Ağva’nın Tarihi Yerleri | 5 Görülesi Yer

Romalılar, Hititler, Frigler ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ağva’nın tarihi yerleri içinde keyifli bir keşfe çıktık.

Ağva tarihi hakkında; MÖ 7. yüzyıla dayanan bir geçmişle bizi karşılayan Ağva’nın köylerinde tarihi kalıntılara rastlamak mümkün. Hisar Tepe’de yer alan kale buluntuları, Sungurlu Mahallesinde yer alan dağ değirmeni oldukça önemli bir konuma sahiptir. Huzur veren iklimi sayesinde bölge, geçmişten bu yana İstanbul’un sayfiye yerlerinden biri olarak özellikle İstanbul’daki şehirliler tarafından sıklıkla tercih edilen bir nokta olmuştur. Ağva ismi ise Latince’de “iki dere arasına kurulan köy” anlamına gelmektedir.

Hititler, Frigler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi pek çok topluluk Ağva’yı yerleşim yeri olarak tercih etmiştir. Şu anda hala yerleşim yeri olarak kullanılan beldenin normal nüfusu 3.000 civarında olmasına rağmen hafta sonları ve tatil dönemlerinde bu sayı 10-15 binlere kadar çıkmaktadır. Bölgeye 13. ve 14. yüzyılda özellikle Konya ve Karaman bölgesindeki Türkmen boyları gelmiş ve bu Türkmenlerin soyları günümüze kadar Ağva’da varlığını sürdürmüştür.

Ağva’nın en ünlüleri; Ağva tarihi yerler bakımından çok zengin olmasa da Ağva Deniz Feneri, beldeye gelenlerin mutlaka görmesi gereken ünlü noktaların başında gelmektedir.

Ağva gezi tavsiyesi; Ağva’ya gelmişken mutlaka taze deniz mahsullerini sunan küçük Ağva lokantalarında yemek yemelisiniz. Yeşilçay’da tekne tutuna çıkmalı ve konaklayacaksanız nehre bakan butik otellerden birinde konaklamalısınız. Dönüş yoluna geçmeden önce kesinlikle giyim mağazalarına uğrayarak Şile bezinden üretilmiş birbirinden şık kıyafetlerden beğendiklerinizi satın almalısınız. Eğer yaz mevsiminde ziyaret ediyorsanız Ağva Sahili’nde yüzmeyi ve eğlenmeyi de ihmal etmeyin tabi ki.

Kamp yapmayı sevenler için de Ağva kamp yerleri bu bağlamda tatmin edici seçenekler sunmaktadır. Zaten Ağva gibi doğasıyla insanı aşık eden bir bölgede kamp seçeneklerinin keyifsiz olması beklenemezdi. Özellikle Hacıllı Şelalesi civarındaki noktalar kamp için tercih etmenizi öneriyoruz.

Müzekart; Ağva’ya geldiğinizde Müzekart kullanmanızı gerektirecek herhangi bir ziyaret noktasıyla karşılaşmayacaksınız.

Mimari Yapılar

1. Ağva Deniz Feneri

ağva deniz feneri

Burası neresi? Ağva merkezde gezilecek yerler arasında bulunan ve Ağva’nın simgelerinden biri olan Ağva Feneri, Ağva Plajı ile Yeşilçay’ın kesişim noktasında bulunuyor ve Ağva’ya gelenlerin mutlaka gördüğü yerlerin başında gelmektedir. Fotojenik bir yapı olması nedeniyle fener, Ağva gezilecek yerler listenize kesinlikle almanız gereken yerlerin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Deniz feneri, sevimli beldenin fotoğraf çektirmek için uğranması gereken önemli mimari yapılarından biridir. Özellikle gün batımındaki muhteşem manzara bütün yorgunluğunuzu almaya yetecektir.

  • Adres: Ağva Sahili, Şile, İstanbul
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Sungurlu Dağ Değirmeni

sungurlu
Görsel Kaynak: facebook

Burası neresi? Sungurlu bölgesi de Ağva’nın tarihi yerleri arasında bulunuyor. Sungurlu’nun Osmanlı döneminde adeta bir manav olarak kullanıldığı ve ülkenin gıda ihtiyacının karşılanmasında büyük önem taşıdığı düşünülmektedir. Burada doğa yürüyüşü esnasında kalıntılarına rastlayacağınız dağ değirmeni hakkında detaylı bir araştırma yapılmadığı için ne yazık ki ayrıntılı bilgilere ulaşmak mümkün değildir.

  • Adres: Sungurlu Köyü, Geredeli Mahallesi, Ağva, Şile, İstanbul
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

3. Kalemköy

Burası neresi? Ağva’nın yerleşim yerleri olarak tarihi en eskiye dayanan adreslerinden biridir. Romalılar Dönemine ait kilise kalıntıları ve mezarlar bulunmaktadır. Doğal yaşam süren insanları sayesinde şehir yaşamının stresinden uzak bir konumda bulunan Kalemköy, huzur bulmak ve kilise kalıntılarını görmek isteyenler için tercih edilebilecek bir kaçış rotasıdır.

Neden gitmeliyim? Hem tarihi kalıntıları incelemek hem de kestane, defne, ıhlamur gibi birçok değerli ve önemli besinleri almak için bu güzel köyü ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Kalemköy, Ağva, Şile, İstanbul
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Hacıllı Köyü

hacıllı köyü

Burası neresi? Ağva merkezine 12 km uzaklıktaki Hacılı Köyünde Roma Dönemine ait kale kalıntıları bulunmaktadır. Ağva’nın tarihi yapıları arasında en bilindik Gürlek Mağarası da burada yer alıyor. Gürlek Mağarası, Roma döneminde MS 2. ve 3. yüzyıllarda Hristiyanlar hapishanesi olarak kullanılıyormuş. Mağaranın derinliklerine inmek tehlikeli olduğundan bunu denemenizi önermiyoruz. Mağara içinde yüzyıllar içinde oluşan sarkıtlar ise hayranlık uyandıran detaylar arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Hacıllı Köyü girişinizde aracınızı bıraktıktan sonra yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşün ardından ulaşacağınız bir doğa harikası olan Hacıllı Şelalesi, köyü cazip kılan detayların başında geliyor. 241 metre derinliğe sahip olan ve tarihi açıdan büyük önem taşıyan Gürlek Mağarası ise yolculuğunuzu daha etkileyici yapan özelliklerden biri. Hacıllı bölgesi aynı zamanda kamp kurmak için de

  • Adres: Hacıllı, Şile, İstanbul
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol Tarifi al >

Diğer Tarihi Yerler

5. Gelin Kayası

gelin kayası
Görsel Kaynak: youtube

Burası neresi? Ağlayan Kaya olarak da bilinen bu yapı, Ağva’nın sembol turistik yerleri arasında bulunmaktadır. Beyaz rengi ve duvağa benzeyen şeklinden dolayı bu isimle anılan bu doğal oluşum, Ağva’daki yüzyıllar içinde ortaya çıkan güzelliklerden biridir. Kaya, rüzgar ve dalgaların aşındırmasıyla doğal olarak bu hali almıştır.

Neden gitmeliyim? Bu etkileyici doğa harikası, doğa yürüyüşü yapanlar için de öncelikli görülen ve her plana mutlaka dahil edilen duraklar arasında bulunmaktadır. Ağva’da milyonlarca yıl içinde ortaya çıkan bu güzel kaya oluşumu, tarihi bir yerden ziyade doğal güzellik olarak ziyaret edilmelidir.

  • Adres: Ağva, Şile, İstanbul
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ağva’nın tarihi yerleri hakkında sizin de paylaşmak istedikleriniz varsa bize yorum kısmından yazabilir ve yazımızın geliştirilmesine katkıda bulunabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin