Uçağı kaçırırsam ne olur, uçağı kaçırınca bilet yanar mı?

Her insan bir nedenden dolayı uçak ile yolculuk yapar. İş gezisi, seyahat veya tatil için uzak bir yeri tercih ediyorsa, en kısadan gitmenin yolunun uçak olduğunu söylememiz gerekiyor.

Uçak ile yolculuk yapmak güzel de bazı sıkıntıların çilesi, zaman zaman can sıkıcı olabiliyor. Mesela uçağı kaçırırsanız ne olur, biletiniz yanar mı veya paranızı iade alabilir misiniz?

Uçak

Kaçırılan uçak bileti iadesi mümkün mü sizce?

Her insanın başına gelebilen olağan durumlardan biri de uçağın kaçırılmasıdır. Uçak kaçırılınca tabi ki sadece seyahate olan gecikme durumu sorun olmuyor. Bununla birlikte bir de ödediğiniz para durumu da sorun haline gelir. Bir de bu seyahat yurtdışı seyahati ise kaybedeceğiniz paranın daha fazla olduğunu bilmeniz gerekiyor. Dolayısıyla siz, siz olun uçak saatinizden önce mutlaka havalimanında hazır bulunmaya gayret edin.

Uçak Bileti

Uçağınızı Kaçırdığınızda Yapmanız Gerekenler

Başınıza gelen uçak kaçırma sorunu ile karşı karşıya kaldığınızda başvurmanız gereken yer havayolu firmalarıdır. Havacılık sektöründe uçak kaçırmaya verilen isim “No-show” durumunda, her havayolu firmasının uyguladığı ayrı kurallar vardır. Bu durumda izlemeniz gereken adımlar ise şöyledir;

Havayolu firması bilet satış ofisine gidin

Uçakların kaçırılması durumunda yapılması gereken ilk iş, havalimanındaki bilet satış bölümüne gitmeniz olacaktır. Burada durumunuzu uygun bir dille anlatırsanız, mutlaka yardımcı olacaklardır. Biletinizi bir acenteden almış iseniz, öncelikle acente ile görüşerek yardım almaya çalışın. Tüm bunları yaparken PNR numaranızı yanınıza almayı unutmayın çünkü işlemler PNR numarası ile yapılmaktadır.

bilet ofisi

Kaçırılan uçak bileti yanar mı?

Uçağı kaçırmanız durumunda aklınıza ilk gelen şey tabi ki biletinizin yanıp yanmadığıdır. Bu durumu açıklamak için öncelikle tercih ettiğiniz bilet sınıfına bakmanız gerekiyor. Ekonomik, yüksek ekonomik, business ve first class sınıflarında aldığınız biletlerin iptal ve iade koşulları aynı değildir.

Çoğu kişi uygun fiyata uçak bileti satın almak istediği için tercihini genellikle “ekonomik bilet” tipinde yapar. Ancak bunun da bir sıkıntısının olduğunu bilmeniz gerekiyor. Çoğu ekonomik sınıf biletlerde maalesef uçağı kaçırmanız durumunda biletinizin yandığını bilmeniz gerekiyor.  Ancak yine de net bilgi almak için havayolu firmasının “iptal ve iade koşulları” bölümünü gözden geçirmenizde fayda vardır.

Gidiş bileti yanınca dönüş biletine ne olur

Çift yönlü bilet almak her zaman tek yönlü biletlere göre daha avantajlı ve genel toplam fiyatı da daha uygundur. Ancak bu durumda uçağınızı kaçırdığınızı düşündüğünüzde sanırım strese girmek için yeterli sebep elinizde olacaktır. Gidiş-dönüşlü biletlerde eğer dönüş tarihinin değiştirilmesine izin veriliyorsa biletinizin bir yanını en azından kurtarabilirsiniz. Tabi ki ek ücret ödemeniz kaydı ile. Ancak buna izin verilmiyorsa ekonomik olsun diye aldığınız gidiş-dönüş biletinizin yandığınız düşünmeye başlayabilirsiniz.

Uçak Bileti

Uçağı kaçırdım paramı geri alabilir miyim?

Uçağın kaçırılması durumunda merak edilen ve en çok sorulan sorulardan biri de yanan biletin parasının geri alınıp alınamadığıdır. Bu durumda verilecek cevap genel olarak “Hayır!” olsa da yine de acente ile görüşmenizde fayda vardır. Bir de aynı bilet üzerinden bir sonraki uçuşa katılmak istediğinizi belirtirsiniz. Her ne kadar siz bu durumda size opsiyon sağlanacağını düşünseniz de kesinlikle daha fazla para ödeme durumu ile karşı karşıya kalacaksınız ki bu duruma şaşırmayın!

Kaçırılan uçaklarla ilgili aslında sorulan çok fazlasıyla soru vardır. Ancak genel olarak yukarıda sözünü ettiğimiz konular, daha fazla merak edilmektedir. Uçak kaçırıldığında çoğunlukla ücret iadesi olmadığını bilmeniz ve buna göre hareket etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin