Varna’da Ne Yenir? | 15 Efsane Varna Yemeği

Bulgaristan deyince ilk akla gelen şehirlerden olan VarnaVarna, klasik Bulgar mutfağını tatmak isteyenler için de harika destinasyonların başında gelmektedir.

Varna’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Varna, klasik bir Bulgar şehri ve bu şehirde özellikle etli yemekler büyük ilgi görüyor. Bu da et hayranlarının bu şehirde hayal kırıklığı yaşamayacağı anlamına geliyor. Varna’da ne yenir? Ne içilir? sorusuna cevap olabilecek Varna yemekleri etin dışında çoğunlukla mevsim sebzeleriyle şekillenmektedir. Bu da bu şehrin yemeklerini oldukça besleyici ve sağlıklı yapmaktadır. Süt ve süt ürünleriyle hazırlanan besinler de gene bu Varna’da sıklıkla karşılaşabileceğiniz önemli besin ögeleri arasında bulunmaktadır. Gene deniz ürünleri de ağırlıklı olarak Varna mutfağına hakim olan seçeneklerden.

Çoğunlukla Osmanlı ve Orta Doğu mutfağından etkilenen Varna yemekleri arasında Türk ziyaretçilere çok tanıdık gelen lezzetler çok fazla yer ediniyor. Tabi bunun yanı sıra bölgeye has, sadece Bulgaristan topraklarında deneyebileceğiniz yemekler de bir hayli fazla.

İşte Varna’nın en özel lezzetleri;

1. Kebapche

Gostilnitza Chuchura (adres ve bilgi)

Kebapche
Kebapche

Bulgarlar da tıpkı bizim gibi et yemeklerini çok seviyor. Kıyılmış et ve çeşitli bölgesel baharatlarla harmanlanarak hazırlanan köfteler güzelce pişirilmekte ve yanında çeşitli salatalarla servis edilmektedir. Şayet kebap gibi et yemekleri size göre değilse Varna’da kebapcheyi listenize eklemelisiniz.

2. Deniz Ürünleri

El Kapan (adres ve bilgi)

Deniz ürünleri
Deniz ürünleri Varna’da çok seviliyor.

Bulgaristan’ın Karadeniz’e kıyısı olan şehirlerinden Varna’da ne yenir? diye merak edenlerin en fazla karşısına çıkacak olan cevapların başında deniz ürünleri geliyor. Karadeniz’den taze bir şekilde yakalanan deniz ürünleri maharetli şefler tarafından tam bir ziyafet haline dönüştürülüyor. Burada gerek balık gerekse diğer deniz ürünlerinden meydana gelen menülerle kendinizi şımartabilirsiniz.

3. Bob Chorba

Yerel restoranların çoğunda bu yemeği tadabilirsiniz.

Bob Chorba
Bob Chorba

Evet, bu da bize yakın lezzetlerden bir tanesi. Bir tür kuru fasulye yemeği olan bob chorba, fasulye, soğan, salça, domates gibi sade malzemelerden yapılsa da lezzeti ile kesinlikle en önemli Varna yemekleri arasında sayılıyor. Çorbanın içine pastırma ya da füme et de konmaktadır. Eğer yolunuz Varna’ya düştüyse bir kase bob chorba için ve ülkemizdeki ile kıyaslayarak hangisinin daha iyi olduğunu bize söyleyin.

4. Rakia

Çoğu restoranda rakia deneyebilirsiniz.

Rakia

Keyfine ve eğlenmeye düşkün Bulgar halkının en sevdiği alkollü içeceklerin başında ülkemizde de çok tüketilen rakı geliyor. Tabi onlar bizden farklı olarak ismine “rakia” diyorlar. Alkol oranı yüksek olan bu içecek sek içilebildiği gibi su ile karıştırılarak da içilebilmektedir.

5. Tikvenik

Tikveniği şehirde pastanelerde ve cafelerde tadabilirsiniz.

Tikvenik
Tikvenik

Bir tür hamur işi olan tikvenik, Bulgaristan sularında tadabileceğiniz önemli tatlılardan biridir. Oldukça şekerli bir hamur tatlısı olan tikveniğin içine bal kabağı, ceviz, şeker gibi malzemeler konmaktadır.

6. Kifla

Bu lezzeti de birçok pastanede tadabilirsiniz.

Kifla
Kifla

Hamur işleri de “Varna’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde sıklıkla bulunması gereken seçenekler arasında bulunuyor. Kifla da şekil ve lezzet olarak kruvasanın akrabası olarak kabul edebileceğimiz ve içinde çeşitli reçel ve marmelat gibi lezzetlerin saklandığı Varna’nın önemli hamurlu tatlıları arasında bulunuyor. Şehirde bunun dışında peynirli veya tuzlu pek çok farklı hamur işi seçeneği de sizleri bekliyor.

7. Yogurt

Her restoranın menüsünde yoğurt bulunmaktadır. 

Yoğurt
Yoğurt

Bu besleyici gıda Varna sofralarında her daim göreceğiniz ender yiyeceklerden biri. Sütün mayalanması ile elde edilen ve insanlara sayısız faydası dokunan iyi huylu bakterileri barındıran bu yiyecek her insanın günlük olarak mutlaka yemesi gereken besinler arasında bulunuyor.

8. Sirene

Bu peyniri denemek için şehirdeki herhangi bir şarküteriye gidebilirsiniz.

Sirene
Sirene

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Bulgaristan topraklarında süt ve süt ürünleri çok sevilen ve çok fazla tüketilen besinler arasında bulunmaktadır. Bunların başında da peynir geliyor. Bir tür beyaz peynir olan sirene ise Varna’da epey çok seviliyor. Bu peynir bilhassa salatalar içinde kendine sıklıkla yer bulmaktadır.

9. Banitsa

Dimovi (adres ve bilgi)

Banitsa
Banitsa

Banichka olarak da adlandırılabilen banitsa, içi çeşitli malzemelerle doldurulmuş bir tür börektir ve oldukça lezzetlidir. Bu börek yerel halk tarafından genellikle kahvaltılarda tercih edilse de bu böreği Varna’da günün her saatinde bulmak mümkün olmaktadır.

10. Tarator

Staria Chinar – Preslav (adres ve bilgi)

Tarator
Tarator

Tarator, yoğurt ve salatalıkla yapılan bir tür soğuk çorbadır. Neye benziyor diye soracak olursanız, ülkemizde özellikle yaz aylarında yemeklerin yanında mutlaka tüketilen cacığa çok benzemektedir. Çorbanın üzerine dereotu, sarımsak, ceviz, ayçiçek yağı gibi eklemeler yapılabilmektedir.

11. Shkembe Chorba

Chuchura (adres ve bilgi)

Shkembe Chorba
Shkembe Chorba

Sarımsak, sirke ve acı biberle şaha kalkan bu yemek de kuşkusuz Varna’da ne yenir? Ne içilir? listemizde olmayı hak ediyor. Özellikle akşamdan kalmaysanız yatağınıza girmeden önce mutlaka bir tabak işkembe çorbası içmeniz gerektiğini belirtelim.

12. Shopska Salatası

Staria Chinar (adres ve bilgi)

Shopska Salatası
Shopska Salatası

Bir diğer adı Bulgar salatası olan shopska salatası, domates, salatalık, soğan, biber, maydanoz ve en son dokunuş olarak sirene peyniri ile yapılmaktadır. Eğer Bulgaristan’da en popüler salatayı araştıracak olursanız kesinlikle bu salata ilk sırayı alacaktır.

13. Baklava

Klas Barbeque Restaurant (adres ve bilgi)

Baklava
Baklava

Baklava tıpkı ülkemizde olduğu gibi Varna’da da çok sevilen tatlılar arasında bulunuyor. İncecik yufkaların arasına serpiştirilmiş fıstıklar ve cevizlerle hazırlanan, üzerine bolca şerbet dökülen baklava keyifli bir akşam yemeğinin ardından sizi kendinize getirecek enerjiyi lezzetli bir şekilde sağlamayı başarıyor.

14. Moussakka

Gostilnitza Chuchura (adres ve bilgi)

Musakka
Musakka

Kıyma ve patates ile hazırlanmış bir tabanın üstünde genellikle yumurta ile karıştırılmış yoğurttan hazırlanan üst katman eklenerek ortaya bilindik bir lezzet olan musakka çıkıyor. Yalnız bu lezzeti Bulgaristan’da yerken hangi et türünün kullanıldığını sormanızda fayda var çünkü domuz eti kullanılabiliyor.

15. Sarma ve Dolma Türleri

Gostilnitza Chuchura (adres ve bilgi)

Dolma
Dolma

Kıyma ve pirinç ile hazırlanan iç malzemeler biber, patlıcan, lahana gibi malzemelerin içine doldurulmakta ve tencerede pişirilmektedir. Ortaya ise Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan muhteşem sarmalar ve dolmalar çıkmaktadır.

Zannediyoruz ki Varna’da ne yenir? Ne içilir? listemizin sonuna gelene kadar epey bir acıktınız. O halde artık şöyle güzel bir Varna gezisi planlamanın vakti geldi demektir. Haydi valizleri hazırlamaya 🙂

*Bu arada Varna’nın görülmesi gereken noktaları hakkında bilgiye ihtiyacınız olursa Varna gezilecek yerler listemize de göz atmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin