Tilimsan’ın En Özel 7 Tarihi Destinasyonu

Ülkenin batı kısmındaki şehirlerden olan Tilimsan, Cezayir’deki en tarihi şehirlerden biridir.

Tilimsan Tarihi Yerler

Tarihi meraklıları için Tilimsan tarihi yerler, Afrika’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Tilimsan, tarihi boyunca Osmanlı, Berberi, Arap, Mağribi ve pek çok Batı ülkesi tarafından kuşatıldığı için şehirdeki tarih de bu nedenle oldukça zengin ve çeşitli bir hal almıştır. Tilimsan’ın 2011 yılında İslam Kültür Başkenti seçilmesi de buradaki tarihi doku hakkında bizlere fikir vermektedir.

Dilerseniz hazırladığımız listemize geçmeden önce Tilimsan tarihi hakkında kısa bir giriş yapalım. Tilimsan’ın ilk olarak MS 2. yüzyılda bir Roma karakolu olarak “Pomaria” ismiyle kurulduğu tahmin edilmektedir. Yüzyıllar boyunca Afrika’daki en önemli Hristiyan mabedlerinden biri olarak kabul edilen Tilimsan, 708 yılında şehre gerçekleştirilen Arap akınları ile bu özelliğini kaybetmeye başlamıştır.

Yüzyıllar boyunca çeşitli krallıkların can damarı olarak varlığını sürdüren şehirdeki antik ve tarihi eserler son dönemlerde restorasyon çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılarak şehrin tarihi bütün dünyaya tanıtılmaktadır.

Dini Yerler

1. Sidi Boumediene Camii ve Türbesi

Sidi Boumediene Camii ve Türbesi

Cezayir’in en güzel camilerinden biri olan Sidi Boumediene Camii, Tilimsan’ın 1,5 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. 1328 yılında Abou el-Hassan tarafından yaptırılan camii, 1986 yılında Fesli ustalar tarafından restore edilmiştir. Cami çevresine 1347 yılında inşa edilen medrese ise öğrencilerin Kuran öğrenmesine olanak tanımıştır. Caminin içinde aynı zamanda Abu Madyan Shu’ayb ibn el-Husayn el-Ansari’ye adanmış bir mezar bulunmaktadır. Bu kişi kendini İslama adamış önemli alimlerden biri olarak kabul edilmektedir.

2. Ulu Camii (Grand Mosque)

tlemcen grande mosquée

Tilimsan’da bulunan Ulu Camii, Afrika Kıtası’nın en önemli dini yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Caminin yapımına 1091 civarında Almoravid lideri Youssef Ben Tachfine tarafından başlatılmış olsa da tam olarak yapılması yüzyıllar almış ve dönem dönem çeşitli tadilatlara maruz kalmıştır. Oyulmuş taşlarla özenle inşa edilmiş olan cami, olağanüstü saygı atmosferi ile insanı huzur iklimlerine gark etmektedir. Camiye ait minarenin tepesine ise 133 adımla çıkılmaktadır.

3. Sidi Bellahsen Camii

Sidi Bellahsen Camii

Şehirde görülmeye değer bir diğer camii ise Tilimsan Camii yakınlarında bulunan küçük bir cami olan Sidi Bellahsen Camii. Burası 1296 yılında inşa edilmiştir. Burası her ne kadar önemli bir ibadet durağı olsa da günümüzde bir müze olarak hizmet vermektedir.

4. Dar Al-Hadith Camii

Dar Al-Hadith Camii

Burası 27 Eylül 1937 tarihinde İslamın yayılması ve gençlerin Kuran okumayı öğrenmesi maksadıyla Abdul Hamid bin Badis tarafından kurulmuş bir camidir. Cami, Cezayirli Müslüman Alimler Derneği himayesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Antik Kentler ve Ören Yerleri

5. Mansourah

Mansourah

Abou Yacoub’un 1299 yılında Tilimsan’ı kuşattığı sırada askerleri için bir savunma noktası olarak inşa ettirdiği kale, günümüzde mutlaka görülmesi gereken Tilimsan tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Kompleksin yapımı yaklaşık olarak 8 yıl sürmüştür. Kuşatmanın tamamlanmasına yakın bir zamanda Sultanın bir köle tarafından öldürülmesi kuşatmanın sonlandırılmasına neden olmuştur. Kampı korumak için yapılan kalenin kalıntıları ve camiye ait kalıntılar günümüzde ziyaretçilerin en fazla ilgisini çeken yerler arasında bulunmaktadır.

Tarihi Eserler

6. El Mechouar Sarayı

El Mechouar Palace

12. yüzyılda inşa edilen El Mechouar Sarayı, Tilimsan’ın merkezinde yer almaktadır. İlk olarak 14. yüzyılın başlarında Zianide hükümdarı Yaghmorassen tarafından ikametgah için kullanılan saray, daha sonra Osmanlı kaptanı Barbaros Hayrettin Paşa tarafından 16. yüzyılda kale ve ardından da Fransızlar tarafından kışla ve hastane olarak kullanılmıştır. Burası günümüzde huzur iklimi içinde cennetten bir köşe olarak sakin ve sessiz bir şekilde varlığını sürdürmektedir.

Müzeler

7. Tilimsan Müzesi

Museum of Tlemcen

Tilimsan’ın en ünlü tarihi mekanları arasında bulunan Tilimsan Müzesi, şehrin ve Afrika’nın sanat tarihi ve geçmişi hakkında fikir edinmek isteyenler için bulunmak bir fırsat. 2 kata yayılmış bir şekilde ziyaretçilerini ağırlayan müzede madeni paralar, mezar kalıntıları, lambalar gibi çok farklı tarihi eserler sergilenmektedir. Müze içinde bulunan Abdelhalim Hemeche’ye ait 1940’lı yıllarda yapılmış yağlı boya eserler de büyük ilgi görmektedir.

Ziyaret Saatleri: Salı ile cumartesi günleri arasında 09:00-14:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

“Mağrip İncisi” olarak adlandırılan Tilimsan’da görülmesi gereken en önemli tarihi yerler hakkında hazırladığımız içeriğimize katkıda bulunmak isterseniz bize yorum kısmından fikirlerinizi yazabilirsiniz. Eğer Tilimsan tarihi yerler listemize eklememizi istediğiniz yerler varsa bunları da bize ileterek listemize eklenmesini sağlayabilirsiniz.

Tilimsan hakkında detaylı bilgi edinmek için bütün yazılarımıza Tilimsan gezi rehberi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin