İlaç Niteliğinde Bilgiler
Hakkında; Türkiye‘nin Karadeniz kıyısında ve Gürcistan sınırında bulunan yeşillikler şehri Artvin sahip olduğu yaylaları, şelaleleri ve daha nice doğal güzelliği ile muhteşem bir gezi ortamı sunuyor. Artvin’de yapılacak şeyler için azımızın devamını okumaya devam edin;
Kullanılan kartlar;
- Müzekart edinerek şehirde birçok gezi noktasını avantajlı şekilde ziyaret edebilirsiniz.
- Artvin Kart satın alarak şehir içi ulaşımda kullanabilirsiniz.
Şehir İçi Ulaşım; Artvin’de dolmuş, taksi ve halk otobüslerini kullanarak şehir içinde kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
İkonik gezi noktaları; Turizm değeri oldukça yüksek olan Mençuna Şelalesi, tam bir doğa harikası olan Karagöl Sahara Milli Parkı, yalnızca Artvin’in değil tüm Karadeniz Bölgesi’nin gözdesi olan Cehennem Deresi Kanyonu ve Atabarı Kayak Merkezi oldukça popüler yerler arasında bulunuyor.
Pazar günü ne yapılır; Güzel bir pazar sabahı erkenden Borçka Karagöl Tabiat Parkı’na giderek burada sevdikleriniz ile güzel bir gün geçirebilirsiniz. Hoş fotoğraf çekilip sandal ile gezintiye çıkar, dilerseniz sonrasında Çifteköprü’ye giderek harika bir manzaraya karşı olan lokantada karnınızı doyabilirsiniz.
Ücretli Aktiviteler
1- Hopa Kültür Evi ve Müzesi’ni Ziyaret Et!
Burası Neresi? Bina yığma şekli ile yapılmış olup zemin katı, bir üst kat ve çatı olacak biçimde üç katlıdır. Bu alanın eğim noktasına yaplan konağın birinci ve ikinci katlarından iki ayrı girişi mevcut. Hopa Belediyesi tarafından yapılmış olan Hopa Kültür Evi Müzesi içerisibde hemen hemen 2 bin tane eser barındırıyor. Bunlar bölgedeki kültürel yaşama ilişkin etnografik eserlerdir. 20. yüzyılın başlarına dek uzanan tarihe sahip olan konak, onarılarak günümüzdeki kültür evi ve müzeye çevrilmiştir.
- Konum: Bucak, 08600 Hopa/Artvin
- Giriş Saatleri: Yaz Dönemi 10:00 – 19:00 / Kış Dönemi 10:00 – 17:00
- Telefon: 0466 351 1068
- Giri Ücreti: Öğrenci 1 TL / Öğretmen 1 TL / 65 yaş üstü Ücretsiz / Tam 1 TL
- Yol tarifi al >
2- Borçka Karagöl Tabiat Parkı’na Git!
Burası Neresi? Karadeniz’de görüp görebileceğiniz en iyi yerlerden biri olan Borçka Karagöl Tabiat Parkı, sunduğu muhteşem doğası ve eğlenceli aktiviteleri ile Artvin’de yapılacak şeyler listenize girmeyi hak eden başlıca yerlerden. Değil Türkiye’nin dünyanın en güzel göllerinden biri olma özelliğine sahip olan yer, Klaskur Yaylası’nın yakın noktasında toprak kayması neticesinde meydana gelmiştir.
2002 senesinde bakanlık tarafında tabiat parkı olarak ilan edilerek koruma altına alınmış olan parkın büyüklüğü hemen hemen 368 hektardır. Doğa sevenlerin büyük bir zevk ile ziyaret ettikleri Karagöl, gelip görmeyenler için büyük bir kayıp. Göl üzerindeki platforma çıkarak önünüze serilen harika manzara karşısında büyülenebilirsiniz. İçerisinde belediye tarafından inşa eidlen tesislerde her türü ihtiacınızı karşılayabileceğiniz gibi çocuklu aileler içinde eğlencenli bir oyun alanı mevcut.
Neden Gitmeliyim? Öncelikle bu muhteşem doğanın kucağında konaklama imkanına sahip olduğunu belirteyim. İçerisindeki çadır alanlarındna kendinize bir çadır kiralayabilirsiniz. Kiralama ücretleri 2 kişi için 60 TL iken 3 kişi için ise 80 TL’dir. Bunun dışında gününüzü sandal kiralayıp gölde gezintiye çıkarak geçirebilir veya doğa yürüşüyü yaparka çevreyi keşfederek geçirebilirsiniz. Yanınıza alacağınız fotoraf makinenizin ve telefonunuzun şarjını fulleyin! Zira bol bol fotoğraf çekeceksiniz burada.
- Konum: Kara Göl, 08490 Kaynarca/Borçka/Artvin
- Giriş Ücretleri: Motorsiklet 8 TL / Otomobil 11 TL / Minibüs 30 TL
- Yol tarifi al >
Ücretsiz Aktiviteler
3- Maral Şelalesi’nin Keyfini Çıkar!
Burası Neresi? Doğa severlerin buluştuklar nokta Maral Şelalesi, gören herkesi kendine hayran bırakıyor adeta. Yabancı misafirlerin büyük ölçüde ilgisiniçeken Maral Şelalesi, oldukça zengin bir flora ve faunaya sahiptir. Yer aldığı alana canlılık katan şelaleye halk yeryüzü cenneti ismi vermişlerdir.
65 metre yükseklikten düşen şelalenin altındaki Maral Deresi, Macahal Deresi’nin bir koludur. Yaklaşık olarak 45-50 metre kilometre genişliğe sahipolan havzanın sularını biriktiyor ve yine çok sayıdaki yan kolu ile beraber etraftaki suları toparlayarak Gürcistan sınırına geçmektedir.
Buradaki Çoruh Nehri ile birleşip Karadeniz’e dökülmekte. Şelalenin düştüğü yere 2,5 metre genişlik, 2,5 metre derinlik ve 40 metrekare alana ise büyük bir su kütlesi birikerek büyükçe bir havuzu meydana getiriyor. Yıl içerisinde tüm doğal koşullara bağlı olarak değişkenlik göstermekle beraber farklılıklar gösteriyor.
Yine bunun beraberinde ilkbahar mevsminde karın erimesi ile birlikte Maral Şelalesi’nde su miktarının arttığını söyleyebilirim. Yağışlar azaldığı sırada kaynak suları ile beslenmekte olan akarsu şelalenin akışının devamlılığı sağlanmakta. Şelaleden dökülerek oluşan bu doğal havuzda yüzübilirsiniz.
2005 senesinde UNESCO tarafından İnsan ve Biyoküre Programı çerçevesi kapsamında ülkemizin ilk biyosfer rezervi olarak tescillenmiştir. Dünyada bilinen Macahel Vadisi’nde konumlanan şelalenin etrafı ladın ve kayın ağaçları ile çevrelenmektedir. Bir özelliği daha var ki o da; ülkemizin tek kıvrımdan dökülen en tazyikli suyu olma niteliğine sahip olmadır.
Maral Şelalesi Nerededir / Nasıl Gidilir; Artvin’in Borkça ilçesinde bulunan Karçal Dağları’ndan dökülen Mara Deresi’ne Maralköy’den ulaşılıyor.
- Konum: 08410 Maralköy/Borçka/Artvin
- Giriş Saatleri: 08:00-19:00
- Telefon: 0532 557 97 78
- Yol tarifi al >
4- Kaçkar Dağları Milli Parkı’na Uğramadan Dönme!
Burası Neresi? Karadeniz Bölgesi’nin doğu yönünde yer alan benzersiz güzellikteki Kaçkar Dağları Milli Parkı; Rize, Artvin ve Erzurum şehirlerini kapsayacak şekilde uzanıyor olup 51 bin 50 hektarlık bir geniş alana yayılmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en güzel yeşil alanına sahip olan büyüleyici güzellikteki ormanlar, hışımla akan dereler ve sarp vadileri ile bezenmiş olup doğanın bir lütfu olan bu park 1994 senesinden beri milli park statüsüne geçmiştir.
İçerisindeki birbirinden güzel Fırtına ve Hemşin derelerinin arasındaki bu yer, 4 bin metreye kadar uzayan zirvesi ile bölgenin en yüksek dağı olma niteliğine sahiptir. Bu dağın etrafında kurulan milli park, sahip olduğu yeşilliği ve coğrafi güzelliği ile Türkiye’nin önemli noktalarındandır.
Ülkemizin en fazla yağış alan bölgesi olan Karadeniz’de bulunması sebebi ile onlarca çeşitteki bitkiye sahip olup yeraltı su kaynakları ve akarsuları ile de ünlüdür. İçerisinde yaşam süren hayvan türleri bakımından da önemlidir ayrıca.
Bu hayvanlar arasında; kakım, karaca, ayı, kurt, yaban domuzu, sansar, tavşan, kakım, çakal, tilki, gelincik bulunuyor. Bunlarn yannda farklı olarak ötücü ve yırtcı kuşlar, yaban horozu gibi hayvanları da görmek mümkün. Hemşin ve Fırtına Dereleri’nin içerisinde alabalıklar bulunmaktadır.
Buzul etkisinin görüldüğü ender noktalar arasında yer alıyor olup içerisinde 100’e yakın buzul gölü bulunduruyor olup bunun yanı sıra sirkler, buzul vadileri ve morenler bulunuyor. Özellikle de fotoğrafçıların vazgeçemedikleri yer olan buzul göllerine tırmanmak öyle kolay olmasa da gördüldüğüne memnun olunacak zahmete değiyor inanın.
Neden Gitmeliyim? Zirve tırmanışları, doğa yürüyüşleri, yaylacılık, kamp, ekoturizm, foto safari, flora ve fauna incelemek gibi pek çok eğlenceli aktivitelerden birini seçerek keyifli saatler geçirebilirsiniz.
- Konum: 53780 Yaylalar/Yusufeli/Rize
- Yol tariif al >
Fotoğraf Noktaları
5- Hatila Vadisi Cam Terası’ndan Poz Ver!
Burası Neresi? 1994 senesinde milli park olarak ilan edilen Hatila Vadisi, ülkemizin en önemli doğal tabiat alanlarından biridir. 17 bin hektarlık bir alana yayılmı olup en yüksek tepesi 3 bin 224 metre olup en düşük yeri ise 1150 metre kadardır.V tipi tabana sahip genç bir vadi olan Hatila, pek çok kırık eğimden akarsular meydana gelmiştir.
Bünyesinde yetişen bitki çeşitlerinin göze çarpan bir özelliği de, Akdeniz iklimini yansıtıyor olmasıdır. 500’den fazla endemik bitki türüne yetişmektedir. Zengin faunası ile ön plana çıkan türler içerisinde; ayı, domuz, tilki, porsuk, yaban keçisi, sansar, atmaca, kartal, çakal, dağ horozu, Hopa engereği ve alabalık yer almaktadır. Ayrıca vadiye yabancı arıların girmesi yasaktır. 🙂 Sebebi ise Hatila Vadisi’nde üretimi yapılan bal yapısının baka türdeki arılar ile bozulmasını engellemektir.
Neden Gitmeliyim? Dağ yürüyüşleri, bitki türü incelemeleri ve hayvan çeşitliliğini yerinde görmek, fotoğraf çekmek, pınarlarında su içmek gibi keyif verici etkinliklerde bulunmak size iyi gelecektir. Bazı noktalara kadar arasınız ile ulaşabiliyorsunuz. Yukarı noktaları çıktığınızda muhteşem bir doğayı görecek ve göller karşısında büyüleneceksiniz. Zirve noktaya kadar çıkıpta kamp yapmadan dönmekte yakışmayacağını da belirteyim. 🙂
Belediyenin spor kulübü, dağcılık ve trekking ilgilileri için yürüyüş rotaları bulunuyor. Bu rota; Artvin Yenimahalle’den (İskebe) başlayarak sırasıyla Hatila Vadisi, Yankı Tepesi ve Mersivan’ı geçerek Genya Dağı’na ulaşmakta.
Genya’yada geçirilen bir gecenin akabinde dağcılar bir sonraki gün atatepe’ye inerek yürüyüşü noktalarlar. Buradan Atatepe’ye ulaşan parkur yaklaşık olrak 30 kilmetredir. Bisiklet sürmeyi seviyorsanuz bununda odukça heyecanlı olabileceğini söyleyebilirim.
Artvin Cam Teras; Vadiyi bu denli popüler yapan şey kuşkusuz sahip olduğu can terası. Ükemizin en yüksek cam terası olma özelliğine sahip olup yerden 220 metre kadar yüksektedir. Gelen misafirlerini bir hayli etkileyen teras, sizlere gözlerinize hitap eden bir doğa harikası sunurken altında akmakta olan Hatila Deresi ise güzelliğine güzellik katıyor.
Konaklama Seçenekleri; Günübirlik olarak kalabileceğiniz kamp yapabileceğiniz bazı yerler mevcut. Çadır, karavan veya bungalov tarzı tesisleri de tercih edebilirsiniz. Parka 10 kilometre mesafedeki il merkezi şehirde konaklayabilirsiniz.
- Konum: hatila vadisi artvin cam teras, 08000 Taşlıca/merkez/Artvin
- Telefon: 0533 055 08 08
- Yol tarifi al >
6- Çifteköprü’de Bir Özçekim!
Burası Neresi? Kayıtlarda belirtilene göre 18. yüzyılda yapılan köprü, 650-700 yıllık bir köprüdür. Yapımında taş ve kesme taşlar kullanılarak inşa edilen yapı, oldukça titiz şekilde merkezkaç kuvveti dikkate alınarak belirli bir denge üzerine kurulmuştur.
Dülgerli Köyü güzergahından itibaren devam edilerek Kamilet Vadisi’nden gelmekte olan iki derenin Ortaca Küçük Köy altında kavuşan noktasına yapılmıştır. İki köprünün toplamı 80 metre uzunluğunda olup 2003 senesinde onarılarak yayaların kullanımına açılmıştır.
Duyduğumuza göre aslına uygun şekilde yapılmadığı yönünde. Doğal bütünlüğü bozduğunu da söyleyenler var. Ancak bu durumun yinede mutlaka yapmanız gerekenler listenizde yer almasına engel olmadını da eklemeliyim. 🙂
İlçe merkezinden 15 dakika içerisinde buraya ulaşabilirsiniz. Yol asfalt olup oldukça düzgündür. Sürekli olarak dolmuş seferlerinin düzenli olmamasına karşın Küçükköy, Arılı ve Ortacalar köyüne giden araçlarla da gidebiliyorsunuz.
Buraya piknik yapmak içinde gelebileceğiniz gibi köprüye yakın bir noktada yörenin meşhur kestane balını, muhlama, alabalık ve laz böreği yiyebileceğiniz bir bahçe ve lokanta bulunuyor. Aklınızda bulunsun!
- Konum: 08490 Çifteköprü/Borçka/Artvin
- Yol tarifi al >
Yaz İçin Uygun Aktiviteler
7- Kafkasör Yaylası’nda Güreşleri İzle!
Burası Neresi? Doğu Karadeniz Bölgesi’nin el değmemiş ve sık olarak ziyaret edilen yerlerinden biri olan Artvin’in sahip olduğu yaylalar yapılacaklar listenize eklemeniz gereken yerlerden biridir. 1250 metre yükseklikteki Kafkakör Yaylası’nda 5. Uluslararası Off-Road gibi önemli yarışlar düzenlenmektedir.
Dünyanın ilgisini üzerine çeken yayla birçok spor sevenlerin dikkatini topluyor. Yapılan bu etkinlikler ile tanınan yayla belediye tarafından yaptırılmış olan oldukça büyük bir bungalov evleri bulunuyor. Yaylada konaklamak için en uygun tercih olan bu evler, 10 adet bulunuyor olup toplamda 80 yatak kapasitesine sahiptir.
Haziran ayının son haftası ünlü boğa güreşleri üç gün boyunca yapılmaktadır. Yaylaya gelerek yerinde bu güreşleri izlemenin heyecanını yaşayabilirsiniz. Yerel halk tarafından yoğun ilgi gören bu güreş etkinliğinin yanı sıra şifalı suları ile de ünlüdür. Acısu, Cıskaro ve Yalnızhasan ismindeki şifalı sular misafirlerini ağırlıyor.
Kafkasör Yaylası Nerede ve Nasıl Gidilir; Artvin’in güneybatı yönünde yer alıyor olup 10 dakika süren bir yolculuğun akabinde ulaşım sağlanmaktadır. Trekking yapmayı sevenlerin toprak yoldan yürüyerek de gidebilirsiniz.
8- Cehennem Deresi Kanyonu’nda Yürü!
Burası Neresi? Ardanuç merkezden 7 kilometre uzaklıkta yer alan Cehennem Deresi Kanyonu, dünya üzerindeki benzersiz kanyon vadileri arasında bulunuyor. Bilinen bir kanyon vadisi olup uzunluğu 500 metre, genişliği 70 metre derinliği ise 6 metre kadardır. Ardanuç suyuna açılan vadi, dağların arasında meydana gelmiş bir doğal oluşumdur.
Kanyonun en derin noktası deniz seviyesinden oldukça yüksektedir. Buraya gitmek için birtakım taşlı ve dik patikaları takiben bir kişinin zorlukla çıkacağı bir yoldan geçeceksiniz. Uyarmamız gereken bir konu var ki o da, bu yoldan geçerken doğal ortamlarında yaşamlarını sürdüren canlılar saldırı ihtimallerine karşı kendinizi korumak için sopa ve zil ile ses çıkartabilirsiniz.
- Konum: 08390 Avcılar/Ardanuç/Artvin
- Yol tarifi al >
9- Karçal Dağları’na Trekking!
Burası Neresi? Türkiye ile Gürcistan arasında konumlanan yaylalar, göç etmekte olan kuşların güzargahında yer alması, nadir görülen bitki çeşitliliği ve elverişli trekking parkurları ile bölgede yapılması gereken şeyler listesine girmeye hak kazanıyor.
Artvin sınırlarında sıralanmış olan Kaçkar Dağları, Borçka ve Şavşat ilçelerini birbirinden ayırmakla beraber Çoruh ve Berta Vadileri ile birlikte Gürcistan sınırlarına dayanmaktadır. Dağın en yüksek noktas ise 3 bin 428 metre kadardır.
Buzulların ve buzul göllerinin yer aldığı Karçal Dağları, bilhassa trekking yapanların en sevdiği yerdir. Gürcistan sınırında bulunan Karçal Dağları biyolojik farklılığı yönünden ülkemizdeki mühim yerler arasında bulunuyor.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ılıman kuşağında yetişen karışık yapraklı ormanlarına verilebilecek en iyi örnek olan Karçal Dağları’nın ani yükseklik değişiklikleri ile meydana gelen ekosistem çeşitliliği yüksek endemizm oranı ve zengin yaban hayatı oldukça önemli özelliğidir.
Doğu Karadeniz ılıman kuşak karışık yapraklı ormanlarının en iyi örneklerine sahip olan Karçal Dağları’nın en önemli özellikleri, ani yükseklik değişimleriyle ortaya çıkan ekosistem çeşitliliği, yüksek endemizm oranı ve zengin yaban hayatıdır.
Bitki florası incelendiğinde Avrupa-Sibirya Floristik Bölgesi’nin Kolşik kısmındaki Karçal, Dünya Doğayı Koruma Vakfı ve Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından belirlenmiş küresel ölçüde korunması amacıyla ilk olarak 200 Ekolojik Bölge’den birisi olup Kafkasya ve Kuzey Anadolu Ilıman Kuşak Ormanları sınırları içindedir. Dünya üzerinde pek çok kurum tarafından belirli sıfatlara layık görülmü olan dağlar Avrupa ve Orta Asya’yı kapsayacak şekilde coğrafyada bulunan en geniş doğal yaşlı orman ekosistemine sahip.
- Konum: 08490 Efeler/Borçka/Artvin
- Yol tarifi al >
10- Kopmuş Plajı’nda Yüz!
Burası Neresi? Hopa’da bulunan Kopmuş Plajı’na Karadeniz Sahil Yolu güzergahından istikametle ulaşım sağlanıyor. Artvin’den plaja toplamda 40 kilometre kadar mesafesi bulunuyor olup kendi aracınız ile gidecekseniz yarım saatte varabilirsiniz. Otobüs veya minibüs tercih edecekseniz de bu algternatifler de mevcut.
Kopmuş Plajı, 40 metre genişliğinde 600 metre uzunluğunda olup çakıl ve kum karışımından meydana gelmektedir. Denizin içi de kayalıktır. Girişleri ücretsiz olan bu yerde duş, wc, kafeterya ve kamp yapabileceğiniz alanlar bulunuyor. Burada gün batımını izlemenizi iddetle tavsiye ederim!
- Konum: 08690 Esenkıyı/Hopa/Artvin
- Yol tarifi al >
11- Arsiyan Yaylası’na Çık!
Burası Neresi? Yaylanın kuzey ve batı yönlerinde Gürcistan sınırında yer alıyor olup sahip olduğu otu, suyu ve balığı ile öteki yaylalara oranla farklıdır. Bir diğer özelliği ise kömür madeni ve büyüklü küçüklü pek çok sayıdaki çermiği bulundurmasıdır.
En büyük verisi ise turfanda meyveleri kekre, mozi, mesğal, jol da bol miktarda yer alıyor. Gezi sırasında güzel kokan sarı cennet çiçeği olarak bilinen Negolara ve lezzetli olduğu kadar faydası da büyük olan çorbası pancaranın da fazla olduğunu belirtelim.
Arsiyan hem gölleri hemde eski yerleşimleri ile popüler bir yer olup göller arasında Postanın Gölü var. Yanında ise Pota Karakolu adı verilen bir yer mevcut. Bu yer Cumhuriyet’ten önce askeri amaç ile kullanılmıştır.
Arsiyan Gölü Efsanesi;
Günlercen bir gün çoban hayvanlarını gölün kıyısına getirmiştir. Bu hayvanların içerisinde oldukça güçlü bir boğası bulunuyormuş. Yüksek ses çıkaran boğa çevrede gezinmeye başlar ve haliyle sesi yankı yapmaktadır. Suyun içinde olan ve bu boğanın sesini duyan diğer boğa sudan çıkarak boğanın yanına gider.
Karşı karşıya gelen bı boğalar eşinerek birbirlerine sesler çıkartırlar. Yaylanın her bir tarafından sesler yankılanırken etrafta toz dumana karışır. Birbirleri ile güreşte çobanın boğa yenilmiştir. Çoban akşam eve gittiğinde büyük bir üzüntü yaşar ve ağası bu durumu hemen anlayarak olayı sorar.
Olayı anlayınca duruma içerlenmiş ve demirden boynuz yaptırır. Boğayı iyice bir hazırladıktan sonra yine aynı bölgeye gitmişler. Yine aynı durumda karşılaşan boğalarda elbette ki demir boynuzlu boğanın karşısında zorlanan su boğası kan revan içerisinde kalır. Bu sebeple kaçan boğa gölün içerisine girer. Bu sebeple de göl kan ile dolar. Hala baktığınıda kırmızı bir renk görebiliyorsunuz.
Kız Gölü Efsanesi;
İkinci göl olan Kız Gölü Gençiyan Dağı yamaçlarında hoş bir göl olan bu yerde güneşin doğması ile beraber göle gelen çoban güzel bir kızı görür. Çoban, göl kıyısındaki pikal taşa çıkıp saçlarını tarayan kızı uzunca bir zaman kızı sessiz sedasız izlemiştir.
Çobanı gören kız suyun içerisinde girerek görünmez oluyor. Büyük bir heyecan içerisinde göle doğru olan çoban kızın tarağını alarak evine geri dönmüştür. Yemek yiemez, su içemez hale gelen bu genç oldukça bitap düşer.
Geçen günler içerisinde kıza daha da büyük bir sevgi beslemektedir. Hastalanarak yataklara düşmüş. Bir büyüğü tarağı aldığı yere bırakmasını söylemiş ve çoban nenenin dediğini yapar. Denilene göre göldeki bu kız peri kızıdır.
- Konum: 08790 Demirkapı/Şavşat/Artvin
- Yol tarifi al >
Kış İçin Uygun Aktiviteler
12- Atabarı Kayak Merkezi’nde Kayak Yap!
Burası Neresi? Yerli ve yabancı ziyaretçilerin geldiği bir ülke olan Türkiye, mühim kayak merkezleri arasında yer alan Artvin Doğu Karadeniz Bölgesi’ne canlılık katmaktadır. Bütçe dostu kayak merkezi Atabarı, kışın yapılacaklar listenizde yer almalı! Kent merkezine 17 kilometre mesafede bulunan kayak merkezi, bir tane lifte sahip olup ana pistin uzunluğu 800 metre kadardır. İçerisinde sporcu soyunma odaları, otoparkı ve kafeteryası mevcut. Kar motorları ve snowtracklerin bulunduğu bu bölgede keyifli kayak yapabilirsiniz. Konaklamak için ise Kafkasör’u tercih edebilirsiniz.
- Konum: 08100 Ballıüzüm/Artvin Merkez/Artvin
- Yol tarifi al >
13- Otingo Kaplıcası’nda Şifa Bul!
Burası Neresi? Artvin Borçka’nın 300 senelik şifa deposu olan Otingo Kaplıcası, buraya gelen ziyaretçilerin yapması gereken şeylerden biridir. Kent merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Otingo’nun diğer bilinen ismi Otingo Ormanları Ilıcası’dır. Romatizma ve yorgunluğa şifa olan kaplıcada minik bir konaklama tesisi mevcut. Bunun yanında sosyal tesislerde bulunuyor. Artvin’e gelmişken huzur bulabileceğiniz Otingo’da sessiz sakin bir zaman geçirebilirsiniz.
- Konum: 08490, Balcı/Borçka/Artvin
- Yol tarifi al >
Festival & Şenlikler
14- Kafkasör Boğa Güreşleri’ne Katıl!
Festival hakkında; İki yüz yılı aşan tarihe sahip olup sarp, engebeli ve kırık bir arazileri olan Artvin’in yayalalarında düzenlenen şenlik öncesi boğaların barıştırılması zorunlu bir durumdur. Yoksa kontrolsiz şekilde bir yaralanma ve hatta ölüm gibi üzücü olaylar ile neticelenmesi büyük bir olasılıktır.
Güreşlerin ortaya çıkma sebebi bu zorunlu olaydan meydana gelmiştir. Kafkasör’de yapılmasının sebebi ise ilk adım, ilk düzlük ve toplanma bölgesi olmasından kaynaklanmaktadır. Yedi mahallenin boğalarının barıştırılma sürecinde olayların kızışması ile güreşler organize edilmeye balanmıştır.
1981 senesinde bu etkinlik festivale çevrilerek farklı kategorilere ayrılmış olup 2007 senesinde Artvin geleneksel boğa güreşlerini yaşatma ve Yaylalarını koruma Derneği kurulmuş. Bu dernek kilo baz alarak boğalar için daha adil olması adına uygulanmaya başlanmış.
Kafkasör’de güreşler tartı, kura, boynuz, alan, kule ve veteriner eliğinde ve 15 hakem ile düzenlenmekte. Her nisan ayında başlar ve haziran ayı sonunda ise final yapılmakta. Finale katılmaya hak kazanan boğalarin güreştikleriŞampiyonlar ligi olarak adlandırılan esas bölüme birçok insan katılmaktadır.
- Konum: Çamlık, 08000 Artvin Merkez/Artvin
- Saatler: 06:00-22:00
- Yol tarifi al >
Lezzet Durakları
15- Kuşçunun Yeri Katrevan’da Yöre Yemekleriden Ye!
Burası Neresi? Şehrin yöresel yemeklerinin en taze biçimde yiyebileceğiniz Kuşçunun Yeri Katrevan, muhteşem bir manzaraya sahip mekanda harika vakit geçirebilirsiniz. Kaliteli oksijeni soluyabileceğiniz bu yerde yediğiniz yediğiniz yemekler damaklarınızı çatlatcak güzellikte! Bunlardan silor, kuymak ve daha fazlası için buraya gelerek memnun kalabilirsiniz.
- Konum: Balcıoğlu, Kafkasör Sokak No: 37 Artvin Merkez, Artvin
- Yol tarifi al >
16- Dereboyu Alabalık Restaurant’ta Balık Ye!
Burası Neresi? Artvin’de lezzetli bir balık yemek için Dereboyu Alabalık Restauran’ta gelerek menüden seçeceğiniz balıklar taze şekilde sudan çıkartılarak sofranıza geliyor. Temiz hava eşliğinde yemeklerinizi yediğiniz bu restoranda tek seçenek balık değil elbette ki. Dilerseniz ette tercih edebiliyorsunuz. Eğer yolunuz Artvin’e düşerse mutlaka uğayın buraya!
- Konum: Dere Mahallesi Yurttaş Saraç Caddesi No: 116 Merkez, Artvin
- Çalışma Saatleri: 09:00-22:00
- Telefon: 0466 212 57 49
- Yol tarifi al >
17- Artvin Kültür Evi’ne Uğra!
Burası Neresi? İnsanlardan sıyrılıp sessiz sakin bir ortama giderek yemek yiyebileceğiniz mekanlar arasında yer alan Artvin Kültür Evi, güzel bir yemeğin ardından semaver çayınızı yudumlayabileceğiniz keyif yeridir. Kapalı ve açık olarak istediğiniz gibi oturabileceğiniz bu yerde dilerseniz kahvaltı yaparak güzel bir kuymak ile karnınızı doyurabilirsiniz.
- Konum: Orta, Şen Sokak No: 2, Merkez, Artvin
- Çalışma Saatleri: 24 saat
- Telefon: 0466 212 92 12
- Yol tarifi al >
18- Saklıca Lokantası’nda Pilav ve Kuru Ye!
Burası Neresi? 1954 senesinde açılan Saklıca Lokantası günümüze kadar ulaşmış olup hala ilk günkü lezzetini aktaran oldukça makul fiyatlara sahiptir. Oldukça memnun kalacağınız menüsü ile sizleri tatmin eden bir masa kuruluyor olup en popüler yemeği ise kuru fasülyedir. Buralara kadar gelipte bu ünlü mekana gelerek dillere destan ev yemeklerinden denemelisiniz!
- Konum: Çarşı, Cumhuriyet Caddesi No: 51, Merkez, Artvin
- Çalışma Saatleri: 05:30-21:00
- Telefon: 0466 212 60 40
- Yol tarifi al >
19- Klaskurelebi Gürcü Sofrası’nda Güne Başla!
Burası Neresi? Gürcü mutfağını sizlere itina ile servis edildiği Klaskurelebi Gürcü Sofrası’na gelerek hem Karadeniz hem de Gürcü yemeklerinden tadabilirsiniz. Dolup taşan sofranız ile geldiğinize pişman olamayacak ve mehur kahvaltısından nasibinizi alacaksınız.
- Konum: Borçka Karagöl Yolu 15. Km Borçka, Artvin
- Telefon: 0532 472 22 18
20- Çifteköprü Restaurant’ın Manzarasına Karşı Ye!
Burası Neresi? Artvin’in popüler yerlerinden biri olan Çifteköprü Restoran, manzarası ile hem fotoğraf çekmeyi sevenlerin hem de midenize hitap edecek bir yerdir. Lezzetler arasında kuymak, laz böreği, semaver çayı ve sac kavurmayı tercih edebilirsiniz.
- Konum: Çifte köprü Mevkii. Ortalar Köyü, Artvin
- Telefon: 0466 341 20 20
21- Aspirin Pide’sini Tat!
Burası Neresi? Artvin’in ünlü Aspirin pidelerini tatmadan geri dönmeyin! Her damağa hitap edecek olan pideler sizde unutulmaz bir anı bırakacak. Oldukça ekonomik fiyatlar ile cep dostu mekanı her öğün için tercih edebilirsiniz.
- Konum: Merkez Kuledibi, Dumlupınar Caddesi No: 21, Hopa, Artvin
- Çalışma Saatleri: 08:00-22:30
- Telefon: 0466 351 51 31
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
22- Dede Cağ Kebap’ı Dene!
Burası Neresi? Cağ dönerin esas yeri olan Erzurum kadar iyi yapabilen Artvin’de yemelisiniz. Bu yer Dede Cağ Kebap olup oldukça lezzetli bir kebap yiyeceksiniz. Yatık halde pişen eşsiz lezzetten ne kadar yiyeceğinizi hesaplayamayabilirsiniz. 🙂
- Konum: Merkez, Hükümet Caddesi, Ardanuç, Artvin
- Telefon: 0466 611 20 05
- Yol tarifi al >
Ekstrem Spor Noktaları
23- Çoruh Nehri’nde Rafting Yap!
Burası Neresi? Bayburt ilinden başlayan Çoruh Nehri, Pullur Deresi ve Sakızlı Deresi birbirine kavuşması ile meydana gelmiştir. Dünyadaki en hızlı akan nehirlerinden biri olma niteliğine sahip olan bu nehir üzerinde rafting, kano ve nehir kayağı gibi sporlar gerçekleştirilebilmektedir. Bu durum yıl içerisinde birçok turistin gelmesine olanak sağlamaktadır.
Ülkemiz sınırları içerisinde doğarak Gürcistan’da Karadeniz sularına kavuşuyorç Toplam uzunluğu 432 kilometre kadar olup bunun 20 kilometresi Türkiye sınırları dışında Batum’dadır. 6 milyon metre küp su taşıma kapasitesine sahip olup bol yağış alan bir bölgede yer alması sebebiyle daha da çoşmaktadır. Adrenalin dolu rafting aktivitesini güven içerisinde yapabilme şansına sahipsiniz.
Turlar
24- Günübirlik Batum Turu
Tur hakkında; Hopa Vergi Dairesi önünde buluşularak Sarp sınır kapısına doğru hareket ediliyor. Size eşlik edecek bir rehberiniz ile ve kimlikleriniz ile kapıdan giriş yaparak şehir merkezine gidiliyor. Rotanın ilk durağı Aziz Andrew’in Aydınlanma yolu adındaki büstünü gördükten sonra Gonio bölgesine hareket ediliyor.
Buradan geçerken Hz. İsa’nın 12 havarisinden olan Aziz Matthias’ın halk tarafından öldürüldüğü Gonio yani Apsaros Kalesi’ni görecek ve akabinde ilerisinde Sovyet Dönemi’nde kullanılmış olan atı poligonunu göreceksiniz. Ülkemizde doğup Gürcistan sınırlarına akıp giden Çoruh Nehri üzerinden geçerken şehir merkezine varılıyor.
Buradan geçişin sırasında popüler Rus edebiyatçısı olan Anton Çehov ve Maksim Gorki’nin yaşam sürdüğü bu şehirde faaliyet gösteren Bern Restaurant, evi panoramik şekilde görecek öğle yemeği yiyeceksiniz. Yemekten sonra teleferik ile Batum manzarasını seyredebileceğiniz 2 bin 586 metre uzunluğundaki seyir tepesine çıkılıyor.
1866 senesinde inşa edilen Batum Valide Sultan Cami’ye gidiyor ve ahşap olan mekanı gezdikten sonra şehrin en güzel iyi yerlerinden biri olup adeta Avrupa şehir meydanlarına benzeyen Piazza Meydanı’nı gezeceksin.Gürcü politika insanı, yazar ve sevilen bir figür olarak kabul gören Memeh Abaşhidze Heykeli’ni, Avrupa Meydanı’ndaki 2007 senesinde yapılan Medea Heykeli’ni, Konstantine Gamsakhurdia Caddesi’nde yer alan Adjara Özerk bölgesi yönetim binasını geziyorsunuz.
Bölgedeki en gösterili heykellerinden biri olan hırs ve gücü yansıtan Poseidon heykeli ile Tiyatro Meydan’nı gördükten sınra kısa bir mola veriliyor. Sahil şeridinden hareket ile uzun bir yürüyüş ile Eski Batum Bulvarı’na gidiyorsunuz. Burada çekileceğiniz fotoğraflardan sonra restoran olarak kullanılan Alphabetic Tower’den geçerek Ali ve Nino Heykelini de görerek burada rehber tarafından hikaye anlatımı yapılıyor.
Ardından deniz kıyısında çay-kahve molası veriliyor. Buradaki mola süresi tamamlandıktan sonra belitilen saatte Sarp sınır kapısına doğru gidilerek geri dönüş işlemleri yapılıyor. Son olarak alınan noktalara bırakılarak tura son veriliyor. Günübirlik Batum Turu için kişi başı 50 TL ödeme yapmanız gerekiyor.
Fiyata Dahil Olanlar;
- Ulaşım hizmeti
- Programda Belirtilen Çevre Gezileri
- Deneyimli Rehberlik Hizmetleri
Fiyata Dahil Olmayanlar;
- Öğle yemekleri
- Müze ve ören giriş ücretleri
- Yurtdışı çıkış pulu 50 TL
**Sizler için hazırlamış olduğumuz yapılacak listesi burada son buluyor. Yazımızda Artvin’de yapılacak şeyler hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Sizde deneyim ve önerilerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılar;