Andorra’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 10 Yöresel Yemek

Muhteşem manzarası ve şifa kaynaklarıyla küçücük bir ülke olan Andorra’da ne yenir sorusuna cevaplar aradık…

Yemyeşil başkenti Andorra la Vella başta olmak üzere ülkenin her köşesi eğlence, keyif ve huzur vaat ediyor. Böylesine güzel bir ülkenin mutfağı da ayrı güzel. Farklı ve şifalı ülke Andorra’da ne yenir, ne içilir öğrenmek isterseniz, belli başlı lezzetleri derlediğimiz yazımıza göz atabilirsiniz.

1- Cargols

Cargols

Komşusu Fransa gibi, Andorra da salyangozlarını çok seviyor ve bolca tüketiyor. Salyangozlardan yapılan bir çeşit yemek olan Cargols-ki ismini de bu canlılardan alıyor- ülkede her restoranda önünüze sunulacak bir lezzet. Farklı şekillerde servisleri var. Seçim size kalmış.

2- Chicory Salad (Hindiba Salatası)

Chicory Salad

Andorra dağlarında yetişen yabani hindiba, halk tarafından salata yapmak için toplanıyor. Pastırma ve fındık parçaları ile birleştirilerek yapılan Chicory Salad, hafif bir öğün geçirmek isteyenlerin seçimi olabilir.

3- Cocas

Cocas

Cocas, Katalonya ve Andorra’da yenen bir atıştırmalık. Tatlı veya tuzlu çeşitleri olan bu yiyecek biraz İtalya’nın pizzasını andırıyor. Ülkenin pek çok festivalinin de aranan yiyeceği olan Cocas’ı, sokaklardaki tezgâhlarda ya da pastane tarzı kafelerde deneyebilirsiniz.

4- Cunillo

Cunillo

Cunillo, kelimenin tam anlamıyla “tavşan” anlamına geliyor. Andorra’da ana yemeklerin çoğunda kullanılan tavşan, çeşitli şekillerde pişiriliyor, ancak en yaygın olanı soğan ve beyaz şarapla yapılanı.

5- Domatesli Ekmek

Domatesli ekmek

Geleneksel olarak hemen hemen her öğün yanında, özellikle et yemekleri ile servis edilen Domatesli Ekmek, tadıyla kendisine hayran bırakıyor. Sadece ekmekle karnınızı doyurup kalkabilirsiniz.

6- Embotits

Embotits

Embotits, Andorra tarzındaki salam, jambon ve sossis türü etlerin tümüne verilen isim. Ülkede yaşayan insanların sofralarından eksik olmayan ve her mevsim yenen bu lezzetleri süpermarket ya da şarküterilerde bulabilirsiniz.

7- Escudella

Escudella

Escudella, Andorra’nın ulusal yemeği olarak anılıyor. Genellikle kışın ve özellikle Noel gibi kutsal günlerde yeniyor. Büyük bir güveç içinde pişen tavuk, dana veya domuz etine eklenen butifarra denen sosislerle yapılıyor. Ayrıca mevsim sebzeleriyle renklendirilen bu yemek makarnalı bir çeşit yoğun çorba olarak düşünülebilir.

8- Formatge

Formatge

Andorra, dağlık bir bölgede yer aldığı için koyun ve keçi sütünden üretilen peynirleri ile bu alanda devleşmiş ülkelerden biri. Formatge de bölgenin öne çıkan en ünlü peyniri diyebiliriz. Andorra la Vella’da pek çok restoranda servisi yapılan bu nefis peyniri marketlerden de alabilirsiniz.

9- Torrijas

Torrijas

Süt veya şarapta ıslatılmış ekmek parçalarıyla yapılan Torrijas, ülkede yiyebileceğiniz en güzel tatlılardan biri olabilir. Geleneksel bir anne tatlısı sayılan bu ekmek tatlısı, yumurtaya batırılıp kızartılarak yapılıyor. Formuna dikkat edenler için küçük bir düşman olsa da geziniz esnasında mutlaka bir parça yemelisiniz.

10- Trinxat

Trinxat

Andorra ve Katalonya’nın sınırlarını oluşturan Cerdanya bölgesine özgü bu popüler patates yemeği, İngiltere mutfağından esintiler taşıyor. Kelime anlamı “parçalanmış” olan Trinxat, servis ediliş şekliyle bile çok güzel. Genelde yan yemek olarak hamburger ya da et yemekleri yanında sunulan bu lezzeti sipariş vermeyi unutmayın.

*Yüz ölçümü ve güzelliği ters oranda ilerleyen ülke Andorra’nın cazibe noktaları hakkında pek çok şey bulabileceğiniz yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Andorra’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin