Mombasa

Kenya’nın ikinci büyük şehri olan Mombasa, hem en büyük liman hem de turizm merkezi açısından önemli bir sahil kentidir. Mombasa Adası üzerinde yer alan şehrin etrafı Port Reitz ve Kilindini Limanı ile çevrilidir ve kuzeyinde Nyali Köprüsü, güneyinde Likoni Feribotu, batısında Makupa Geçidi bulunmaktadır. Hem çevresindeki bu yerler ile hem de kendisinin bir liman kenti olması sebebiyle deniz yoluyla gelen misafirlere, ülke veya komşu ülkelerine giriş hizmeti çok kolay bir şekilde sağlanmaktadır. Ayrıca bu durum nedeniyle, şehre çok sayıda tüccar ve ziyaretçinin geldiği de bilinmektedir. Şehir, içerisinde –Mombasa Adası, Kuzey Kıyısı, Güney Sahili, Mombasa Anakarası– konutlara ayrılır ve her birinde ayrı ayrı yerleşim bölgeleri vardır.

2017 verilerine göre 1,5 milyon nüfusa sahip olan Mombasa, içerisinde birçok topluluğa yer veren kozmopolit yapıda bir şehirdir. Swahili, Mijikenda, Akamba, Taita Bantus, Luo ve Luhya halkı gibi daha pek çok topluluğa ev sahipliği yapmaktadır ve bunun dışında içerisinde göçmenleri ve tüccarları da barındırdığı görülmektedir. Aynı zamanda şehirde Müslümanların çoğunlukta olmasından dolayı en yaygın din İslam’dır ve bunu takip eden Hristiyanlık, Hinduizm inançlarıdır. Kenya’nın resmi dilleri İngilizce ve Swahili olması nedeniyle, birçok topluluğun Swahili dilini konuştuğu Mombasa’da yine resmi dil İngilizcedir.

11.yy da Araplar tarafından kurulan şehrin en eski yerleşimcileri olarak Mwana Mkisi ve Shehe Mvita bilinmektedir. İngilizler tarafından egemenliğe girmeden önce ise şehirde Portekizlilerin hâkimiyeti söz konusuydu. Şehre her gelen topluluğun kendinden bir şeyler katmış olduğu bir gerçektir ve bunu Swahili gelenekleri, Portekiz ve Arap yönetimi etkisi altında kalan sokaklardaki yapıları, büyük camileri görerek rahatlıkla anlayabilmekteyiz. Tarihi ve kültürel yapıdaki noktalarının yanı sıra otelleri, bembeyaz kumsalları, gece hayatı ile adeta bir tatil durağıdır.

UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Jesus Kalesi, turistler tarafından oldukça yoğun ilgi görmektedir ve aynı zamanda bu kale müze olarak da hizmet vermektedir. Swahili mimarisi olan Mandhry Cami’sini ve bölgenin yerel baharatlarını tatmak veya satın almak için Baharat Pazarı’nı kesinlikle listeye eklemelisiniz. Mombasa’daki sahillerin beyaz kumlardan oluşması, sizi resmen huzura ve sakinliğe itmektedir. Mombasa’da bulunan farklı türdeki ağaçlar sayesinde doğayla iç içe olduğunuzu hissedecek ve tüm bu doğa güzelliği karşısında büyüleneceksiniz. Hareketli bir gece hayatı olan Mombasa’da fazlasıyla eğleneceğiniz çok sayıda mekân mevcuttur.

Mombasa’ya direkt uçuş bulmakta zorlanabilirsiniz bu yüzden Nairobi’ye bir uçuş alarak, Mombasa’ya gitmeye imkân sağlayabilirsiniz. Mombasa’nın şehir içi ulaşımında araç sürmek oldukça basittir ve halkın çoğunluğu ‘’matatus’’ olarak bilinen minibüsleri kullanmaktadır. Ayrıca ‘’tuk-tuk’’ yani motorlu araç kullanımı da şehirde oldukça yaygındır. Doğu Afrika’nın en büyük limana sahip olan Mombasa’da belirli bir yolcu servisi yoktur fakat uluslararası yolcu gemileri sık sık buraya gelip gitmektedir.

Mombasa’daki insanlar sakin ve zarif davranışlı, restoranlarda ve kafelerde çalışanlar ise oldukça güler yüzlü ve sıcakkanlı oldukları için tatil boyunca pek zorluk çekmezsiniz. Sadece dikkat etmeniz gerekenler arasında gece tek başınıza dışarı çıkmamak ve ıssız, karanlık yerlerde fazla dolaşmamak yer almaktadır. Çünkü Kenya’nın ne denli güvenlik sorunları olduğundan bahsetmiştik ve bu yüzden Mombasa’da da güvenlik tam olarak sağlanamamaktadır. Ayrıca bahsetmek gerekirse; Kenya’da görülen bazı hastalıklar nedeniyle Mombasa’ya da yapacağınız yolculuk esnasında sağlık kontrolüne girerek aşılarınızı yaptırmak sizler için yararlı olacaktır.

Tropikal iklime sahip olan Mombasa’da ıslak ve kuru bir iklim yaşanmaktadır. Yağış dönemi mevsimsel olarak değişmektedir ve Nisan-Mayıs ayları en yağışlı olduğu dönemdir. Bu aylar dışında isteğiniz herhangi bir ayda gidebilmenizin mümkündür. Eğer ki belirli bir tarih öğrenmeyi arzu ederseniz Ocak-Şubat aylarında gitmenin daha güzel ve daha rahat olabileceğini söyleyebiliriz. Bembeyaz kumsallarının olduğu plajlara giderek denizin tadını çıkaracağınız gibi doğa parklarındaki vahşi yaşamı tanıyabilir ve safari turları yapabilirsiniz. Tüm bu doğa güzellikleri ile huzurlu, keyifli bir tatil geçirebilir ve oldukça zevk alabilirsiniz. Mutlaka gezi listenize Mombasa’yı eklemeli ve bir an önce bu gezinin tadını çıkarmalısınız.