Temeşvar’da Ne Yenir, Ne İçilir? | En Nefis 9 Lezzet

Romanya’nın kültür şehirlerinden Temeşvar, tarihinin yanında lezzetli yemekleriyle de misafirlerini cezbediyor.

Osmanlı egemenliğinde geçen seneler sonucu benzer noktalar yakalayacağınız Temeşvar mutfağı, aç kalmadan bir gezi tamamlamanıza olanak sunuyor. “ Temeşvar’da Ne Yenir , Ne İçilir” yazımızda etkileyici şehir turunuzu lezzetlendirecek tatları ve hikayelerini sizin için derledik.

1- Dovleac Copt

Dovleac Copt, Temeşvar

Romanya’da bal kabağı en önemli lezzetlerden biri. Yerel halk günlük yaşamda severek tüketiyor. Fırınlanarak yapılan Dovleac Copt ise antioksidan ve vitamin bakımından oldukça zengin bir yiyecek. Restoran ya da kafelerde karşınızı çıkması zor bir lezzet olsa da konuk olduğunuz evlerde mutlaka ikram edilecektir.

2- Drob de Miel

Drob de Miel, Temeşvar

Hayli farklı bir sunumu olan Drob de Miel, özellikle Paskalya bayramlarında pişirilen geleneksel bir Roman yemeği. Temeşvar’da da gelenekselleşmiş bu lezzetin yapıldığı birçok yer görebilirsiniz. Beslenme uzmanların sağlıklı bulduğu, düşük kalorili bir yemek olduğunu da söyleyelim.

3- Jumari

Jumari, Temeşvar

Domuz pastırmasından yapılan Jumari, genellikle Noel yemeklerinde servis ediliyor, ancak bütün kış boyunca da sık sık yapılıyor. Domuz etinin en yağlı kısımlarıyla yapılan bu yemek için çok sağlıklı diyemeyiz ama denemeye değer. Ana yemekler yanında aperatif olarak sunulan Jumari’ye bir şans verin.

4- Mici (Mititei)

Mici (Mititei), Temeşvar

“Küçük olanlar” anlamına gelen Mici ya da Mititei, domuz eti ve koyun eti ile karıştırılmış kıyma etinden oluşan bir tür ızgara sosisi. Tatlandırılmak için sarımsak, karabiber ve hardalla servis ediliyor. Farklı şekillerden ve etlerden yapılan bu lezzeti hafta sonu partilerinde ve et restoranlarından tadabilirsiniz.

5- Palinka

Palinka, Temeşvar

Kuzey Romanya’da doğmuş bir içecek olan Palinka, ülkenin geleneksel içkisi olarak kabul ediliyor. Bu yüzden Temeşvar’daki pek çok bar ya da markette bu meyve aromalı içkiyi bulabilirsiniz. Romanyalılar bu sert içkiyi yemek yanında küçük bardaklarda içmeyi seviyorlar.

6- Piftie

Piftie, Temeşvar

Piftie, oldukça ilginç bir yemek. Genelde tatlı tarzına alışık olduğumu jöle kıvamında yapılan yemeğin malzemelerini et ve sarımsak parçaları oluşturuyor. Farklı görüntüsü ya sizi cezbedecek ya da sevimsiz gelecek. Denemek için karar sizin…

7- Salata Boeuf

Salata Boeuf, Temeşvar

İsmi her ne kadar Fransızca olsa da tipik bir Roman yemeği olan Salata Boeuf, sığır etinden yapılan bir yemek. Şimdilerde daha çok tavuk eti kullanılsa da geleneksel tarifi uygulayan yerler bulabilirsiniz. İçine eklenen bezelye, turşu ve mayonez nedeniyle size Rus salatasını çağrıştırabilir.

8- Sarmale

Sarmale

Temeşvar’da bulacağınız en tanıdık lezzet olan Sarmale, ismi ve görüntüsüyle tam olarak bir lahana sarması. Tıpkı bizim hazırladığımı gibi hazırlanan iç harcı, lahana yaprakları içine sarılıyor. Çoğu zaman etli yapılan bu sarmaların içinde sadece domuz, tavuk ya da kuzu eti kullanılabiliyor. Tercihinize göre sipariş verebilirsiniz.

9- Turta Dulce

Turta Dulce, Temeşvar

Şehirde tatlı bir şeyler atıştırmak isterseniz size nefis bir önerimiz var: Turta Dulce. Bir çeşit zencefilli kurabiye olan bu tatlısı sıcak bir kahve yanında denemelisiniz.

Temeşvar için bir gezi rehberi çıkarmanıza yardımcı olacak ipuçlarına, aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin