Varna’da Tarihi ve Turistik Yerler | 13 Önemli Tarihi Yer

Varna’nın geçmişini mi merak ediyorsunuz? O halde Varna’nın görkemli geçmişi hakkında bilgi edinebileceğiniz, şehirde mutlaka görmeniz gereken tarihi noktaları öğrenebileceğiniz Varna tarihi yerler listemizi mutlaka incelemelisiniz…

Varna tarihi hakkında; Varna’nın tarihi MÖ 570’de bölgede da eski bir Trek yerleşiminin olduğu yerde, Milet kasabasından gelen Yunan denizci sömürgecilerinin Odessos adında bir ticaret kolonisi kurmasına dek uzanmaktadır.

MS 1. yüzyılda Romalıların eline geçen şehir MS 2. ve 3. yüzyılda en parlak dönemlerini yaşamıştır ve Roma döneminde şehir çok güçlenmiştir. Birçok tapınak ve bina inşa edilmiş, su taşıma sistemi geliştirilmiştir. Sonraki yüzyıllarda şehir Hunlar, Avarlar ve Slavlar tarafından birkaç defa ele geçirilmiştir. Kasaba, bugünkü “Varna” ismini Slavlar döneminde almıştır.

13. ve 14. yüzyılda ticaret gemilerinin uğrak yeri olan önemli bir ticari liman haline gelen şehir, bir süre Osmanlıların himayesinde kaldıktan sonra 1393’te Osmanlıların elinden alınmıştır. Buna karşın 10 Kasım 1444 tarihinde gerçekleşen Varna Muharebesi’nde şehir yeniden Osmanlıların eline geçmiştir.

Şehir Osmanlılar ile Ruslar arasında zaman zaman el değiştirmiştir. 27 Temmuz 1878’de meydana gelen Türk-Rus Savaşı sonunda ise şehir Rusların eline geçmiştir. O günden sonra güçlü bir liman kenti olmaya devam eden Varna, günümüzde Bulgaristan’ın önemli şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Varna’nın en ünlüleri; Roma Hamamları Varna’nın en meşhur tarihi yerleri arasında kabul edilmektedir. Bununla birlikte araç trafiğine kapalı bir cadde olan Main Pedestrian Zone şehirdeki birçok tarihi noktayı art arda görmek için ziyaret edilmesi gereken önemli yürüyüş rotalarından biridir. Kayalara oyulmuş bir manastır kompleksi olan Aladzha Manastırı da şehrin tarihine ışık tuttuğu için listeye alınması gerekiyor.

Varna gezi tavsiyesi; Ülkenin para birimi Leva’dır ve 1 Leva yaklaşık olarak 8 Türk Lirası’na karşılık gelmektedir. Varna kentinin ilgi çekici yanlarından biri çok katlı gri apartman blokları ile yeni yapılmış alışveriş merkezlerinin yan yana bulunmasıdır. Bunun sebebi ise şehrin geçmişte sosyalist bir şehrin mükemmel bir örneği olmasıdır. Geçmişteki sosyalist ruhtan dolayı burada her zaman kusursuz ve mükemmel hizmet beklentiniz olursa hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bu nedenle burada kanaatkar bir ruh haline bürünmeniz keyif almanız açısından çok önemlidir.

Varna’ya geldiğinizde şehirdeki muhteşem park ve bahçelerde zaman geçirin. Varna ve çevresindeki plajlara en az bir gününüzü ayırarak deniz ve güneşin tadını çıkarın. Varna’nın yöresel lezzetleri ile midenize ziyafet çekin. Mümkün olduğunca şehrin panoramik manzaraları için tepelik alanlara çıkın ve etkileyici fotoğraf kareleri yakalayın.

Müzekart; Varna City Card ile Varna şehrinde gerçekleştireceğiniz gezinizi çok daha ekonomik bir hale dönüştürebilirsiniz. Kartla ilgili detaylara yazımızın son bölümünden ulaşabilirsiniz.

Kiliseler, Katedraller

1. Meryem’in Göğe Kabulü Katedrali (Cathedral Of The Assumption Of The Virgin)

Cathedral Of The Assumption Of The Virgin

Burası neresi? Varna’nın en büyük Bulgar Ortodoks katedrali olan yapı, altın soğan kubbeleriyle dikkat çekiyor. Burası aynı zamanda Varna piskoposluğunun da ikametgahıdır. Şehrin tam göbeğinde yer alan katedral, mimari açıdan St. Petersburg’daki meşhur Peterhof Tapınağı ile benzerlik göstermektedir.

Katedralin inşasına, Bulgaristan’ın Osmanlı yönetiminden ayrılmasından kısa bir süre sonra, o zamanki Prens I. Alexander Battenberg’in saltanatı sırasında karar verilmiştir. Tapınak, hızla büyüyen şehir nüfusunun ibadethane ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Tapınağın tasarımı ünlü mimar Maas tarafından gerçekleştirilmiştir. İnşasına 1880’de başlanan katedral, 1886 yılında tamamlandı ve 30 Ağustos’ta ibadete açıldı. Katedralin inşasında çeşitli bölgelerden getirilen malzemeler olsa da çoğunlukla yerli malzemeler kullanılmıştır.

1901 yılında Rusya’dan 3 büyük ve 42 küçük ikon getirilerek katedralin içi bambaşka bir hale bürünmüştür. Katedrale 1910’lu yıllarda iç balkon, 1941 ile 1943 yılları arasında ise kilisenin en yüksek bölümü olan çan kulesi ilave edilmiştir. 1949 yılında kilise boyanmıştır. 1960’lı yıllarda ise vitray pencereler ilave edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Katedral, tamamlanmasının ardında kısa bir süre içinde şehrin sembolü ve en büyük turistik cazibe merkezlerinden biri haline geldi. Tapınağın öne çıkan detayları arasında 38 metre yüksekliğindeki çan kulesi, altın soğan kubbeleri, renkli vitray pencereler, duvar resimleri ve piskoposluk tahtı bulunuyor. Aynı zamanda burası 133 merdiven tırmanarak karşılaşacağınız Varna’nın muhteşem panoramik manzarasıyla da insanı büyülemektedir. Bütün bu nedenlerden dolayı bu etkileyici katedral, “Varna’nın tarihi yerleri nerelerdir?” sorusu için ilk akla gelen cevaplardan biri olmaktadır.

  • Adres: pl. “Sveti Sveti Kiril I Metodiy” 2, 9000 Hristo Botev, Varna, Bulgaristan
  • Telefon: +359 52 613 005
  • Ziyaret saatleri: 08.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Aziz Nicholas Kilisesi

Aziz Nicholas Kilisesi Varna

Burası neresi? Aziz Nicholas Kilisesi, Varna’nın trafiğe kapalı merkez caddesinin hemen yanında bulunuyor. Küçük olmasına karşın oldukça sevimli olan bu Doğu Ortodoks kilisesi, ziyaret etmeyi kesinlikle hak ediyor. Denizciler Kilisesi olarak da bilinen kilisenin inşasının 1859 senesinde başladığı ve on bir yılda tamamlandığı düşünülüyor.

Kilise, Aziz Nicholas’a kurtarılması için dua etmesinin ardından Karadeniz’de meydana gelen büyük bir fırtınadan sağ kurtulmayı başaran zengin bir tüccar olan Paraskeva Nicolau tarafından gerçekleştirilen bağışlarla inşa edilmiştir. Kendisinin isteği ile de kilisenin adı Aziz Nicholas Kilisesi olarak belirlenmiştir.

Neden gitmeliyim? Küçük olmasına karşın tarihi dokusu ve etkileyici hikayesi nedeniyle bu sevimli kilise, Varna kiliseleri içinde zaman ayırıp incelemeniz gereken ibadethanelerden biridir. Kilise içindeki tavan resimleri, ikonlar ve kabartmaların günümüze iyi bir şekilde ulaşmış olması ise burasını daha çekici bir durak haline getiriyor.

  • Adres: bul. “Knyaz Boris I” 35, 9000 Varna Center, Varna, Bulgaristan
  • Telefon: +359 52 622 727
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.30-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

3. Euxinograd

Euxinograd

Burası neresi? Varna’nın sadece 8 kilometre kuzeyinde bulunan bu muhteşem saray, Bulgar hükümdarlarının şehrin dışında ilk ve en eski ikametgahlarından biridir. Bulgaristan’ın modern tarihini değiştiren pek çok olaya tanıklık eden saray, muhteşem bahçeleriyle ünlüdür. Karadeniz kıyısında yükselen görkemli saray yapısı, Varna’nın önemli simge yapılarından biri olarak kabul edilmektedir ancak önceden rezervasyonla görülebildiği için birçok kişi için burayı ziyaret etmek pek mümkün olmamaktadır.

Saray kompleksinin, Pattenberg Prensi Alexander’in ziyaret ettiği 1880 senesinde temelleri atılmış, muhteşem bahçesi ise 1888’de 800 dönümlük bir alanda Fransız park mimarları tarafından tasarlanmıştır. Tasarımına 1890’da başlanan bahçeler için 50.000’den fazla ağaç kullanılmıştır ve Kamchiya Nehri’nin verimli toprakları da bahçeye taşınmıştır.

Saray üç katlı bir yapıdadır. Birinci katta ana kabul salonu, ikinci katta kraliyet ailesine ait özel odalar ve üçüncü katta ise hizmetçilerin odaları yer almaktadır. Sarayın iç kısmı ise 18. yüzyıl Fransız Rönesans sarayları tarzında bir zeminle döşenmiştir. Büyük salonlar oldukça zarif dekoratif unsurlarla bezenmiştir ve şık İngiliz mobilyaları dikkat çekmektedir. Otantik mermer şömineler, altın varaklı saatler, muazzam tablolar ve altın ipek duvar kağıtları da sarayın iç kısmını etkileyici yapan unsurlar arasında sayılabilir.

Neden gitmeliyim? Konaklama imkanının da bulunduğu kompleks yapıyı rezervasyon yaptırarak rehberli turlar eşliğinde görebilirsiniz. Burası muhteşem mimarisi ve bilhassa etkileyici peyzaj mimarisi ile ziyaretçileri kendisine hayran bırakan bir yapıdır. Sarayda gerçekleştirilen rehberli turlar yaklaşık 1 saat 30 dakika sürmektedir.

  • Adres: St. St. Constantine ve Elena Residence, 9002 Evksinograd, Varna, Bulgaristan
  • Telefon: +359 52 393 140
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-15.00, Hafta sonları ve tatil günleri 09.00-14.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 5 LEV, 16 yaş altı ve 65 yaş üstü 3 LEV
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

4. Varna Saat Kulesi (Clock Tower of Varna)

Varna Saat Kulesi

Burası neresi? Katedralin hemen karşısındaki bu yapı, Turist Bilgilendirme Merkezi’nin yanında bulunmaktadır. Kule, geçmişte itfaiyeciler için bir gözetleme kulesi olarak inşa edilmiştir. Kulenin yüksekliği 24 metredir. Kulenin ilk olarak 1828 senesinde, Varna Kuşatması sırasında yapıldığı tahmin ediliyor. Kulenin yapımının 2 yıl sürdüğü düşünülüyor.

Kulenin yıkılmasından sonra dönemin belediye başkanı olan Krastiu Mirski tarafından mimar Sava Dimitrievich’e kulenin yeniden yapması görevi verilmiştir. 1888 senesinde yıkıldıktan sonra yeniden inşa edilen kule, 10 yıl boyunca yani 1898 senesine kadar itfaiyeciler tarafından kullanılmaya devam etmiştir. Saatin mekanizması ise İngiltere’den satın alınarak Bulgar devrimci Oton Ivanov tarafından kuleye konmuştur.

Neden gitmeliyim? Günümüzde itfaiyeciler tarafından kullanılmayan Varna Saat Kulesi, ziyaretçilerin dışarıdan hayranlıkla izlenebilmektedir ve katedrali ziyarete gelenler tarafından kesinlikle görülmelidir.

  • Adres: 1910 Hristo Botev Blvd., 9000 Center, Varna, Bulgaristan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz bir şekilde dışarıdan görülebilir.
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Sit Alanları

5. Aladzha Manastırı

Aladzha Manastırı

Burası neresi? Bir Ortodoks mağara manastırı olan yapı, Varna’nın 17 kilometre kuzeyindeki bir sit alanıdır. Mağaralar 25 metre yükseklikteki bir uçurumda oyulmuştur ve Kutsal Üçlü’ye adanmıştır. Tarihi 12. yüzyıla kadar uzanan bu etkileyici mağara manastırı, ruhsal bir keşif için mükemmel bir destinasyondur. Manastırın adı ise Farsça ve Arapça kökenli “renkli” veya “çok renkli” anlamına gelen bir kelimeye dayanmaktadır. Buna karşın bu ismi almasını sağlayan renkli fresklerin büyük bir kısmı ne yazık ki günümüze kadar korunamamıştır.

Kireçtaşı kayalara oyulmuş manastır içinde keşişlerin hücreleri, şapel, mutfak ve hatta bir mahzen yer almaktadır. Kayalardaki birinci ve ikinci katlara ulaşmak için merdivenleri tırmanmak gerekmektedir. Merdivenlerden yükseğe tırmandıkça, ağaçların ve tepelerin ötesinde denizin gösterişli manzarası ise insanı büyülüyor. Manastır kompleksi içinde aynı zamanda Aladzha Manastırı’nın tarihi hakkında bilgiler edinebileceğiniz bir sergi alanı da bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Aladzha Manastırı, Tanrının varlığını ve birliğini keşfetmek için dünyadan uzaklaşıp doğa ile iç içe bir yaşam sürmeyi tercih eden insanların yaşamlarına büyüleyici bir bakış sunduğundan mutlaka Varna tarihi yerler listenize almanız gereken yerlerden biridir.

Kaçırmayın! Manastırı gezdikten sonra dışarıda ufak bir doğa gezintisi yapmayı ihmal etmeyin. manastıra yaklaşık 700 metre mesafede keşfedilen yeraltı mezarlarının olduğu mağaraları da mutlaka görmelisiniz. Her ne kadar Aladzha Manastırı kadar iyi korunmuş olmasalar da kesinlikle görmeye değer olduğunu söyleyebiliriz.

  • Adres: Абай 61, 9000 Varna, Bulgaristan
  • Telefon: +359-52355460
  • Ziyaret saatleri: 09.00-22.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 5 LEV, Çocuklar 2 LEV
  • Yol tarifi al >

6. Roma Hamamları (Roman Thermae)

rama hamamları

Burası neresi? Roma Hamamları, Bulgaristan’daki en önemli tarihi yerler arasına bulunuyor. Odessus Hamamları olarak da bilinen hamamların tarihi MÖ 2. yüzyıla kadar uzanıyor ve günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunarak ulaşan Roma Çağı eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Termal yapı 7.000 metre kare gibi devasa bir alanda inşa edilmiştir.

Hamamın doğudan ve batıdan olmak üzere iki farklı girişi bulunuyor. İki girişte de birbirinin aynısı şeklinde planlanmış bekleme odalar bulunuyor. Yapı, mimari olarak tam olarak Roma tarzını yansıtıyor ve döneminden çok ileride altyapı teknikleri ve akıllı sistemlerin kullanıldığı bir yerdir. Hamamların duvarları ise geçmişte 22 metreye kadar ulaşmaktaydı.

Neden gitmeliyim? Burası Bulgaristan’da şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük antik bölge olarak kabul ediliyor ve dünyadaki bu türdeki 4. büyük alandır. Sahip olduğu muazzam ısıtma sistemi, Roma tanrılarına ait heykeller, çeşitli yazılar ve çizimler, Hipokaus Odası gibi önemli detaylar Roma Hamamları’nı Varna’nın mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında göstermemizi sağlıyor.

  • Adres: ul. “San Stefano”, 9000 Center, Varna, Bulgaristan
  • Telefon: +359 52 600 059
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 5 LEV, Çocuk 2 LEV
  • Yol tarifi al >

Müzeler

7. Varna Arkeoloji Müzesi (Varna Archaeological Museum)

Varna Arkeoloji Müzesi

Burası neresi? Bulgaristan’daki en büyük müzelerin başında gelen Varna Arkeoloji Müzesi, Varna’nın çağlar öncesi tarihine ışık tutan çok önemli bir turistik cazibe merkezidir. Müzenin sergi alanı 2150 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Müzede, tarih öncesi dönem, antin Yunan ve antik Roma dönemlerine ait nesneler kronolojik sıraya göre düzenlenmiş sergilerde sergilenmektedir.

1887 senesinde kurulan müzedeki en önemli örnekler, 1972 senesinde Varna’nın batı sanayi bölgesinde inşaat çalışmaları esnasında tesadüfi olarak keşfedilen Varna Eneolitik Nekropolü’ne ait kalıntılardır. Yapılan araştırmalarda burada 294 adet mezar bulunmuştur ve bu mezarlardan 3.000’den fazla altın nesne çıkarılmıştır. Müzede aynı zamanda ana sergiler dışında bir de eğitici çocuk sergisi bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Varna’nın tarihi hakkında çok eskilere dair bilgiler edinmek isteyenler için ilk uğranması gereken yerlerin başında Varna Arkeoloji Müzesi geliyor.

  • Adres: 41 Maria Luisa Blvd.
  • Telefon: +359 52 681 011
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10 LEV, Çocuklar 2 LEV, Öğrenci 5 LEV
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

8. Askeri Dostluk Müzesi (Vladislav Varnenchik)

Askeri Dostluk Müzesi

Burası neresi? 8 dönümlük bir alanda bulunan müze, Polonya-Macaristan Kralı Vladislav Yagello’ya adanmıştır ve 1444 Savaşı’nın gerçekleştiği yerde bulunur. Müzede savaş esnasında kullanılan silahlar, askerlerin giymiş olduğu üniformalar ve savaşa ait daha pek çok nesne sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Müzenin içinde yaşayacağınız ilginç deneyim aynı zamanda oldukça eğiticidir. Müze dışındaki muhteşem bitki örtüsü ise rahatlatıcı ve sakin bir yürüyüş için değerlendirebileceğiniz bir seçenektedir.

  • Adres: bul. “Yan Huniyadi” 1, 9027 Muzey V. Varnenchik, Varna, Bulgaristan
  • Telefon: +359 52 740 302
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.30-17.30
  • Giriş ücreti: Açık, kapalı ve geçici sergilerin her biri 2’şer LEV, 7 yaş altı ve askeri personel ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Ulusal Denizcilik Müzesi (Naval Museum)

Naval Museum

Burası neresi? Deniz Müzesi ya da Ulusal Denizcilik Müzesi olarak adlandırılan müze, 1923 yılında kurulan Varna Deniz Bahçeleri’nde bulunuyor ve Bulgar donanmasına adanmıştır. Müzenin temelleri 1883 senesinde Tuna filosundaki subaylar tarafından Rusçuk’taki eski denizcilik eşyalarının toplanmasıyla atılmıştır. Müzede, donanmanın kurulduğu 1879’dan bu yana geçirdiği evrim ve gelişime tanıklık edebileceğiniz gibi çeşitli savaşlarla ilgili sergileri de inceleyebilirsiniz.

Müzenin kapalı sergi alanında belgeler, resimler, haritalar, çapalar, üniformalar başta olmak üzere donanmaya dair çok çeşitli nesneler sergilenmektedir. Açık sergi alanında ise 1912 Balkan Savaşı sırasında kullanılan Bulgar torpido botu Druzki bulunuyor.

Neden gitmeliyim? “Varna’nın tarihi yerleri nerelerdir?” sorusunun cevabını arayanlar için Denizcilik Müzesi, mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Bulgaristan’ın denizcilik tarihine odaklanmak ve denizcilikle ilgili tarihi eşyaları incelemek isteyenler için Denizcilik Müzesi, listeye alınması gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: bul. “Primorski” 2, 9000 Primorski, Varna, Bulgaristan
  • Telefon: +359 52 731 523
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkinler 5 LEV, Çocuklar 2 LEV, 7 yaş altı ise ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

10. Varna Etnografya Müzesi (Museum of Ethnography Varna)

Varna Etnografya Müzesi

Burası neresi? 19. ve 20. yüzyılda Varna’da yaşamış halkın günlük yaşamlarına dair önemli sergilere ev sahipliği yapan Etnografya Müzesi, 1860 senesinde inşa edilmiş ve restore edilmiş tarihi bir evde bulunuyor. Müze toplamda iki kattan oluşmaktadır. Müze, 1974 senesinde kurularak ziyarete açılmıştır. Müze içinde geleneksel kostümler, aksesuarlar, çeşitli el sanatlarına dair eserler, kaplar ve diğer mutfak eşyaları, madeni paralar gibi birçok farklı nesne görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Müzeyi ziyaret eden gezginler, Varna kültürünün nasıl bir evrim geçirdiğine dair gözlem yapma fırsatını yakalayabilmektedir. Özellikle de çocuklar için bu deneyimin çok keyifli olacağını düşünüyoruz.

  • Adres: ul. “Panagyurishte” 22, 9000 Center, Varna, Bulgaristan
  • Telefon: +359 52 630 588
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkinler 4 LEV, Çocuk, yaşlı ve öğrenciler ise 2 LEV
  • Yol tarifi al >

11. Varna Tarihi Müzesi (History of Varna Museum)

Varna Tarihi Müzesi

Burası neresi? Varna Tarihi Müzesi, Varna’nın bir liman şehri olarak nasıl geliştiğini ve özellikle 1878 ile 1939 yılları arasında şehirdeki kültürel, endüstriyel ve ticari anlamdaki büyümesini gözler önüne sermektedir. Müzenin bulunduğu Barok tarzındaki bina, daha önce bir kız okulu olarak hizmet vermiştir.

Üç kattan oluşan müzenin birinci katında el sanatları sergilenmektedir. İkinci katına geldiğinizde tatil köyleri, oteller, plajlar gibi şehrin daha gelişmiş bir yer haline nasıl geldiği gösterilmektedir. Üçüncü kata geldiğinizde ise kafe, restoran gibi yerlerin gelişimi görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Varna’daki şehirleşme sürecinin gelişimini incelemek ve Bulgaristan’ın son 100 yılı ile ilgili bilgiler edinmek için bu tarih müzesini Varna tarihi yerler listenize ekleyebilirsiniz.

  • Adres: ul. “8-mi noemvri” 3, 9000 Greek Neighborhood, Varna, Bulgaristan
  • Telefon: +359 52 632 677
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkinler 4 LEV, Çocuklar, öğrenciler ve yaşlılar ise 2 LEV
  • Yol tarifi al >

12. Retro Müzesi

Varna Retro Müzesi

Burası neresi? Nostaljiyle aranız iyiyse, Retro Müzesi, şehre gelenler için Varna müzeleri içinde mutlaka zaman geçirilmesi gereken yerlerden biridir. Müze, 2015 yılının İşçi Bayramı’nda ziyarete açılmıştır. Müzede Bulgarların sosyalizm altında nasıl bir yaşam sürdüklerini anlatan 1944-1989 dönemine ait çok önemli sergiler bulunuyor.

Sergilenen nesneler arasında filtresiz Bulgar sigaraları, Rus elektrikli süpürgeleri, Doğu Almanya’dan ev aletleri, Polonya’dan kozmetik ürünler, özenle restore edilmiş dönem arabaları gibi çok özel nesneler yer almaktadır. Eserler Grand Mall isimli alışveriş merkezinde 4.000 metrekarelik bir sergi alanında sergilenmektedir. Müze, Bulgaristan’da bir alışveriş merkezinde bulunan ilk müze olma özelliğine de sahiptir.

Müzede aynı zamanda Todor Zhivkov, Leonid Brejnev ve Fidel Castro dünya genelinde ün yapmış önemli kişilerin yanı sıra Emil Dimitrov, Georgi Partsalev, George Kaloyanchev, Todor Kolev gibi kişilerin de balmumu heykelleri görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Varna’da bulunan Retro Müzesi, sunduğu eserler ve nesneler ile sizi sosyalizm dönemlerine geri götürmeyi amaçlıyor. Siz de tarih içinde nostaljik bir yolculuğa çıkmak isterseniz bu müzenin tam size göre olduğunu söyleyebiliriz.

  • Adres: GRAND MOL, park yerleri nivo 1, ul. “Akademik Andrei Saharov” 2, 9000 Varna, Bulgaristan
  • Telefon: +359 88 600 1070
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-20.00
  • Giriş ücreti: 10 LEV
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Caddeler

13. Main Pedestrian Zone

Main Pedestrian Zone

Burası neresi? Varna’nın trafiğe kapalı bu şehir merkezi, keyifli bir yürüyüşe çıkmak için çok ideal yerlerden biridir. Bu yolculuk esnasında Kozirkata, Saat Kulesi ve Varna Tiyatrosu, Varna Opera Evi, çeşmeler, asırlık evler, Aziz Nicholas Kilisesi, Cherno More Hotel, Eski Deniz Hamamları gibi çok önemli noktaları görme fırsatını yakalayacaksınız.

Neden gitmeliyim? Varna’da Bulgaristan’ın ne olduğunu anlamak, alışveriş yapmak ya da banklara oturup saatlerce keyifli bir şekilde etrafı seyretmek için bu önemli caddeye mutlaka uğramalısınız. Burası aynı zamanda pek çok tarihi eser ve tarihi cazibe merkezine ulaşım açısından da size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Varna City Card

Varna Şehir Kartı, şehri bir Varnalı gibi keşfetmenize olanak sağlıyor. Kartı temin ederek Varna gezinizi planlamayı ve zamanınızı yönetmeyi daha kolay bir hale getirebilirsiniz. Her ne kadar şu anda Covid-19 nedeniyle program askıya alınmış olsa da kısa bir süre sonra yeniden aktif olacağı belirtilmektedir.

Nasıl temin edilir? Kartınızı Varna City Card resmi web sitesi üzerinden kolay bir şekilde satın alabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? Kartın 24, 48 ve 72 saat geçerli olan seçenekleri bulunuyor.

Ücreti nedir? Kartın ücretlendirme bilgileri şu şekildedir:

  • 24 saatlik seçenek: Sadece yetişkin için 24 LEV, yetişkin + çocuk 30 LEV
  • 48 saatlik seçenek: Sadece yetişkin için 30 LEV, yetişkin + çocuk 39 LEV
  • 72 saatlik seçenek: Sadece yetişkin için 36 LEV, yetişkin + çocuk 45 LEV

Avantajları nelerdir? Kartla birlikte sunulan avantajları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 10’dan fazla müzeye ücretsiz giriş
  • Ücretsiz bira turu ve tadımı
  • Ücretsiz mobil uygulama ve rehber
  • Araç kiralamada %10 indirim
  • Elektrikli bisiklet kullanma fırsatı
  • Ücretsiz gezi treni ile şehir turu

Kartla birlikte elde edeceğiniz avantajları buradan inceleyebilirsiniz.

Hazırladığımız Varna tarihi yerler listemizde şehrin en önemli tarihi ve turistik noktaları hakkında detayları sizlerle paylaştık. Yazımızla ilgili görüş ve önerileriniz için bize yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin