Erdek

Marmara Bölgesi sınırları içerisinde konumlanan Balıkesir’in bir ilçesi olan Erdek, Kapıdağı Yarımadası’nda Erdek Körfezi’nde bulunuyor. Marmara Denizi’ne kıyısı olan ilçe önemli turizm merkezlerinden biri. 307 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklarda 2016 yılı itibariyle 32 bin kişi ikamet ediyor. Ayrıca, Türkiye’nin ilk sayfiye yerleri arasında bulunuyor.

İlk çağlarda Arteke adıyla bilinen Erdek’in Sitler tarafından kurulduğu düşünülüyor. Milattan Önce 5400’lere dayanan şehrin adı, Sitler’in efsanevi kralı Arteke’den geliyor. Milattan Önce 8. yüzyılda ise Milestoslu göçmenler bölgeye yerleşerek Erdek’i Helenleştirmiş. Persler tarafından yakılıp yıkılan ilçeden tarihi çağlarda ilk kez Heredot bahsetmiş. Milattan 361’de Kyzikos’un eline geçen bölge, Roma döneminde önemini giderek yitirmiş. Erdek’in Türk hakimiyetine girmesi ise 1339’da Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa sayesinde olmuş.

Marmara ikliminin etkileri hissedilen Erdek’e yıl boyunca ortalama 492 mm yağmur yağıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklığı 23 – 24 C derece dolaylarında seyrederken, Ocak ayında ise ortalama 5 C derece olarak ölçülüyor.

Hem doğası hem de tarihiyle önemli bir turizm bölgesi olan Erdek’te ziyaret edilecek ilk yer, Ocaklar. Erdek merkeze 5 kilometre mesafede konumlanan Ocaklar’ın bu kadar rağbet görmesinin nedeni, yazın sıcaklarında dahi bunaltmayan bir havaya sahip olması. Sahil şeridinden denize girebilir, tekne veya kano kiralayabilirsiniz. Erdek’in mavi bayraklı plajı Çuğra Plajı, bölgenin en popüler plajları arasında yer alıyor.  Ardı orman, önü deniz enfes bir doğaya hakim plajın hem kumları altın sarısı hem de denizi sığ ve dalgasız. Bölgenin öne çıkan diğer bir doğal güzelliği de Paflima Koyu. Çarşaf gibi denize sahip bakir bir koy olan Paflima’da aynı zamanda trekking ve motor sporları gerçekleştiriliyor.

Geceleri sakin bir yapıya bürünse de Erdek’te, özellikle turistler için farklı konseptlerde eğlence mekanları hizmet veriyor. Barni Rock Bar ve Kaya The Rock bölgenin en popüler mekanları arasında yer alıyor. Festival anlamında da pek bir şey vaat etmeyen Erdek’te yıl boyunca 2 festival düzenleniyor. Bunlar; mayıs ayında gerçekleştirilen ve daha çok yerel halkın katılım gösterdiği Erdek Zamanı Festivali ile 29 senedir aralıksız eylül ayında organize edilen Uluslararası Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali.

Erdek’e yolculuk edecekler kara, hava ve deniz yolunu kullanabilirler. İstanbul ve Bursa’dan hareket eden feribotlarla Bandırma’ya gelerek 20 dakikalık kara yolculuğuyla Erdek’e ulaşabilirsiniz. Uçakla gelecekler Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’ndan kalkan havalimanı servislerini kullanabilirler. Otobüsle gelecek olanlarsa özellikle yaz döneminde İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyük şehirlerden direkt Erdek’e otobüs seferi bulabilirler. Bulamayanlar da aktarmalı olarak bölgeye ulaşabilirler. İlçede şehir içi ulaşımda genellikle otobüs ve minibüsler kullanılıyor. Taksiler de özellikle bölgeye yabancı kişiler için iyi bir alternatif oluşturuyor.