Batı Romanya’nın sosyal ve ekonomik alanda merkezi sayılan Temeşvar, kültür başkenti olma yolunda da hızla ilerliyor.
Tarihinin üzerinde bıraktığı izler ve doğal güzellikleriyle Temeşvar gezilecek yerler, eğlenceli olduğu kadar öğretici bir listeyle sizi bekliyor.
Osmanlı’nın egemenliği altına girdikten sonra kurulan Temeşvar, kültürel çeşitliliğin zengin olduğu şehirlerin başında geliyor. Romanya sınırları içinde olmasına rağmen Macaristan ve Avusturya ülkelerinin de anılarını taşıyan şehirde, bu doğrultuda görülecek çok fazla eser kalmış.
#1 Temeşvar Gezilecek Yerler
Listenin ilk sırasında;
1- Banat Köy Müzesi
Banat Köy Müzesi, bölgenin kırsal uygarlık ve kültürünün korunması, halka gösterilmesi ve etnografik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 1971 yılında kurulmuş. Müze alanında geleneksel Slovak, Ukrayna, Alman ve Sırbistan evlerini görebiliyorsunuz.
Bu yapay etnik köyde düzenlenen, bölge kültürünü yansıtan pek çok etkinlik ve festivale de var. Rehberler eşliğinde gezdiğiniz evlere ve müzeye tramvay yardımıyla kolayca ulaşabiliyorsunuz.
Ziyaret saatleri:
Pazartesi: Kapalı
Pazar: 12.00-20.00
Diğer günler: 10.00-18.00
2- 1989 Devrimi Müzesi
Temeşvar’da yaşanan 1989 Devrimi’nin belgeleri, fotoğrafları ve görüntülerinin paylaşıldığı müze 1990 yılında kurulmuş. Ayaklanma sırasında hayatını kaybeden insanlar anısına anıtların da yer aldığı müzeye çocukların girmesine izin verilmiyor. Yaşanan devrim hakkında tüm bilgiye sahip olacağınız 1989 Devrimi Müzesi’ne girişler de ücretsiz.
Ziyaret saatleri:
Salı-Cuma: 10.00-18.00
Cumartesi: 9.00-22.00
Pazar-Pazartesi: Kapalı
3- Huniade Kalesi
14. yy’da inşa edilen kraliyet ailesinden kalma kale, efsanesi ve tarihiyle şehirdeki en etkileyici yapılardan biri. Kale bahçesindeki 30 metre derinliğindeki bir alan yer alıyor. Anlatılana göre bu çukur, özgürlük sözü verilmiş Türk tutsakları tarafından açılmış. Ayrıca İngiltere’de yayınlanan bir televizyon programına ev sahipliği yapan kale, pek çok filme ve müzik videosuna da eşlik etmiş.
Tarihi eser niteliği taşıyan ve halka açılan kalenin önündeki iki lamba ise Temeşvar’ın elektrikli aydınlatmayı ilk kullanan Avrupa kenti olduğunu simgeliyor.
4- Komünist Tüketici Müzesi
Şehir merkezinin güneyindeki popüler bir kafenin altında açılan müzede, Romanya’da üretilen, 1989 Devrimi öncesi tüketim malları sergileniyor. Döneme ait oyuncaklar, aletler, dergiler, günlük eşyalar sizi nostaljik bir gezintiye çıkaracak. Müzeyi her gün 10.00-23.00 arası ziyaret edebilirsiniz.
5- Temeşvar Ortodoks Katedrali
Şehrin en önemli meydanı olan Zafer Meydanı(Piata Victoriei)’nda, yer alan 11 kuleli katedral, 90 metre yüksekliğiyle oldukça ihtişamlı görünüyor. Rönesans, Osmanlı ve Bizans mimarisinin etkilerinin görüldüğü yapı hem ibadet yeri hem de tarihi eser olarak dikkat çekiyor. Güzelliğiyle turistlerin de ilgisini en çok çeken yerlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
6- Temeşvar Sanat Müzesi
Eski Kent Sarayı binasında açılmış Sanat Müzesi, zarif iç mekan tasarımıyla görülmeye değer yapılardan biri. 8 farklı sanat koleksiyonu barındıran müzede, geçici sergiler de düzenleniyor. Pazartesi gün dışında her gün 10.00-18.00 arası açık olan müzeyi mutlaka görmelisiniz.
7- Lloyd Sarayı
1912 yılında inşası tamamlanan 3 katlı sarayın zemin katında, savaş öncesinde şehrin elit kesiminin buluştuğu tarihi bir kafe yer alıyor. Birinci kat ziraat borsası görevi görürken diğer katlardaki daireler konut olarak kullanılıyor. Eski lüks zamanlarının izleri hala görülen bu çok yönlü tarihi yapı, gösterişli tarzıyla gözünüze çarpacaktır.
8- Güller Parkı
600’den fazla gül çeşidini sunan bahçe dünyada büyük bir üne sahip. 1891 yılında temelleri atılan park bugüne kadar pek çok isimle anılmış ve sonunda Güller Parkı(Roses Park) olarak kalmış. Mis gibi gül kokuları arasında rengarenk bir manzaraya nazır yürümek isterseniz, park günün her saati sizi ağırlamaya hazır.
9- Hayvanat Bahçesi
Ülkenin faunasına ait 30 farklı hayvan türüne yuva olan hayvanat bahçesi 1986 yılında kurulmuş. Belirli bir süre kapalı kalan bahçe, 2007 yılında, hayvanların korunması ve huzuru için tüm koşullar sağlandıktan sonra yeniden açılmış. Gezinize biraz neşe katmak için pazartesi günleri hariç 10.00-20.00 saatleri arasında uğrayabilirsiniz.
10- Millenium Kilisesi
Neo-Romanesk tarzda 1896 yılında yapılan kilise şehirdeki önemli ibadet yerlerinden biri sayılıyor. 3.000 kişilik kapasitesiyle şehirdeki en büyük Katolik kilisesi olan Millenium Kilisesi’ni gezi planınıza ekleyebilirsiniz.
11- St. George Katedrali
Barok ve Rokoko tarzlarının etkisi görülen katedralin iç mekanları da en az dış cephesi kadar etkileyici görünüyor. Şehir halkının da değer verdiği yapılardan biri olan 55 metre yüksekliğindeki katedral şehir merkezinde yer alıyor ve ulaşımı da gayet kolay.
*Elektrik kullanımının öncü şehirlerinden Temeşvar seferleri için tıklayın. Romanya’nın bu küçük şehrinden dönüşte de deneyimlerinizi dinlemek için sabırsızlanıyoruz.