Uzice’de Gezilecek 7 Yer | Detaylı Anlatım

Sırbistan’da Detinja Nehri vadisinde dağların muhteşem güzellikleri ile çevrili eski bir şehir, Uzice.

Uzice gezilecek yerler yazımız, şehrin sesi olmuş, az sayıda ama her birinin tadı damağınızda kalacak maddelerden oluşuyor.

Hafta sonunuzu kaplayacak kadar küçük ama haftanızı renklendirecek şehir, köklü tarihinin yanında yakın dönem tarihiyle de dikkat çekiyor. II. Dünya Savaşı sonrasında Alman işgalinden kurtarılan ilk bölge olan Uzice’ye, Belgrad’dan tren veya otobüsle rahatlıkla ulaşım sağlanıyor.

#1 Uzice Gezilecek Yerler

1- Stari Grad

Stari Grad

Tipik bir orta çağ Sırbistan mimarisini sergileyen kale kalıntılarının yer aldığı bölge, şehirde eski şehir olarak da adlandırılıyor. Merkezden biraz yukarıda kalan Stari Grad, tarihçilere göre 12.-13.yy arasında kurulmuş. Detinja Nehri’nin üç yakasını çevrelediği eski şehir, Korunmuş Kültür Anıtları kapsamında değerlendiriliyor ve devlet tarafından korunuyor.

2- St. Marko Kilisesi

Aziz Marko Kilisesi

Uzice’deki St. Marko Kilisesi şehir merkezinde, Carina olarak bilinen bölgede yer alıyor. Kilise, 18.yy’nin sonlarında ilk önce küçük bir kilise-süpürge evi olarak ahşap kiliseler tarzında yapılmış.

Geçmişte Stari Grad’in Türk bölgesi olduğu dönemlerde, kasabanın Sırp kesimine inşa edilmiş. Kilisede, 17.-19.yy arasında yapılan gravür koleksiyonunun yanı sıra kullanılan sanat nesneleri, Uzice’nin gümüş eserleri de sergileniyor.

3- Hidroelektrik Santrali

Hidroelektrik Santrali

Uzice’nin eski bölgesinin altında bulunan Djetinja Nehri üzerindeki santral, 1900 yılında yapılmış. Kentin sembollerinden biri sayılan hidroelektrik santrali, Tesla’nın Sırbistan’da alternatif akım ilkelerine göre yapılan ilk elektrik tesisiymiş. Bu anlamda tarihi değer de yüklenen santral, şehrin tüm enerji ihtiyacını da karşılıyor.

4- Uzice Ulusal Müzesi

Uzice National Museum

 

Uzice Ulusal Müzesi, kentin kültürel ve siyasi tarihini toplama ve inceleme amacıyla 1947’de kurulmuş. Arkeolojik, etnografik, tarih ve sanat gibi bölümlere ayrılan müzede geniş bir koleksiyona sahip kütüphane de bulabilirsiniz. Müze pazar günleri dışında 8.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

5- Jokanovic Evi

jokanovic house

Jokanovic Evi, Uzice’de bir tür etnografik kültür anıtıniteliği taşıyor. 19.yy’nin ikinci yarısında konut ve ticaret amaçlı bir katlı ev olarak inşa edilmiş ve uzun yıllar Sırp tüccar ailesi Jokanoviçler yaşamış. 1988 yılında kültürel miras kabul edilen evde kalıcı ve dönemsel sergilere yer veriliyor.

6- Eski Tüneller

Eski Tüneller

Eski tren sisteminin Belgrad’la Dubrovnik’e bağlanmak için kullandığı tüneller, şehrin içinden geçiyor. Hala kullanımda olan tünelleri gezebilir ve yolunuzun üzerindeki eski bir Yugoslav barajını görebilirsiniz.

7- Uzice Gymnasium

Gymnasium

1838’de kurulan Uzice Gymnasium(Dilbilgisi Okulu), Uzice esnaflarının ve tüccarlarının kasabadaki eğitim sistemini ilerletmek amacıyla attıkları adım sonucunda doğmuş. Oldukça başarılı isimleri mezun eden okul 1893 yılında günümüzdeki binasına taşınmış. Şehir için önem taşıyan kurumlardan biri olan okula, geziniz sırasında birkaç saatinizi ayırabilirsiniz.

*Sırbistan’ın küçük şehri Uzice uçuşlarını karşılaştırıp size uygun olanı Biletbayi’den seçebilirsiniz. Birkaç günde keşfinizi tamamlayacağınız şehirde yaşadığınız anıları bizimler paylaşmak isterseniz, yazımıza yorum yazarak katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin