Andorra Gezilecek Yerler Listesi | Detaylı Anlatım

Fransa ve İspanya arasında eşsiz bir konumda bulunan Andorra küçük olabilir ama manzara peşinde olanlar için görülmeye değer bir ülke.

Başkent Andorra la Vella, Avrupa‘daki en büyük spa kompleksinin yanı sıra turizm açısından da renkli bir yerdir. Mimari yapılara ilgi duyanlar Orta Çağ ve Romanesk tarzındaki binalara hayran kalacak. Tepeler, dağlık alanlar, yürüyüş için yapılan özel parkurlar sizi bekliyor. Andorra gezilecek yerler listesinde ülkede en iyi zamanı nasıl geçireceğinize yönelik ipuçları bulacaksınız.

Andorra la Vella

Basilica Nossa Senhora De Lourdes

Andorra’nın başkenti Andorra la Vella, Pyrenees’de yer alıyor. Şehrin nüfusu 20 binden az ki, bu da küçük ve kompakt olduğu anlamına geliyor. Yine de turistlerin ilgisini çekecek çok şey var.

Canlı bir bat ve kafe kültürüyle, yerel sanat galerileri ve el sanatları dükkanlarına sahiptir. Andorra’nın tarihini anlamak isteyenler için 16. yüzyıldan kalma tarihi eserler ve önemli belgeler ünlü Casa de la Vell’de sergileniyor. Rehberli turlar sayesinde çok ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz. 12. yüzyılda inşa edilen Sant Esteve Kilisesi’ni de görmeden geri dönmeyin. Plaça del Poble Meydanı’nda sizi nefes kesen bir manzara karşılayacak.

Encamp

Güzel tarihi binalar, şirin kafeler, lezzetli yerel yemekler sunan restoranlar, sanat ve zanaat ustaları görmek isterseniz Encamp’a gitmelisiniz. Burada bir de buharla çalışan otomobil ve motosiklet gibi eski araçların olduğu Ulusal Otomobil Müzesi var. Encamp’da yürüyüşe çıktığınızda bir gününüzü keyiflice yaşayabilirsiniz.

Pas de la Casa

Pas de la Casa

Fransa sınırındaki Pas de la Casa, Andorra’nın en iyi kayak merkezlerinden biridir. Ziyaretçilerin ulaşımı için asansör sistemi kurulmuştur. Andorra’daki diğer kayak merkezlerinin aksine burada orta ve ileri seviye kayakçılara daha iyi hizmet veriliyor.

İsterseniz geceyi de Pas de la Casa’da geçirerek eğlenceli zamanınızı uzatma şansınız var. Alışveriş yapmak isterseniz de Fransa ve Andorra arasında gümrüksüz ürünler satan depolara yönelebilirsiniz.

Meritxell

Meritxell

Meritxell’i önemli yapan yapı, Nostra Senyora de Meritxell Bazilikası’dır. 17. yüzyıldan kaladan bazilika 1970’lerde çıkan yangından sonra güzel bir restorasyondan geçmiştir. Asil duran heykeller, tarihi nesneler ve sanat eserleri içeren müze bölümü de var.

Anyos

Anyos

Burayı temmuz ayında ziyaret edip köyün yıllık karnavalını görmenizi tavsiye ediyoruz. Orta Çağ’dan gelen Saint Christopher Kilisesi’ni Anyos sınırları içinde görebilirsiniz. Civarda popüler eğlence alanları, kuş gözlemciliği ve balık tutma yerleri var. Andorra’nın bitki örtüsünü yakından incelemek için de elverişli bir noktadır.

El Serrat

El Serrat

Andorra la Vella şehrinden uzaklaşmak için Valira del Nord Vadisi’nin sakin bir köşesinde yer alan küçük köy El Serrat’ı tercih edebilirsiniz. Köy, manzaralı dağlık bölgede konumlanmış. Doğaseverler buradan görünen manzarayı kesinlikle kaçırmak istemeyecektir.

El Serrat’ta popüler aktiviteler arasında kuş gözlemciliği, yürüyüş, kayak ve snowboard vardır. Kış mevsiminde buralarda olursanız eğlenceli anlara denk gelebilirsiniz.

La Cortinada

La Cortinada

Andorra’da eşi benzeri olmayan doğal güzelliği ile ünlenen La Cortinada köyü, çiçekli çayırlar, tarlalar ve heybetli dağların kesiştiği bölgede yer alır. Ayrıca süslü tarihi binaları da cazibe merkezidir.

La Cortinada’da Romanesk mimarisinin örneği olan Sant Marti de la Cortinada Kilisesi’ne gidip freskleri yakından görebilirsiniz. Yaban hayatına atılmak isterseniz köyün çok sayıdaki yürüyüş parkurlarına kendinizi teslim edin.

Vallnord

Vallnord

Andorra iyi bir kayak merkezi olarak bilinir. Vallnord da bu tanımlamaya uyan bir yer. Avrupa’dan bir sürü kayakçı yılın belli dönemlerde buraya akın eder.

Vallnord’da acemiler ve profesyoneller için belirlenmiş parkurlar var. Yeni öğrenen biri bile olsanız kendinizce eğlenebilir ve kar merkezinin keyfini sürebilirsiniz. Eğitim almak isterseniz küçük bir ücreti oluyor 🙂

Les Escaldes

Les Escaldes

Andorra le Vella’nın hemen dışında bulunan Les Escaldes, termal suları ile meşhurdur. Kükürt ve azot bakımından zengin olan termal sular sağlık turizmi açısından önemlidir.

Termal su bölgesi Romalılar zamanında keşfedilmiş. Romalılar da bu suyun şifalı olduğuna inanmış ve etrafa hamamlar inşa edilmiş. Tarihi açıdan güzel hikayeye sahip olan Les Escaldes, gezilecek yerler listelerinde olmalı.

Valira D’Orient Vadisi

Valira D'Orient Vadisi

Andorra’nın küçük coğrafyası sayesinde her yere ulaşım rahat. Valira D’Orient Vadisi’nden geçerken büyüleyici küçük kasabalar, köyler, eski binalar olduğunu fark edeceksiniz.

Bunlardan biri Romanesk tarzının bir örneği olan San Miquel Engloasters Kilisesi’dir. Kilisenin yakınındaki Engloasters Gölü, balıkçılık ve tekne gezisi sunan yapar bir göldür. Gezme ve piknik planlarınız varsa aklınızda bulunsun.

Santa Coloma

Santa Coloma

Andorra’dan İspanya sınırına doğru giderken yolcuları Romanesk etkili Santa Coloma Kilisesi karşılar. Bu kilise kare değil, dairesel yapılıdır. 9. yüzyıldan kalma bir kilisedir ve 12. yüzyıldan kalma Coloma Bakiresi’nin heykelini taşır. Kilisedeki dolaşmanız bitince çevreye yayılıp yeni maceralar arayabilirsiniz.

Centre Termoludic Caldea

Centre Termoludic Caldea

Andorra le Vella’ya geldiğinizde şehirdeki farklı yapılardan olan piramit şeklindeki Termoludic Caldea’yı görmeniz uzun sürmeyecek. 6 bin metrekarelik alanda spa hizmetinin yanı sıra açık ve kapalı havuz, sauna, masaj hizmeti veriliyor. Bir nevi sağlık merkezi diyebileceğimiz yere şikayetlerinizden kurtulmak için gelebilirsiniz. En azından bir şans verin.

Canillo

Andorra’nın derinlerine gitmek istiyorsanız Canillo iyi bir seçim olacaktır. Köyün kuzeyinde 11. yüzyıl Romanesk tarzında inşa edilmiş Sant Joan de Caselles Şapeli’ni bulacaksınız. Yerel malzemelerle inşa edilen şapelde İsa’nın freskleri ve heykelleri yer alıyor. Zarif işçiliği yakından incelediğinizde şaşıracaksınız. Daha sonra restoranlardan biride mola vererek Andorra havasını ciğerlerinize alıp, ziyafet çekebilirsiniz.

La Massana

La Massana

La Massana’ya kış aylarında extreme sporları izlemek ve kar yağışının tadını çıkarmak için gelin. Diğer kayak merkezlerinin çoğundan büyüktür ve 1.500 metre yüksekte yer alır. Bölüm bölüm eğimler 2.500 metreye kadar çıkıyor.

La Massana 41 pist ve 26 telesiyej ile 89 kilometrelik alanda kayakçıları iyi bir şekilde ağırlıyor. Yamaç paraşütünün adrenalini yaşamak isterseniz La Massana dağları bunun için uygun şartlara sahip.

Ordino

Ordino

Valira del Nord Vadisi’nden daha fazlasını bekleyenler Ordino kasabasına gelebilir. Casamanya Dağı’nın aşağısında kalıyor ve cazibe merkezidir. 17. yüzyıldan kalma Baron de Senaller’in eski evi olan Casa Plairal d’Areny de Plandolit buradadır. Ziyaretçiler evi gezdikten sonra Andorra’nın ünlü kütüphanesine geçip Ordino hakkında detaylı kaynaklar bulabilir.

Pal

Pal

Manzaralı nehrin yanında bulunan yerleşim yeri şirinliği ile göze çarpıyor. Büyük bir yer olmadığı için yaklaşık 40 dakika civarında Pal’ı gezebilirsiniz.

*Andorra yüz ölçümü olarak küçük bir ülke ama onlarca turistik mekanı var. Özellikle kış aylarında çevre ülkelerden ve dünyanın birçok noktasından sporcuları kendine çekiyor. Huzurlu ve eğlenceli bir tatil için Andorra seçimi sizi memnun edecektir.

Andorra’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 10 Yöresel Yemek

andorra lezzetleri

Muhteşem manzarası ve şifa kaynaklarıyla küçücük bir ülke olan Andorra’da ne yenir sorusuna cevaplar aradık… Yemyeşil başkenti Andorra la Vella başta olmak üzere ülkenin her köşesi eğlence, keyif ve huzur vaat ediyor. Böylesine güzel bir ülkenin mutfağı da ayrı güzel. Farklı ve şifalı ülke Andorra’da ne yenir, ne içilir öğrenmek isterseniz, belli başlı lezzetleri derlediğimiz … Devamını oku…

Bizi Takip Edin