Fes

Fas’ın kuzeyinde bir şehir olan Fes, yaklaşık 1 milyon nüfusuyla ülkenin üçüncü büyük şehri arasında yer almaktadır. Kuzeydoğuda Atlas Dağları, kuzeybatıda Tangier, batıda Kazablanka, Rabat, güneybatıda ise Marakeş ile komşudur. Fes, 8-9. yüzyılda İdrisidler tarafından kurulmuştur ve Fes el Bali, Fes el Djedid olarak iki ayrı özerklik oluşmuştur.

İlk Müslüman hanedanı olan İdrisidler’in yaptırmış olduğu Medina, birçok farklı hanedandan olan mültecileri içerisinde barındırmıştır. Her grup kendi bölgesini kurmuş ve hanedanlık çökene kadar devam etmiştir. Bunun üzerine pek çok farklı sayıda imparatorluk başa gelip, yönetime el atmıştır ve Fes’in genişlemesi, büyümesi için birçok çalışmalar yapmışlardır.

Mimari yapıları ile dikkat çeken cami ve sarayların inşa edilmesi hem tarihi hem kültürel açıdan önemini korumaktadır. Aynı zamanda Fransız sömürgesi altında kaldığı dönemlerde inşa edilen yapıtlar sayesinde de ayrıca modern bir kente dönüştüğünün kanıtlarını görmek mümkündür. Birçok hanedanlık gören Fes şehrinde önemli olarak Fransızca ve Berberi dilleri konuşulmaktadır ve resmi dilleri ise Arapça’dır.

Oldukça yüksek sıcaklıkların görüldüğü Fes şehrinde Akdeniz iklimi hâkimdir. Yaz aylarında sıcak ve kurak, kış döneminde ise hafif yağışlı bir iklim görülmektedir. Fes’i seyahat etmek istediğinizde en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar ayları olacaktır.

Fes şehrinde sıkıntı yaşayacağınız sorunlardan birkaçı belki dar sokakları olabilir. Bu dar sokaklar yüzünden yaşanan tıkanıklık ve gürültü sizi rahatsız edebilir. Aynı zamanda ara ara yaşanılan hırsızlık olayları konusunda tedbirli olmalı ve kıyafet konusunda da biraz dikkat etmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Çok fazla sıkıntıya uğratmayan bu sorunlar karşısında dikkatli davranırsanız gerçekten bu seyahatinizden oldukça keyif alabilirsiniz.