıcak ve yağışsız geçmektedir.

Eski dönemlerde ‘’Khmer İmparatorluğu’’ olarak bilinen Kamboçya’da kabul edilen resmi dil Kmerce dilidir. Günümüzdeki adını alan ülkenin başkenti Phnom Penh’dir ve ekonomik, kültürel, politik çalışmaların çoğu burada gerçekleştirilir. Ülkede geçerli olan para birimi Kamboçya Rieli’dir ve birçok para birimi karşısına oldukça düşük bir değere sahiptir.

Çok fakir olan Kamboçya halkı arasında artan nüfusla beraber sağlık hizmetlerinde ciddi sorunlar görülmektedir. Halkın ciddi yaygın hastalıklarla uğraştığı ülkede sağlık hizmetleri yetersiz ve gerekli teknolojiden yoksundur. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Kamboçya’da halk 1 dolardan az bir ücretle çalışmakta ve genellikle tarımsal faaliyetlerle uğraşılmaktadır. Diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi tarım alanında pirinç üretiminin yapıldığı ülkede tekstil ürünlerinin ithalatı da başlıca ekonomik kaynaklardan biridir. Son yıllarda artan turist sayısı da ülkedeki ekonomiye canlılık katmıştır.

Tarihte yaşadıkları acıları ve kayıpların hüznünü hala yaşayan Kamboçya halkı bu konu hakkında konuşurken hala tedirgindir. Hala toparlanmaya çalışan Kamboçya’nın tarihi noktalarını, doğa harikalarını ve leziz yemekleri hakkında daha fazla bilgi için Kamboçya Gezi Rehberi sayfamızı incelemeye devam edebilirsiniz. Dilerseniz ülkenin diğer şehirleri hakkında daha faza bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.