Tahran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 42 Özel Tarihi Nokta

Geçtiğimiz yüzyıllar boyunca Tahran’da yaşamış önemli kişiler ve hükümdarlar, günümüze ulaşmayı başarmış çok önemli yapılar inşa ettiler. Aşağıda, Tahran’ın geneline yayılmış, kesinlikle ziyaret etmeye değer en önemli tarihi durakları sıraladık. İşte Tahran tarihi yerler listemiz;

Tahran tarihi hakkında; Kayıtlarda Tahran’dan ilk bahsedildiği zaman, şu anki şehrin kuzeyinde küçük bir köy olduğu 11. yüzyıla kadar uzandığı görülmektedir. Bu köyün ismi “Rey” olarak adlandırılmıştır. Arkeolojik araştırmalar köydeki ilk yaşam kalıntılarının MÖ 6.000 yılına kadar uzandığını bizlere göstermektedir.

Şehir 11. yüzyılda Selçuklu İmparatorluğu’nun başkenti olmuş ve sonrasında 1220 yılında Moğollar tarafından istila edilmiştir. Şehrin askeri açıdan stratejik bir öneme sahip olması, Orta Doğu‘da çıkarları olan topluluklar için burayı her zaman önemli bir hedef haline getirmiştir.

1788 yılından bu yana İran’ın başkenti olan Tahran, günümüzde Orta Doğu’daki en büyük şehirlerden biridir. Ashkan Rezvani Naraghi 19. yüzyıldan 20. yüzyılın ortalarına kadar Tahran’ın tarihi hakkında bir araştırma yapmış ve hızlı, dinamik bir dönüşüm gerçekleştiren oldukça canlı bir şehir sonucuna ulaşmıştır.

1906 yılındaki Anayasa Devrimi, 1921-1941 Rıza Şah dönemi, 1941-1979 Muhammed Rıza Şah dönemi, 1977-1988 yılları arasında meydana gelen İslam Devrimi gibi olaylar, Tahran tarihi için en önemli dönüm noktaları arasında bulunmaktadır ve şehrin geleceğine yön vermiştir.

Tahran’ın en ünlüleri; Tahran’ın en ünlü tarihi yerleri arasında ilk sırada bizce Gülistan Sarayı ile Sadabad Sarayı yer alıyor. Alışveriş yapmak isteyenler için ise Tahran Kapalı Çarşısı, Tecriş Pazarı kesinlikle görülmeye değer noktalar arasında bulunuyor. İran Ulusal Müzesi, İran Halı Müzesi, İran Züccaciye ve Sermaik Müzesi gibi yerler de müze ziyaretinden hoşlanan tarih severler için es geçilmemesi gereken duraklardandır.

Tahran gezi tavsiyesi;

  • Tahran’da şu anda para birimi olarak Tümen kullanılıyor. Güncel kurlara göre 1 Dolar yaklaşık olarak 42.500 Tümen’e denk geliyor. Bu da özellikle para bozdurma esnasında elinizde çok fazla banknot olacağı için kafanızın karışmasına neden olabilir. Bu konuda paranızı dikkatli saymanızı öneriyoruz.
  • İslam hukukuna göre yönetilen Tahran’a geldiğinizde üzerinizdeki kıyafetlerin İslam kurallarına göre kabul edilebilir ölçüde olması gerekiyor. Aynı zamanda şehirde alkol tüketiminin yasak olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve yanınızda asla alkol bulundurmayın. Bu durum ülkede alkolsüz bira tüketiminin çok yaygınlaşmasına neden olmuştur ve dilerseniz siz de alkolsüz bira deneyebilirsiniz.
  • Tahran’da trafik tam bir işkence halini aldığından hem sürücüler hem de yayalar için çok dikkatli davranmak gerekiyor. Öyle ki bir yayanın karşıdan karşıya geçmesi bile tam bir işkenceye dönüşebiliyor.
  • Tahran iklimi oldukça serttir ve yaz aylarında bile gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farklı çok fazla olabilir. Bu nedenle Tahran gezisi esnasında yanınızda farklı iklimlere uygun kalınlıkta kıyafetler bulundurmanız iklimsel farklar nedeniyle hasta olma ihtimalinizi azaltacaktır.
  • Her ne kadar İslami kurallara göre yönetilse de ticari faaliyetlerde bir açık bulunduğu an insanlar karşısındakini kazıklamaya çok müsait. Bu nedenle Tahran’da alışveriş yaparken çok temkinli olmanızı ve kimseye güvenmemenizi öneriyoruz.
  • Tahran’da dini sebepler nedeniyle cuma günleri neredeyse her yer tatil oluyor. Bu nedende Tahran gezi planı yaparken cuma gününü boş bırakmanız ya da doğal güzelliklere ayırmanız faydalı olacaktır.

Simgesel Yapılar

1. Gülistan Sarayı (Golestan Palace)

Gülistan Sarayı

Burası neresi? Tahran Çarşısı’nı biraz geride bıraktığınızda sizi Tahran’ın en büyülü tarihi yapılarından biri olarak kabul edilen Gülistan Sarayı karşılıyor. Burası, göz kamaştırıcı güzelliği ile 2013 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Alanı olarak da kabul görmüş bir noktadır.

Gülistan Sarayı İran şahlarının taç giyme törenlerine ev sahipliği yapmasıyla ünlüdür. Burada Ahmed Şah, Kaçar hanedanından Mozaffaruddin Şah, Rıza Şah ve Muhammed Rıza Pehlevi de dahil olmak üzere birçok kralın taç giyme töreni bu sarayda gerçekleşmiştir.

Sarayın ana binası Şah Tahmasb döneminde inşa edilmiştir, ancak kompleksin içindeki saray ve konak yapılarının büyük çoğunluğu Kaçar döneminden kalmadır. Bu yapıların en güzel örneklerinden biri ise Kraliçe Victoria tarafından Nasser al-Din Shah döneminde hediye edilmiş olan Shams Ol-Emareh konağıdır.

Neden gitmeliyim? Özellikle Nevruz’un ilk üç günün her yıl 15.000’e yakın kişi tarafından ziyaret edilen Gülistan Sarayı, Tahran’ın en önemli tarihi yerleri arasında bulunuyor. Muhteşem mimari yapıların yanı sıra Zoroufs, Negar Khane ve Etnografya Müzelerine de ev sahipliği yapan Gülistan Sarayı, ziyaretçiler için es geçilmemesi gereken bir noktadır.

  • Adres: Tehran District 12 Panzdah-e-Khordad St Fifth Khordad Avenue Arg Sqr،, İran
  • Telefon: +98 21 3311 3335
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Kompleksin girişi 100.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

2. Yeşil Saray

yeşil saray

Burası neresi? Sa’ad Abad kompleksinin bir parçası olan Yeşil Saray, kompleksin en güzel yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Yapı “Şahvand Sarayı” olarak da adlandırılıyor. Kaçar döneminde inşa edilen saray yapısı, Rıza Şah tarafından düzenlenerek bir yıl boyunca kendisinin ikametgahı olarak kullanılmış ve sonrasında bir misafirhane olarak değerlendirilmiştir.

Binanın inşasında Zencan ve Horasan bölgelerindeki madenlerden çıkarılan mermer kullanılmıştır ve bu da sarayın dış cephesinde muhteşem bir yeşil tonuna sahip olmasını sağlamıştır. Aynalı salon ve yedi yılda dokunmuş olan İran halısı ise sarayın diğer etkileyici özellikleri arasında sayılabilir. Sarayda bulunan süs eşyalarının neredeyse tamamı 1974-1975 yılları arasında Avrupa’dan getirilmiştir ve bu da saraya Avrupai bir hava katmıştır.

Neden gitmeliyim? Kaçar döneminden kalan bu yapı muhteşem mimarisinin yanı sıra sunmuş olduğu etkileyici manzarası nedeniyle de ziyaretçiler için Tahran’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Tahran Eyaleti, Tahran, Darband Meydanı, İran
  • Telefon: +98 21 2275 2031
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 150.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

3. Eski ABD Büyükelçiliği

Abd eski Tahran Büyükelçiliği

Burası neresi? Tahran’ın ünlü ABD Büyükelçiliği, 1979 senesinde büyük bir krizin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Burada 52 diplomat öğrenciler tarafından rehin alınmış ve 444 gün boyun tutsak edilmiştir. Günümüzde bu devasa tarihi yapı, Öğrenci Basij Örgütü tarafından kontrol edilmektedir ve müze olarak değerlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Büyükelçilikte yaşanan bu tarihi olayı daha yakından öğrenmek için görsel ve sözlü olarak gerçekleştirilen ücretsiz turlar ziyaretçiler açısından önemli bir fırsattır. Elçilik binası aynı zamanda, geçmişte casusluk amacıyla kullanılmış olan odaları görmek ve devrim öncesinde ABD Büyükelçiliği’nde yürütülen çalışmalar hakkında fikir edinmek için de kesinlikle büyüleyici yerlerden biridir.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 6, Taleqani St, No. 1727, İran
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Çarşamba 08.30-16.30
  • Giriş ücreti: 200.000 Tümen (Yaklaşık 6$)
  • Yol tarifi al >

4. Hanat Kervansarayı

Hanat Kervansarayı

Burası neresi? Geçmişte tüccarları ve seyyahları ağırlayan Hanat Kervansarayı, İran Kralı Naser al-Din Shah Qajar’ın hükümdarlığının son demlerinde, 19. yüzyılın sonlarında tuğladan inşa edilmiştir. 52 odalı kervansaray giriş holü ve avlu olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir. Kervansarayın dış kısmında başta baharat ve bakliyat olmak üzere çeşitli gıda malzemeleri satan dükkanlara ayrılmış ve bu dükkanlar daha sonra ise depo olarak kullanılmıştır.

Kervansaray toplamda 10.000 m²’lik bir alana sahiptir ve binanın mimarisinde İran bahçelerinden esinlenilmiştir. Kervansarayın ismi “Hanat” kelime anlamı olarak “odalar” anlamına gelmektedir ve kervansarayın bu şekilde adlandırılmasının nedeni de çok sayıda odaya sahip olmasıdır.

1978 senesinde meydana çıkan bir yangında büyük zarar gören anıtsal yapı, 2010 yılında Nevruz törenlerine ev sahipliği yapacak olması nedeniyle yeniden ziyarete açılmıştır. Binanın yeniden açılmasının ardından kervansaray içinde çeşitli canlı performanslara ev sahipliği yapan geleneksel bir restoran açılmıştır. Kervansaray kompleksi, 2003 tarihinde alınan kararla milli anıtlar listesine de dahil edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Şuş Meydanı ve Muhammediye Meydanı’na yakın bu kervansaray, ülkede görebileceğiniz en büyük kervansaraylardan biridir. Bir restoranın da hizmet verdiği kervansaray, ziyaretçilerin geleneksel tarihi bir anıtı ziyaret etme deneyimi yaşamasına olanak tanıyor.

  • Adres: Saheb Jam St., Tahran
  • Telefon: +98 21 3312 8141
  • Ziyaret saatleri: Her gün 06.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Azadi Kulesi

Azadi Kulesi

Burası neresi? Tahran’ın dünya çapında bilinen simgesel yapılarından biri olan Azadi Kulesi, devrimden önce “Şah’ın Anıt Kulesi” olarak bilinmekteydi. Tahran’ın batı girişini işaret eden Azadi Kulesi, Azadi Kültür Kompleksi’nin bir parçasıdır.

Bu anıt kule, Muhammed Rıza Şah’ın isteğiyle Pers İmparatorluğu’nun 2500. kuruluş yıldönümü şerefine beyaz mermerden yapılmıştır. Yapımı 1971 senesinde tamamlanmış olan Azadi Kulesi, 48 metre yüksekliğindedir ve mimar Hossein Amanat tarafından tasarlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Azadi Meydanı ve Azadi Kulesi, Tahran’ın en önemli tarihi yerleri arasında bulunuyor ve bizce Tahran’a gelen herkes için görülmesi gereken noktalardan bir tanesidir. Kulenin sahip olduğu etkileyici mimarisi de burayı özel kılan detaylardandır.

Ne yapılır? Kulenin bodrum katında 400 m²’lik bir alanda bulunan Azadi Müzesi’ni ziyaret edebilir ve Sasaniler ve İslam öncesi döneme ait çeşitli kalıntıları, eski İranlıların günlük yaşamda kullandıkları eşyaları inceleyebilirsiniz.

  • Adres: Rahmani Shahid Bozorgrah-e, Parchin, İran
  • Telefon: +98 21 6602 3951
  • Ziyaret saatleri: Pazar-Perşembe 09.00-16.00; Cuma 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: 150.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

6. Şehir Tiyatrosu (Teatr-e Shahr)

Tahran Şehir Tiyatrosu

Burası neresi? Silindirik bir tasarıma sahip olan Şehir Tiyatrosu, hem geleneksel hem de modern mimari unsurlarını bir arada taşıyor. Tiyatro binası, İran’ın son şahı olan Rıza Pehlevi’nin isteği üzerine inşa edilmiştir. 1970’li yılların sonlarına doğru tamamlanan yapı, ayakta durmayı başaran sütunları, çatıdaki geometrik desenleri ve seramik karolarla dikkat çekmektedir. Tiyatronun devasa girişi ahşaptan yapılmıştır ve bu tarz ona sıcak ve topraksı bir his kazandırmıştır.

Neden gitmeliyim? Birkaç aşamadan oluşan Şehir Tiyatrosu, Tahran’da sahne sanatları için gidilebilecek en iyi yerlerin başında geliyor.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 11, Enghelab St, İran
  • Telefon: +98 21 6646 0592
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu görülebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz (Etkinlik için ücret ödenmesi gerekir)
  • Yol tarifi al >

7. Mermer Sarayı (Marmar Palace)

marmar palace

Burası neresi? İnşası 1938 yılında tamamlanan saray, özellikle kubbesiyle dikkat çekiyor. Sarayın kubbesi, İsfahan’daki Şeyh Lütfullah Camii’nin kubbesinden esinlenilerek Usta Hossein Lor Zadeh tarafından çini ile işlenmiştir. İran’ın kuzeyindeki Ramsar bölgesindeki bulunan ve kraliyet saraylarından biri olan yapı, aynı zamanda Ramsay Kraliyet Sarayı olarak da bilinmektedir.

Saray günümüzde bir müze olarak hizmet vermektedir ve 2000 yılından günümüze ziyaretçilerini kabul etmektedir. Halk arasında “Tamashagah Khazar” olarak adlandırılmaktadır. Ramsar’ın 60.000 m² alanı kapsayan bahçesi ve içerideki ilgili yapılar İran Kültürel Miras Örgütü’nün koruması altındadır. Müzede çeşitli tarihi mobilyaların yanı sıra bronzdan ve mermerden heykeller ve dünyada ün yapmış önemli ressamlara ait resimler sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Mermer Sarayı günümüzde 1978 yılında milli anıt olarak tescil edilmiş şehirdeki önemli yapılardan biri olarak kabul edilmektedir. Kompleksteki özellikle mermer, alçı ve ayna işçiliği oldukça dikkat çekmektedir ve önemli sanat eserlerini görmek amacıyla burayı Tahran tarihi yerler listenize dahil etmelisiniz.

  • Adres: ehran Province, Tehran, District 11, S Felestin St, İran
  • Telefon: +98 933 976 0689
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.30, Cuma günleri kapalı
  • Giriş ücreti: 20.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

8. Darolfonoon School

darolfonoon school

Burası neresi? Naser Khosrow Caddesi’nde bulunan Dar-ul Funun Okulu, Naseruddin Şah döneminde, Amir Kabir’in yaratıcılığıyla bilim insanları yetiştirmek amacıyla 10 Ocak 1852 tarihinde 30 öğrencisiyle resmi olarak açılmıştır. Okulun inşa edilen ilk binası 1929 yılına kadar ayakta kalmıştır ve sonrasında yerine 2 katlı ve 32 derslikli yeni bir bina yapılmıştır. Okuldan çok önemli sanatçılar, politikacılar ve bilim insanları yetişmiştir.

Okulda öğrenciler jeoloji, tıp, matematik, eczacılık, tarihi gibi birçok önemli bilim alanlarında eğitim görmekteydi. Ülkede yeteri kadar Almanca konuşan ve tercüman olmadığından dersler Fransızca verilmekteydi. Bu nedenle okula kayıt yaptıracak öğrencilerin Fransızca ile ilgili bir yeterlilik sınavından başarılı olması beklenmekteydi. Okulda daha sonra İngilizce ve Rusça dersleri de öğretilmeye başlandı.

Neden gitmeliyim? Darulfunun Okulu’nun İran tarihi içinde ayrı bir yeri verdir ve burası İran’ın modern tarihindeki ilk üniversitesi olarak kabul edilmektedir.

  • Adres: Tehran, Tehran – Imam Khomeini Square (Artillery)، Naser Khosrow Street – No. 266، İran
  • Telefon: +98 21 3311 3782
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-19.00, Cuma kapalı.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Portal of Bagh-e Meli (Ulusal Kapı)

Portal of Bagh-e Meli

Burası neresi? Si-e Tir Caddesi’nin sonuna geldiğinizde sizi Tahran’ın en önemli simgelerinden biri olan Portal of Bagh-e Meli karşılıyor. Bu tarihi yapının geçmişi 14. yüzyılın başlarına uzanıyor ve Rıza Şeyh’in isteği üzerine  yapılmıştır. Kapının zamanla yıpranmasının ardından 1922 senesinde ise Cafer Khan Kaşani tarafından bakımı gerçekleştirilmiştir.

“Ulusal Bahçe” anlamına gelen Bagh-e Meli, Azadi Kulesi’nin inşasından önce şehrin sembolü olarak kabul edilmekteydi. Azadi Meydanı’nın yapılmasının ardından Bagh-e Meli zamanla eski popülerliğini yitirmiştir. Yapı, geçmişte Tahran’ın önemli askeri bölgelerinden biri olarak kabul edilen Mashkh Meydanı’nın giriş kapısıydı ve ismi de meydanın milli bahçeye dönüştürülmesinin ardından değiştirilmiştir. Bu değişimin ardından bahçenin içinde ve çevresinde çeşitli müzeler ve önemli resmi binalar inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Şehrin göbeğinde olan bu tarihi yapı, Golestan Sarayı, Züccaciye ve Seramik Müzesi, Moghadam Müzesi gibi birçok tarihi ve turistik noktaya yakın olması nedeniyle, Tahran tarihi yerler ziyareti için çok iyi bir başlangıç noktası olarak kabul edilmektedir.

  • Adres: İmam Humeyni Caddesi, Tahran, İran
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.30-16.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Niavaran Saray Kompleksi

Niavaran Sarayı

Burası neresi? Pehlevi hanedanlığından kalma bir yapılar kompleksi olan Niavaran Sarayı’nın yapımına Hicri takvime göre 1337 yılında Muhammed Rıza Pehlevi’nin isteği üzerine başlanmış ve Hicri 1346 tarihinde tamamlanmıştır.

Sarayın bulunduğu yerde daha önce Fath Ali Shah Kaçar döneminde inşa edilmiş daha küçük bir saray yapısı bulunmaktaydı. Daha öncesinde ise sarayın bulunduğu arazide bir kamış bahçesi bulunmaktaydı ve kamış üretilen yer anlamına gelen “Ney Avar” olarak adlandırılmaktaydı.

11 hektarlık yemyeşil bir bahçeye sahip olan saray, günümüzde canlı müzik icra edilen ve kalabalık olan bir kafe olarak hizmet vermektedir. Ahmed Shahi Köşkü, Sabehqaraniyeh ve Jahan Nama Müzesi ise Niavaran Saray kompleksinin en bilinen kısımları arasında bulunmaktadır. 1986 yılında halka açılan saray kompleksi, 2,5 katlı bir yapıdır ve toplamda 9.000 m²’lik bir alanı kaplamaktadır.

Neden gitmeliyim? Niavaran Saray Kompleksi, halkın bir kısmı tarafından çok önem verilen bir yerken, bir kısmı tarafından ise nefret edilen bir yer olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte kompleks içinde çok önemli müzeler ve kısımlar bulunduğu için burası, Tahran’ın önemli tarihi ve turistik yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Tehran Province Tehran District 1 Niavaran St, Niavaran Square, İran
  • Telefon: +98 21 2228 2012
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Komplekse giriş için yaklaşık 2€ ödemeniz ve kompleks içindeki her bir bina için de yaklaşık 2€ ödeme yapmanız gerekir.
  • Yol tarifi al >

11. Sadabad Tarihi Saray Kompleksi

Sadabad Sarayı

Burası neresi? Tahran’ın en huzur veren bölgelerinden Zafaraniyeh semtindeki Sadabad Saray kompleksi, tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile Tahran’daki en meşhur turistik yerlerden biri olmaya devam ediyor. Yapı, Kaçar hanedanlığı, Birinci ve İkinci Pehlevi dönemi ve yakın dönem gibi Pers tarihinin çok önemli en az dört dönemine tanıklık etmiş çok özel yapılardan biridir.

Kaçar hanedanlığı döneminde inşa edilmiş olan Sadabad Saray kompleksi, geçmişte krallar için yazlık bir ikamet yeri olarak kullanılmaktaydı. Kompleksin en gösterişli yapısı, geçmişte Rıza Şah’a ait olan Yeşil Saray‘dır. 18’den fazla saraydan oluşan kompleksin içinde, 1953 darbesinin ardından birçok konak inşa edilmiş ve bu yapılar Pehlevi ailesi tarafından ikametgah olarak kullanılmıştır. Konaklar günümüzde ise resmi hükümet toplantıları için kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Elbruz Dağı’nın eteklerindeki bu muhteşem saray kompleksi içinde, günümüzde kraliyet ailesine ait eşyaların sergilendiği çok özel bir müze kompleksi yer alıyor ve bu da ziyaretçiler için Tahran tarihi açısından çok önemli bir deneyim sunuyor.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 1, Taheri St, İran
  • Telefon: +98 21 2275 2031
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 50.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

12. Mesudiye Sarayı (Emarat-e Masoudieh)

mesudiye sarayı

Burası neresi? Mesudiye Sarayı, Kaçar hanedanlığı döneminden kalma en önemli tarihi binalardan biridir. 1879 tarihinde inşa edilmiş olan saray yapısı, Tahran tarihi ile ilgili çok önemli olaylara tanıklık etmiştir. İlk eğitim bakanlığının kurulması, ilk resmi kütüphanenin açılması gibi olaylar bu sarayda gerçekleşmiştir.

Saray Naser Al-Din Shah tarafından oğlu Masoud Mirza için inşa edilmiştir. Sarayın bahçesi 5 hektarlık geniş bir alana yayılmıştır. Bahçe içinde sarayın yanı sıra bahar evi ve çeşitli konaklar da yer almaktadır. Özellikle restoran kısmı ziyaretçiler tarafından sarayın çok fazla tercih edilen kısımlarından biridir.

Sarayın öne çıkan özellikleri arasında alçı süslemeleri, mozaikler ve bahçeleri yer almaktadır. Günümüzde buraya gelenler öncelikle sarayın vitray pencereli muhteşem kafesinde “brunch” yapmayı tercih etmektedir. Sonrasında ise sarayın etrafında dolaşarak keyifli bir fotoğraf çekme telaşına kapılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tahran’ın merkezi konumundaki Mesudiye Sarayı, şehrin tarihine ışık tutması nedeniyle Tahran tarihi yerler listenize eklemeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Mellat Caddesi, Tahran, İran
  • Telefon: +98 21 3399 2012
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00, Cuma günleri 13.30-16.00
  • Giriş ücreti: 200.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

13. Saray-e Roshan

saray-e roshan

Burası neresi? Tahran şehir merkezindeki en eski caddelerinden biri olan Naser Khosrow Caddesi üzerinde bulunan Saray-e Roshan, büyüleyici duruşuyla dikkat çekiyor. Şehirdeki ilk ticaret merkezlerinden biri olarak 1932 tarihinde inşa edilen binadaki Gotik esintiler hayli dikkat çekicidir ve bu da bu yapıyı İran sınırları içinde çarpıcı bir şekilde sıra dışı yapmaktadır.

Binada İran’da neredeyse hiç olmayan çeşitli heykeller görülmektedir ve bu heykellerde daha çok Avrupa mimarisinin izlerine rastlanmaktadır. Bununla birlikte merkez kısımda bulunan ve bir Zerdüştlük sembolü olan Ahura Mazda ise yapıda belirgin bir Pers aroması hissedilmesine olanak tanıyor.

Neden gitmeliyim? Bu pasaja denk geldiğinizde güzelliğinden ötürü çantanıza elinizi atıp fotoğraf makinenizi çıkarmaktan kendinizi alıkoyamayacaksınız ve binanın birkaç fotoğrafını çekmek isteyeceksiniz. Yıllar boyunca farklı ülkelerden gelenler için büyüleyici bir destinasyon olan Roshan Pasajı, ruhunda İran sanatı bulunan ziyaretçiler için Tahran’ın en önemli tarihi yerleri arasında olacaktır.

  • Adres: Tehran, Tehran Province, İran
  • Telefon: +98 21 3395 8151
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Cuma 09.00-19.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

14. İran Züccaciye ve Seramik Müzesi

tahran seramik müzesi

Burası neresi? Tahran’daki en önemli müzelerin başında gelen Züccaciye Müzesi, ülkede çoğunlukla “Abnigeh” şeklindeki kısa ismiyle bilinmektedir. Müzede antik çağlardan başlayarak günümüze dek uzanan cam sanatının en güzel örneklerini ve çanak çömlek eserlerini görebileceksiniz. Müzeyi her yıl ortalama 2 milyon kişi ziyaret etmektedir.

Müzenin içinde bulunduğu bina tarihi açıdan çok önemlidir ve 7000 m²’lik bahçesiyle oldukça etkileyici, Pehlevi hanedanına ait bir binadır. Bina Si-e Tir Caddesi üzerinde yer almaktadır. Sekizgen bir formda inşa edilen binanın yapımı, Pehlevi döneminin en önemli politikacılarından biri olarak kabul edilen Ahmed Ghavam’ın isteği üzerinde gerçekleşmiştir. Kendisi tarafından bir süre özel mülk olarak kullanılan yapı, daha sonra Mısır Büyükelçiliği olarak değerlendirilmiş ve 1976 senesinde ise müzeye dönüştürülmüştür.

Neden gitmeliyim? Günümüzde kültürel etkileşim, el sanatları ve turizm amacıyla değerlendirilen müzeye gelen ziyaretçiler, “Çoğa Zanbil” tapınağından elde edilen ve geçmişi MÖ iki binli yıllara kadar uzanan çok önemli eserleri görme şansını yakalamaktadır. Bu özellikleri sayesinde İran Züccaciye ve Seramik Müzesi, Tahran’ın en üst düzey simge yapılarından biri olarak kabul edilmekte ve Tahran’ın ilk on müzesi arasında yer almaktadır.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 12, 30th Tir St
  • Telefon: +98 21 6670 8153
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-16.30
  • Giriş ücreti: 0.50 $
  • Yol tarifi al >

15. İran Halı Müzesi

iran halı müzesi

Burası neresi? İran deyince halılar ilk akla gelen şeylerden biridir. Halı dokuma tezgahı şeklinde bir cepheye sahip olan İran Halı Müzesi de İran’ın halı kültürünü ve geçmişini yakından tanımak için çok önemli bir duraktır. Müze kompleksi halı ve kilimlerin sergilendiği iki bölümden oluşuyor ve müzenin teşhir alanı toplamda 3.400 m²’dir. Müzenin kuruluşu 1976’da gerçekleşmiştir ve mimar Abdol-Aziz Mirza Farmanfarmaian tarafından tasarlanmıştır. Müzenin dış kısmındaki delikli yapı, yaz güneşinin iç sıcaklığa etkisini azaltacak şekilde tasarlandı.

Halı ve kilim koleksiyonunda 15. yüzyıldan itibaren günümüze kadarki İran halıları görülebiliyor. Müzenin zemin katında 130’dan fazla İran halısına yer verilmiş. Bu halılar arasında 1949 senesinde Sibirya’da keşfedilmiş olan 2500 yıllık “Pazirik” halısı göz önünde bulundurulduğunda İran’da halı dokuma sanatının Ahameniş dönemine kadar uzandığı anlaşılabiliyor.

Müzenin üst katı ise çoğunlukla geçici sergiler için kullanılıyor ve genellikle kabile çalışmalarına ayrılıyor. Müzenin giriş holünde bir de küçük bir dükkan bulunuyor ancak burada satılan kartpostallarda garip bir şekilde müze parçalarından hiçbirine yer verilmemiş. Müzede aynı zamanda bir de 7.000 kitaptan oluşan bir kütüphane bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Çarpıcı güzellikteki İran halılarını görmek ve İran’ın halı tarihinde yolculuk yapmak isterseniz bu müzeyi görmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, Dr Fatemi St, İran
  • Telefon: +98 21 8897 7903
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 25.000 Tümen
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

16. Qasr Hapishane Müzesi (Bâgh Muze Zendân-e Qasr)

qasr hapishane müzesi

Burası neresi? Tahran’da yeni açılmış olan Kasr Hapishane Müzesi, psikoloji ve fiziksel işkenceleri ile ünlenmiş olan Pehlevi dönemi hapishane kompleksine karanlık ve hüzünlü bir bakış sunuyor. Hapishanenin olduğu yerde daha önce 1790 yılında yapılmış Kaçar döneminden kalma bir saray bulunmaktaydı ve 1929 senesinde Pehlevi döneminde sarayın yıkılması ve yerine bir hapishane yapılması emredildi.

Yeni binanın tasarımı İran’a yerleşmiş Gürcü bir mimar olan Nikolai Markov tarafından gerçekleştirilmiştir. Bina, kapatılana ve ardından 2012 yılında müzeye dönüştürülene kadar yaklaşık 90 yıl boyunca bir hapishane olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Hapishanede Arabistanlı Lawrence, Asghar Ghatel, Abdülhüseyin Teymourtaş başta olmak üzere pek çok ünlü isim hapsedilmiştir.

Neden gitmeliyim? Hapishaneyi ziyaret edenler, devrimden hemen önce ve devrim esnasında hapishanede hayatın nasıl olduğuna dair çok yoğun ve gerçekçi bir bakış elde etmektedir. Bu nedenle kalbi dayanmayacaklar için çok da uygun olmayabilir.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, Police Street, İran
  • Telefon: 02188437393
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-19.00
  • Giriş ücreti: 100.000 Riyal
  • Yol tarifi al >

17. Malek Kütüphanesi ve Müzesi

malek kütüphanesi ve ulusal müzesi

Burası neresi? 1000 m²’lik bir alanı kaplayan müze içinde salonlar, kütüphane, mikrofilm odası, okuma odası ve bilgisayar odasından oluşmaktadır. Müzenin kütüphanesi Astan-e-Qods Razavi tarafından yönetilmektedir ve burada 40.000 kitap bulunmaktadır.

Müze, Baq-e-Melli yakınlarında ve Dış İşleri Bakanlığı’nın güneyinde bulunmaktadır. Müze içinde Kaçar döneminden kalma çeşitli ipek ve yün halılar, Ahameniş döneminden Kaçar dönemine kadar olan gümüş ve altın sikkeler, Safevi döneminden Kaçar dönemine kadar olan sandalye, masa, tablo, yazı ve pul gibi önemli eşyalar görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Burası İran’daki ilk özel müze ve muhteşem el yazmalarının bulunduğu bir kütüphane olması nedeniyle Tahran tarihi için çok önemli binalardan biri olarak kabul edilmektedir.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, Melal-e-Mottahed, İran
  • Telefon: +98 21 6672 6613
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-16.45, Cuma günleri kapalı
  • Giriş ücreti: 300 Tümen
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

18. Tahran Müzik Müzesi

tahran müzik müzesi

Burası neresi? Tahran Müzik Müzesi, şehrin kuzey bölgesinde güzel bir bahçe içinde bulunuyor. Müze 3 katlı binada 1.400 m²’lik alanda bulunuyor. Müzenin toplam alanı ise 3.650 m²’dir. İran müzik tarihine ait 2.000’in üzerinde kayıt ve 450’ye yakın müzik aleti ile geçmişte ve günümüzde çalınmış olan çeşitli kültürlere ait bütün Fas halk müziği gelenekleri bu müzede toplanmış durumda.

Tahran Müzik Müzesi içinde üflemeli çalgılarla ilgili koleksiyon, yaylı çalgılar, ulusal müzik aletleri, ihtisas kütüphanesi, çalgı yapım atölyesi, değerli çalgılar sergi salonu, performans salonu ve müzik kayıt stüdyosu gibi çeşitli bölümler bulunmaktadır.

Müzede aynı zamanda müzik tutkunları tarafından İran müziği ile ilgili en zengin arşiv olarak kabul edilen Golshan Ebrahimi’ye ait arşiv de yer alıyor. Bu arşiv içinde 4.167 makara, 4.442 kaset ve 1.826 saat müzik eğitimi olmak üzere 12.000 saatten fazla müzik kaydı ve 2.000’den fazla müzikle ilgili resim bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Tahran müzik tarihi hakkında bilgi edinmek ve müziğin büyüleyici dünyasında keyifli bir yolculuğa çıkmak isteyenler için Tahran Müzik Müzesi, Tahran’daki önemli müzeler arasında bulunuyor. Müzede, geçmişte ve günümüzde çalınan İran enstrümanlarını ve hatta yeni icat edilmiş bazı enstrümanları görme şansına sahip olabiliyorsunuz.

Aklınızda bulunsun! Müzede mobil sesli tur rehberi hizmeti de sunulmaktadır. Müze ziyaretiniz esnasında antik Fas müziklerini dinlemek için bu hizmetten faydalanabilirsiniz. Müzedeki dinlendirici atmosferini hissetmek için kafesine gidebilir ve bir fincan kahve içebilirsiniz.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, İran
  • Telefon: +98 21 2223 1708
  • Ziyaret saatleri: Pazar-Perşembe 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: 10.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

19. Reza Abbasi Müzesi

Reza Abbasi Müzesi

Burası neresi? Safevi döneminin ünlü ressam ve hattatının adını alan Reza Abbasi Müzesi, iki salondan oluşmaktadır;

İslam Öncesi Salon: Bu salon tarih öncesi döneme odaklanmaktadır ve Ahameniş, Part ve Sasani dönemleriyle ilgili kalıntılar sergilenmektedir.

İslam Sanatları Salonu: Bu salonda ise Selçuklu, Teimoori ve Safevi dönemlerine ait metal eşyalar, takılar ve dokumalar gibi nesneler görülebilmektedir. Sergilenen nesneler arasında Kaçar dönemine ait kitap kapakları ve kalemlik gibi bazı nesneler de bulunmaktadır.

Müzede aynı zamanda 6.000 kitaba ve birçok Farsça yayının bulunduğu bir de kütüphane yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Gerek İslam öncesi döneme gerekse de İslam sanatlarına odaklanan Reza Abbasi Müzesi, Tahran’da görülmesi gereken müzeler arasında bulunuyor ve siz de müze ziyaretlerinden hoşlanıyorsanız bu müzeyi görmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 7, Shariati St, İran
  • Telefon: +98 21 8851 3002
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 2€
  • Yol tarifi al >

20. Ulusal Mücevher Müzesi (Treasury of National Jewels)

Tahran Ulusal Mücevher Müzesi
Görsel Kaynak: iranparadise.com

Burası neresi? İran Merkez Bankası aynı zamanda Ulusal Mücevher Müzesi olarak da hizmet veriyor ve burası, İran’ın en önemli hazinelerinden birine ev sahipliği yapıyor. Firdevsi Caddesi üzerinde bulunan müzede, Safeci, Afşar, Kaçar ve Pehlevi dönemleri başta olmak üzere farklı dönemlerden birçok kraliyet mücevheri sergilenmektedir. Bunların dışında Kiani tacı, İmparatoriçe tacı, Güneş tahtı ve Naderi tahtı gibi çok özel parçalar da görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Ülkenin banknot desteğinin %75’ini tek başına karşılayan Ulusal Mücevher Koleksiyonu, Tahran’ın sanatsal değer, tarih ve benzersizlik bakımından oldukça saygın bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Koleksiyonun değeri dünyanın en önemli mücevher uzmanları tarafından dahi tam olarak hesaplanamamaktadır ve koleksiyon, dünyanın en önemli 10 mücevher koleksiyonundan biri olarak kabul edilmektedir.

Aklınızda bulunsun! Müzede fotoğraf çekmeye izin verilmiyor ve ziyaretçilerin ziyaretini mümkün olduğu kadar kısa tutması isteniyor.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, Javadiyeh, 213 Avenue Central Bank of، Ferdowsi, İran
  • Telefon: +98 21 6446 4700
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Salı 14.00-16.30
  • Giriş ücreti: 3€
  • Yol tarifi al >

21. Mellat Müzesi

mellat museum

Burası neresi? Sadabad Saray Kompleksi içinde bulunan Beyaz Saray ya da Abyaz Sarayı olarak bilinen bina, günümüzde Mellat Saray Müzesi ismiyle ziyaret edilmektedir. Geçmişte bu saray Şah ve Farah ile Pehlevi hanedanlığına yazlık saray olarak hizmet vermiştir. Adından da anlaşılacağı gibi sarayın cephesi tamamen beyaz renktedir ve toplamda 54 odadan oluşmaktadır.

Sarayın mimarisinde Fransız kraliyet saraylarından esinlenilmiştir. Saray içindeki en önemli obje ise Marie Enterwant’ın masası ile Behzad’ın ustasının muhteşem tablolarıdır. Sarayın yapımına 1931 senesinde Rıza Şah’ın emriyle başlanmış ve 1936 senesinde tamamlanmıştır. Sarayın tasarımı ise mimar Khorsandi tarafından yapılmıştır.

Sarayın ziyafet salonu en ilgi çekici noktasıdır. Burası Pehlevi tarafından İran ve diğer ülkelerin krallıklarından hediye edilen nesnelere, eserler ve çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapan özel bir sanat müzesi olarak hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Abartılı mobilyalar ve tabloların bulunduğu Beyaz Saray, ziyaretçiler için İran’ın gösterişli yüzünü görmek amacıyla gelinebilecek eşsiz yapılardan biridir. Örneğin İran’da şimdiye kadar dokunmuş en uzun halı olduğu belirtilen 143 metrelik halı oldukça ilgi çekicidir. Saray aynı zamanda geçmişte çok önemli politik olaylara ev sahipliği yapması nedeniyle de Tahran tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 1
  • Telefon: +98 21 2275 2031
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-19.00
  • Giriş ücreti: 500.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

22. Sinema Müzesi (Cinema Museum of Iran)

İran Sinema Müzesi

Burası neresi? Firdevs Bahçesi içindeki tarihi bir ev içinde bulunan Sinema Müzesi, Tahran’daki görülmeye değer yerler arasında yer alıyor. Müzenin bulunduğu bina 1264 senesinde Muhammed Şah Kaçar tarafından bir saray olarak inşa edilmiştir. Üç kattan oluşan köşk, toplamda 1.000 m²’lik bir alana sahiptir ve 2002 senesinden bu yana Sinema Müzesi olarak ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Neden gitmeliyim? Sinema Müzesi’nin bulunduğu Firdevs Bahçesi, Tahran’da yürüyüş yapmak için gidilebilecek en güzel yerlerin başında gelmektedir. Bununla birlikte müze içindeki sergiler, İran sinemasını merak eden ziyaretçiler için oldukça önemli bir kaynak niteliğindedir. Müze içinde bulunan iki adet sinema salonu, kafeler ve dükkanlar da ziyaretçiler için burayı ilgi çekici bir yer haline getiriyor.

  • Adres: Tahran Eyaleti, Tahran, Bölge 1, Ferdous Valiasr St., Bagh, İran
  • Telefon: +98 21 2270 5005
  • Ziyaret saatleri: Pazar-Perşembe 09.00-18.00, Cuma 15.30-22.00, Cumartesi kapalı.
  • Giriş ücreti: Bahçeye giriş ücretsiz. Müzeye giriş 5.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

23. Tahran Çağdaş Sanat Müzesi (Tehran Museum of Contemporary Art)

Tahran Çağdaş Sanatlar Müzesi

Burası neresi? Muhteşem bir somut başarı örneği olan Çağdaş Sanat Müzesi, İran’daki en önemli sanat merkezlerinden biridir. Mimar Kamran Diba, binayı tasarlarken klasik Pers mimarisi ile modern mimari unsurları çok iyi bir şekilde birleştirerek ortaya muhteşem bir şaheser çıkarmayı başarmıştır. Özellikle antik Pers döneminin rüzgar yakalayıcıları modernize edilerek binanın tepesine oturmuş dört yapıda somutlaştırılmıştır.

Müze, kısaca KMoCA olarak bilinir ve ilk olarak 1977 senesinde İran kraliçesinin destekleriyle kurulmuştur. İslam Devrimi sonrasında kapatılan müze, 2012 senesinde yeniden ziyarete açılmıştır. Müze içinde 4.000 parçadan oluşan koleksiyon ağırlıklı olarak Batı modern sanat eserlerine odaklanıyor. Müzede özellikle Avrupa’nın 19. ve 20. yüzyıl sanat eserleri sergileniyor.

Neden gitmeliyim? Müze içinde toplamda 9 adet sanat galerisi bulunuyor ve bu galeride sergilenen eserler ziyaretçilerin Avrupa modern sanat dünyasını daha yakından tanımalarına olanak tanıyor.

  • Adres: Tehran, Tehran Province, İran
  • Telefon: 02188989374
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: 200.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

24. Moghadam Müzesi

Moghadam Müzesi

Burası neresi? Moghadam Müzesi, tarihi, mimarisi ve bina içinde bulunan eski eserler bakımından çok büyük bir değer taşıyan Kaçar döneminden kalma tarihi yapılardan biridir. Bu tarihi konak, esasen Mohammad Taghi Khan Ehtesab-ol-Molk isimli dönemin saraylarından birine ait olan Kaçar döneminden kalma oldukça lüks bir evdir.

Kaçar binalarının en lüks örneklerinden biri olan bu yapı, Ehtesab-Ol-Molk’un vefatının ardından oğlu Mohsen’e miras kaldı. Mohsen’in ölümünden sonra evin denetimi Tahran Üniversitesi’ne geçti ve 2009 yılında restore edilen ev, müze olarak ziyarete açıldı.

Neden gitmeliyim? Günümüzde bu eski köşkte kumaş koleksiyonları, nargile, madeni para, mühür, çini, oyma taş vs. çok değerli eşyalar saklanmaktadır. Müze, geç Kaçar dönemiyle ilgili Tahran’da görülebilecek en önemli noktaların başında gelmektedir.

  • Adres: on the No. 249, between Vali-e-asr & Sheikh Hadi Street، İran
  • Telefon: +98 21 6646 3144
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yerli turist için 10$, Yabancı turistler için 30$
  • Yol tarifi al >

25. Zaman Müzesi (Hossein Khodadad House)

zaman müzesi

Burası neresi? Zaman Müzesi, tarihi eserlerin değerli bir hazinesi haline gelen muhteşem alçı süslemelere sahip evlerden birinde bulunmaktadır. Burası tarihi Kaçar dönemine kadar uzanan bir Pehlevi binasıdır. Mevcut belgelere göre müzenin şu anki bahçesi 1346 yılında Khodadad tarafından satın alınmış ve kendisi sanata çok meraklı olduğundan burayı adeta bir sanat mabedi haline getirmiştir.

1999 yılında ziyarete açılan ve 2003 yılında ulusal anlamda tescillenen Zaman Müzesi içinde, Profesör Mahmud Hesabi gibi İranlı ünlülerin saatlerinin yanı sıra, Nasır el-Nasır el-Ali gibi ünlülerinde saatleri ve saat temalı diğer eşyaları muhafaza edilmektedir. Ziyaretçiler güneş saati, lüks ve dekoratif saatler gibi çeşitli saatleri de bu müzeyi ziyaret ettiğinde görebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Müzede bulunan değerli hazinelerin yanı sıra müzenin bulunduğu binanın etkileyici mimarisi ve kendine has sıvası da ziyaretçiler için burayı çok çekici kılmaktadır. Bu arada müzenin avlusunda da farklı dönemlere ait çeşitli saat türleri de görülmeye değerdir.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, Tehran Province, Tehran, First floor of the Major-Sargar Fallahi، Za’faraniye, street No. 12، Zaferaniyeh St, İran
  • Telefon: +98 21 2241 7336
  • Ziyaret saatleri: Pazar-Cuma 09.00-17.30
  • Giriş ücreti: 300.000 İran Riyali
  • Yol tarifi al >

26. Holy Defence Museum

holy defence museum

Burası neresi? 2010 senesinde alına Kutsal Savunma Müzesi, 1980-1988 yılları arasında İran ile Irak arasında meydana gelen kanlı savaşa adanmış, İran’ın yakın tarihindeki bu önemli olayı anlamak için ziyaret edilmesi gereken önemli tarihi müzelerden biridir.

Abbas Abad bölgesinde bulunan müzede, savaşa dair kalıntılardan ve fotoğraflardan oluşan eşsiz ve ilginç bir koleksiyon sergileniyor. İçeri girdikten sonra sergi toplamda 7 odadan oluşuyor ve girişte genellikle ziyaretçilere programın taslağını sunan bir görevli bulunur.

Neden gitmeliyim? Holy Defence Museum, 1 milyon insanın hayatına mal olan önemli savaşın anılarını aktaran ve insanların savaşın acımasızlığını daha derinden hissetmesini sağlayan yerler arasında bulunuyor. Dilerseniz müzenin dükkanından bu savaş ve savaşta hayatını kaybedenler hakkında basılmış kitaplardan da alabilirsiniz.

  • Adres: Sarv St. Tehran, Tehran Province, İran
  • Telefon: +98 21 8865 7026
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Perşembe 09.00-17.00, Cuma 11.00-17.00
  • Giriş ücreti: 200.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

27. İran Fotoğraf Müzesi (The City Photo Museum)

Burası neresi? Fotoğrafçılıkla ilgili çeşitli sergilerin olduğu İran Fotoğraf Müzesi, fotoğrafa meraklı ziyaretçilerin Tahran’a geldiklerinde mutlaka zaman ayırması gereken duraklar arasında bulunuyor. Müze günümüzde Tahran Belediyesi Kültür Örgütü’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir ve Haft-e-Tir Meydanı’nda yer almaktadır. Müzenin kuruluşu 1974 senesinde Dünya Müzeler Günü’nde gerçekleşmiştir. Bahman Celali ve Tahran Kültür ve Sanat Örgütü tarafından kurulan müzedeki en eski kamera ise 1900’lü yıllarından başına aittir.

Neden gitmeliyim? İran fotoğraf sanatına dair tarihi bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız Fotoğraf Müzesi, sizin için Doha’da görülmesi gereken önemli tarihi mekanlardan biridir. City Photo House Museum, Orta Doğu’daki fotoğraf sanatına adanmış ilk profesyonel müze olması nedeniyle de ayrı bir öneme sahiptir.

  • Adres: District 7, Tehran, Tehran Province, İran
  • Telefon: +98 21 8884 8993
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00, Cuma günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Caddeler, Sokaklar

28. Hasan Abad Meydanı

Hasan Abad Meydanı

Burası neresi? Hasan Abad Meydanı, kubbe şeklinde ve simetrik binalardan dolayı oldukça farklı bir atmosfere sahiptir. Özellikle meydanda bulunan iplik dükkanları burayı turistler için cezbedici bir yer yapmaktadır. Bu dükkanlar sayesinde sonbahar ve kış aylarında meydan oldukça kalabalıktır ve Tahran’daki birçok önemli cadde bu meydanda kesişmektedir.

Hassan Abad Meydanı, Kaçarlar döneminde 1800’lü yılların sonunda kurulmuştur. Meydan kurulmadan önce arazi üzerinde Mirza Yousef Ashtiani’ye ait büyük bir bahçe bulunmaktaydı. Tahran’ın genişlemesiyle birlikte bahçenin yerini sekiz kubbeli binalar aldı ve zamanla burası şehrin önemli meydanlarından biri haline geldi.

Neden gitmeliyim? Hem iplik dükkanlarını ziyaret etmek hem de çevredeki tarihi yapıları incelemek için bu önemli meydanı ziyaret listenize dahil etmelisiniz.

29. Baharestan Meydanı

baharestan meydani

Burası neresi? Baharestan Sarayı’nın bulunduğu bu meydan, Tahran’ın en eski meydanlarından biridir. Buradaki saray ise Mirza Hüseyin Han Sepahsalar tarafından kurulmuştur. Meydanın ortasında bulunan heykel ise Ayetullah Modarres’in heykelidir. Meydanın kuzey kısmında daha önce Fathali Şah’ın Negarestan bahçesi bulunmaktaydı ancak inşa çalışmaları ile bu bahçe yok olmuş ve yerine Tahran Üniversitesi kurulmuştur.

Neden gitmeliyim? Baharestan bölgesi, Tahran’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğundan, burada birçok tarihi yapıyı inceleyebilir ve Tahran’ın geçmişteki yüzünü görme şansına sahip olabilirsiniz.

Çarşılar, Pazarlar

30. Tarihi Tahran Çarşısı

Tahran Çarşısı

Burası neresi? Tahran’ın merkezinde, güney kısımdaki Molavi Caddesi’ne yakın bir konumda bulunan Tahran Çarşısı, büyük çatılı geçitlerin yanı sıra pazarlara, dükkanlara, tekkelere ve birçok pasaj ve koridora ev sahipliği yapmaktadır.

İstanbul‘daki Kapalı Çarşı’nın bir benzere olan Tarihi Tahran Çarşısı’nın uzunluğu, koridorlarla birlikte toplamda 10 kilometreyi bulunuyor ve çarşı boyunca 180 dükkan sıralanıyor. Çarşının yapım zamanı olarak bazı kaynaklar 19. yüzyılda Kaçarlar dönemini, bazı kaynaklar ise 17. yüzyılda Safeviler dönemini işaret etmektedir.

Neden gitmeliyim? Hayli kalabalık ve curcunalı bir ortama sahip olan Tahran Çarşısı, ziyaretçilerine tipik bir İranlı gibi alışveriş yapma deneyimi sunması nedeniyle şehre gelenler için uğranması gereken alışveriş durakları arasında yer alıyor. Özellikle baharat türevi yenebilecek şeyler turistler için hayli ilgi çekicidir.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 12, İran
  • Telefon: +98 21 3654 0584
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Çarşamba 09.00-18.00; Perşembe-Cuma 09.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

31. Tecriş Çarşısı

Tecriş Pazarı

Burası neresi? Tecriş, Tahran’daki birçok önemli noktanın kesişim noktalarından biridir ve buradaki çarşı, Tahran’daki popüler turistik yerler arasında bulunuyor. Tecriş Çarşısı, Tahran şehir merkezinde bulunan Tahran Tarihi Çarşısı’nın mimari unsurlarına çok benzerlik göstermektedir ve geçmişi 200 yıldan fazladır.

Çatılı bir yapıya sahip olan Tecriş Çarşısı, her gün binlerce insanın mal almak ve satmak için uğradığı önemli ticaret merkezlerinden biridir. Çok katlı binaların inşası nedeniyle hasar görmüş olsa da günümüzde varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Çarşı içinde elektronik eşyalardan baharata, sanat eserlerinden ev eşyalarına kadar bir çok ürünü bulmak mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Çok çeşitli alışveriş olanaklarını sunan Tecriş Çarşısı, bir İranlı gibi alışveriş yapma deneyimi yaşamak isteyenler için görülmesi gereken noktalar arasında bulunuyor.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, Tajrish Bazaar, İran
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-22.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

32. Pamenar Camii

Pamenar Camii

Burası neresi? Tahran’ın Oudlajan isimli bölgesinde bulunan Pamenar Camii, 13. yüzyıldan kalma çok önemli tarihi bir yapıdır ve ulusal bir miras alanı olarak tescillenmiştir. Caminin bulunduğu mahallede Qavam ailesi, Mostofi Ailesi, Nasirullah, Seyed Hassan Modarres gibi İran’ın çok önemli siyasi isimleri yaşamıştır.

Caminin minaresi yapının en dikkat çekici kısmıdır. Minare firuze renkli çini işlemelerle süslenmiş ve tuğladan yapılmıştır. Bu da minareye oldukça farklı bir hava katmaktadır ve bölgeden geçenlerin dikkatini çekmesini sağlamaktadır.

Neden gitmeliyim? Geçmişte Tahran’ın en lüks semtini görmek ve bu muhteşem minareyi incelemek için Pamenar Camii’ne mutlaka zaman ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Razavi Khorasan Province, Sabzevar, Beyhagh, İran
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

33. İmam Humeyni Camii (Imam Khomeini Mosque)

İmam Humeyni Camii

Burası neresi? Mescid-i Emam, Mescid-i Şah ya da Sultani Camii isimleriyle de bilinen imam Humeyni Camii, Naser Khosro Caddesi’nin yakınlarında, Tahran Kapalı Çarşı’ya yakın bir konumda bulunuyor. Caminin inşası Şah Kaçar döneminde gerçekleşmiştir.

Caminin mimarisinde dikkat çeken unsurlar arasında dört ivanlı avlusu ve ivanlardaki tonozlu mukarnaslar bulunuyor ve bunlar 17. yüzyıldan kalma İsfahan’ın kraliyet saraylarını anımsatıyor. Bununla birlikte gösterişli çini süsmeleri caminin Kaçar dönemine ait olduğunu bizlere gösteriyor.

Neden gitmeliyim? Şehrin en büyük ve tercih edilen camilerinden biri olması ve Kapalı Çarşı’ya olan yakınlığı, İmam Humeyni Camii’ni turistler için Tahran’ın mutlaka görülmesi gereken tarihi ve turistik yerlerinden biri haline getiriyor.

  • Adres: Tahran Pazarı, Bölge 12, Tahran, İran
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

34. Hac Receb-Ali Camii

rajab ali camii

Burası neresi? Hac Rajab-Ali Camii, Boozarjomehri Caddesi’nde bulunan Tahran’ın eski camilerinden biridir. Caminin yapımı 1850’li yıllara dek uzanmaktadır. Cami geçmişte bahçeler, geniş yaz ve kış bostanları, balkon ve güzel bir okuldan oluşan kompleksti ancak bu yapıların çoğu günümüzde dükkan ve ev olarak kullanılmaktadır.

Caminin süslemesinde kullanılan muazzam Kaçar çiniler oldukça dikkat çekicidir. Çini eserlerin ortasında çini sanatçısının ismi ve eserin ortaya çıkarıldığı tarihin bulunduğu bir daire yer almaktadır. Bu daire içinde Ostad Mohammed Gholi Shirazi ve 1262 Hicri tarihi yazılıdır.

Neden gitmeliyim? Tahran’da ayakta duran en eski camilerden biri olması, bu yapıyı diğerlerinden daha değerli kılmaktadır ve üzerindeki çini işlemeleri ise kesinlikle görmeye değerdir.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, Panzdah e Khordad
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

35. Sipehsalar Camii (Shahid Motahhari Mosque)

sepahsalar camii

Burası neresi? Mostafa Humeyni Caddesi’ndeki Sipehsalar Camii, 19. yüzyılda Haj Mirza Hassan Khan Sepahsalar ve kardeşi Moshirodoleh tarafından kurulmuştur. Cami, 37 metre yüksekliğindeki kubbesiyle dikkat çekmektedir ve İran mimarisi ile İstanbul’daki Sultanahmet Camii mimarisinin bir karışımı olarak Tahran’da inşa edilmiş ilk cami olma özelliğine sahiptir. Caminin adı, 1979 yılındaki İran Devrimi sonrasında Shahid Motahhari Camii olarak değiştirilmiştir.

Medrese şeklinde planlanan kompleks 62 metre uzunluğa ve 61 metre genişliğe sahip, yaklaşık bir kare şeklindedir ve 60 odacığı bulunmaktadır. Yapı içinde odaların yanı sıra revaklar, koridorlar, iki katlı bina, minareler, gece ibadet yerleri ve kütüphane gibi farklı kısımlar da yer almaktadır. Caminin ana giriş kapısı ve cephesi oldukça farklı bir Kaçar stiline sahiptir. Kaçar tarzındaki çiçek motifli çiniler de avluyu süslemektedir.

Neden gitmeliyim? Geçmişin izlerini hala üzerinde taşıyan Sipehsalar Camii, özellikle etkileyici mimarisi ile görülmeye değer bir yapıdır. Özellikle gece saatlerinde buradan geçiyorsanız caminin muhteşem ışıklandırmayla birlikte çok daha güzel bir görünüme kavuştuğunu görebilirsiniz.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, Allameh Sharif-e-Razi, İran
  • Telefon: +98 21 3356 6166
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Katedraller

36. Aziz Thaddeus ve Bartholomeus Kilisesi

Aziz Thaddeus Kilisesi

Burası neresi? Tahran Kapalı Çarşı’ya yakın bir konumda bulunan kilise, Tahran’da Ermeniler tarafından inşa edilmiş ilk kilise olma özelliğini taşıyor. Kilise Kaçar Kralı Feth Ali Han’ın izniyle Tahran’a getirilen bir düzine Ermeni aile tarafından yaptırılmıştır.

Tahran’daki en eski kilise olarak kabul edilen Aziz Thaddeus Kilisesi’nin 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Kilisenin inşa edildiği arazinin bir kısmı Hristiyan nüfusunun defnedilmesi için kullanılmıştır. Kilisede bazı Ermeni şahsiyetlerin yanı sıra bazı yabancılar da defnedilmiştir. Gürcü bir prens de dahil olmak üzere birçok yabancı kültürel ve politik isim de buraya gömülmüştür.

Neden gitmeliyim? Tahran’ın en eski kilisesini görmek için bu tarihi yapıyı mutlaka ziyaret listenize dahile etmelisiniz.

  • Adres: Molavi Caddesi, Tahran
  • Telefon: +98 21 5504 0900
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

37. Aziz Sarkis Katedrali

Saint Sarkis Katedrali

Burası neresi? 1970 yılında tamamlanmış olan Aziz Sarkis Katedrali, Tahran’da görebileceğiniz en büyük kilisedir. Katedral İran’da yaşayan Markar Sarkissian isimli bir Ermeni tarafından yaptırılmıştır ve katedralin tasarımı ise mühendis Eugene Aftandilian tarafından yapılmıştır.

Katedral 36,5 metre uzunluğa ve 17,8 metre genişliğe sahiptir.  Katedral ilk inşa edildiğinde duvarlarına bağlı olan kubbesi, zamanla çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığından kubbenin daha fazla zarar görmemesi için dört tane sütunla desteklenmiştir.

Neden gitmeliyim? Burası Tahran’da yapılacaklar listesinde ilk sıralarda bulunmasa da, yoğun güvenlik önlemleri altında bir İslam Cumhuriyeti’nde Hristiyan yaşamının nasıl geliştiğini kaçırmamalısınız.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 6, 295 Oastad Nejatollahi Ave. İran
  • Telefon: +98 21 8890 1634
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.00-18.00; Pazar 13.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Kalıntılar

38. Behram Ateş Tapınağı

behram ateş tapınağı

Burası neresi? Rey Ateş Tapınağı ya da Mil Tepesi olarak da bilinen Behram Ateş Tapınağı’nın geçmişi, neredeyse 1800 yıl öncesine yani Sasani dönemine kadar uzanmaktadır ve Rey şehrinin 12 kilometre güney doğusunda yer almaktadır. Bununla birlikte tapınağın daha da erken dönemlerde inşa edildiğine dair bazı inanışlar da bulunuyor. Ghal’eh Noe Köyü’nün yüksek tepelerindeki saray veya ateş tapınağının kalıntıları oldukça dikkat çekicidir.

Ateş Tapınağı, Değirmen Tepesi olarak adlandırılan yüksek bir tepe üzerinde yer almaktadır. Anıtın doğu tarafında dört sütunlu bir revak bulunmaktadır. Ateş Tapınağı’nın bazı kısımları İskender’in saldırıları sırasında yok olmuş, geriye iki yüksek sütun ve anıtın bazı parçaları kalmıştır. Anıtın yapımında çamur, tuğla, moloz taşlar ve sıva kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? İlk olarak 1913 yılında Fransız Jack Du Morgan tarafından onarılan anıt, daha sonra çeşitli araştırmacılar tarafından incelenmiştir. Bahram Ateş Tapınağı, Tahran’ın en değerli antik kalıntılarından biri olması nedeniyle Tahran’ın önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Chaltorkhan Rd., Rey, Tehran Province
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Mezarlar

39. Zahirodoleh Mezarlığı (Zahir-od-Dowleh Cemetery)

zahirodoleh mezarlığı

Burası neresi? Darband Caddesi’nde bulunan Zahirodoleh Mezarlığı, Tahran’ın kuzey kısmına düşmektedir. Mezarlığın içinde bulunduğu bahçe 3.000 m²’lik bir alana yayılmıştır ve “Rahi Mo’ayeri”, “Iraj Mirza” ve “Furooq Farokhzad” başta olmak üzere pek çok önemli sanatçının son dinlenme yeri olmuştur.

Neden gitmeliyim? Bu mezarlık, İran’ın en ünlü kişilerinin defnedildiği yer olması nedeniyle, diğer mezarlıklardan daha ayrı bir öneme sahiptir. Bu tarz anıtsal noktalar ilginizi çekiyorsa listenize burayı da dahil edebilirsiniz.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 1, İran
  • Ziyaret saatleri: Perşembe günleri 10.00-12.00 Bayanlar, 13.00-15.00 ise sadece Erkekler
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

40. Bibi Shahr Banu Türbesi

bibi shahr banu türbesi
Görsel Kaynak: wikipedia

Burası neresi? 33 metre yüksekliğe ve 22 metre genişliğe sahip bir kubbeye sahip olan bu türbe, Ray dağlarının güney eteklerinde bulunuyor. Etrafı taş duvarlarla çevrilmiş kubbe, Dylamit döneminden kalma bir yapıdır.

Neden gitmeliyim? Hem Şii hem de Sünni mezhepler için önemli bir figür olan Shahrbanu’nun türbesi, bu nedenle İslam dini için Tahran’daki önemli türbelerden biri olarak kabul edilmekte ve Müslümanlar tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Shehr Banu Efsanesi: İslami kaynaklara göre, Shahrbanu, İran’ın Müslümanlar tarafından fethi esnasında yakalanmıştır. Arap soylular tarafından koca olarak bir seçim yapması istendiğinde kendisinin İmam Hüseyin’le evlenmek istediği rivayet edilmektedir. Şii kaynakların çoğunda kendisinin oğlu Ali’yi dünyaya getirmesinden kısa bir süre sonra öldüğü ve Hz. Muhammed’in ailesiyle birlikte Cennet el-Baki’ye gömülmüştür.

  • Adres: Tehran, Tehran Province, İran
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

41. İmamzade Yahya Türbesi

imamzade yahya türbesi

Burası neresi? İmamzade Yahya Vadisi’nde Oodlajan bölgesinde bulunan İmamzade Yahya Türbesi, 1490 yılından kalmasına karşın, zamanla yıpranmasından ötürü 1902 senesinde aynı ölçülere göre yenilenmiş ve onarılmıştır. 2,5 metre yüksekliğindeki bir kaidenin üzerine antik bir sanduka yerleştirilmiştir. Sandukanın uzunluğu 1.06 metre ve yüksekliği 1.18 metredir. Türbenin yapısı incelendiğinde Moğollar döneminden kaldığı anlaşılmaktadır.

Neden gitmeliyim? İmamzade Yahya bölgesine uğradıysanız bu türbeyi de Tahran tarihi yerler listenize dahil edebilirsiniz.

  • Adres: District 12, Tehran, Tehran Province, İran
  • Telefon: +98 21 3355 1903
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-20.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

42. Ebne Babvaih Mezarlığı

ebne baba türbesi

Burası neresi? 9,5 hektarlık bir alanda kurulmuş olan bu eski mezarlık, Mirzadeh Eshqi ve Dehkoda gibi önemli politikacı ve sanatçıların son dinlenme yeridir. Mezarlığın doğusunda da aynı isimle bir türbe yer almaktadır. Türbe Abol Hassan Ali Ebnal Hossein Ebne Babvaih Qomi’nin mezarına ev sahipliği yapmaktadır. Türbenin kubbesi turkuaz renkli çinilerle kaplıdır ve Safevi döneminden kalmadır.

Neden gitmeliyim? Turkuaz kubbeli türbe ve ünlü kişilerin son dinlenme olan bu eski mezarlık huzurlu bir iklimde sakin bir gezinti yapmak isteyenler için idealdir.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, Nasr, İran
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

İçeriğimizle ilgili görüşlerinizi ve eklemek istediklerinizi yorum kısmından paylaşarak, yazımızın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin