Ayvalık

Marmara Bölgesi sınırları içerisinde konumlanan Balıkesir’in Ege Bölgesi kesiminde kalan bir ilçesi olan Ayvalık, Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından biri. Ege Denizi’ne kıyısı bulunan Ayvalık, 265 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 2018 yapılan son nüfus sayımına göre ilçede 71 bin kişi ikamet ediyor.

Antik Çağ’da Kydonia olarak adlandırılan Ayvalık’ta yapılan kazı çalışmaları sonucu antik dönemlere ait çanak ve çömlekler bulunmuş. İlk olarak Misyalılar’ın hüküm sürdüğü topraklar daha sonra sırasıyla Hititler, Frigler ve Lidyalılar’ın eline geçmiş. Milattan Önce 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu’na katılan bölge, Milattan Sonra 395’te Roma’nın bölünmesiyle Bizans sınırlarına alınmış. 14. yüzyılda ise bölgede kalıcı olarak Türk hakimiyeti kurulmuş.

Akdeniz iklim kuşağında yer alan Ayvalık yıl içerisinde 1202 mm yağış alıyor. Yılın en sıcak zamanları olan Temmuz ve ağustos aylarında hava ortalama 22 C derece olurken, Ocak ve Şubat’ta hissedilen sıcaklık 4 C derece dolaylarında oluyor.

Küçük bir yerleşke olmasına rağmen Ayvalık, yüksek turizm potansiyeli ve gezilecek yerleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Yörenin en bilindik yeri olan Ayvalık Çarşısı, tarihi evlerin arasında uzanan dükkanları ve restoranlarıyla insana şehrin karmaşasından çok uzakta olduğu hissettiriyor. Sarımsak taşından yapılma, Rum işçiliğinin güzel bir örneğini sergileyen evler karakteristik mimarileriyle görenler kendine hayran bırakıyor. Ayvalık Adaları ile Midilli Adası’nı ayaklarınızın altına seren Şeytan Sofrası, sönmüş bir volkanın lav birikintileriyle meydana gelmiş. Kendine has efsaneleriyle mitleşen tepeden gün batımını izlemek paha biçilemez bir deneyim. Hazır Ayvalık’a gelmişken, Cunda Adası’nı da ziyaret edebilirsiniz.

Ege ve Akdeniz sahillerine göre daha sakin bir gece hayatı olsa da özellikle yaz ayları binlerce turist bölgeye akın ediyor. Hal böyle olunca bölgedeki barların, pubların ve gece kulüplerinin sayısı giderek artmış. Yöreye özgü Rum tavernaları ile Ayvalık Barlar Sokağı’nda gecenin kalbi atıyor. Bunun dışında White Knight Cafe&Bar, Cilveli Bar, Cieolo Bistro Bar ve Khaos Club Bar’a gidebilirsiniz. Ayvalık’ta genellikle yöreye özgü festivaller düzenlense de insanlar eğlenmeyi biliyorlar. Yıl oyunca düzenlenen 4 festivalden, Ayvalık Tatları Festivali, Ayvalık Hasat Günleri ve Teferiç Şenlikleri daha yerel etkinlikler olsa da, her yıl temmuz ayında organize edilen Ayvalık Uluslararası Müzik Festivali’ne yurt içi ve yurt dışında onlarca sanatçı geliyor.

Balıkesir, ulaşım olanakları açısından en alternatifli şehirlerden birisi. Otobüsle, uçakla, trenle ve feribotla ulaşımın sağlandığı Balıkesir, Ayvalık’a 128 kilometre mesafede konumlanıyor. Otobüsle gelecek olanlar Balıkesir Otogar’dan minibüslerle, uçakla gelecek olan Balıkesir Kocaseyit Havalimanı’ndan havalimanı servisleriyle, trenle gelecekler olanlar da TCDD’nin aktarma otobüsleriyle Ayvalık’a ulaşabilirler. Ayvalık’ta şehir içi ulaşım, otobüs ve minibüslerle sağlanıyor. Ancak, küçük bir yerleşke olmasından dolayı bisiklet kiralamak da iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.