Phnom Penh

Phnom Penh, Mekong Nehri kıyısında kurulmuş uluslararasında ‘’Asya’nın İncisi’’ olarak anılan güzide bir şehirdir. Zaman içerisinde yapılan çalışmalarla ekonomik e politik alanda gelişme sağlayan şehir, günümüzde Kamboçya ülkesine başkentlik yapmaktadır. Uzun yıllar boyunca Fransız işgali altına kalan şehir, işgal döneminden kalan eserleri ve mimarisiyle diğer Asya şehirleri arasında öne çıkmaktadır. Uzun yıllar süren sömürgenin etkisiyle halk arasında Fransızca ve İngilizce yaygın olarak konuşulmakla beraber konuşulan resmi dil Kmerce’dir.

1800’lü yıllarda Uzakdoğu’nun Paris’i olarak anılan Phnom Penh günümüzde daha çok yoksulluk ve kötü sağlık koşullarıyla gündeme gelmektedir. Tüm Kamboçya’da olduğu gibi ülkede yaşanan Kızıl Kmerler hareketi Phnom Penh şehrine de çok zarar vermiştir. Uzakdoğu’nun en güzel şehirlerinden biriyle katliam şehrine dönüşen Phnom Penh’de eli kalem tutan kim varsa ya ölüm tarlalarına yollanmış ya da hapishanede işkencelere maruz kalmıştır. Çok tahribat gören şehir zaman içerisinde toparlansa da eski ihtişamına kavuştuğu söylenemez.

Şehrin okumuş nüfusunun katledilmesiyle şehirde uzun dönem sadece çiftçilikle uğraşılabilirmiş, sağlık ve teknoloji alanında ki gelişmeler aksatmıştır . Şehrin en önemli gelir kaynağı ise günümüzde tarım ve turizmdir. Tarım alanında diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi pirinç üretiminin yapıldığı ülkede yıldan yıla artan turist sayısı ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır. Çinhindi Yarımadası’nda bulunan Phnom Penh’de yıl boyunca kurak ve yağışlı olarak iki mevsim gözükür.

Kasım-Nisan ayları arasında görülen kurak dönemde sıcaklıklar yüksek ancak yağış yok denecek kadar azdır. Mayıs-Ekim arası dönemdeyse yağışların fazlalaşması sebebiyle sel ve heyelan gibi felaketlerin yaşandığı, hayatın zorlaştığı dönemdir. Kamboçya seyahatinizin daha rahat geçmesi için kurak dönem olarak biline ayları tercih edebilirsiniz. Şehir hakkında daha detaylı bilgi için Phnom Penh Gezi Rehberi sayfamızı incelemeye devam ediniz.