Phnom Penh’de Ne Yenir, Ne İçilir? | 7 Enfes Tat

phnom penh yemekleri

Kendine özgü bir yemek kültürüne sahip olan Kamboçya’nın, Phnom Penh kentine doğru lezzetli bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? ‘’ Phnom Penh’de Ne Yenir, Ne İçilir?’’ başlıklı yazımızda sizlere kentte mutlaka denemeniz gereken yöresel lezzetleri derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz? Birbirinden lezzetli yerel spesiyallerin yanı sıra Fransız, Vietnam, Tayland ve Endonezya mutfaklarından da pek çok yöresel … Devamını oku…

Siem Reap’te Gezilecek 12 Yer | Fotoğraflı Anlatım

Siem Reap

Her yıl milyonlarca turistin akınına uğradığı Angkor Vat Tapınakları’na ev sahipliği yapan Siem Reap şehri gezilecek yerleriyle, Kamboçya’nın en ünlü şehri olarak gösterilir.

Siem Reap gezilecek yerler yazımızda sizlere şehirde mutlaka görmeniz gereken gezi rotalarını derledik.

Fransız sömürge döneminden kalma yapıları, iş merkezleri ve birbirinden eski tarihi yapılara ev sahipliği yapan kent, turistik açıdan ülkenin en popüler kentlerinden biri. Gezilecek yerleri ise bir hayli fazla..

#1 Siem Reap Gezilecek Yerler

Birlikte inceleyelim;

1- Zafer Kapısı

zafer kapısı

Antik Angkor Thom şehrinin kapılarından biri olan Zafer Kapısı, günümüzde sapa sağlam şehirde kalabilmiş tarihi yapılardan biri. 5 ayrı kapıdan en çok ziyaret edileni olan Zafer Kapısı’nın, dış mimarisi de oldukça etkileyici motiflere sahip..

Zafer Yolu olarak tabir edilen yola giden oymalı kafaları ve daha sonra dört ana yöne bakacak şekilde tem tanrıların hem de iblislerin tasvir edildiği oyulmuş yüzleri kapsayan kapı, turistlerinde ilgiyle ziyaret ettiği tarihi kalıntılar arasındadır.

2- Cüzzamlı Kral Terası

Cüzzamlı Kral Terası

Cüzzamlı Kral Terası olarak bilinen 15. yüzyıl heykeli, ölüm tanrısı Hindu tanrısı Yama’yı tasvirleyen farklı bir yapı. Üzerinde renk değişimlerinin olduğu heykel, cüzzamlı bir kişiyi anımsattığından bu isimlendirme yapılmış.. Ancak orijinal isminin heykelin altına kazınmış olan ‘’Dharmaraja’’ olduğu biliniyor. Heykeli ziyaret edenler etrafında sunak ismi verdikleri pek çok eşya bırakarak dua ediyor.

3- Beng Mealea

Beng Mealea
Ruins in Beng Mealea Temple

Angkor Wat döneminde yaptırılan Hindu tapınağı Beng Mealea, Budist motifleri de bünyesinde barındıran bir mimarlık harikası. Şehrin en önemli eserlerinden biri olarak gösterilen tapınağın 12. yüzyıl başlarında II. Suryavarman tarafından yaptırıldığı biliniyor.

4- Bayon Bilgi Merkezi

Bayon Bilgi Merkezi

Kentin son açılan sanat merkezi ise Bayon Bilgi Merkezi.. Angkor anıtlarından tutun da Khmer tarihi, din ve sanatsal yaşam hakkında pek çok bilgiyi bir arada bulacağınız müzede, koleksiyonların yanı sıra filmler, paneller ve söyleşiler vasıtasıyla geçmiş dönemler hakkında birçok bilgi edinebiliyorsunuz. Müzenin en ilgi çekici özelliği ise Angkor’un kültürel değerlerini detaylı bir şekilde gözler önüne sermesi…

5- Thommanon

Thommanon

UNESCO’nun 1992 yılında Dünya Mirasları Listesi’ne aldığı Thommanon, şehirdeki Hindu tapınaklarından biri. Zarif ve küçük olmasıyla dikkatleri üzerinde toplayan yapının Zafer Kapısı’nın doğusunda yer aldığı bilgisini de verelim.

Hinduizm tanrısı Shiva ve Vishnu’ya ithaf edilen yapı, şehirde mutlaka görmeniz gereken yerlerin arasında yer alıyor.

6- Banteay Srei

Banteay Srei

Kamboçyalı Hindu tanrısı Shiva’ya adandığı bilinen Banteay Srei Tapınağı, günümüzde Angkor bölgesinin bir oteli olarak hizmet veriyor. Ancak geçmiş dönemde pek çok medeniyetin ana tapınağı olan yapı, Phnom Dei tepesine oldukça yakın bir konumda yer alıyor.

Kırmızı kum taşından inşa edilen tapınağın dış mimarisi ise oldukça ilgin. Dekoratif duvar oymalarına sahip yapı ‘’Khmer sanatının mücevheri’’ olarak anılıyor.

7- Angkor Wat

Angkor Wat

Kente 6 kilometre uzaklıkta konumlanan Angkor Antik Şehri, 1115 yılında Kral II. Suryavarman tarafından yaptırılan dev bir tapınak şehirdir.  Kamboçya’nın simgesi haline gelen tapınaklar, ülkenin ulusal bayrağının üzerinde de yer alır.

Khmer Krallığı’nın başkenti ve gücünün simgesi olarak gösterilen bu tapınaklar geçmişte bir Hindu tapınağı iken 13. yüzyılda Budist tapınaklara çevrilmiş ve krallığın başkentinin Phnom Penh’e taşınmasından sonra terk edilmiştir.

O tarihten günümüze kadar gelen bu mistik yapılar 1992 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesine dahil edilmiş ve günümüzde her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği turistik cazibe merkezlerinden biri olmuş.. 🙂

8- Angkor Ulusal Müze

Angkor Ulusal Müze

Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu çıkartılan arkeolojik buluntuların sergilendiği Angkor Ulusal Müzesi, şehrin ve ülkenin tarihini tanımada ve daha önce bölgede yaşamış olan tüm medeniyetlerin günlük yaşantısını anlamada oldukça doğru bir adres.. 🙂

2007 yılından beri hizmet veren müzenin teknolojiyle arası da oldukça iyi.. Görsel-İşitsel multimedya teknolojisini kullanan Khmer İmparatorluğu’nun altın çağı hakkında heyecan verici pek çok bilgiyi burada bulabilirsiniz.

9- Filler Terası

Filler Terası

Filler Terası, olarak bilinen tapınak harabesi, şehrin en ilgi çekici noktaları arasında yer alıyor. Angkor Kralı VII Jayavarman tarafından yaptırılan duvar, üzerinde yer alan fil kabartmaları ile ünlü. Tamı tamına 350 metre uzunluğundaki duvar zamanında kralın, savaş galibiyetlerini izlediği bir teras olarak kullanılıyormuş.

10- Siem Reap Savaş Müzesi

Siem Reap Savaş Müzesi

Kamboçya’nın en büyük savaş müzesi olan Siem Reap Savaş Müzesi, ülkenin 20. yüzyılda şahit olduğu tüm savaşları yansıtan oldukça geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapan önemli bir müze.

Savaş yıllarında ülkede gerçekten neler olduğunu gözler önüne seren benzersiz koleksiyonunun içerisinde tanklar, jet uçakları, helikopter ve ağır silahlar yer alıyor. Diğer yandan yine o yılları yansıtan geniş bir fotoğraf arşivine de sahip…

11- Prasat Suor Prat 

Prasat Suor Prat

Angkor Thom’da yer alan Kraliyet Meydanı’nın doğu yakasından kuzeye doğru uzanan 12 kuleden biri olan Prasat Suor Prat,  II. Indravarman döneminde inşa edilmiş bir tapınak kalıntısı..

Kuleler eski dönemde Angkor halkının arasındaki uyuşmazlığı çözmek için kullanılan bir toplantı noktası olarak kullanılıyormuş. 12. yüzyılda inşa edilmiş ve günümüzde şehrin turistik cazibe merkezlerinden biri olarak sık sık ziyaret edilen tarihi noktalardan biri.

12- Prasat Kravan

Prasat Kravan

Siem Reap’in en eski yapılarından biri de Prasat Kravan..  10. yüzyıldan günümüze kadar gelen tapınak, beş kırmızı tuğla kuleden oluşan ve muhteşem bir mimariye sahip gezi noktalarından bir diğeri.

Üzeri çeşitli bitkilerle kaplanmış tapınak 1930’lu yıllarda Henri Marchal ve Georges Trouve tarafından temizlenerek günümüzdeki halini almış. İçerisinde şehirde alışık olmadığınız bir heykel sanatını göreceğiniz tapınağı, ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

*Kamboçya’nın bu mistik kentine seyahat etmeyi düşünüyorsan bir an önce hazırlıklara başla!

Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanarak, katkıda bulunabilir, hakkında bilinmeyenleri bizlerle paylaşabilirsiniz.

Siem Reap’te Ne Yenir, Ne İçilir? | 8 Yöresel Yemek

Siem Reap'te ne yenir? Ne içilir?

Asya mutfakları arasında biraz geride kalmış olsa da Kamboçya mutfağı, çoğu kesimler tarafından sevilen yemek kültürüne sahip mutfaklardan biri. Siem Reap’te ne yenir, ne içilir başlıklı yazımızda sizlere şehirde mutlaka denemeniz gereken o lezzetleri derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz? Dünyada büyük oranda bilinmese de Siem Reap’in taze deniz ürünleri, cazip tatlıları, meyve kokteylleri ve klasik Khmer … Devamını oku…

Kamboçya’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 8 Yöresel Yemek

Kamboçya'da ne yenir? Ne içilir?

Farklı tatlar denemeye açık biriyseniz, seyahat planlarınıza ilk fırsatta Kamboçya’yı eklemeyi düşünmelisiniz. Kamboçya’da ne yenir, ne içilir seçim yapmanızı kolaylaştıracak ve iştahınızı açacak bir liste olarak elinizin altında bulunmalı. Genel hatlarıyla Tayland ve Fransız mutfağını andırsa da kendine özgü tarzıyla sıyrılan geleneksel lezzetler sunuyor, Kamboçya. Bildiğimiz ama yan yana alışık olmadığımız gıdaları ve daha önce … Devamını oku…

Kamboçya’da Görülmesi Gereken 7 Yer | Detaylı Anlatım

Resmi adıyla Kamboçya Krallığı, gelişmiş turizm kültürüyle hem ekonomisini canlandırıyor hem de ününü dünyaya duyuruyor. Kamboçya gezilecek yerler listesinde; huzurlu, egzotik ve maceralarla dolu bir tatil yaşamayı planlayanlar için birbirinden güzel duraklar sunuyor. Güney Yarımkürede yer alan ülkede, turizm faaliyetlerinde genel olarak yoğunluk başkent Phnom Peh ve Siem Reap’da yaşanıyor. Ancak ülke genelinde görülecek onlarca … Devamını oku…

Phnom Penh Gezilecek 10 Yer | Detaylı Anlatım

Phnom Penh Gezilecek Yerler

Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh, bir zamanlar ‘’Asya’nın İncisi’’ olarak adlandırılan Fransız Sömürgesi’nden kurtulduktan sonra da ülkenin en çok turist çeken noktası olarak nitelendirilen bir kent konumuna yükselmiştir. Phnom Penh gezilecek yerler yazımızda sizler için şehirde mutlaka görmeniz gereken gezi rotalarını derledik Mistik atmosferi, muhteşem mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan kentte gezilecek yerler de bir hayli fazla… … Devamını oku…

Bisikletle Siem Reap Turu

Siem Reap, Angkor Wat Tapınağı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle birlikte Kamboçya’nın turizm merkezi olmuş en hareketleri yerlerinin başında geliyor. Her ne kadar daha gelişmiş Asya şehirleri ile kıyaslanamayacak olsa da Siem Reap, hoşça vakit geçirebileceğiniz, güvenlik sorununun olmadığı ve oldukça uygun fiyatlı bir destinasyon olması nedeniyle tercih edilebilecek bir şehir. Bisikletle Siem Reap Turu … Devamını oku…

Bizi Takip Edin