Afganistan denince aklımıza savaşlar gelebilir. Evet, ülkenin geçmişinde üzücü şeyler yaşanmış olabilir ama tüm bu yaşananları bir kenara bırakacak olursak Afganistan’da gezilecek yerler fazlasıyla var.
Antik çağlarda yaşayan insanlar İndus Vadisi’ni aşarak bu topraklar barınmış. Daha sonra Büyük İskender’in hakimiyeti, Hindu ve Pers baskısı, Müslüman Arapların ve Cengiz Han’ın durdurulamaz gücü, Sovyetler ve İngiliz emperyalizmi derken Afganistan’ın başından bir sürü şey geçmiş. Dolayısıyla bu yaşanılanlar elbette birden fazla iz bırakmış.
Afganistan’da ziyaret etmeniz gereken noktaları aşağıda anlattık. Keyifli bir yazı olması ümidiyle sizlere sunuyoruz 🙂
Güney Afganistan ile Pelerinli Cami’nin buluştuğu noktada olan Kandahar, dağların karşısında konumlanmış. Burayı, son Afgan İmparatoru Ahmed Şah Durrani başkent olarak kullanmıştı. Camiler ve türbeler dolu olan bölgede, yazıtları da görebilirsiniz.
Estetik bir güzelliğe sahip olan yapı, Afganistan’ın ünlü yerlerindendir. Peygamber Efendimizin kuzeni Ali bin Talib’in mezarı buradadır. Turkuaz-mavi kubbeler altında hoş bir dini hava yakalayabilirsiniz. Mazar-e Sharif’in olduğu yerde ayrıca M.Ö. 3. yüzyılda İskender’in ordularından izler bulacaksınız.
İmparator Akbar tarafından kurulan Celalabad, antik zamanı yakalayabileceğiniz bir ortam. Safid Dağı’nın zirvesini buradan görebilirsiniz. Moğol ordularının eskiden bu soğuğa nasıl dayandığı ise hala sırrını koruyor.
Kral Amanullah Han’ın türbesini ziyaret edebilir ve yeşil tonlarındaki bahçelerde zaman geçirebilirsiniz. Her an fotoğraf çekmeye hazırlıklı olun 🙂
Eski Bactrian İmparatorluğu’nun merkez üssü olarak kabul edilen eski Balkh kasabasında yaklaşık 4 bin öncesine dayanan bir tarih var. Zerdüştlük ve Budizm bu topraklarda ortaya çıktı.
Kasaba zaman içinde yıkılmış ve tekrar yapılmış olsa da büyük sur duvarları aynı kalmıştır. Turistler tarafından çoğunlukla uğultulu pazarları ve Yeşil Cami’si ile bilinir.
Afganistan’ın üçüncü büyük kenti olan Herat’ın neden böyle bir isme sahip olduğu merak edilir. İran sınırını yakın olan bölge Tirmurlu Hanedanı’nın etkisi altında kalmıştır. Bu etkileşimden dolayı ismi Herat olmuş.
Burada, turkuaz uçlu minarelerin ve pırıltılı fayansların zarif yapısı gözlerinizi hayrete düşürecek. Herat için sekiz asırdan fazla bir geçmişten söz ediliyor. Saygıdeğer Sufi şairlerin mezarları ve Herat Kalesi ziyaret alan noktalardan.
Samangan Kasabası eski İpek Yolu’nu kullanan kervanların durak noktasıymış. Bugün de turistik bir mekan olarak kullanılıyor. Gizemli mağara yapısı insanların ilgisi çekiyor. Milattan sonra 4. ve 5. yüzyılda yapıldığı düşünülen kakmaları burada görebilirsiniz. Samangan’da Müslümanlık öncesi yaşanılanlara yakından tanık olma fırsatınız var.
Eski zamanlarda Hindu-Budist ibadet merkezi olarak biliniyordu. Müslümanların bu topraklara girmelerinden önce sanatsal bir kimliği de vardı.
Burada bulunan dev Buda heykelleri, tüm Asya‘nın en seçkin 4. ve 5. yüzyıl oymalarından kabul edilir. Ancak Mart 2001’de Taliban tarafından tahrip edildi. Uluslararası tepkiye neden olan bu yıkım sonucunda UNESCO tarihi eserleri koruma altına aldı.
Doğa kokan yerlerden olan Faizabad, Kokcha Nehri’nin muhteşem manzarasını ziyaretçilerine sunuyor. Afganistan’da gezilecek yerler arasına almanızı tavsiye ediyor ve vaktiniz olursa ikinci defa gelmenizi öneriyoruz.
Band-e Amir’in nefes kesen yeri 2009’da Afganistan’ın ilk ulusal parkı olmuş. Nedenini anlamak zor değil. Jeolojik hareketlerle oluşan bölge etrafı seyretmek için harika. İlkbahar ve yaz aylarında yoğun bir dönem yaşanıyor.
Kabil, ülkenin modern savaşlarının başlamasından sonra Mücahidlerin ve El-Kaide’nin, Taliban asilerinin ve diğer grupların eline geçmesinden bu yana kaosa kapıldı. Turistik geziler için heyecan verici yerler sunan şehir için çok üzücü bir durum.
Kabil bir amanlar Zerdüştlüğün ve Budizmin en yoğun yaşandığı yerlerdendi. Afganistan’ın zengin geçmişini Kabil Müzesi’nde görebilirsiniz.
Afganistan’ın doğu illerinden Hindu Kush‘un eteklerinde olan Panjshir Vadisi, endüstri bölgesi olmak potansiyeli ile öne çıkıyor. Amerikan yatırımcıları zümrüt madenciliğinden hidroelektrik üretimine kadar her şeyle yakından ilgileniyor. Burada yemyeşil doğa içinde kendinize zaman ayırabilirsiniz.
Talukan, devasa Hindu Kush’a komşu olan, güney Afganistan’ın Peştun bölgesindeki dağların hemen üstüne bulunuyor.
Kabil’de yer alan Babür Bahçesi insanların nefes alabileceği yegane noktalardan biri olarak göze çarpıyor. Yerliler ve yabancılar beklenen seviyede ilgi göstermekte.
Kabil Nehri kıyısında bulunan hayvanat bahçesi 1967’de hizmete girmiş. Türleri koruma ve yaşatma amacı güden tesis, halkın desteğini de arkasına alarak çalışmalarına devam ediyor.
Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde olan Kaşgar şehrindeki tarihi bir camidir. 15. yüzyılda Saqsız Mizra’nın yaptırdığı cami 16.800 metrekarelik alanı kaplıyor. Sincan ve Orta Asya’nın en büyük camisidir.
Afganistan’ın önemli barajıdır. Çevresinde konaklamaya müsait güzel oteller bulunur. Ulaşım araçlarını kullanarak şehir içine gidebilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…