Aksaray Mutfak Kültürü
İç Anadolu bölgesi sınırları içerisinde yer alan Aksaray, hububat üretiminin yaygın olarak yapıldığı şehirlerden bir tanesidir. Ayrıca hayvancılık da oldukça gelişmiştir ve bölge halkı geçiminin büyük çoğunluğunu hayvancılıktan sağlamaktadır. Tarım alanlarının gelişmiş olması bağ bahçe yapımının yaygın olması gibi durumlar da Aksaray mutfağının şekillenmesinde önemli etkenlerdir. Aksaray mutfağı, genel olarak et ve sebze ağırlıklı yemeklerden oluşur.
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aksaray, Kapadokya bölgesi sınırları içerisindedir. Dolayısıyla Ihlara vadisi, peri bacaları ve tarihi noktalarıyla bölgenin en çok turist çeken yerlerinden biridir. Gördükleri doğal güzelliklerin yanında bölgeye gelen turistlerin aklından çıkmayan bir diğer unsur da Aksaray yemekleridir. Kapadokya gezilerinizde yörenin meşhur lezzetleri olan sıkma, Aksaray tava, mantarlı bulgur pilavı, soğan dolması, bamya çorbası, asker kurabiyesi ve daha birçok lezzeti tadabilirsiniz.
Pratik Bilgiler
Aksaray’dan Alınabilecek Yiyecekler: Tarım ve hayvancılığın bir arada yapıldığı Aksaray’da alabileceğiniz yiyecekler de buna bağlı olarak bakliyat, süt ve süt ürünlerinden oluşmaktadır. Doğal ev yapımı kahvaltılık ürünlerden yemeklik bakliyat ürünlerine kadar geniş bir yelpazede satın alabileceğiniz ürünleri şehir merkezinde yöresel ürünler satan dükkânlarda bulabilmeniz mümkündür. Aksaray’da alabileceğiniz yiyecekler arasında meşhur eşmekaya yoğurdu, ev yapımı salça, kesme mantı, sade ve sebzeli erişte, kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcanlar, baharatlar ve bakliyat ürünler yer almaktadır.
Aksaray’ın En Meşhur Tatlısı: Aksaray’da hem yemekleriniz üzerine yiyebileceğiniz hem de paket olarak satın alabileceğiniz çeşitli tatlı türleri bulunmaktadır. Listemizde yer verdiğimiz meşhur Aksaray tatlılarından olan asker kurabiyesi, gül tatlısı, höşmerim, incelek tatlısı, indir dondurması, kalburabastı, pekmezli un helvası, pelte ve sarığıburma tatlısını şehir merkezinde birçok restoranın menüsünde bulabileceğiniz gibi tatlıcılarda ve pastanelerde de satın alabilmeniz mümkündür.
Aksaray’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Aksaray mutfağındaki birçok yemeğe lezzet katan baharatlar buradan alabileceğiniz doğal ürünlerin başında gelmektedir. Bunun yanı sıra mantı, erişte, tarhana, reçel ve pekmez çeşitleri, turşular ve cavırcık otu Aksaray’dan alabileceğiniz doğal ürünler arasında yer almaktadır.
Aksaray Yöresel Yemekleri
Sıkma
Ülkemizin birçok yerinde yapılan hamur işlerinden biri olan sıkma, Aksaray’da sıklıkla tüketilmesinden dolayı Aksaray yöresel yemekleri arasına girmiştir. Aksaray mutfağının temel besin maddelerinden biri olan süt ürünleri ile yapılan sıkma Aksaray kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetidir. Yöredeki hayvanların sütlerinden elde edilen tereyağı, çökelek gibi ürünlerle yapılan sıkma elde özenle yoğrulan hamur ile hazırlanıyor.
Hazırlanan hamur yufka şeklinde açılıyor ve sacda pişiriliyor. İçerisine peynir, çökelek ve tereyağı koyuluyor dürüm haline getiriliyor. Lezzetini ikiye katlamak için isteğe göre içerisine soğan, maydanoz ve biber ekleniyor. Aksaray’da birçok kahvaltıcıda karşınıza çıkacak olan sıkma, Aksaray gezilerinde denemeniz gereken lezzetlerden biridir.
- Nerede Yenir: Kurtuluş Börek Salonu
- Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
- Adres: Kurtuluş, 3872 Sk., No: 4, Merkez
- Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
- Telefon: 0382 217 36 00
- Yol Tarifi Al >
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
- Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın pidelerini de mutlaka denemelisiniz. Özellikle kıymalı pide yemenizi tavsiye ederiz.
Aksaray Tava
Adından da anlaşılacağı üzere tamamen Aksaray mutfağına özgü bir yemektir Aksaray tava. Şehrin sevilen et yemeklerinden biri olan Aksaray tava, et yemeği sevenlerin gözdelerinden biri olacak. Bölgede yetişen hayvanların etlerinden taze taze yapılan yemeğin içerisinde domates, biber, sarımsak; lezzetlendirmek için de kuyruk yağı, sıvıyağ ve tuz kullanılmaktadır.
Lezzetinden parmaklarınızı yiyebileceğiniz Aksaray tava, geniş toprak kapların içerisinde pişirilir. Tavanın altına kuyruk yağı serilir. Üzerine de doğranmış sebzeler eklenir ve en son da etler dizilir. Üzeri kapatılarak taş fırında pişirilir. Şehrin en meşhur yemeği olan Aksaray tava, Aksaray tatillerinizde mutlaka denemeniz gereken yemeklerin başında geliyor.
- Nerede Yenir: Kebapçı Bayram Usta
- Fiyat Aralığı: Orta Seviye
- Adres: Hacılarharmanı Mah., Alparslan Türkeş Blv., No: 6/6, Merkez
- Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
- Telefon: 0382 213 63 36
- Yol Tarifi Al >
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
- Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Ana yemek öncesi başlangıç olarak buranın beyran çorbasını içebilirsiniz.
Mantarlı Bulgur Pilavı
Türk mutfağının olmazsa olmaz yemeği pilavdır. Birçok çeşidi yapılan ve her yemeğin yanına yakışan pilav, Aksaray’da çok farklı ve lezzetli bir şekilde yapılır. Pilavın her türlüsünü sevebilirsiniz ancak Aksaray usulü mantarlı bulgur pilavını yemeden en lezzetli pilavı henüz yememişsinizdir. Farklı bir lezzet denemek isteyenlerin favorisi olacak bu lezzet, içerisinde bulunan malzemelerle tek başına ana yemek olarak bile tüketilebilir.
Bulgur ve mantarın eşsiz birleşimi ile damaklarda unutulmayan bir tat bırakan Mantarlı bulgur pilavının içerisinde mantar ve bulgur haricinde soğan, kırmızıbiber, yeşilbiber, domates, sıvı yağ, tereyağı ve et suyu bulunuyor. Oldukça farklı bir lezzete sahip olan mantarlı bulgur pilavını merak ediyorsanız Aksaray merkezde bir restorana gidebilirsiniz.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan mantarlı bulgur pilavının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip bazı restoranlarda da bulabilmek mümkündür.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Dolma Mantı
Ülkemizde farklı farklı bölgelerde birçok çeşit mantı yapılır ve hepsi de çok sevilir. Mantı denilince insanın aklına ilk olarak Kayseri gelse de Aksaray usulü dolma mantının da Kayseri usulü mantıdan aşağı kalır yanı yoktur. Lezzet olarak pek bir farkı olmasa da yapılış şekliyle farklıdır ve daha pratiktir.
Klasik mantı hamuru yoğrulur ve elde açılır. Yufkalar baklava dilimi şeklinde büyükçe kesilir ve kıymalı iç harç ile doldurularak üçgen şeklinde kapatılır. İç harcı dolu dolu olduğu için dolma mantı adını alır. Doldurulan mantılar suda haşlanır ve Kayseri mantısından farklı olarak suyu süzülür. Sarımsaklı yoğurt ve bol tereyağlı sosla birleştiğinde de ortaya enfes bir lezzet çıkar.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan dolma mantının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Dolaz
Aksaray mutfağına özgü farklı bir lezzet var sırada. Hepimizin bildiği un helvasına benzeyen lezzetin un helvasından farkı içinde şeker olmamasıdır. Ana malzemesi un, tereyağı ve süt olan Dolaz, Aksaray’da un helvası denilince akla ilk gelen lezzetlerden biridir ve Aksaray mutfaklarında sıklıkla yapılır.
Un, rengi koyulaşana kadar tereyağında kavrulur ve sütle buluşturulur. Muhallebi kıvamına gelip pürüzsüz olana kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Servis edilirken üzerine eklenen tereyağı ise olmazsa olmazdır. Aksaray usulü un helvasını tatlı olarak tüketmek isteyenler yemeden önce üzerine pekmez de ekleyebilir. Aksaray ve çevresinde birçok tatlıcıda, pastanede bulabileceğiniz bu farklı lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan dolazın tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Papara
Aksaray yöresel yemekleri arasında yer alan papara, bayat ve kurumuş ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli halidir. Bayat ekmekleri çöpe atmak yerine harika bir yemeğe çeviren Aksaraylılar, ekmeklere çeşitli malzemeler ekleyerek ortaya oldukça pratik ve lezzetli bir yemek çıkarmışlardır.
Kuru ekmekler tepsiye dizilir. Soğan ve salça kavrularak su eklenir kaynadıktan sonra ocaktan indirmeye yakın içine çökelek eklenir ve ekmeklerin üzerine dökülür. Ya da isteğe göre kıymalı harç ile de yapılabilir soğan, salça ve kıyma kavrularak biraz sulu olacak şekilde hazırlanır, ekmeklerin üzerine dökülür. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir ve mantıyı aratmayan bir lezzet çıkar ortaya. Aksaray mutfaklarında genelde atıştırmalık olarak yapılan bu farklı lezzeti denemenizi öneririz.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan paparanın tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Ayva Dolması
Osmanlı mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden biri olan ayva dolması, Osmanlı zamanından günümüze kadar gelen birçok ilin yöresel yemekleri arasında yerini alan bir lezzettir. Yapılış şekli yöreden yöreye değişen ayva dolması Aksaray’da oldukça farklı ve lezzetli bir şekilde yapılıyor. Ayvadan yemek yapılır mı diyenleri şaşırtan bu lezzet kış aylarında Aksaray mutfaklarından eksik olmuyor.
Özenle seçilen büyük boy ayvalar ortadan ikiye kesiliyor ve içleri oyuluyor. Kıyma, soğan, pirinç, domates, maydanoz, salça ve baharatlarla hazırlanan iç harcı, ayvaların içerisine dolduruluyor. Tencereye dizilen ayvaların üzerine nar ekşisi, çubuk tarçın ve tereyağı eklenerek pişmeye bırakılıyor. Piştikten sonra da isteğe göre üzerine pekmez gezdirilerek afiyetle yeniyor. Farklı bir lezzet arayanların bağımlısı olacağı Ayva dolmasını denemeden Aksaray gezinizi sonlandırmamanızı tavsiye ederiz.
- Nerede Yenir: https://www.instagram.com/aslanrestaurantt/
- Fiyat Aralığı: Orta Seviye
- Adres: Ihlara Vadisi, Belisırma Koyu, Güzelyurt
- Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 22:00 saatlerinde açıktır.
- Telefon: 0382 457 30 33
- Yol Tarifi Al >
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
- Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada günlük taze balık da tüketebilirsiniz.
Karıştırma
Sebze yemeklerinin büyük yer tuttuğu Aksaray mutfağında kahvaltıdan akşam yemeklerine kadar her öğünde sebze ve sebze yemeklerine yer verilir. Aksaray’da sıklıkla tüketilen karıştırma Aksaray yöresel yemekleri arasında yer almayı hak edecek kadar popülerdir. Adından da anlaşılacağı gibi birçok malzemenin bir araya gelerek karıştırılmasıyla hazırlanan yemek menemenle olan benzerliğiyle dikkat çekiyor.
Aksaray kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan yemek, soğan, yeşilbiber ve domatesin tuz ve baharatlarla pişirilmesi, piştikten sonra da üzerine un ile çırpılmış yumurta eklenmesi ile hazırlanır. Karıştırılan yumurta ve sebzeler kuru ekmeklerin üzerine yayılıyor ve ortaya enfes bir lezzet çıkıyor. Hem doyurucu olan hem de tadından yenmeyen karıştırma Aksaray’da kahvaltı servisi yapan restoranların menüsünden eksik olmuyor.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan karıştırmanın tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Soğan Dolması
Yine Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş olan geleneksel bir lezzet var sırada. Saray mutfağının olmazsa olmaz yemeği olan soğan dolması, günümüzde de birçok yörenin mutfağının olmazsa olmazıdır. Bu mutfaklardan biri de Aksaray mutfağıdır. Kentin en sevilen dolmalarından biri olan soğan dolması, efsane lezzetiyle Aksaray sofralarından eksik olmaz.
Yapımı biraz zahmetli olan ve el becerisi isteyen soğan dolması, yemeklere asıl lezzetini veren soğanların doldurulması ile hazırlanıyor. Ana malzemesi soğan ve kıyma olan yemeğin nasıl bir lezzete sahip olduğunu tahmin edebilirsiniz. Kıyma, soğan ve salça ile hazırlanan iç harcı, suda haşlanarak katmanları ayrılan soğanlara lahana gibi sarılır. Kısık ateşte pişirilerek yanında yoğurt ile servis edilir. Damaklarda unutulmaz bir tat bırakan soğan dolması Aksaray’da denemeniz gereken yemeklerin başında gelir.
- Nerede Yenir: Soğan dolmasını şehir merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
- Fiyat Aralığı: Orta Seviye
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Kapak Böreği
Aksaray mutfağının sevilen hamur işlerinden biri olan kapak böreği, Aksaray’da kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetidir. Aksaray usulü kapak böreği özellikle de gün sofralarından eksik olmaz. Yapımı biraz zahmetli olan ve el becerisi isteyen börek piştikten sonra verilen bütün zahmete değer.
Standart bir börek hamuru hazırlanır ve dinlenmeye bırakılır. İç harcı için kıyma, domates, soğan, biber, maydanoz, salça, tuz ve çeşitli baharatlar kavrulur. İsteğe göre iç harcı patatesli olarak da hazırlanabilir. Hamur dinlendikten sonra yufka şeklinde açılarak tepsiye dizilir. Arasına iç harcı döküldükten sonra üzeri yine yufkalarla kapak şeklinde kapatılır. Adını da buradan alır. Fırında nar gibi kızardıktan sonra sıcak sıcak yenir.
- Nerede Yenir: Kurtuluş Börek Salonu
- Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
- Adres: Kurtuluş, 3872 Sk., No: 4, Merkez
- Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
- Telefon: 0382 217 36 00
- Yol Tarifi Al >
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
- Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın pidelerini de mutlaka denemelisiniz. Özellikle kıymalı pide yemenizi tavsiye ederiz.
Şeker Pancarı Yahnisi
Aksaray mutfağında neredeyse tüm sebzelerin ana malzeme olarak kullanıldığı bir yemek bulmak mümkündür. Daha çok et yemeği ağırlıklı olsa da sadece sebze yemeği ya da sebze ve etin karışımdan oluşan birçok yemek vardır. Aksaray yöresel yemekleri listesinde yer alan şeker pancarı yahnisi de bu yemeklerden biri. Şeker pancarı ile yapılan yemekler ülke genelinde pek yaygın olmasa da şeker pancarı yahnisinin Aksaray mutfağında önemli bir yeri vardır.
İçerisinde şeker pancarı dışında; nohut, soğan, dana eti, soğan gibi malzemelerin bulunduğu yemek oldukça besleyici ve doyurucu, aynı zamanda da vitaminli olmasıyla dikkat çekiyor. Farklı bir yemek denemek istiyorsanız Aksaray gezilerinizde Şeker pancarı yahnisini denemelisiniz. Ancak güveçte yapılanını denemenizi tavsiye ederiz.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan şeker pancarı yahnisi yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Aksaray Yöresel Çorbaları
Bamya Çorbası
Aksaray mutfağının en ağırlıklı yemeklerinden sonra sıra geldi çorbalara. Aksaray yöresel çorbaları listemizde ilk sırada bulunan bamya çorbası, Aksaray’ın meşhur çorbalarından biridir. Bamyayı herkes sevmez ama sevende vazgeçemez. Bamya çorbası farklı lezzetiyle bamya sevmeyenleri bile kendine hayran bırakır. Lezzetli olmasının yanında oldukça da doyurucu olan bamya çorbası, içerisinde bulunan malzemelerle ana yemeği andırır.
Bamya çorbasının lezzetine lezzet ekleyen aynı zamanda besleyiciliğini de arttıran en önemli şey içinde bulunan kuzu eti! Bamya ve kuzu etinin haricinde soğan, domates, kuyruk yağı ve sıvıyağ çorbanın yapımında kullanılan malzemeler. Yapımı biraz zahmetli olsa da piştikten sonra tüm zahmete değiyor. Lezzeti dillere destan bamya çorbası servis edilirken üzerine limon sıkılıyor ve damaklarda unutulmayan bir lezzet bırakıyor. Aksaray ve çevresinde yöresel yemek yapan restoran ve lokantalarda bulabileceğiniz bamya çorbası denemeniz gereken lezzetler arasındadır.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan bamya çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Kokina Çorbası
Aksaray mutfağının olmazsa olmazı olan et tüm yöresel çorbaların içerisinde de bulunuyor. Ancak bu çorbanın ana malzemelerinden biri öyle farklı ki başka çorbaların içerisinde pek görülmez. Aksaray yöresel çorbalarından biri olan kokina çorbasının ana malzemelerinden biri lahana turşusu. Turşunun çorbaya verdiği tat ile ortaya adı gibi lezzeti de farklı olan bir çorba çıkıyor.
Aksaray tatillerinizde mutlaka denemeniz gereken çorbalardan biri olan kokina çorbasının içerisinde lahana turşusunun yanında; kuzu kuşbaşı et, pilavlık bulgur, domates salçası, et suyu, sarımsak gibi lezzetler bulunuyor. Lahana turşusunun vermiş olduğu baskın tatla damaklarda unutulmayan bir lezzet bırakan kokina çorbası, farklı bir lezzet arayanların mutlaka denemesi gereken bir çorbadır.
- Nerede Yenir: https://www.instagram.com/omurbaba1/
- Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
- Adres: Taşpazarı Mah., E. Elçibey Cad., Kafeler Cad., No: 41/A5, Merkez
- Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 24 saat açıktır.
- Telefon: 0382 203 01 01
- Yol Tarifi Al >
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
- Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Çorba sonrası ana yemek olarak et türü kebap yemeklerini tercih edebilirsiniz.
Arabaşı Çorbası
Genellikle İç Anadolu bölgesinde yapılıp servis edilen Arabaşı çorbası, Aksaray yöresel çorbaları arasında yerini alır. Şehirde özellikle kış aylarında yapılan çorba, farklı sunumuyla özel misafirlere hazırlanan sofralarda da yerini alıyor. Ana malzemesi tavuk eti olan çorbanı olmazsa olmazı da çorba ile birlikte sunulan özel hazırlanmış ekmeğidir.
Özel ekmeği ile birlikte tüketilen Arabaşı çorbası doyurucu ve besleyici olması ile dikkat çekiyor. Hazırlaması kolay olan ancak pişmesi uzun süren çorbanın içerisinde tavuk veya hindi eti, yağ, un, salça, soğan, kereviz, havuç, sarımsak, defneyaprağı, maydanoz ve çeşitli baharatlar bulunur. Yemeden önce üzerine limon sıkıldığında da lezzetine lezzet eklenir.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan arabaşı çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Yarma Tarhana Çorbası
Milli çorbalarımızın başında gelen tarhana çorbası, ülkemizin her köşesinde yapılıyor. Yaz aylarında bin bir zahmetle hazırlanan ve kurutulan tarhana ile oldukça lezzetli çorbalar yapılıyor. Ancak memleketimizin şifa deposu çorbası tarhana Aksaray’da oldukça farklı bir şekilde yapılıyor. Bu çorba için kurutulmuş tarhana kullanılmıyor ancak tarhana da kullanılan malzemeler farklı bir şekilde kullanılıyor.
Yarma, yoğurt, yumurta, un ve tereyağı ile yapılan çorba oldukça pratik ve lezzetli. Yarma, suyun içerisine atılarak iyice pişirilir. Yoğurt yumurta ve un da eklenerek pişmeye bırakılır. Piştikten sonra üzerine tereyağında kavrulmuş nane eklenir. Kış akşamlarında içinizi ısıtacak çorba hazır hale gelir. Aksaray’da birçok restoranın çorba menüsünde yerini alan bu farklı tarhana çorbasını mutlaka denemelisiniz.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan yarma tarhana çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Aksaray Tatlıları
Sarığıburma
Aksaray geleneksel mutfağının enfes yemekleri ve çorbalarından sonra sıra geldi damakları şenlendiren tatlılara. Aksaray’ın en meşhur tatlılarından biri olan sarığıburma, katmer olarak da adlandırılır. Aksaray sofralarında yemeklerden sonra en çok tüketilen tatlılardan biri olan sarığıburma, yanında tazecik çayla damaklarda mükemmel bir tat bırakıyor.
Baklava hamuru gibi yoğrulan hamur ince yufka şeklinde açılır. İçerisine hiçbir şey eklemeden burma tatlısı şeklinde oklavaya sarılır ve tepsiye dizilir. Fırında iyice kızartıldıktan sonra üzerine kestirme adı verilen şerbet dökülerek servis edilir. Ağızda dağılan bu enfes lezzet, özellikle misafir sofralarından eksik olmaz. Aksaray’da birçok tatlıcıda bulabileceğiniz sarığıburma, şehirde denemeniz gereken lezzetlerin başında gelmektedir.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan sarığıburma tatlısının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Çiğleme
Aksaray’ın meşhur tatlılarından biri olan çiğleme, Aksaray geleneksel tatlılarının başında gelir. İçerisinde sadece un, tuz, su ve taze kaymak gibi kolay malzemeler bulunan ve hazırlanışı da oldukça kolay olan çiğleme, hafif lezzetiyle deneyen herkesi kendine hayran bırakıyor. İçerisinde şeker bulunmayan ama kaymağın lezzetiyle harika bir hal alan tatlı Aksaray’da denemeniz gereken lezzetlerin başındadır.
Yapımı oldukça pratik olan tatlının ilk olarak hamuru hazırlanır ve 15 dakika kadar dinlendirilir. Sonrasında merdaneyle küçük küçük açılarak içerisine kaymak ilave edilir. Kapatılan hamurlar tavada kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra da üzerine kaymak ilave edilerek servise hazır hale gelir. Kaymağın yumuşacık lezzetinin damaklarda bıraktığı tadı unutamayacağınız tatlı favoriniz olacak.
- Nerede Yenir: Kurtuluş Börek Salonu
- Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
- Adres: Kurtuluş, 3872 Sk., No: 4, Merkez
- Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
- Telefon: 0382 217 36 00
- Yol Tarifi Al >
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
- Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın farklı içeriğe sahip pidelerinden de deneyebilirsiniz.
Asker Kurabiyesi
Aksaray yöresel yemekleri listemizde tarihi çok eskilere dayanan geleneksel bir lezzet var sırada. Eski komşular çocuğu askere giden ailelere bu kurabiyeden yapıp götürürmüş. Kurabiyelerin bir kısmı asker uğurlamaya gelen misafirlere ikram edilir, bir kısmı da askerin yanına yolluk olarak verilirmiş. O zamandan günümüze kadar gelmiş olan asker kurabiyesi günümüzde de popülerliğini korumaktadır.
Eskiden kuyruk yağı kullanılarak yapılan kurabiye günümüzde tereyağı ve sıvı yağ ile yapılır. Yapımı da klasik kurabiyelerden biraz farklıdır. Öncelikle tavada tereyağı eritilir. Tortusu dibe çökünce zeytinyağı ve pudra şekeri ile karıştırılarak krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Un eklenerek hamur haline getirilir. Rulo şekline getirilerek 4-5 cm uzunluğunda kesilir ve ortasına bastırılarak tepsiye dizilir. Fırında rengi pembeleşinceye kadar pişirilir. Çayın, kahvenin yanında çok iyi giden bu kurabiye Aksaray’da birçok pastanede bulunur.
- Nerede Yenir: Asker kurabiyesini Aksaray genelindeki birçok pastanede bulabilmeniz mümkündür.
- Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Bulama Helvası
Bulama helvası Aksaray mutfağının farklı tatlılarından biridir. Tahin, pekmez ve farklı bir şekilde hazırlanan köpük helvasının karıştırılmasından elde edilen bulama helvası hem sağlığa oldukça faydalı hem de bir o kadar lezzetli. Özellikle kış aylarında tüketilen tatlı, pekmez ve tahinin verdiği enerji ile içinizi ısıtacak bir tatlı.
Öncelikle bulama helvasının ana malzemelerinden biri olan köpük helvası hazırlanır. Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan köpük helvası, çöğenden yapılmasından dolayı mide dostu gıdalar arasında yer alıyor. Kar gibi görüntüsüyle de gözlere hitap ediyor. Mide dostu köpük helvası, tahin ve pekmezle hazırlanan bulama helvası sağlığa olan faydaları nedeniyle Aksaray’da en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan bulama helvasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Gül Tatlısı
Ağır et yemeklerinin önemli bir yer tuttuğu Aksaray mutfağında çayın yanında harika giden tatlılar da çok yaygındır. Akşam yemeklerinden sonra hafif şerbetli tatlı sevenlerin çok seveceği tatlı özellikle altın günlerinin de vazgeçilmezidir. Aksaray mutfağının sevilen tatlısı hem görüntüsüyle sofraları süsler hem de lezzetiyle damaklarda lezzet patlaması yaşatır.
Yapımı biraz zahmetli olan maharet isteyen gül tatlısı birçok aşamadan geçerek hazırlanır. Öncelikle şeker su ve limon ile tatlının şerbeti hazırlanır ve soğumaya bırakılır. Daha sonra süt, yoğurt, sirke, zeytinyağı, yumurta ve tuz ile tatlının hamuru hazırlanır. Nişasta ile açılan hamurlar 4 parçaya bölünerek içerisine ceviz eklenir, gül şeklinde sarılır ve tepsiye yerleştirilir. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilerek pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üzerine şerbet dökülerek hazır hale gelir.
- Nerede Yenir: Gül tatlısını Aksaray genelindeki birçok pastane ve tatlıcılarında bulabilmeniz mümkündür.
- Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
İncelek Tatlısı
Aksaray mutfağının geleneksel tatlılarından biri olan incelek tatlısı, adını hamurunun ince açılmasından alıyor. Aksaray’da Ramazan aylarında sofralardan eksik olmayan tatlı, Aksaray’ın coğrafi işaret belgesi ile tescillenen tatlısıdır ve Aksaray mutfağında önemli bir yeri vardır. Hafif ve hazırlanmasının pratik olması nedeniyle iftar sofraları için kolaylıkla hazırlanan tatlı, lezzetiyle de herkesin beğenisini kazanıyor.
Klasik baklava yufkasından farklı bir hamurla hazırlanan tatlının hamurunda tahin, sıvı yağ, yoğurt, yumurta ve un bulunuyor. Sabahtan yoğrulan hamurun üzeri kapatılarak akşama kadar dinlendiriliyor. Akşama doğru hamurlar incecik açılıyor ve pişirildikten sonra suyla yumuşatılarak tepsiye diziliyor. Arasına da tercihe göre ceviz veya fındık ekleniyor. Üzerine tereyağı gezdirilerek fırına veriliyor. Piştikten sonra da üzerine şerbeti dökülerek soğuduktan sonra servis ediliyor.
- Nerede Yenir: İncelek tatlısını Aksaray genelindeki birçok pastane ve tatlıcılarında bulabilmeniz mümkündür.
- Fiyat Aralığı: Orta Seviye
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Kabak Ağdası
Bir çeşit reçel olan kabak ağdası, Aksaray mutfağının sevilen tatlılarından biridir. Kabağın tatlısı olur da reçeli olur mu demeyin! Hem de çok güzel oluyor. Hatta aynı tarifle Aksaray’da domates ve patlıcanın bile reçeli yapılıyor. Aksaray kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan kabak ağdası, farklı kıvamı ve lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.
Kabak ağdasının yapımı biraz zahmetlidir ve uzun zaman ister. Ancak yapıldıktan sonra verilen emeğe değer ve uzun süre saklanabilir. Öncelikle kabukları soyularak doğranan kabaklar kireç kaymağının içerisinde sabaha kadar bekletilir. Sabah iyice yıkandıktan sonra kabaklar tencereye alınır ve üzerine su eklenerek pişmeye bırakılır. Kabakların suyunun çekmesine yakın pekmez eklenir ve kabakların her yeri pekmeze bulanır. Bu şekilde ağda haline gelmesi için 1-2 saat pişirilir. Pişince üzerine fesleğen dalları atılarak soğumaya bırakılır. Soğuyunca da kavanozlara konularak uzun süre saklanır.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan kabak ağdası tatlısının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Şeker Pancarı Tatlısı
İç Anadolu bölgesinde şeker pancarı birçok farklı şekilde değerlendirilir. Salatasından tatlısına, yahnisine kadar sofralarda yerini alan şeker pancarı İç Anadolu ili olan Aksaray’da da hem yemek hem de tatlı olarak değerlendirilir. Farklı bir lezzet arayanların çok seveceği şeker pancarı tatlısı, hafif ve farklı lezzetiyle Aksaray sofralarında sıklıkla yerini alır.
Yapımı uzun süren ve sabır isteyen tatlı, piştikten sonra tüm zahmeti unutturuyor. Kabukları soyulan şeker pancarları dilimleniyor ve kireçli suda bir gece boyunca bekletiliyor. Ertesi gün su, şeker ve limon tuzu ile şerbet hazırlanıyor. Hazırlanan şerbetin içerisine şeker pancarları atılıyor. Yaklaşık 1-2 sat boyunca rengi turuncu olana kadar pişiriliyor. Soğuduktan sonra da tercihe göre Hindistan cevizi veya susam eklenerek servis ediliyor. Başka yerde karşınıza çıkması pek mümkün olmayan şeker pancarı tatlısını Aksaray ziyaretlerinizde denemenizi tavsiye ederiz.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan şeker pancarı tatlısının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
İç Anadolu’nun en güzel illerinden biri olan Aksaray’ın kendine has lezzetlere sahip mutfağını sizler için derledik. Meşhur sıkmasından lahana turşulu kokina çorbasına kadar oldukça ilginç tatlara sahip olan şehrimiz Aksaray’ın, birbirinden lezzetli yemeklerini merak edenler için derlediğimiz Aksaray yöresel yemekler listemize sizler de eklemek istediğiniz başka yöresel tatlar var ise, aşağıdaki yorumlar kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.
Bulari nerede buluruz
Butun ayleyle ilhimizi cekti
Valla Aksarayı merak ettim doğrusu bu liste bı harika hepsi bir birinden lezzetli görünüyor tatmak isterim ????????????????
Çok güzel. Sündürme de burada olmalıydı. Eskiler bilir. Çökelek, tereyağ, kuru kırmızı biber ile yapılır. Çok güzel bir kahvaltı yemeği olur.
Kapuska yemeği, süla kabağı yemeği( üzüm koruğuyla ), kayısılı erikli tatlı kabaklı gerdan yemeği, çullama, gül şurubu, kürabiye ( askere giden oğlu olanlara gönderilirdi), kıymalı kapama gibi yemekleri de unutmamak gerekir.
Merhaba Mualla Hanım; yazılarımızı ileriye taşımak adına her geçen gün güncellemeler yapıyoruz. En yakın zamanda önerileriniz ile birlikte yeni bir yazıyı sizlere sunuyor olacağız. Keyifli okumalar. 🙂