Türkmenistan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 8 Süper Lezzet

Orta Asya’nın köklü tarihine ve atalarımızın zengin mutfak kültürüne konuk olacağınız Türkmenistan’da, birbirinden güzel lezzetler sizleri bekliyor.

‘’Türkmenistan’da Ne Yenir? Ne İçilir?’’ başlıklı yazımızda sizlere ülkede mutlaka denemeniz gereken o lezzetleri derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz?

Türkmenistan’da aç kalmayacağınız bilgisini şimdiden verelim. Hemen her damak zevkine uyacak pek çok yemeği burada rahatlıkla tadabilirsiniz. Ülkede genellikle hafif yemekler tercih edilirken, bizim mutfağımız ile neredeyse eş değer pek çok yemekle karşılaşabilmeniz mümkün.. 🙂

#1 Türkmenistan’da Ne Yenir?

Listenin ilk sırasında;

1- Badamjan Gatlamasy

Kat kat lezzet Badamjan Gatlamasy, ülkenin en sevilen yemeklerinden biri. Oldukça da lezzetli. Dairesel şekilde doğranmış patlıcanların kızartıldıktan sonra isteğe göre domates ve mücvere benzettiğimiz sebzelerle birleşiminden doğan bu lezzetli yemeği mutlaka tadın deriz. Üzerine birde rendelenmiş kaşar eklenince tadından yenmiyor.

2- Fıtçi

Fıtçi

Türkmenistan’ın en sevilen yemeklerinden biri olan Fıtçi, önceden mayalanmış hamurun içine hazırlanan kıymalı iç harcının eklenmesiyle ortaya çıkıyor. Mini tart kalıplarının içinde fırına sürülen bu lezzetli yemeği, ülkedeki hemen her restoranda deneyebilirsiniz.

3- Shurpa

shurpa

Bir Türkmen çorbası olarak tanımlayabileceğimiz Shurpa, vitamin değeri oldukça yüksek bir çorba. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu çorbada patates ve havuç başta olmak üzere birçok sebze ve dana ya da koyun eti yer alıyor. Denemenizi tavsiye ederiz.

4- Gelin Budu Köfte

gelin budu köfte

Bizdeki kadın budu köfteye, Türkmenistan’da Gelin Budu köfte deniyormuş.. Halkın en sevdiği yemeklerden biri olan bu köfte çeşidini günün her öğününde ve hemen her restoranda yiyebilirsiniz. Tadının bizim köftemizden hiçbir farkı yok.

5- Shashlyk

şaşlık

Türkmenistan’da da aynı bizde olduğu gibi kuzu kuşbaşından yapılıyor Shashlyk.. Şişlere geçirilen eşlerin mangal ateşinde kızartılmasıyla ortaya muhteşem bir lezzet bombası çıkıyor desek yanıltmış olmayız.. Türkmenistan’da alkolün yanında en çokta bu yemek tüketiliyor. Denemenizi tavsiye ederiz.

6- Türkmen Mantısı

türkmen mantısı

Türkmen Mantısı, ülkenin en yöresel yemeklerinden biri. Orta Asya’nın köklü tarihinden bugüne kadar gelen mantının, bizim mantıdan tek farkı ise bohça şeklinde kapatılması. İçerisine kıyma yerine patates ve peynir konulduğu da oluyor. Kızdırılmış tereyağ ve yoğurtla birleşince ise tadından yenmiyor.

7- Etli Pilav

etli pilav

Türkmenistan’da akşam yemeklerinin yıldızı her zaman kendi usulleriyle hazırladıkları Türkmen Pilavı ve Kerkük Pilavı diyebiliriz. Genelde şehriye yerine havucun yer aldığı pilavın üzerine, isteğe bağlı kırmızı et ya da tavuk da eklenebiliyor.

8- Çakıf

Türkmen rakısı olarak tanımlayabileceğimiz üzümden yapılan içki Çakıf, ülkenin milli içeceklerinden biri diyebiliriz. Özel günlerde mutlaka tüketilen bu içkinin yanında, Türk usulü rakı sofralarında olduğu gibi bol meze ve kuru et tüketiliyor.

Türkmenistan’da Mutlaka Görmen Gereken Yerler için;

Türkmenistan’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin