Zambiya’da Ne Yenir? | Zambiya’ya Özgü 12 Tat

Yemek yemek, Zambiya kültüründe basit bir şekilde hazırlanan mangal tarzı yemeklerden düğünlerde hazırlanan en ağır yemeklere kadar çok geniş bir yelpaze olarak karşımıza çıkıyor. Zambiya’da menüde ne olduğunu bilmek istiyorsanız “Zambiya’da ne yenir? Ne içilir?” listemize göz atmanızda fayda var…

Zambiya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Pek çok Afrika ülkesinde olduğu gibi Zambiya’da da halkın en temel besin kaynağı mısır, fasulye, nohut gibi bakliyatlardan oluşmaktadır. Bu besin maddelerini ülke mutfağında pek çok yemeğin içinde görmek mümkün olabilmektedir.

Zambiya’da yemeklerde sebzeler ön planda bulunmaktadır. Bunda etin pahalı bir gıda olmasının da etkisi var tabi. Ülkeye geldiğinizde bu sebzelerle yapılmış pek çok farklı Zambiya yemekleri ile midenizdeki açlık hissini ortadan kaldırabilirsiniz.

Şimdi artık Zambiya’da ne yenir? Ne içilir? sorusunun cevaplarını birlikte inceleyelim;

1. Nsima

Zambiya yemekleri
Nsima

Lapa halinde hazırlanan nsima, ülkenin en temel ve en fazla tüketilen besinlerinden biridir. Bu lapa mısır unundan yapılmaktadır. Nasıl ülkemizde pilav her yemeğin yanında geliyorsa Zambiya yemekleri yanında da nsima mutlaka getirilmektedir. Yani bu yemeği Zambiya’ya geldiyseniz illa ki deneyeceksiniz demek oluyor 🙂

Nsima ve diğer geleneksel Zambiya yemekleri için aşağıdaki mekana uğramanızı tavsiye ediyoruz;

Cafe Zambezi

Adres: Shop 214 Mosi-Oa-Tunya RoadLivingstone 20100, Zambiya

Telefon: +260 97 8978578

2. Ndiwo

Ndiwo

Yanında mutlaka nsima ile servis edilen ndiwo, bir tür güveçtir. Sos kıvamında hazırlanan bu güveç içinde çeşitli sebzeler ve özellikle sardalya gibi minik balıklar bulunmaktadır. Zengin içeriği ile ndiwo doyurucu bir menü olarak bizleri karşılamaktadır.

3. Bira

Zambiya'da ne içilir?
Mosi

Nambiya topraklarında geldiğinizde birçok leziz bira markasını tadabilirsiniz. Bunların başında da Güney Afrika bölgesinde en yaygın olarak tüketilen Castle ismi verilen bira gelmektedir ancak buraya kadar gelmişken ülkenin yöresel birası olan Mosi ve ev yapımı bir bira türü olan chibuku da denenmeli bizce.

4. İfınkubala

geleneksel zambiya yemekleri
ifinkubala

İfinkubala, Zambiya tırtıllarına verilen isim. Bu tırtıllar genellikle yağda kızartılmakta ve haşlandıktan sonra çoğunlukla nshima ile birlikte yanında domatesle servis edilmektedir. Eğer Zambiya yemekleri hakkında gerçek bir deneyim yaşamayı hedefliyorsanız bu tırtıllardan mutlaka denemelisiniz. Tabi ki bunun için sağlam bir mideye de sahip olmanız gerektiğini de belirtelim.

5. İnswa

inswa
inswa

Geleneksel Zambiya yemekleri içinde pek çok böcek yemeği bulunuyor. İnswa da bunlardan biri. Bu uçan karıncalar toplandıktan sonra kanatları koparılmakta ve yağda kızartılarak servis edilmektedir. Bu minik atıştırmalıklar protein bakımından hayli zengindir ve atıştırmalık olarak bolca tüketilmektedir.

6. Chikanda

popüler zambiya yemekleri
Chikanda

Vejetaryen bir köfte yemek isteseniz sizin için önereceğimiz geleneksel Zambiya yemekleri içinde ilk sıralarda chikanda yer almalı. Yer fıstığı, biber ve kabartma tozuyla yapılan ve köfte kıvamına getirilen bu karışım görünüş olarak da köfteyi andırmaktadır. Bu lezzetli karışım isteğe göre sıcak veya soğuk olarak servis edilmektedir. Tarifini merak edenler için örnek bir videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz;

7. İfishashi

Ye fıstığı ve sebzelerle yapılan ve bir tür güveç olan ifishashi geleneksel Zambiya yemekleri arasında bulunmaktadır. Bu yemek sadece Zambiya’da değil Güney Afrika bölgesinde pek çok noktada beğenilen ve çok fazla tüketilen yemeklerin başında gelmektedir.

8. Balık ve Diğer Deniz Ürünleri

zambiya'da ne yenir
Zambiya’da çok lezzetli balıklar yiyebilirsiniz.

Afrika ülkelerinde balık çok sevilen yiyeceklerden biridir. Lezzeti kadar besleyici olması nedeniyle de tercih edilen balıklar genellikle yağda kızartılarak hazırlanmaktadır. Ülkede en çok sardalya tarzındaki küçük balıklar ya da Nil levreği türü olan buka buka ismi verilen balıklar tercih edilmektedir.

Muhteşem deniz ürünlerinin tadına bakmak için aşağıdaki mekanı ziyaret etmenizi öneriyoruz;

Ocean Basket

Adres: Mosi O Tunya Road, 217 Area | Mosi O Tunya SquareLivingstone 20100, Zambiya

Telefon: +260 21 3321274

9. Tropikal Meyveler

Masuku
Masuku

Zambiya’nın bereketli topraklarında sebzeler kadar farklı tropikal meyveler de yetişmektedir. Bunlardan biri olan “masuku” ise özellikle denemeniz gereken meyveler arasında bulunmaktadır. Görüntü itibariyle hurmayı andıran bu meyve lezzet olarak ise elmaya benzemektedir. Gene çok fazla görmeye alışkın olmadığımız mawuyu ismi verilen meyve de deneyebileceğiniz tatlar arasında bulunuyor. Bu tropikal meyveleri yoldaki satıcılardan temin ederek uygun fiyatlara deneyebilirsiniz.

10. Michopo

Michopo
Michopo

Ülkemizdeki ızgara kültürünün bir benzeri olarak Zambiya yemekleri içinde ızgarada pişirilen etler de önemli bir yere sahiptir. Ülkede ızgarada pişen etler genellikle biranın yanında atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Michopo yemek isterseniz özellikle ülkedeki barları ziyaret etmeniz gerekiyor.

İşte sizin için seçtiğimiz michopo yemelik bir mekan önerisi;

Chuma Grill Restaurant & Bar

Adres: 19029 Great East Road | Radisson Blu HotelLusaka 10100, Zambiya

Telefon:+260 21 1368900

11. Vitumbuwa

geleneksel Zambiya yemekleri
Vitumbuwa

Un, şeker, maya ve su ile hazırlanan hamur yağda kızartılarak çok lezzetli bir atıştırmalık haline gelmektedir. Vitumbuwa ismi verilen bu lezzet, özellikle öğleden sonraları güzel bir çay eşliğinde çok iyi gitmektedir.

12. Munkoyo

Munkoyo
Munkoyo

Zambiya halkının en sevdiği alkollü içeceklerin başında gelen munkoyo, mısır unu ve munkoyo ağacının köklerinden hazırlanmaktadır. Geleneksel Zambiya törenlerinde de ikram edilen munkoyo, Zambiyalılar tarafından “tatlı bira” olarak adlandırılmaktadır.

Munkoyonun nasıl yapıldığını merak edenler olabilir diye aşağıya linkini ekledik;

Zambiya’nın en popüler yemeklerini hazırladığımız “Zambiya’da ne yenir?” listesi ile sizlerle paylaştık. Eğer listemizde eksik lezzetler olduğunu düşünüyorsanız fikirlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

*Zambiya hakkında diğer bütün yazılarımızı incelemek isterseniz burayı tıklayabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin