Valensiya Havaalanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Şehir Hakkında; Valensiya, İspanya’nın Akdeniz kıyısında yer alan, Madrid ve Barselona’dan sonra ülkenin en kalabalık üçüncü şehridir.

Şehir aslen Romalılar tarafından kurulmuş. Bu da Valensiya’yı, İspanya’nın en eski şehirlerinden biri yapıyor. Adını “güç” veya “cesaret” anlamına gelen Valentia Latince adından alıyor.

Valensiya ilginç bir tarihe sahiptir. Cermenler, Mağribiler ve Hıristiyanlar şehri bir noktada kontrol ediyorlardı. Bu da, kenti temsil eden çeşitli tarihi zenginliklere ve kent mimarisine açık bir şekilde yansımış olduğunu gösteriyor.

Şehrin başlıca ilgi çekici yerleri arasında La Lonja de Seda, Marques de Dos Aguas Sarayı, Valensiya Katedrali, Colegio del Patriarca, St. Thomas ve St. Philip Kiliseleri yer almaktadır.

Valensiya Havalimanı Hakkında; Manises Havaalanı olarak da bilinen Valensiya Havaalanı’nda sadece 1 terminal binası ve 1 pist bulunmaktadır. 2018’de yaklaşık 7,8 milyon yolcu yalnızca bu havaalanını kullandı. Valensiya şehir merkezine nispeten yakın, sadece 8 km ve toplu taşıma, taksi veya özel transfer ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Valensiya havaalanında bar ve kahve dükkânları ile Duty Free yer almaktadır. Geliş salonunda bir Turizm Bürosu bulunmaktadır. Ayrıca döviz bozdurma, ATM’ler, özel dinlenme alanları, mobil şarj noktaları, kilitli dolaplar, 24 saat yemek yiyebileceğiniz yeme içme yerleri ve Wi-Fi hizmeti  (AIRPORT FREE WIFI AENA) yer almaktadır.

Valensiya Havaalanı’nda uyumak size hitap etmiyorsa, havaalanı yakınındaki otellere göz atabilirsiniz:

Havalimanı/Merkez arası ulaşım; Valensiya Havaalanı’ndan şehir merkezine taksi, otobüs ve metro ile sağlanan üç farklı ulaşım türü mevcuttur. 20 dakikalık bir taksi yolculuğu ile yaklaşık 20€ ücretle şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz.

Alternatif olarak iki toplu taşıma yöntemi daha vardır. Bunlardan ilki metro ile olan ulaşımdır.

3 no’lu metro hattı üniversite ve şehrin kuzeyinden geçerken, 5 no’lu hat ise sizi doğrudan şehir merkezine ve Valensiya Kruvaziyer Limanı’na götürür. Havaalanı şehir merkezi arası metro ile ulaşım yaklaşık 25 dakika sürüyor ve yolculuk ücreti yalnızca 3,90€’dur.

Bir diğer toplu taşıma seçeneği olan otobüsler ise 1,50€ ücretle yaklaşık 25-30 dakika süren bir yolculuk sonrası şehir merkezine ulaşmaktadır.

Valensiya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

İspanya’ya bir seyahat planınız varsa, Valensiya’ya gitmek çok basittir. Ülkenin dört bir yanında çalışan yüksek hızlı RENFE trenleri ile Valensiya’ya ulaşmak mümkündür. Tren çok hızlı ve Barselona’dan Valensiya’ya yalnızca üç saat sürüyor.

Süper pahalı değil, ancak Valensiya’ya ulaşım için ucuz ve pratik yöntemlerinden biridir. Fakat biraz daha fazla ödeme yaparsanız, yolculuk süresini de göz önüne aldığınızda muhtemelen buna değer bir ücretsiz yemek alabilirsiniz.

Otobüsle ulaşım RENFE trenleri ile gitmekten daha ucuzdur, ancak yolculuk süresi biraz daha uzar. Velensiya’ya daha hızlı ulaşmak için biraz daha fazla para harcamaya değebilir. Genellikle, trenle Valensiya’ya ulaşım yaklaşık 40-60€’dur.

Valensiya’ya Avrupa dışından seyahat edecekseniz, en muhtemel ulaşımınız hava yoluyla olacaktır. Önceden rezervasyon yaparsanız, normalde Valensiya için ucuz uçuşları nispeten kolay bulabilirsiniz. Türk Hava Yolları ve Pegasus ile Valensiya’ya uçuşlar mevcut. Ancak doğrudan uçuşlar aktarma uçuşlarına göre sefer sayısı olarak daha azdır. Avrupa içerisinde ise Easyjet veya Ryanair ile 50-60€ aralığında Valensiya’ya uçabiliyorsunuz.

*Valensiya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Valensiya Havaalanı, şehrin 8 km batısında Manises kasabasında yer alıyor. Bu nedenle Manises Havaalanı olarak da biliniyor.

Havaalanına vardığınızda zaman kazanmak istiyorsanız, özel transfer hizmeti düşünebilirsiniz. Ayrıca elverişli metroya binebilir, araba kiralayabilir veya şehir merkezine giden otobüslere binebilirsiniz.

Bir taksiye binip şehir merkezine gitmeyi de düşünebilirsiniz. Bu ulaşım seçeneğinin yaklaşık ücreti 20-30€’dur ve yolculuk 15 dakikada kadar sürmektedir.

Valensiya Metro İstasyonu

-Havaalanı – Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

Otobüs veya metro ile Valensiya Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek oldukça kolay ve ucuzdur. Valensiya Turist Kartı, havaalanı hattı da dâhil olmak üzere otobüs ve metro için geçerli olan 24, 48 ve 72 saat boyunca sınırsız seyahati içerir.

Valensiya Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için kullanabileceğiniz 2 otobüs vardır. Normal şehir içi otobüsü, 150 numaralı hattan ya da Aerobus adlı Valensiya Havalimanı servis otobüsünden faydalanabiliyorsunuz. Her iki otobüs de kalkış salonunun dışında durmaktadır.

Aklınızda Bulunsun: Valensiya Turist Kartı

Valensiya’yı ziyaret ettiğinizde pek çok şeyde indirim almak, Bioparc’a ve Sanat ve Bilim Şehri’ne girebileceğiniz gibi ücretsiz toplu taşıma ve daha birçok indirim ve avantajdan faydalanmak için Valencia Tourist Cart (VTCart) satın almanızı öneririz.

VTCard’ın avantajları:

  • Havaalanından sınırsız ücretsiz toplu taşıma imkânı.
  • Müzelerde ve anıtlarda %50’ye varan indirim.
  • Bisiklet kiralama, mağazalar ve restoranlar gibi diğer hizmetlerde %25’e varan indirim.

150 No’lu Otobüs Hattı

150 no’lu otobüs hattı, Valensiya havalimanından şehir merkezine giden bir otobüs hattıdır. Havaalanı ve şehir merkezi arasında 25 duraktan fazla güzergâhta hizmet veriyor, bu nedenle yolculuk yaklaşık olarak 40 dakika sürüyor. Yine de en ucuz seçenek, tek yön bilet için yalnızca 1,45€’dur. 65 yaş üstü yolcular için ise bilet ücreti 1€’dur.

Bu otobüs hattı 25 ila 35 dakikada bir hareket ediyor. Pazartesiden Cumartesiye sabah 5.30-22.00 saatleri arasında hizmet vermektedir, ancak Pazar günleri ve resmi tatillerde hizmet vermiyor. Biletinizi otobüs şoföründen satın alabiliyorsunuz.

150 no’lu otobüs hattı ve diğer otobüs tarifeleri hakkında güncel bilgiler için Fernanbus web sitesine bakabilirsiniz.

Valensiya Havalimanı Biletmatik

Aerobus

Daha hızlı bir seçenek olan Aerobus’lar, sizi Valensiya Havalimanı’ndan şehir merkezine sadece 25 dakikada ve 2,50€ ücret karşılığında götürebilir. 150 numaralı otobüs hattının aksine, Aerobus’lar ile şehir merkezine daha hızlı ulaşım sağlayabilirsiniz.

Aerobus’lar her 20 dakikada bir kalkıyor ve haftanın her günü saat 6.00-22.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Biletinizi otobüs şoföründen satın alabiliyorsunuz.

Havaalanı-Şehir Merkezi Otobüs Ulaşımı ile İlgili Faydalı İpuçları;

  • Havaalanından şehir merkezine veya otelinize zamanında ulaşmak için otobüs seferlerini önceden kontrol etmek her zaman en iyisidir.
  • Otobüsler valizleriniz için bagaj imkânı sağlamaktadır.

– Havaalanı / Şehir Merkezi Metro ile Ulaşım

Havaalanından düzenli, rahat ve düşük maliyetli bir metro ulaşım hizmeti sunulmaktadır. Valensiya Havalimanı’ndan şehir merkezine metroya binmek için 2 seçenek bulunuyor. Havaalanından şehir merkezine gitmek için 3 veya 5 no’lu metro hattını kullanabilirsiniz. Her iki hat da aynı güzergâhı takip ediyor ve yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor.

  • 3 no’lu metro hattı, kırmızı hattı takip ederek şehir merkezine gidiyor.
  • 5 no’lu metro hattı ise yeşil hattı takip ederek Marina bölgesine gidiyor.

Valensiya Havaalanı, şehir merkezinin dışında kaldığı için kent merkezine ulaşım 4 bölgeyi kapsayan bir hat üzerinden gerçekleşiyor. Bu nedenle bu ulaşım için ayrı bir bilet satın almanız gerekiyor. Bu tek yönlü biletin ücreti 4,90€’dur. Eğer 24 saat içerisinde havaalanına dönecekseniz gidiş-dönüş olarak bir bilet satın almayı düşünebilirsiniz. Bunun ücreti ise 8,40€’dur.

Metroyu daha sık veya birkaç kişi ile kullanmayı planlıyorsanız, bir metro kartı almayı düşünebilirsiniz.

Valensiya Havaalanı ve şehir merkezi arası çalışan metrolar 15-20 dakikada bir kalkıyor. Pazartesiden Cumartesiye 5.30 ile gece yarısı arasında, Pazar ve resmi tatillerde ise sabah 7.00 ile gece yarısı arasında çalışmaktadır.

Valensiya Metrosu

Metro istasyonu Valensiya Havaalanı’nın uluslararası uçuşlar terminalinin zemin katında yer alıyor. Havaalanı içerisinde kırmızı tabelada beyaz renkli M logosunu takip ederek metro istasyonuna ulaşabilirsiniz. Otomatik bilet satış makinelerinden metro biletinizi satın alabilir veya gelen yolcu salonundaki Metrovalencia danışma bürosuna uğrayabilirsiniz.

Tüm metro hatlarının haritasını, tarifelerini ve daha fazla bilgiyi Metrovalencia web sitesinde bulabilirsiniz.

Havaalanı-Şehir Merkezi Metro Ulaşımı ile İlgili Faydalı İpuçları;

  • Grup indirimleri, aile indirimleri ve birden fazla gün kalışlarda kullanım için metro kartları mevcuttur.
  • Eğer Valensiya Havaalanı’na gece geç saatlerde iniş yapacaksanız metro ulaşım tarifelerini önceden kontrol etmekte fayda var.
  • Metro, resmi tatillerde şehirde dolaşmak için ulaşımın en iyi yoludur.
  • Valensiya’da metrolar kentin birçok bölgesini, tren istasyonlarını ve marinaları birbirine bağlayan gelişmiş bir altyapıya sahiptir.

– Havaalanı / Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Bir taksiye binmek, Valensiya Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmenin en kolay ve en hızlı yoludur, ancak genellikle en ucuz ulaşım türü değildir. Yaklaşık 15 ila 20 dakikalık bir ulaşım için 15 ila 30€ arasında bir ödeme yapılmaktadır.

Taksi durağını gelen yolcu salonunun hemen dışında bulabilirsiniz. Taksiler genellikle güvenilirdir, ancak varış noktanızı ve yolculuğun yaklaşık fiyatını önceden sürücü ile konuşmak en iyisidir. Normal bir trafikte havaalanı ve şehir merkezi arası ulaşım yaklaşık 20 dakika sürmektedir.

Taksiler, Valensiya şehir merkezine ulaşım için en erişilebilir ve konforlu ulaşım türüdür. Varış saatiniz ne olursa olsun, havaalanı dışında her zaman mevcutturlar. Bekleme süreleri kısadır ve şehir merkezine ulaşımları hızlıdır. Ancak, turistlerin bir aldatmacadan kaçınmak için yolculuğun en başında yaklaşık maliyetinin ne kadar olacağının farkında olması yararlarına olacaktır.

Havaalanı-Şehir Merkezi Taksi Ulaşımı ile İlgili Faydalı İpuçları;

  • Taksi şoförleri, 50 litreden büyük bagajlar için ekstra ücret alabilir.
  • Havaalanı şehir merkezi arası ulaşım ücreti konusunda endişeleriniz varsa, yolculuğun başlangıcında şoförden bir makbuz talep edebilirsiniz.
  • Taksilerle kısa mesafe yolculuklar için 3-4€ arasında minimum bir ücret vardır.

– Özel Havaalanı Transferi

Ek ücretlerden kaçınmak ve terminalde beklememek için özel bir havaalanı transferi düşünebilirsiniz. Sabit bir fiyata havaalanı transfer hizmeti veren binek araçlar, minibüs ve otobüsler bulunmaktadır. Ailenizle veya bir grup arkadaşınızla seyahat ediyorsanız, konforlu bir araçta otelinize veya şehir merkezine gidebilirsiniz.

Özel transfer hizmetlerinde taksilerde olduğu gibi farklı fiyat tarifeleri ile karşı karşıya kalmazsınız. Ekstra masraflar olmaksızın her şey dahil sabir bir fiyat ile ulaşım hizmeti alabilirsiniz. Önceden rezervasyon yapmayı düşünebilir ve böylece havaalanında sizi bekleyen şoför, isminizle birlikte bir tabela tutarak gelen yolcu kapısında sizi bekleyebilir.

– Havaalanı Araç Kiralama Şirketleri

Havaalanında beş araç kirlama şirketi vardır (özellikle varış saatiniz çalışma saatlerinden sonraysa, çevrimiçi kontrol edin ve önceden bir rezervasyon yapın).

Avis, Europcar, Goldcar, Sixt ve Hertz gibi araç kiralama firmaları ile Valensiya havaalanında araç kiralayabilirsiniz. Araç kiralama firmalarını gelen yolcu salonunun orada bulabilirsiniz.

*Valensiya Havaalanı Hakkında İpuçları

Valensiya havaalanına varışta veya dönüş uçağınızı beklerken bu 3 ipucu ile terminalde bekleme sürenizi daha keyifli hale dönüştürebilirsiniz.

İç Hat Uçuş Alanını Kontrol Edin

Valensiya’dan ayrılırken, güvenlikten geçtikten sonra yoğun uluslararası kapı alanında strese girmeyin, sağınıza dönün ve iç hat uçuş yerine doğru yürüyün (kapılar 13-22). Genellikle daha az iç hat uçuşları vardır, bu nedenle daha sessiz bir kafe, çocuk oyun alanı veya rahatlamak için boş koltuklar bulacaksınız.

Uçuş anonslarına dikkat edin, çünkü uçağınız yolcu alımına başladığında havaalanının diğer ucundaki kapınıza geri dönmeniz 5 dakika sürebilir.

Ucuz Su

Otomatlardan şişelenmiş suyu şişe başına 1€ civarı bir ücretle satın alabilirsiniz. Havaalanı içerisindeki marketlerden ve kafelerden daha ucuzdur.

Cihazlarınızı Şarj Edin

Cihazlarınızı şarj edebileceğiniz ve rahatça çalışabileceğiniz oturma alanları ve masalardan en iyi şekilde yararlanın, hatta ücretsiz Wi-Fi’dan yararlanın.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin