Uşak’ın Tarihi Yerleri | 14 Önemli Tarihi Nokta

İç Anadolu ile Ege bölgesinin kesiştiği noktada yer alan Uşak, köklü tarihi ile günümüze gelen, kendine has değer ve kültürleriyle ön plana çıkan bir yer.. Uşak’ın tarihi yerleri listemizde bu güzel şehrin tarihi değerlerini listeledik…

Uşak tarihi hakkında; Uşak’ın geçmişi MÖ 5000’li yıllara dayanmaktadır. Özellikle Eski Tunç Çağı’nda bölge, çok gözde bir durak haline gelmiştir. Bölgede MÖ 2000 ile 2500’lü yıllarda Hititler, Lidyalılar, Romalılar ve Bizanslılarla birlikte oldukça zengin bir kültürel ortam oluşmuştur.

Osmanlıların bölgede hakimiyet kurması ise 1429 senesinde gerçekleşmiştir. Şehrin ismi de bu dönemde aşıklar ve ozanlar anlamına gelen “Uşşak” kelimesinden türemiştir.

28 Ağustos 1920 senesinde Yunanlılar tarafından işgal edilen şehirdeki işgal kuvvetleri 1 Eylül 1922 senesinde def edilmiştir. Hatta Yunanlıların önemli generallerinden Triokupus esir düşmüş ve Atatürk tarafından bugün Atatürk Müzesi olarak ziyaret edilebilen konakta misafir edilmiştir. Yunan güçleri geri çekilirken bölgeyi ateşe vermiş ve şehrin büyük oranda yanmasına neden olmuştur.

Şehir, 1953 senesinde kadar Kütahya‘ya bağlı bir il olarak kalmış ve bu tarihte il statüsüne kavuşmuştur.

Uşak’ın en ünlüleri; Tarihi Uşak Evleri, Uşak’taki en ünlü tarihi yerler arasında bulunuyor. Burada Osmanlı döneminden kalma restore edilmiş 86 ev bulunuyor. Uşak’ın tarihi ile ilgili geniş bilgiler edinmek için ise gitmeniz gereken yer Uşak Arkeoloji Müzesi oluyor. Clandras Köprüsü ise tarihi güzelliğinin yanı sıra oldukça yakışıklı bir köprü olması münasebetiyle en’ler listemize dahil olmayı başarıyor.

Uşak gezi tavsiyesi; Uşak’a geldiğinizde tarihi noktaları ziyaret için 1 günlük bir gezi planı yeterli olacaktır. Zaten görülecek tarihi eserler genellikle birbirine yakın olduğundan kısa sürede bu noktaları görebilirsiniz. Geldiğinizde sadece Uşak’ın tarihi yerleri ile değil şehrin doğal güzellikleri ile de ilgilenmenizi öneriyoruz. Mesela Dünyanın en büyük ikinci kanyonu olarak kabul edilen Ulubey Kanyonu, ziyaretiniz için es geçilmemesi gereken doğal güzelliklerin başında geliyor.

Uşak deyince akla gelen önemli şeyler arasında ise Uşak kilimleri geliyor. Uşak gezisi esnasında bu kilimleri mutlaka incelemenizi öneriyoruz. Eğer vaktiniz kalırsa Uşak Halı Kilim Müzesi‘ni ziyaret ederek en kestirmeden bu muhteşem el emeği göz nuru eserler hakkında çok net bilgilere ulaşabilirsiniz.

Müzekart; Uşak Arkeoloji Müzesi’ne giriş için Müzekart geçerli olmaktadır ancak sadece Uşak’taki tarihi yerler için Müzekart sahibi olmak çok ekonomik bir seçim olmayacaktır. Bu nedenle rotanıza başka noktalar eklemeyi planlamıyorsanız bu karta sahip olmak çok elzem olmayacaktır.

Antik Kentler ve Ören Yerleri

1. Blaundus Antik Kenti

blaundus antik kenti

Burası neresi? Blaundus Antik Kenti’nin tarihi Helenistik Çağ’a kadar dayanır. MÖ 334 senesinde Makedonlar tarafından kurulduğu düşünülen şehir, daha sonra Pergamon Krallığı, Roma ve Bizanslılar tarafından da yönetilmiştir. Şehrin sembolü ise “çift at” olarak belirlenmiştir. Şehirdeki yerleşime ait kayıtlar MS 12. yüzyıla kadar gitmektedir.

Ulubey ilçesinin Sülümenli Köyü’nde bulunan antik kent, derin vadilerin çevrelediği bir yarımadadadır. Köy, Uşak’ın yaklaşık 40 km güneyinde bulunmaktadır. Yunanca ve Latince yazıtlarının kalıntılarını göreceğiniz Blaundus Antik Kenti, 3 tarafı derin vadiler ile çevrili bir bölgede yer alıyor. Ulaşımı zor kente giriş için kuzey bulunan kuleli tek kapı kullanılırken, şehrin doğu yamacında antik bir tiyatro kalıntısı ve uzunluğu 140 metreyi bulan bir stadyum yer alıyor.

3 adet tapınağın yer aldığı bu eski kentteki tapınakların Athena ve Homonoia’ya adandığı kulaktan kulağa gelen bilgiler arasındadır. Eğer yolunuz Uşak’a düşerse, tarihin derinliklerinden antik sırlar fısıldayan Blaundus Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret edin.

Neden gitmeliyim? Blaundos Kalıntıları, Uşak’ın antik kentleri içinde en eskiye dayanan yerleşim yerlerinden biridir ve antik dönem tarihi açısından Uşak’ta mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölgeler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: 64900 Sülümenli/Ulubey/Uşak
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Pepuza Antik Kenti

pepuza antik kenti

Burası neresi? Banaz Çay’ının hemen kenarında yer alan Pepuza Antik Kenti, mistik atmosferiyle görenleri etkisi altına alıyor. Karayakuplu Köyü sınırları içerisinde yer alan antik kentte, yaklaşık 400 yıl varlığını sürdüren Montanizm tarikatının takipçilerinin içine doldurulup yakıldığı manastır hala ayakta. Banaz Çayı’nın kenarında yapılacak yaklaşık 2 kilometrelik keyifli bir yürüyüşle bu mistik yere ulaşılıp, yaklaşık 2000 yıl önce insanların kayaları nasıl gergef gibi işlediği görülebilir.

  • Adres: 64702 Karayakuplu/Karahallı/Uşak
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Selçikler Ören Yeri (Sebaste)

Selçikler Ören Yeri

Burası neresi? İmparator Agustus tarafından Anadolu’nun Romanize edilmesi için kurulan Selçikler Ören Yeri’nin önem kazanması MS 6. yüzyıla dayanır. Bölgenin önemi MS 10. yüzyıla kadar devam etmiştir. Bölgedeki ilk yerleşime ait kalıntılar ise Bronz dönemine aittir. Yapılan arkeolojik kazılarda bölgede yerleşimin Bronz Çağı’nda başladığı Roma ve Bizans dönemine kadar devam ettiği görülmektedir.

Kentin kuzeyinde 3 adet Lidya tümülüsü bulunması eski dönemde Lidyalılarında bölgede yaşadığını göstermektedir. Antik bölgede bunun yanı sıra biri diğerinden daha küçük olmak üzere iki adet kiliseye ait kalıntılar da bulunmaktadır. Kiliselerin yapıldığı taşların Romalılara ait hamamlardan getirildiği görülmektedir.

Neden gitmeliyim? Aralıklarla kazı çalışmalarının gerçekleştirildiği ören bölgesi, günümüzde ne yazık ki kaderine terk edilmiş durumda. Buna rağmen çok önemli antik kalıntılara ev sahipliği yapmasından ötürü, Uşak’a gelen tarih meraklıları için Uşak’ta görülmesi gereken önemli tarihi yerler arasında yer almaktadır.

  • Adres: 64840 Selçikler/Sivaslı/Uşak
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

4. Uşak Tarihi Evleri

uşak tarihi evleri

Burası neresi? Birinci katları taştan, ikinci katları ise ahşaptan yapılan Uşak Tarihi Evleri, kentin her noktasında görülmese de bu evlere Aybek Mahallesi, Karaağaç Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi ve Işık Mahallesi’nde sıklıkla rastlanmaktadır.

Evlerin Cumhuriyetin ilk yıllarından kalma oldukları söylenmektedir. En sağlam evlerden 86 tanesi Kültür Bakanlığı tarafından tescillenerek koruma altına alınmıştır. Osmanlı mimarisi kullanılarak inşa edilen evler, Uşak’ın sembolleri arasında gösterilir. Kültürel değeri yüksek bu evler, dışarıdan gelen misafirlerin dikkatini çekmeye yetiyor.

Neden gitmeliyim? Restore edilerek günümüze ulaşması sağlanmış Eski Uşak Evleri, ziyaretçilerin Osmanlı döneminde Uşak’taki sivil mimarinin nasıl olduğuna dair fikir edinmesi açısından önemli ziyaret noktaları arasında bulunmaktadır. Güzel hatıra fotoğrafları çekmek için de Uşak’taki keyifli yerlerden olduğunu söyleyebiliriz.

  • Adres: Bozkurt, Hisarkapı Yolu, Uşak
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Paşa Hanı (Taşhan)

paşa hanı
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Fransız mimarisinin etkilerini göreceğiniz Uşak tarihi noktalardan bir diğeri de Paşa Hanı… 1898 yılında Tiritoğlu Mehmet Paşa tarafından Fransız bir mimara yaptırılan iki katlı han, kesme taş tekniği ile Marsilya kiremidi olarak adlandırılan kiremit sisteminin uygulandığı ilk bina olma özelliğini günümüzde de korumaktadır.

Yapıldığı dönemde kentin iki ticaret merkezinden biri olarak önemli rol oynayan Paşa Hanı, günümüzde kentin en önemli gezi noktalarından biri olarak gösteriliyor. Han içinde sağlı sollu bir şekilde dizilmiş 30 adet dükkan bulunmaktadır. Yamuk bir planla inşa edilmiştir. Han, 1990-1996 yılları arasında gerçekleştirilen onarım çalışmaları ile güçlendirilmiştir. Yapı günümüzde özel bir işletme olarak otel konseptinde hizmet vermektedir.

  • Adres: Özdemir Mahallesi Cumhuriyet Caddesi UŞAK
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. İnay Kervansarayı

inay kervansarayı
Görsel Kaynak: youtube

Burası neresi? 16. yüzyılda Selçuklu döneminde inşa edilen kervansarayın yapımında moloz ve kesme taş kullanılmıştır. Zaman zaman dizi çekimlerinde de kullanılmış olan yapı, günümüzde ne yazık ki ilgisiz kalmış ve günden güne erimektedir.

Kervansarayın orijinal halinde üst kısmı toprak dam şeklinde iken daha sonra zarar görmemesi adına çatısı kaplanmıştır. Yapı kuzey ve güney istikametinde uzanmaktadır ve 16,30 metreye 20,50 metrelik dikdörtgen bir alanda bulunmaktadır.

  • Adres: İnay, Ulubey, Uşak
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Uşak Bedesteni

uşak bedesteni

Burası neresi? Mendepazarı mevkiinde, Uşak il merkezinde yer alan Uşak Bedesteni (Sahaflar Çarşısı) köklü bir geçmişe sahiptir. Ancak kim veya kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Dikdörtgen plan üzerine yapılan bedesten, iki kapılı girişe sahiptir. 1901 yılında yapıldığı tahmin edilen tarihi çarşı, mimari açıdan görülmeye değer bir yerdir. Yapının mimarının ise bir İtalyan olduğu bilinmektedir.

İki katlı bir yapıdadır ve yapımında taş malzeme kullanılmıştır. Zamanla hasar gören yapıda 1980 senesinde gerçekleştirilen restorasyon çalışması yapının güçlenmesini sağlanmıştır. Bedesten, günümüzde “Sahaflar Çarşısı” ve sonrasında “Çayhane” olarak kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tarihi bir binada bir yudum çay eşliğinde huzurlu dakikalar geçirmek isterseniz bu tarihi bedesteni mutlaka görmenizi öneririz.

  • Adres: Özdemir, Barbaros Cd., Uşak
  • Ziyaret saatleri: 08.30-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler, Türbeler

8. Ulu Camii

uşak ulu camii

Burası neresi? Kent merkezinde yer alan Uşak Ulu Camisi’nin inşa tarihi tam olarak bilinememekle birlikte Germiyanoğulları döneminde yaptırıldığı bilinmektedir. Tüm mimari özelliklerini Germiyanoğulları’ndan alan Ulu Camii üzerinde- yer alan kitabede; “Germiyan illerinin beyi Süleyman Şah oğlu Yakup Bey h.822 (1419) yılında yaptırdı ve suyunu getirdi” yazılıdır. Cami gerçekleştirilen restorasyon sürecinin ardından 2018 senesinde yediden ibadete açılmıştır. Restorasyon süreci yaklaşık olarak 2 yıl sürmüştür.

  • Adres: Özdemir, Mimar Sinan Cd. No:17, 64100 Uşak Merkez/Uşak
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Burma Camii

burma camii

Burası neresi? Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Hacı Mustafa Cami olarak adı geçen Burma Cami’nin inşa tarihi Miladi 1572 -1573 yılları olarak belirtilmektedir. İnşası sırasında, moloz, taş, tuğla gibi farklı malzemeler birlikte kullanılmıştır. Kent merkezinde yer alan Küme Mahallesi’nde yer alan tarihi yapı, minaresiyle dikkat çekmekte olup 1700’lü yıllarda çeşitli güçlendirme çalışmalarından geçmiştir. İki kubbeli Burma Cami, günümüzde hala ibadetlere açıktır.

  • Adres: İslice, Mimar Sinan Cd. No:7, 64400 Uşak Merkez/Uşak
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Çakaloz Cami

çakaloz camii

Burası neresi? 19. yüzyılda inşa edilen Çakaloz Cami, Uşak’ın Kurtuluş Mahallesi’nde yer alan bir Osmanlı dönemi yapısıdır. Cami geçmişten bu güne pek çok badire atlatmış bir kez büyük bir yangın faciası yaşamıştır. 20. yüzyıldan sonra onarım çalışmalarından geçen Çakaloz Camii’nin önüne cemaat yeri eklenmiştir. Uşak’ın önemli ailelerinden Çakaloz ailesi, onarımlarda büyük katkılar sunduğu için cami, ailenin ismiyle anılmaya başlamıştır.

  • Adres: Kurtuluş, Çakaloz Sk. No:7, 64100 Uşak Merkez/Uşak
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

11. Uşak Arkeoloji Müzesi

uşak arkeoloji müzesi

Burası neresi? 1970 senesine kadar Halk Eğitim Binası’nda faaliyetlerini sürdüren Uşak Müzesi, 23 Mayıs 1970 senesinde bağımsız bir binada hizmetlerine devam etmiştir. 2018 senesinde ise bugünkü modern binasında ziyarete açılmıştır.

2000 eserin sergilendiği müze, 3 katlı bir plana göre inşa edilmiştir. Binanın ilk katında Uşak ve çevresinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda elde edilmiş Tunç Çağı’ndan Helenistik ve Roma döneminden çok değerli eserler sergilenmektedir. Müzenin ikinci katına gelindiğinde para ile ilgili bilgiler sunulmakta ve çeşitli sikkeler sergilenmektedir. Son kısım ise müzenin en önemli kısmıdır ve burada Karun Hazineleri sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? MÖ 560-546 yılları arasında yaşayan Lidya Kralı Karun’a ait 432 parçalık paha biçilemez eserden oluşan, Karun Hazineleri kentin en zengin kültürel varlıkları arasındadır ve Uşak Arkeoloji Müzesi’nin en değerli parçalarının başında gelmektedir.

  • Adres: Kurtuluş, Orhan Dengiz Blv. No:35, 64100 Uşak Merkez/Uşak
  • Telefon: (0276) 212 18 41
  • Ziyaret saatleri: Kış dönemi (3 Ekim-15 Nisan) 09.00-17.00; Yaz dönemi (15 Nisan-3 Ekim) 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

12. Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi

atatürk ve etnografya müzesi
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Uşak’ın önemli sivil mimari örneklerinden biri olan Kaftancızade Konağı, 1973 senesinde kamulaştırılarak 1978 senesinde müze olarak ziyarete açılmıştır. Konak, merkez mahallelerden biri olan Bozkurt’ta bulunmaktadır.

Atatürk Müzesi olarak değerlendirilen konak, Kurtuluş mücadelesi dönemlerinde Atatürk’ün bir süre karargah binası olarak kullandığı ve önemli politik ve askeri görüşmelere imza attığı bir yer olması hasebiyle Türk tarihi açısından büyük bir öneme sahiptir.

Müzenin giriş katında halılar, kıyafetler, takılar, silahlar, gündelik eşyalar gibi çeşitli yöresel nesneler görülebilmektedir. Üst kata çıkıldığında ise Atatürk’ün konakladığı yatak odası ve kendisine ait şahsi eşyalar ziyaretçiler tarafından incelenebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Kurtuluş mücadelesinde önemli bir paya sahip olan konak, gerek Atatürk’e ait nesnelerin gerekse de yöreye özgü etnografik unsurların görülebilmesi açısından önemli bir duraktır.

  • Adres: Elmalıdere, Hisarkapı Uluyol Sok. No:75, 64100 Uşak Merkez/Uşak
  • Telefon: (0276) 227 28 89
  • Ziyaret saatleri: Kış dönemi (3 Ekim-15 Nisan) 08.00-17.00; Yaz dönemi (15 Nisan-3 Ekim) 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Çeşmeler

13. Cimcim Çeşmesi

cimcim çeşmesi

Burası neresi? Uşak merkezine gittiğinizde tarihi bir çeşme sizi karşılar. Adı “Cimcim Çeşmesi” olan bu tarihi değerin kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. 1896 yılı ile tarihlenen çeşme, kesme taş kullanılarak taş oymacılığı sanatı ile inşa edilmiş. Ay yıldızlı motiflerle süslenen Cimcim Çeşmesi, Uşak il merkezinde olduğu için ulaşım açısından zor bir noktada değildir.

  • Adres: Kurtuluş, Duru Sk. No:5, 64100 Uşak Merkez/Uşak
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Clandras Köprüsü 

Clandras Köprüsü

Burası neresi? 2500 yıllık bir tarihe sahip, Uşak’ın en eski tarihi eserlerinden biri olan Clandras Köprüsü,  Karahallı ilçesinde Banaz Çayı üzerinde yer alır. Frigyalılar döneminde inşa edildiği bilinen köprünün iki tarafı dağ kayalığına dayandırılmış, uzunluğu ise 24 metredir. Köprünün genişliği de 1,75 metredir. Köprünün en önemli taşlarından biri oynadıktan sonra deforme olsa da 2013 yılında yapılan restorasyon çalışmalarıyla tamir edilmiştir.

  • Adres: 64700 Karayakuplu/Karahallı/Uşak
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Uşak’ın tarihi yerleri listemize ek tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin –>